divendres, 29 de juliol del 2011

còctel de llagostins

NO PERDEM LES FORMES

La manera com presentem els plats és important. De vegades una recepta simple amb una bona presentació pot passar a ser un menjar sofisticat. En realitat un còctel de gambes, que al restaurant ens ho venen com a molt bó, fins i tot el nom ja és sofisticat, no deixa de ser una amanida amb gambes o llagostins.
Aquest còctel de gambes l'he presentat amb unes copes especials per aquest plat, amb un bol a sobre. Es posa gel i agua a la copa i l'amanida al bol, així es manté ben fresca. Les copes me les va donar la mare i m'agrada molt fer-les servir. Jo sóc de les que si ho tinc ho faig servir, no m'agrada guardar coses a la vitrina.







INGREDIENTS:

enciam (unes dues fulles per copa, depén de com siguin de grans)

8 llagostins cuits o gambes

1/2 avocat

1/2 taronja

dues fulles d'endivia

pinya o poma

salsa rosa:

1 ou

1 got gran d'oli de girasol

1 culleradeta de vinagre de vi

1/2 taronja 

2 cullerades de ketchup

unes gotes de cognac

sal i pebre

Netegeu bé l'enciam i el deixeu que escorri bé, si teniu una centrifugadora el passeu per allà. Atenció! No els poseu a la rentadora ara! Vull dir una centrifugadora d'enciam. Piqueu l'enciam amb un ganivet sobre una fusta.

Si heu comprat els llagostins cuits només els heu de pelar. Si heu comprat gambes o llagostins crus, agafeu un pot amb aigua, una fulla de llorer i una mica de sal i quan l'aigua bulli els deixeu bullint 5 minuts i els retireu. Els peleu igualment i els deixeu en un plat. 

Agafeu l'avocat i el peleu i el talleu a quadrats. Feu el mateix amb la pinya o la poma. Tots aquest ingredients són orientatius, la base és l'enciam i les gambes o llagostins. Els altres ingredients poden ser, taronja, pomelo, pinya natural o almíbar,  poma, pastanaga ratllada, endívies, avocat...

Salsa rosa:
Fem una maionesa amb l'oli de girasol, l'ou, el vinagre i una mica de sal. Ho posem per aquest ordre: l'ou, la sal, el vinagre i l'oli, en un pot per passar per la batedora. Sobretot que sigui un pot estret, que només hi hagi espai per la batedora. Posem el turmix al fons de tot i el deixem allà batent, durant uns trenta segons. Després l'anem pujant mica en mica, deixant que es vagi emulsionant i ben recte. Quan arribeu a dalt veureu que la maionesa ja està montada.
En aquest maionesa hi afegirem el ketchup, el suc de mitja taronja, les gotes de cognac i una mica de pebre. La quantitat de ketchup ha de fer tornar la maionesa rosa, no vermell clar. Tasteu-la i feu-la al vostre gust. 

En un bol gran barregem l'enciam amb les altres fruites i unes cullerades de salsa rosa. No us passeu amb la salsa perquè quedarà massa pesat.

Ho servim en uns bols amb les cues de les gambes per sobre i ho decorem amb una rodanxa de taronja, o un tros de pinya amb pell, o una rodanxa de pomelo, o un quart d'ou dur o mig ou dur de guatlla, o una fulla d'endívia o una fulla d'enciam de roure (és aquell que te un tros morat)... La qüestió és que cridi l'atenció, ja sabeu que també mengem pels ulls.
diumenge, 24 de juliol del 2011

pastís d'albercocs

PODEM FER ANAR EL FORN

Penso que com que no fa fred aquest estiu i a més ara farem vacances i tindrem temps... què us sembla si fem un pastís en condicions? Com que és el temps dels albercocs el farem amb aquesta fruita però també es pot fer de prunes claudies, de prèssecs, de plàtans, de mango, de pomes...

Els pastissos no són el meu fort, la recepta l'he tret del llibre 500 pasteles que em va regalar la meva neboda Mireia. De moment n'he fet dos, encara me'n queden uns quants per provar!
Els pastissos de fruita m'encanten, el contrast dolç i àcid de la fruita és, és... no es pot explicar, proveu-lo.
Dedico aquesta recepta a la Carme que l'està esperant, perquè el provi de fer a casa.







INGREDIENTS:

170 grs de mantega (que no estigui freda, ha d'estar tova)

140 grs de sucre blanc

2 ous grans

170 grs d'ametlles mòltes

85 grs de farina

 1'5 culleradeta de llevat en pols

1 culleradeta de canyella

6 albercocs sense ós i partits pel mig


Escalfem el forn a 180º i engrasem un motlle desmontable i el forrem amb paper vegetal de cuina.

Barregem bé la mantega i el sucre fins que ens quedi una crema més aviat blanca, llavors hi afegim els ous un a un i finalment les ametlles mòltes sense deixar de remenar. Si teniu un robot de cuina us anirà de primera per fer això.

Per una altra banda barregem la farina el llevat i la canyella i quan estigui ben repartit ho tirem per sobre de la crema de sucre , mantega i ous que ja teniem feta, poc a poc i9 ho remenem bé perquè no quedin grumolls.

Posem la barreja al motlle i  els albercocs repartits per sobre amb la pell dins el pastís.

Deixarem el pastís al forn, al mig, a 180º uns 40 minuts i després taparem el pastís amb paper d'alumini i el deixarem uns 20 minuts més fins que punxant al mig del pastís el punxó ens surti ben net, sense gens de massa crua.

Deixem refredar el pastís fora del forn i al cap de deu minuts desfem el motlle per treure'l i el deixem refredar sobre una rejilla de forn sobre els fogons, perquè no se'ns estovi de sota amb l'escalfor.

Porta feina, però és que és un pastís, però creieu-me que val la pena.
dimecres, 20 de juliol del 2011

macarrons a la napolitana

NO M'AGRADEN LES ANXOVES

"Si non e vero e ben trovato". M'he inventat el nom d'aquests macarrons, però com que porten anxoves, tomàquets i olives negres trobo que sembla napolità, no? Que consti que a mi les anxoves no m'agraden, però trobo que en aquesta salsa hi queden la mar de bé. No tingueu prejudicis i doneu una oportunitat a les anxoves si és que  no us agraden!






INGREDIENTS:

2 plats de macarrons (plens fins la meitat, penseu que cuits ocuparan el doble)

15 tomàquets cherry

4  filets d'anxoves en oli

12 olives negres d'aragó

2 dents d'all

2 tomàquets madurs

oli, sal i orenga


Agafem una olla i la posem al foc amb aigua i sal. Quan bulli hi tirem els macarrons i els fem el temps que indiqui l'envàs.

Mentrestant agafem una paella no gaire gran i li posem oli a tot el fons. Quan l'oli s'hagi escalfat hi posem els grans d'all esclafats amb un cop de mà de morter, perquè desprenguin tot l'aroma a l'oli. Tot seguit hi posem els tomàquets cherry. 

Mentres els tomàquets es van fent agafem els dos tomàquets madurs i els ratllem. Quan els tomàquets cherry estiguin una mica tous afegim els filets d'anxoves i després d'un parell de voltes ràpides, amb el foc suau perquè no es cremin, hi posem el tomàquet ratllat i li posem una mica de sal i sucre i orenga força abundant i ho deixem que vagi fent. Quan veien que la salsa s'ha espessit ja estarà feta.

Agafem les olives d'aragó i els treiem el pinyol. No valen altres pots d'olives negres d'aquelles sense ós perquè no tenen gust de res.

Afegim les olives negres a la  paella quan ja tanquem el foc.

Escorrem bé els macarrons, penseu que hi queda aigua per dins, i els barregem en una safata amb la salsa que hem preparat.







diumenge, 17 de juliol del 2011

amanida d'arròs amb pollastre i salsa de iogurt

ESTIU DESCAFEINAT

Encara que aquest estiu sigui una mica fred, el normal és que aquestes alçades tinguem ganes de cuinar plats que no siguin calents. Per això us proposo una amanida d'arròs. Li posarem una salsa de iogurt que li dóna un toc. Aquesta salsa la podeu fer servir també per un peix fet al vapor per exemple.
Aquesta recepta ens pot servir per aprofitar restes de pollastre.






 INGREDIENTS:

1 pit de pollastre a la planxa o restes de pollastre a l'ast o rostit

2 tasses d'arròs (millor del llarg, per fer amanides)

1 llauna de blat de moro

unes 30 0 40 panses, un grapat

1 poma

1 tros de formatge manxego de 100 grs.

per la salsa de iogurt:

1 iogurt natural i no ensucrat

1 cullerada de postre de mostassa de la groga

suc de mitja llimona petita

anet, ( és una herba aromàtica fresca que te olor d'anís, es fa servir molt pel salmó) si no en teniu hi podeu posar porradell /ciboulet)

2 cullerades d'oli

1 cullerada de postres de sucre roig

sal i pebre


Posem una olla al foc amb aigua i sal i esperem que bulli. Quan bulli hi tirem l'arròs i el deixem aproximadament uns quinze minuts. Quan comença a sortir com una espuma blanca ja està fet. De totes maneres es tasta i així us el fareu al vostre gust.

Si no tenim restes de pollastre a l'ast agafem un pit de pollastre i el fem a la planxa, amb el foc mig i amanit amb sal i pebre i un raig d'oli. El tombem d'un costat i de l'altre fins que quedi ben fet.

Mentrestant posem tots les ingredients de la salsa al pot batedor i ho passem pel turmix. Ens quedarà una salsa bastant líquida.

Agafem la poma i la pelem i la tallem a quadrats, fem el mateix amb el formatge manxego.

Quan l'arròs està cuit l'esbandim amb abundant aigua freda. Li canviem l'aigua vàries vegades per ajudar a refredar-lo. Si voleu també podeu fer l'arròs el dia abans i guardar-lo a la nevera.

Posem l'arròs en una plàtera ben ampla i quan estigui fred hi tirem la poma, el formatge, el blat de moro, les panses i el pit de pollastre tallat a trossos petits. Ho amanim tot plegat amb la salsa de iogurt.
dijous, 14 de juliol del 2011

albergínia oriental

APROFITEM EL POT DE TAHIN

Si vau comprar un pot de tahin us dono una altra recepta on en gastareu. Jo vaig menjar aquestes albergínies a Egipte i vaig preguntar al guia de què estava feta la salsa, quan tinc ocasió sempre xafardejo... Ho vaig provar a casa i ara ja us puc donar la combinació perfecta per fer-la.





Amb l'albergíia fregida

Aquesta és la versió al forn


INGREDIENTS:

2 albergínies

llavors de sésam torrades (és optatiu)

oli i sal

salsa tahin :

1 cullerada sopera de tahin 

1 cullerada sopera de vinagre de vi blanc (és més suau que el de vi negre i el de módena no va bé aquí)

1 cullerada sopera d'oli

1 cullerada sopera d'aigua

una mica de sal


Agafem les albergínies i les pelem. Si us costa pelar-les les podeu tallar pel mig, li traieu la part de dalt i la de baix i les arrepengeu bé a la fusta. Amb un bon ganivet aneu repelant la pell des de dalt cap a baix. No se si m'he explicat gaire, en fi! Un cop pelades les tallem a rodanxes d' 1 cm. i les posem amb aigua i sal en un recipient. Això els treu amargor i no absorbeixen tant d'oli quan es fregeixen. Al cap d'uns minuts, amb cinc ja n'hi ha prou, s'escorren bé i s'eixuguen amb un paper absorbent.

En una paella hi posem oli abundant i l'escalfem bé. Quan estigui ben calent, però no fumejant, hi anem fregint les rodanxes d'esbergínia. Un cop fetes les distribuim al voltant d'una plàtera.

Si volem fer el plat més light podem fer l'albergínia al forn. La talleu més prima i la diustribuiu en una plàtera de forn. L'amaniu amb un rajolí d'oli i la poseu 10 minuts a 150º.

Per fer la salsa tahin posem primer el tahin i deprés l'oli, l'aigua, el vinagre i la sal. Ho remenem amb un batedor manual fins que queda una salsa fina. Si no teniu batedor ho feu amb una forquilla.

Poseu una tassa amb la salsa al mig del plat perquè cadasú se'n posi al seu gust. Tireu una mica de sèsam i una  mica de sal, si en teniu Maldon millor, per sobre de les albergínies.
dilluns, 11 de juliol del 2011

conill al forn

OBRIM LES FINESTRES

Com que no tenim ganes de cuinar, aprofitem el forn al màxim. Engegueu el forn i obriu les finestres perquè la cuina no acabi sent un forn també ella mateixa. L'avantatge del forn és que es fa sol i no hi has de ser davant. Fem un conill al forn. D'acord... ja us he sentit!... si no us agrada el conill ho podeu fer igualment amb pollastre.







INGREDIENTS:

1/2 conill partit en dos trossos

1 tomàquet gran

1 ceba 

1 pabrot vermell

unes boletes de pebre negre

1 got de vi blanc de cuinar

sal, oli i pebre

Quatre ingredients i un resultat boníssim.

Engeguem el forn al màxim perquè s'escalfi.

Pelem la ceba i la tallem en quatre trossos. Agafem el tomàquet i el partim en quatre trossos també. Traiem la cua i les llavors del pabrot  i el partim en tres trossos.

En una plàtera d'anar al forn i posem el conill, el salem i li posem pebre. Pels costats hi distribuim les verdures que hem trossejat. Ho amanim tot amb un bon raig d'oli, una mica de sal a les verdures i unes boletes de pebre negre.

Ho posem quinze minuts a forn màxim al mig del forn. Quan passi la meitat del temps girem els trossos de conill perquè es daurin de l'altre part.

Un cop passats els quinze minuts hi tirem el vi blanc per sobre i abaixem el forn a 200 º i ho deixem quinze minuts més. Si veieu que encara no està torradet, no molt torrat, ho podeu deixar una estoneta més.

Hem tallat les verdures a trossos grans perquè no se'ns cremin, si les tallessim petites es farien abans que el conill.

Si ho voleu fer amb pollastre s'ha de fer el mateix però substituint el conill pel pollastre. Ah! que ja ho havia endevinat? Perdó, perdó...
divendres, 8 de juliol del 2011

amanida de patates i salmó

BARS

Aquests bars amb aquelles tapes d'ensaladilla de tots colors... Mmmm. Doncs bé nosaltres també les podem fer. Ja vam començar per l'ensaladilla típica i ara en farem una altra de difrent. És el mateix que amb les amanides, es tracta de barrejar aliments que casin, que s'avinguin o facin contrast, no de fer una cama redonda!!

Aquesta vegada el casament perfecte és el salmó amb la salsa tàrtara. Un dia ho podeu fer només amb torradetes untades de salsa tàrtara i el salmó a sobre, en plan canapé per un bufet. Boníssim ja ho veureu.

Avui ho farem amb patatones i blat de moro. Ja ho veieu els colors també son interessants: el blanc, el groc i el rosa. Tots colors de temporada!








INGREDIENTS:

2 patates grans o 4 de petites

1 llauna de blat de moro

1 paquet de salmó fumat

salsa tàrtara

6 cullerades grans de maionesa (millor feta a casa, teniu la recepta a ensaladilla)

3 cogombres en vinagre

2 cebetes en vinagre

una mica de julivert o anet i una mica de ciboulet

una cullerada de postre de sucre

una cullerada de postre de mostassa


Comencem bullint les patates amb pell. Les posem en un pot amb aigua que les cobreixin i sal i les posem al foc fins que bullin. Les deixem bullint segons el tamany, si les poseu grans us poden tardar 25 minuts si en poseu 4 de petites amb deu minuts en tindreu prou. Quan les punxeu amb una forquilla i les trobeu toves fins al mig de la patata ja estaran fetes. Les deixeu refredar en un bol ple d'aigua freda sense pelar-les. Si l'aigua s'escalfa en poseu més de freda. Quan estiguin més fredes les podeu tallar. Surt a compte fer-ho un dia per l'altre.

Un cop refredades les patates les talleu a dauets petits i les poseu en una plàtera. Hi poseu la llauna de blat de moro ben escorreguda i dos filets de salmó tallats a trossos petits, crec que ja serà suficient, si veieu poc salmó en poseu més.

Si no teniu maionesa feta, la feu, sempre surt més bona que la comprada feta que te molt vinagre. Si us en queda, ràpid, ben tapada i a la nevera, us aguantarà un parell de dies, més ja és perillòs. Poseu tots els ingredients de la salsa tàrtara en un pot batedor i els passeu pel túrmix. Afegiu la salsa a tots els altres ingredients i ho barregeu bé.


dilluns, 4 de juliol del 2011

cassola de closques

TENIM CALOR

Plats ràpids que necessitin el menys temps possible d'escalfor. Hi estic d'acord nois! Fa molta calor i no ve de gust estar-se a la cuina. Necessitem plats expréss. Què us semblen unes closques al vapor amb 5 o 10 minuts de cocció màxim?




Aquest dia no tenia navalles, però també es pot fer!



INGREDIENTS:

1/2 quilo de musclos (els de roca no estan tan bruts com els de viver)

1/2 quilo de cloïses

1 dotzena de navalles

un grapat de pinyons

6 avellanes

un ramet de julivert

1 dent d'all petita

oli


Agafem les cloïses així que arribem del mercat i les posem en una palangana on hi haurem posat aigua amb un parell de grapats de sal ben generosos, de tota la mà plena. Deixem les cloïses força temps en aigua perquè es pensin que estan al mar i s'obrin i tregui tota la sorra de dins.

Netegem els musclos, només hem d'estirar la part del fregall que els hi surt i rascar una mica la closca i esbandir-los bé.

Les navalles no necessiten més preparació que esbandir-les una mica.

Posem totes les closques en una cassola una mica fonda. Esquitxem per sobre tres vegades aigua.

Posem tots els ingredients en un pot de turmix i els passem fins que quedi una salsa fina. Tirem la salsa sobre les closques i ho posem al foc amb una tapadora que encaixi ben tapat.

En uns 5 minuts s'hauran oberts totes les closques i ja ho podeu apagar. No ho deixeu massa estona que si no s'endureix el marisc.






divendres, 1 de juliol del 2011

amanida amb maduixes

ESTIU TEMPS DE FRUITES

Aprofitem ara que és el temps de fruites diferents. Per què no en posem a l'amanida?  En podem trobar tot l'any gairebé de maduixes però el seu temps és ara. Posem-ne a l'amanida també.
L'amanida ens permet posar en solfa tota la imaginació que tinguem. No ho convertiu en una olla de grills, fem una simfonia, pensem que els gustos es casin entre ells i que hi trobem diferents textures i feu una vinagreta per cada amanida. Avui serà una vinagreta de nous. Ja veureu quina amanida més senzilla i original.






INGREDIENTS:

fulles d'enciam francés o de fulla de roure

1 avocat

maduixes

nous

vinagreta de nous:

6 trossos de nous

1 cullerada de mel

4 cullerades d'oli

2 cullerades de vinagre de módena

sal

Posem l'enciam ben net i ben escorregut, sense gota d'aigua en una plàtera.

Passem tots els ingredients de la vinagreta pel turmix i ho tastem. Si queda espés afegiu una mica d'oli i vinagre, sempre més oli que vinagre.

Barregem l'enciam amb la salsa vinagreta.

Agafem l'avocat i el tallem pel mig. En un dels costats ens quedarà l'òs, amb la punta del ganivet el clavem i així estirem cap enfora el pinyol i el treiem de l'avocat. Amb ajuda d'una cullera comencem per una punta i anem separant la pell de la carn de l'avocat. Ara ja el podem tallar i posar a l'amanida.  És una manera de pelar-lo sense que se'ns desfaci a les mans.

Agafem les maduixes ben netes i les tallem pel mig i les posem també a sobre.

Per últim si volem hi podem posar unes anous trencades a trossos.