CALAMAR NO CALAMARS
Avui us proposo fer un calamar dels grans farcits. Normalment es fan calamars de ració farcits. Però de vegades arribem a la peixateria i trobem un monstre de les profunditats marines que pot pesar més d'un quilo. Aleshores el podem farcir tot sencer i servir-lo tallat a rodanxes. Què us sembla? Perquè sigui més yendre el congelem abans de fer-lo, amb 24 hores n'hi ha prou. Si no trobeu el monstre és evident que podeu fer el mateix farciment però amb calamars petits. Us agraden els calamars? Mireu quantes maneres de fer-los: pasta amb marisc, sarsuela, calamars a la planxa a la llimona, calamars amb alls tendres, calamars a la romana o calamars a la grega.
INGREDIENTS:
1 calamar de més d'un quilo (congelat previament)
125 g de gambes petites
250 g de llom de lluç
1 pera
1 ou
2 llesques de pa de mig
1 got de llet
100 g de botifarra negra
caldo de peix
1 cullerada sopera de maicena
1 ceba
conyac
10 avellanes
1 all
1 presa de xocolata
1 calamar de més d'un quilo (congelat previament)
125 g de gambes petites
250 g de llom de lluç
1 pera
1 ou
2 llesques de pa de mig
1 got de llet
100 g de botifarra negra
caldo de peix
1 cullerada sopera de maicena
1 ceba
conyac
10 avellanes
1 all
1 presa de xocolata
Encenem el forn a 200º perquè s'escalfi.
Preparem el farciment primer. Posem en remull la molla de pa només amb la llet calenta.
Traiem pell i espines del lluç i el tallem petit. Pelem les gambes i si son molt petites les podem deixar senceres.
Ratllem la pera i la botifarra negra perquè quedi ben desfet.
En un bol barregem el lluç, les gambes, la pera i la botifarra ratllada, 1 ou i la molla de pa escorreguda. Ho amanim amb sal i pebre.
Netegem bé el calamar per dins i pelem les potes. Deixem les potes a part per fer un altre dia amb ceba i tomàquet i uns musclos per exemple.
Posem tot el farciment dins el calamar i el tanquem amb un parell d'escuradents. No serà fàcil perquè el calamar és molt gruixut però us en sortireu.
Un cop el calamar farcit el posem en una plàterà fonda de forn. Hi posem caldo de peix que el cobreixi més o menys per la meitat del calamar. Ho tapem amb un paper d'alumini i ho posem
al forn a 200º durant una hora fins que el punxem tou. No cal que feu brou de peix, si no en teniu de fet el podeu comprar de l'elaborat, n'hi ha que surten ben bons.
Pelem la ceba i la ratllem. Posem una paella al foc amb una mica d'oli i l'estovem a foc mitjà-baix.
Un cop la ceba s'ha estovat i la veiem daurada hi posem un rajolí de conyac.
Quan s'ha evaporat l'alcohol hi posem el caldo del calamar que teniem al forn. El deixem bullir.
Hi afegim mig got d'aigua amb la maicena desfeta. Això farà espessir una mica la salsa.
Preparem una picada amb un all, una presa de xocolata negra i 10 avellanes. La triturem amb una mica de la salsa per ajudar-la a triturar. Posem la picada a la paella la deixem cinc minuts més al foc i apaguem.
Preparem una picada amb un all, una presa de xocolata negra i 10 avellanes. La triturem amb una mica de la salsa per ajudar-la a triturar. Posem la picada a la paella la deixem cinc minuts més al foc i apaguem.
Tallem el calamar a rodanxes i el servim amb la salsa per damunt.