dijous, 12 d’abril del 2018

calamar farcit

CALAMAR NO CALAMARS

Avui us proposo fer un calamar dels grans farcits. Normalment es fan calamars de ració farcits. Però de vegades arribem a la peixateria i trobem un monstre de les profunditats marines que pot pesar més d'un quilo. Aleshores el podem farcir tot sencer i servir-lo tallat a rodanxes. Què us sembla? Perquè sigui més yendre el congelem abans de fer-lo, amb 24 hores n'hi ha prou. Si no trobeu el monstre és evident que podeu fer el mateix farciment però amb calamars petits. Us agraden els calamars? Mireu quantes maneres de fer-los: pasta amb marisc, sarsuela, calamars a la planxa a la llimona, calamars amb alls tendres, calamars a la romana o calamars a la grega.





INGREDIENTS:


1 calamar de més d'un quilo (congelat previament)

125 g de gambes petites

250 g de llom de lluç

1 pera

1 ou

2 llesques de pa de mig

1 got de llet

100 g de botifarra negra

 caldo de peix

1 cullerada sopera de maicena

1 ceba

conyac

10 avellanes

1 all

1 presa de xocolata



Encenem el forn a 200º perquè s'escalfi.

Preparem el farciment primer. Posem en remull la molla de pa només amb la llet calenta.

Traiem pell i espines del lluç i el tallem petit. Pelem les gambes i si son molt petites les podem deixar senceres.

Ratllem la pera i la botifarra negra perquè quedi ben desfet.

En un bol barregem el lluç, les gambes, la pera i la botifarra ratllada, 1 ou i la molla de pa escorreguda. Ho amanim amb sal i pebre.

Netegem bé el calamar per dins i pelem les potes. Deixem les potes a part per fer un altre dia amb ceba i tomàquet i uns musclos per exemple.

Posem tot el farciment dins el calamar i el tanquem amb un parell d'escuradents. No serà fàcil perquè el calamar és molt gruixut però us en sortireu.

Un cop el calamar farcit el posem en una plàterà fonda de forn. Hi posem  caldo de peix que el cobreixi més o menys per la meitat del calamar.  Ho tapem amb un paper d'alumini i ho posem
al forn a 200º durant una hora fins que el punxem tou. No cal que feu brou de peix, si no en teniu de fet el podeu comprar de l'elaborat, n'hi ha que surten ben bons.

Pelem la ceba i la ratllem. Posem una paella al foc amb una mica d'oli i l'estovem a foc mitjà-baix. 

Un cop la ceba s'ha estovat i la veiem daurada hi posem un rajolí de conyac.

Quan s'ha evaporat l'alcohol hi posem el caldo del calamar que teniem al forn. El deixem bullir.

Hi afegim mig got d'aigua amb la maicena desfeta. Això farà espessir una mica la salsa.

Preparem una picada amb un all, una presa de xocolata negra i 10 avellanes. La triturem amb una mica de la salsa per ajudar-la a triturar. Posem la picada a la paella la deixem cinc minuts més al foc i apaguem.

Tallem el calamar a rodanxes i el servim amb la salsa per damunt. 





dimarts, 3 d’abril del 2018

bacallà amb parmentier d'espinacs i patates

INVISIBLES

Quan es veuen els espinacs amb les fulles i amb la seva textura als sensibles al color verd els provoca rebuig. Però i si atenuem el color verd fort i ho difuminem amb patates en una agradable puré? No se a vosaltres però a mi el puré de patates m'encanta, el natural és clar. Vaig passar molt temps fent puré de patates dels de paquet fins que vaig decidir fer-me'l jo mateixa pelant patates i tallant-les petites. Resulta que es bullen en un moment, tens un puré de patates en poc temps i no hi ha color amb el puré que venen envasat us ho asseguro. Doncs bé avui aquesta recepta de bacallà amb espinacs invisibles. Si us agrada el bacallà teniu totes aquestes receptes al bloc on trobareu com dessalar-lo: bacallà amb pebrot, bacallà amb espinacs (visibles), cigrons amb bacallà, bacallà amb patates i allioli, cigrons amb suc amb bacallà, brandada de bacallà o canelons de bacallà







INGREDIENTS:

2 lloms de bacallà dessalats

2 patates

1 manat d'espinacs

1/2  moniato

oli


Desfem el manat d'espinacs i anem separant fulla a fulla. Tallem les tiges llargues i les desaprofitem. Posem les fulles dins un recipient gran amb aigua abundant per rentar-les bé. Les traiem de l'aigua i les posem en un bol. Veureu que sota del recipient hi ha quedat la terra que portaven les fulles. Repetiu aquesta operació de posar-les al recipient amb aigua fins que veieu que no deixen anar gens de terra.
Posem una olla petita amb aigua abundant i sal al foc i quan bulli hi posem els espinacs i les patates pelades i tallades a quadrats de 4 cms perquè es  coguin aviat. En uns 10 minuts les patates ja seran cuites i es pot apagar el foc.

Agafem ara un cassó i hi posem oli abundant. Ho aromatitzem amb un gra d'all esberlat i unes boles de pebre negre. el cassó ha de ser estret, que hi càpiga just el tall de bacallà i l'oli ha de cobrir el tall. Posem el cassó al foc i un cop notem l'olor de l'all ja hi podem posar el bacallà. El volem confitar, no fregir. Per tant un cop l'oli comenci a fer soroll abaixarem el foc perquè vagi molt lent. Ha de fer unes bombolles petites que pugen. Deixem el bacallà a l'oli durant 10 minuts.

Pelem el moniato i el tallem a daus petits. Fergim els daus en oli abundant.

Escorrem les patates i els espinacs i ho triturem amb una mica d'oli de fer el bacallà.

Servim en el fons del plat la parmentier d'espinacs, damunt el bacallà confitat i repartits els daus de moniato amanits amb una mica de sal.