dijous, 31 de gener del 2013

mongeta tendra i patata amb maionesa especial

NO, SI JO MENJO VERDURA...
Ja me'ls conec jo aquests, diuen que mengen verdura i que els agrada molt... però en realitat només mengen mongeta tendra. Sí, d'acord val més això que res, no?
I a més, no m'ho digueu! Sou dels que necessiteu maionesa per menjar la verdura, oi? Però què tal si innovem una mica? La veritat és que la maionesa hi va superbé a la mongeta tendra amb patata, però no cal que la fem sempre igual, no? proveu aquesta recepta amb una maionesa diferent. Si sou dels que només mengeu mongeta tendra teniu altres receptes: spaguetti amb mongeta tendra , wok de mongeta tendra .





INGREDIENTS:

1/2 quilo de mongeta tendra del cuquet ( no de la perona)

2 patates grans

maionesa amb anxoves:

1 ou

1 got d'oli

1 all escalivat

4 filets d'anxova

1/2 llimona


Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. No escatimeu la sal, una verdura dolça no val res.

Mentre triarem les mongetes. Els tallem les dues cues de cada costat i les passem per aigua per rentar-les bé.

Pelem les patates i les tallem en quatre trossos de dalt a baix.

Quan l'aigua bull hi posem les patates i la mongeta tendra i ho deixem de 15 a vint minuts bullint, ho deixeu fins que les patates es parteixin amb l'espumadora sense esforç.

Preparem mentre la maionesa. En una paella petita hi posem un all amb pell i tot perquè s'escalivi. El torrem de tots els costats, l'hem de treure quan la pell ja es vegi una mica torrada.

En un pot batedor de turmix hi posem l'ou, el got d'oli, l'all escalivat sense la pell, les gotes de llimona i els filets d'anxova.
Posem el turmix a sota de tot del pot i l'engeguem. Deixem el turmix a sota almenys durant uns vint segons i anem pujant molt poc a poc cap amunt. Veureu com es va muntant la maionesa amb el poc aire que va entrant pels costats, que fa que la salsa es vagi emulsionant i es vagi espessint.

Escorreu bé la verdura i serviu-la amb la maionesa a sobre al gust de cadascú.
dilluns, 28 de gener del 2013

espaguetis "a le vongole"

LA FOTO

Hi ha receptes que la foto trobo que no li fa justícia. Em va passar amb els macarrons amb confit d'ànec que trobo que la foto no et fa agafar ganes de provar la recepta, però ja us dic jo que si us agrada el confit d'ànec us encantarà.
Doncs en aquest cas trobo que és el mateix, encara que la fotografia sembli d'una recepta avorrida no us deixeu enganyar i proveu aquesta recepta de pasta que és molt senzilla i queda boníssima.







INGREDIENTS:

175 grs de tallarines

1 tomàquet madur gran

julivert

1 all gran

1/2 quilo de cloïses

oli, sal i pebre negre 


Posem les cloïses en un bol amb aigua i un grapat de tota la mà plena de sal. Això és per enganyar les cloïses, que es pensin que són al mar, es confiin, s'obrin i deixin anar tota la sorra que porten a dins. Mira que és fàcil enganyar unes cloïses, eh? Les deixem mentre fem tota la preparació, un quart d'hora o així.

Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. Quan l'aigua bulli hi posem la pasta i la fem el temps que ens indiqui l'envàs. 

Ratllem el tomàquet i el deixem preparat. 

Tallem ben petit l'all pelat i un ramet de julivert.

Traieu les cloïses de l'aigua on les teníeu i veureu que al fons hi quedarà una mica de sorra.

Posem una cassola al foc amb un raig d'oli. Hi posem les cloïsses ben escorregudes d'aigua, si no us esquitxareu molt.

Hi posem el tomàquet ratllat i l'all i julivert. Ho amanim amb una mica de sal i pebre negre. Veureu que les cloïses es van obrint al mateix temps que el tomàquet es cou. Amb uns set minuts com a molt ja estarà. Veureu que ens  ha quedat un suquet de les cloïses i el tomàquet, aquesta serà la salsa per les tallarines.

Quan la pasta estigui cuita la colem bé i l'afegim a la cassola i hi donem un parell de voltes i ja es pot servir.



diumenge, 20 de gener del 2013

crumble de plàtan

POSTRES MADE IN ENGLAND

Es tracta d'un postre ràpid amb fruita. El resultat és boníssim i no costa de fer. Es pot fer amb multitud de fruites diferents: poma, pera, maduixes, prèssecs ... També en podeu fer barrejant fruites, això al vostre gust. Teniu altres postres que podeu fer amb platans : crepe de platan i xocolata , o pastís de plàtan. Aviat penjaré una recepta de plàtans amb café boníssima.







INGREDIENTS:

100 g de mantega

100 g de sucre

100 g de farina

3 plàtans

1 taronja


Engeguem el forn a 200º perquè s'escalfi.

Traiem la mantega de la nevera i la deixem almenys uns deu minuts perquè agafi la temperatura ambient i no estigui tan freda. Quan la notem tova podrem començar a treballar.

En un bol gran posem els ingredients: la farina, la mantega i el sucre. Els anem barrejant amb la punta dels dits, el que volem aconseguir és com unes molles de pasta, no volem que se'ns faci una bola ni volem una massa homogènia.

Untem una plàtera d'anar al forn amb mantega i a sobre hi posem els plàtans tallats amb el suc de la taronja, també hi podem posar una mica de pell ratllada de taronja que aromatitza molt. Si volguèssiu hi podríeu posar una mica de moscatell enlloc de suc de taronja, tot són idees.

Poseu les miques de la massa per sobre, sense massa ordre, només intentant que quedi ben repartit.

Ho posem al forn a 150º i ho deixem fins que ho veiem torrat de sobre, amb uns deu minuts n'hi haurà prou.

Ho podem servir tebi amb una mica de crema de llet per sobre.


entrepà mallorquí


UN TOC ESPECIAL
Un entrepà per aquests diumenges a la nit o per aquests esmorzars de dissabte o per un berenar més que interessant o senzillament perquè ens vé de gust, què passa?
Suposo que tots coneixeu el típic entrepà mallorquí, el de sobrassada i formatge calent, no? Doncs avui donarem un toc a aquest entrepà típic. Dos ingredients que casen a la perfecció: la sobrassada i la mel. Si us agrada la sobrassada proveu altres receptes: pasta amb salsa de tomàquet i sobrassada  o pastís de carxofes i sobrassada







INGREDIENTS:

sobrassada (pot ser d'untar o de tall)

formatge manxego que sigui tendre o semi, és millor per desfer al forn

mantega

mel

pà de barra tipus rústic


Engeguem el forn al màxim.

Tallem el tros de pà que vulguem i el partim pel mig. L'untem amb mantega, penseu-la a treure una estona abans de la nevera que s'unta millor.

A sobre hi posem el manxego tallat ben primet que cobreixi bé tot el pà, Si n'hi ha en quantitat no li fa mal.

Finalment hi posem la sobrassada ben repartida, si n'hi poseu massa quedareu massa fort, però això com sempre va a gustos.

Posem l'entrepà al forn i abaixem el forn a 150º, només volem que s'escalfi i es desfaci tot plegat. Amb uns cinc minuts en tindrem prou, vosaltres mateixos.

Acabat de treure del forn el servim en un plat amb un raig de mel primet per sobre.


dijous, 17 de gener del 2013

dorada a la sal

EL PRODUCTE

Sabeu això que diuen els cuiners de l'importància del producte i de fer els aliments de forma que destaquin el seu sabor més genuí? Doncs aquesta recepta seria per fer això. Ben senzilla, on un peix ben fresc i unes verdures fresques són les protagonistes. La manera de fer-ho és la més adequada per ressaltar el sabor del producte. Com us heu quedat? Amb això vull dir que farem una dorada a la sal, i si la feu salvatge molt millor. Vull dir que no sigui de piscifactoria vaja, no us penseu ara que necessitareu un fuet per fer-la creure! Ja veieu que jo a la foto les vaig comprar de ració, no sempre és diumenge, no? Per cert, de moment segueixo amb les receptes suaus post-nadal. Si voleu dorades més canyeres podeu veure: dorada al forn , papillotte de dorada , sopa blanca .








INGREDIENTS:

2 dorades de ració o una dorada salvatge de quilo i pico (demaneu-la a la peixateria per fer a la sal, ells ja saben)

1 bossa de sal gruixuda especial per cuinar a la sal

oli verge

espàrrecs verds, bròquil, patata, mongeta tendra de la prima, coliflor, pastanaga... qualsevol verdura va bé per fer al vapor


Escalfem el forn al màxim.

Cobrim una plàtera d'anar al forn amb part de la sal. Posem a sobre la dorada o les dorades i les cobrim amb la resta de la sal. Han de quedar tapades del tot.

Esquitxem d'aigua una mica per sobre de la sal, per proporcionar una mica d'humitat, no gaire.

Posem la plàtera al forn a 220º uns deu minuts si són de ració, si és una dorada gran deixeu-ho uns 5 minuts més. Heu de veure que la sal fa una crosta dura i surt olor de peix ja cuit del forn. Com sempre, no pot quedar cru, però si queda massa fet no serà bó.

Per servir-ho trenquem la sal amb una mà de morter i un ganivet i l'anem traient de sobre. Retirem la dorada al plat amb compte que no s'ens trenqui i la triem. Un cop sense espines l'amanim amb una mica d'oli verge d'oliva. També en podem anar traient filets i servir-ho als plats ja sense les espines.

Ho acompanyem d'unes verdures al vapor .

diumenge, 13 de gener del 2013

carxofes confitades

LES MILLORS

Us dic que són les millors carxofes que menjareu mai. Si us agraden, és la millor manera de menjar-les, queden delicioses, tendríssimes. Aprofiteu ara que n'és el temps i compreu-les sobretot que siguin ben fresques, les fulles han de ser verdes del tot, no tenir les puntes negres, i  han d'estar ben apretades, no obertes. Si les compreu així no fallen , veureu que tendres seran. Teniu d'altres receptes de carxofes per provar: pastís de carxofes , carxofes amb anxoves , fricandó de carxofes .







INGREDIENTS:

6 carxofes grans o 8 de mitjanes

una branca de menta fresca

1 cullerada gran de granets de pebre negre

1 gra d'all 


Triem bé les carxofes, ja sabeu que aquest és el seu secret, no les hem d'aprofitar massa. Primer tallem una mica la cua i traiem totes les fulles de l'exterior fins  que arribem a les fulles tendres de dins, que es parteixen soles amb la mà de tendres que estan. Repelem la banda del tronc, deixant només la part més blanca. Tallem tota la part de dalt de les fulles, que és la part externa i la part més dura d'elles, de manera que ens haurà quedat només el cor, que és la part que s'aprofita.

Les tallarem en quatre trossos cada carxofa i si són de les grans les tallem en sis trossos.

Agafem un pot i li posem oli abundant, l'oli ens haurà de cobrir les carxofes, i el posem al foc. Dins l'oli hi posem la menta, els grans de pebre i el gra d'all.

Hi afegim les carxofes tallades i mantenim l'oli fent bombolletes petites. Si és necessari abaixeu el foc. No ha de fregir les carxofes, només les ha d'anar confitant. Penseu que l'oli bull a molt més de 100º, però ara no volem que bulli, perquè amb una temperatura de 100 º ja en tindrem prou perquè es facin. Quedaran tan tendres com si les haguèssim bullit, però molt més gustoses.

Les deixem uns 40 minuts, vigilant sempre que l'oli no es passi de temperatura.

Les servim ben escorregudes amb sal maldon per sobre, si no en teniu s'hi posa sal normal.

Penseu que l'oli el podeu aprofitar per fregir qualsevol altre cosa, no el llenceu si us plau que no estem per llençar res!

dijous, 10 de gener del 2013

botifarra amb escalivada

HEU PRINGAT?

Sou dels que heu pringat a la cuina aquests dies de festa? Li heu agafat al·lèrgia al davantal? No voleu passar a la cuina més de 10 minuts? D'acord, d'acord ja ho he entés. Toca una recepta de mandra, no passa res. També ens ho podem permetre de tant en tant. Ja sabeu que jo sóc partidària d'aquestes escalivades que venen fetes, ja envasades al buit, que siguin de les bones, no escatimeu ara. Trobo que serveixen de punt de partida per altres plats, com en aquest cas.
I si teniu ganes de fer escalivada heu de provar  l' escalivada express .





INGREDIENTS:

2 butifarres crues

1 paquet d'escalivada envasada al buit.

oli, sal i sucre

Engeguem el forn al màxim.

Netegem bé l'escalivada de pells negres que pugui tenir. La tallem a trossos petits. La posem en una plàtera d'anar al forn amb totes les verdures barrejades. Ho amanim amb una mica de sal, una mica de sucre i un bon raig d'oli.

Tallem les butifarres a trossos gruixuts i les fregim amb una mica d'oli.

Posem la plàtera al forn i l'abaixem fins a 150º. Ho deixem uns 7 minuts, ja n'hi haurà prou. Quan faltin dos minuts hi posem les butifarres a sobre.



diumenge, 6 de gener del 2013

wok de col

EL WOK NO ESPERA

Quan us poseu a fer un wok, del que sigui, és important saber algunes coses. El wok ha d'estar ben calent abans de començar a posar-hi els ingredients, hi poseu un raig d'oli i l'escalfeu bé abans. Els ingredients s'han de tallar petits i s'han de posar per ordre de duresa, el que costi més de coure primer i anar fent. I molt important, el wok no espera, això vol dir que hem d'estar preparats. Hem de tallar tots els ingredients abans i totes les salses i els condiments que necessitem tenir-los al costat i preparats perquè no podem deixar de remenar el wok en tot moment. Si deixeu els ingredients encara que sigui un minut al wok sense remenar se us cremaran i no és desitjable, m'enteneu? A veure com us va amb aquest wok de verdures. Encara que no us agradi la col doneu una oportunitat a aquesta recepta de col, no te res a veure amb la col bullida, us ho prometo.





INGREDIENTS:

1/2 col  petita (tallada ben prima)

2 pastanagues (rodanxes primes)

1 ceba tallada a llunes estretes

1 manat d'alls tendres

1 gra d'all

soja salada i dolça ( si en teniu de les dues millor)

gingebre mólt o fresc de ratllat. (el gingebre fresc és alló que hi ha a les verduleries que sembla una arrel de mandràgora)

vinagre d'arròs (si no una mica de suc de llimona amb sucre)


Tallem la col ben prima, aparteu primer els tronxos que costen més de fer. Podeu agafar vàries fulles de col i tallar-les alhora.

Pelem les pastanagues i les tallem en rodanxes fines.

Pelem la ceba i la tallem a llunes.

Pelem els alls tendres i els tallem pel mig de dalt a baix, si són gruixuts, sino els podem deixar sencers.

Pelem l'all i el trinxem amb un trinxador d'alls o el tallem amb el ganivet a mà però tirnxat ben petit.

Preparem els condiments i els deixem a punt al costat.

Posem el wok al foc amb el foc alt i amb un raig d'oli, sense exagerar però no l'hem d'escatimar. Almenys fer tiroliro, tiroliro i tiroliro. Què vol dir això? Doncs aboqueu l'ampolla de l'oli que caigui un raget mentre dieu els tres tiroliros, no falla.

Quan l'oli està ben calent hi afegirem la pastanaga, la ceba i els alls tendres. Sense parar de saltejar les verdures envoltant-les de baix cap a dalt, perquè es facin totes, no només les que toquen a baix.

Al cap d'uns cinc minuts remenant bé hi posem tots els condiments: l'all, un raig de soja de cada, gingebre mólt o fresc ratllat amb el ratllador més petit i el vinagre d'arròs. Feu un parell de voltes a tot plegat que es barregi.

Ara ja hi podeu afegir la col tallada ben fina. Ho anem remenant bé tot plegat i al cap d'uns 7 minuts ja podem apagar el foc. Ho servim inmediatament.
divendres, 4 de gener del 2013

amanida d'hivern

L'EQUILIBRI A LA QUEIXALADA

Com us heu quedat amb el títol, eh? Vull dir que alhora de fer una amanida té molta importància la mida com talleu els ingredients. Si hem de fer una queixalada i posar-nos només un tall molt gran de codony o de poma  a la boca no té cap gràcia. La gràcia d'una amanida és que facis una queixalada on hi hagi una mica de cada ingredient perquè es barregin tots a la boca. Així que atenció a com talleu els ingredients d'aquesta amanida original.






INGREDIENTS:

enciam

1 tall de 50 grs com a molt formatge manxego

1/2 poma

1 tros com d'un dit de codony

2 talls de pernil ibèric si es pot i sino del país i santes pasqües

vinagreta de panses:

1 tassa d'oli

1/3 part de tassa de vinagre de módena

12 panses de corint  (no tenen llavors i van millor)

sal


Netegem bé l'enciam i l'escorrem.

Tallem el formatge manxego a daus ben petits i fem el mateix amb el codony.

Pelem la poma i la tallem en quatre trossos i li traiem el cor. La tallem en llunes ben primes.

Tallem el pernil a trossos petits.

Posem tots els ingredients de la vinagreta en un pot de turmix i ho batem tot fins que quedi una salsa ben fina.

Agafem l'enciam, el posem en un bol i l'amanim amb la vinagreta. Ho remenem bé perquè la salsa s'escampi.

Repartim tots els altres ingredients per sobre.