dilluns, 23 de gener del 2017

pastís de carn

PROTEÏNES AL POT

Moltes vegades ens costa posar proteïnes al tuper o per omplir una carmanyola de picnic. Doncs aquí teniu la solució. Aquest pastís de carn us anirà la mar de bé. Un tall de carn fet a la palnxa i a dins d'un tuper és ben trist. Per això l'hem de portar cuinada d'alguna manera. En aquest cas us proposo fer-la en forma d'una terrina de carn. Ens la podem menjar calenta acompanyada d'unes verdures, una pasta o arròs; o be freda acompanyada d'una amanida. Un cop la tingueu feta la podeu congelar a talls i anar-la traient quan us convingui. Necessita una hora de forn però val la pena, en treureu rendiment.  A més ho podeu fer amb tota mena de carns: de xai, de pollastre, de conill, de gall dindi, o fins i tot barrejar-les. Per portar carn cuinada al tuper mireu totes aquestes receptes: corona d'arròs amb carn, daus de porc al curri, estofat de gall dindi a la taronja, goulash, fideus amb costella, botifarra amb escalivada, conill amb cervesa, conill escabetxat o cuscús de pollastre i verdures entre d'altres.






INGREDIENTS:


150 g de carn picada de porc

150 g de carn picada de vedella

125 g de car magra de porc a tacos petits

100 g de bacon prim no fumat

1 fetge de pollastre

1 ou

2 cullerades soperes de conyac

pa ratllat

sal, pebre i nou moscada



Encenem el forn a 200º.

Mentre s'escalfa netegem bé el fetge de pollastre, li traiem la mica de greix i els nervis que pugui tenir i si te una part una mica verda del contacte amb la fel també li traiem. Un cop net el passem per una picadora fins que ens quedi una pasta, ja veureu que serà de seguida.

Ara tallem els talls de bacon a trossets petits. Ja ho tenim tot a punt.

En un bol suficientment gros hi barregem totes les carns amb l'ou i ho amanim amb les cullerades de conyac, la sal, el pebre i la nou moscada. Jo avui hi he posat carn de porc i de vedella però també ho podeu fer amb pollastre, conill o el que vulgueu. Això si, sempre la carn picada o a daus petits.
Hi afegim pa ratllat només perquè ens quedi una mica més enganxat, a lo millor amb una cullerada ja en tindrem prou.





Un cop ho hem barrejat bé ho aboquem en un motlle rectangular llarg com de puding. 

Posem aquest motlle dins una plàtera fonda amb aigua molt calenta i ho posem al forn perquè es faci al bany maria a 160º durant una hora. Un cop al forn veureu que l'aigua bull una mica i fa que es cogui tot plegat uniformement sense recremar-se. Poseu-ho al mig del forn que no es cremi de dalt ni de baix.

Un cop fet ja es pot desemmotllar i tallar. Us ho podeu menjar calent, fred o congelar-ho per un altre dia, com vulgueu.

Jo ho he acompanyat d'una amanida de fulla de roure i espinacs amb mango a daus i una vinagreta de 2 cullerades soperes d'oli, el suc de mitja llimona, 2 cullerades soperes d'aigua, una cullerada petita de mel i un polsim de sal.








dijous, 19 de gener del 2017

verdures confitades

CASUALITATS

Les casualitats a la cuina son esdeviniments feliços. Obrir la nevera i veure que hi tens mig manat d'espàrrecs i mig manat d'alls tendres i pèsols al congelador i pensar un plat. La casualitat ha fet combinar aquests ingredients i la manca de pernil i veure un fuet que penjava ja sec a la cuina ha fet que per  fer-ho més gustós hi afegís fuet. Ja fa dies que estic experimentat amb els confitats. Es tracta de fregir a baixa temperatura, submergir amb oli el producte i fer-lo coure en una temperatura que no els fregeixi. Si els fregim ens queden cruixents i secs, amb el confitat aconseguim una cocció suau i l'aliment es desfà a la boca de tendre que queda. Només es tracta de combinar productes i condimentar el confitat. Si voleu provar d'altres  confitats podeu mirar aquestes altres receptes: carxofes confitades, o patates confitades amb ceps. Ben aviat en penjaré una altra d'alls tendres confitats amb calamars per llepar-se els dits. El dia de Sant Esteve va tiromfar com entrant a casa.









INGREDIENTS:



5 espàrrecs

1 ceba tendra

5 alls tendres

1/2 quilo de pèsols congelats

1 all

1 bitxo 

1 tros de fuet d'uns 5 cms

1 got ple d'oli



Dobleguem els espàrrecs a prop de la part de baix fins que es trenquin. D'aquesta manera veiem fins on son tendres. La part de baix que és més dura la desestimem. Tallem els espàrrecs a trossos d'uns 3 cms.

Tallem la part de baix de l'all tendre i li traiem la primera pell. Aprofitarem el tros blanc, el tallem a  rodanxes d'un cm.

Traiem la primera pell de la ceba tendra i la tallem a llunes ni gruixudes ni primes.

Agafem el gra d'all i li fem un cop amb el ganivet o amb la mà per aconseguir que s'esberli i deixi anar el gust.

En una paella hi posem el got d'oli, l'all i el bitxo i ho deixem al foc. Quan sigui calent, sense treure fum, hi posem els espàrrecs i la ceba i a continuació els alls tendres. Ara és el moment d'abaixar el foc perquè vagi fent mica en mica. L'oli no l'hem de veure fregir, només veurem petites bombolles. Juguem amb la intensitat del foc fins que veiem que l'oli està a la temperatura que volem. Ho deixem ara 10 minuts que vagi fent.

Mentre ho tenim a la paella agafem el fuet i el tallem a daus petits de mig centímetre.

Un cop passats els 10 minuts apugem el foc i hi posem els pèsols i el fuet. Si veieu que li falta una mica d'oli n'hi podeu afegir. Volem que quedi tot submergit, no cal que sobrepassi per sobre l'oli però.

Vigilem el foc i un cop ja s'han descongelat els pèsols i la temperatura de l'oli va pujant, tornem a abaixar el foc perquè confiti a poc a poc. Ho deixem uns 7 minuts més.

Servim les verdures sense posar l'excés d'oli al plat.
dimarts, 10 de gener del 2017

fonoll amb verdures al forn

CONFESSIONS

Crec que ja us havia confessat que soc adicte als programes de cuina, no? Doncs bé de tant en tant decideixo posar alguna recepta que l'he treta d'allà. En aquest cas era d'algú que feia plats tradicionals de Grècia i aquest em va encantar. Ja l'he fet dues vegades. A casa triomfa. Espero que a vosaltres també us agradi, és molt original. Porta una verdura que nosaltres no cuinem normalment que és el fonoll. Hi dona un gustet anissat al plat deliciós ja ho veureu. Al meu bloc hi trobareu molts plats de verdures, es pot dir que és la meva menja favorita. Així que si en voleu triar i remenar en aquest apartat en trobareu per tots els gustos.







INGREDIENTS:


1 albergínia

1 carbassó

2 porros

1 ceba

1 fonoll

1 tassa de cafè de viblanc

10 dauets de formatge feta

1/2 llimona

sal i orenga



Encenem el forn perquè es vagi escalfant a 200º.

Pelem el porro i la ceba. Fem un tall als porros de dalt a baix per poder esbandir entre les fulles i treure la terra que porten.

Si l'albergínia i el carbassó son ben frescos no cal ni que els pelem. Traiem l'última fulla del fonoll, la més exterior que és més dura i no s'aprofita.

Tallem el fonoll a rodanxes de mig centímetre. Tallem la resta de les verdures a daus de 3 cms i les posem en una plàtera de forn que sigui fonda. Si la possessim en una plàtera plana la verdura es faria massa i el vi es cremaria. Volem que quedi ben apretat i que el vi quedi al fons i faci que les verdures s'estovin, no que es rosteixin rapidament.  Amanim les verdures amb sal i orenga, oli abundant, el suc de mitja llimona i la tasseta de vi blanc.

Ho posem al forn a 200º durant 50 minuts. Que la plàtera estigui al mig, ni massa amunt ni massa avall.

Quan faltin 5 minuts per apagar el forn hi posem els daus de formatge feta.
dijous, 5 de gener del 2017

macarrons amb bolonyesa vegetal

LA PASTA

De pasta n'hi ha de moltes formes, però n'hi ha de més curioses que només es troben a Itàlia. Sempre que hi vaig aprofito per a portar-ne i si algú que em coneix hi va em porta pasta, és l'únic que demano. Bé això i guancciale, que és galta de porc curada amb sal i pebre, per fer l'amatricina. Aquí no tenim aquest producte del porc i no és el mateix fet amb bacó. En fi, no he anat mai a comprar a cap botiga gourmet de productes italians perquè no visc a Barcelona i no ho tinc a mà però sempre que algú s'acosta a Itàlia ho aprofito. Aquesta recepta me l'ha explicada la meva filla Laia, que estima la pasta tan com jo i que un dia la va fer amb restes de verdures que li quedaven per la nevera. No em direu que no van quedar ben aprofitades! Si us agrada la pasta no us perdeu l'apartat amb més de 70 receptes que trobareu al bloc.





INGREDIENTS:

250 g de macarrons

1 porro

1 ceba

 1 carbassó petit

1 pastanaga

2 tomàquets

1 cullerada de mantega

sàlvia

sal, sucre i pebre




Pelem el porro de la primera pell i li tallem la part de baix. Fem un tall des de dalt fins al mig i netegem bé entre les fulles perquè no tingui terra. Només aprofitarem la part més blanca.

Pelem la ceba i la pastanaga, si el carbassó te la pell ben tibant no cal que el pelem, el rentem bé i ja està.

Un cop tenim la verdura a punt la passem per una picadora. Volem que ens quedi tot ben picat petit.

Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. Un cop l'aigua bulli hi posem la pasta i la fem el temps que indiqui l'envàs.

Mentre en una paella amb un fons d'oli que just cobreixi la paella hi posem la verdura. La salem i hi posem pebre i la deixem fer a foc mitjà-baix. Volem que s'estovi bé. Com que l'hem tallada molt petita amb uns 10 minuts en tindrem prou.

Mentre ratllem els tomàquets.

Un cop la verdura ja es ben tova l'amanim amb un polsim de sàlvia i hi afegim el tomàquet ratllat. Hi posem una mica de sal i sucre, per treure l'acidesa, i la cullerada sopera de mantega.

Escorrem bé els macarrons i els barregem amb la verdura. Donem un parell de tombs a tot plegat al foc i apaguem.

Servim els macarrons amb una mica de parmesà ratllat si volem.
dilluns, 2 de gener del 2017

coliflor gratinada

UN CLÀSSIC

Avui un plat clàssic, la coliflor gratinada. Sense més secrets però amb un toc d'originalitat. Ara que hi ha tantes intoleràncies a la lactosa jo us aconsello que proveu la beixamel feta amb llet d'ametlla. De llet d'ametlla en podeu trobar tan en pasta, que es barreja amb aigua per fer la llet,  com ja líquida en bricks. Si l'heu de fer servir per cuinar busqueu-ne una que no porti sucre. Es pot gratinar amb formatge o si voleu un substitut del formatge ho podeu fer amb pa ratllat. Trobo que un gratinat ben calent ve d gust ara amb aquest fred, no? Voleu veure altres gratinats? Doncs aquí en teniu uns quants: albergínia farcida de carn, carbassa gratinada, carbassons amb camagrocs, espàrrecs amb salsa de parmesà, fonoll gratinat, gratinat d'albergínia i patates, macarrons amb coliflor gratinats, parmiggiana d'albergínia, patates gratinades amb bacóvano d'albergínia o tomàquets de pera farcits de mozzarella.











INGREDIENTS:

1/2 coliflor

250 ml de llet d'ametlla sense sucre

1 cullerada curulla de farina

1 cullerada de mantega

2 cullerades de postres de sèsam

75 g de formatge ratllat tipus emental

sal, pebre i nou moscada





Separem els ramets de coliflor. Posem una olla al foc amb aigua i sal i quan bulli hi posem la coliflor i la deixem fins que quedi tendra. En tindreu prou deixant-la entre 10 o 15 minuts.

Mentre la coliflor bull preparem la beixamel. En un pot fondo hi posem la cullerada de mantega i la cullerada ben plena de farina. Ho remenem bé fins que veiem que la farina s'ha cuit una mica, amb dos o tres minuts n'hi ha prou. Aleshores hi anem afegint la llet i remenant perquè no s'hi facin grumolls. Ho amm amb sal, pebre i nou moscada. La deixem al foc sense parar de remenar fins que veiem que arrenca a bullir. Aleshores ja s'ha espessit i podem tancar el foc.

Escorrem bé la coliflor i la posem en una plàtera de forn. La cobrim amb la beixamel i per damunt hi tirem el formatge ratllat i al final hi tirem també el sèsam que ens hi donarà un gust diferent.

Posem la plàtera al forn amb la part del gratinador encesa només, a 180º si us ho demana el forn. Ho deixem fins que s'enrosseix el formatge.