dijous, 30 d’abril del 2015

sopa de peix amb fonoll

DIFERENT

Una sopa de peix diferent, ja ho veureu. Hi posarem fonoll dels que tenen el plumero que li donarà un gsutet anissat molt bó. Ja sabeu que jo sóc molt pràctica. Si trobo un producte ja elaborat que sigui bó i tinc pressa, l'aprofito per utilitzar-lo en la meva recepta. Aquest és el cas del brou de peix. Però si teniu temps i us el voleu fer vosaltres el podeu fer així. Si no teniu temps un brou de peix preparat ja us farà el fet. D'aquests productes perparats no se'n pot fer abus, però. Una cosa és fer-ne servir un dia i l'altre molt diferent és menjar sempre de productes eleborats. Per aconseguir la seva llarga duració solen portar molts conservants i a més tenen molta més sal de la que hi posem nosaltres. Per tant utilitzem-los amb mesura. No cal dir que si utilitzeu el brou ja preparat aquesta recepta és ràpida. Què podem fer amb un brou de peix? Doncs totes aquestes receptes: suquet de peixfideus amb cloïsses o peix al forn amb llagostins








INGREDIENTS:

1 litre de brou de peix (casolà o comprat)

1 pastanaga

1/2 porro

1/4 de fonoll

1 tomàquet madur petit

1 anís estrellat

1 tall de rap

4 llagostins o gambes


Si hem de fer el brou començarem per això, que és el que trigarà més.

Pelem la pastanaga. Pelem el porro i li fem el tall de dalt a baix per netejar bé la terra d'entre les fulles sota un raig d'aigua. Traiem la fulla exterior del fonoll que sol ser dura.

Ratllem la pastanaga, el porro i el fonoll. Si teniu un robot de cuina us quedarà perfecte.

Posem un fons d'oli en una paella, just per cobrir i hi posem les verdures ratllades. Les deixem a foc baix, hi afegim sal i l'anís estrellat.

Ratllem el tomàquet mentre. Tallem també el tall de rap a tires primes i pelem les gambes o les llagostins. Tallem les gambes a trossos.

Un cop el sofregit està ben tou, li traiem l'anís estrellat i l'afegim al brou de peix ja colat. Ho deixem que tot plegat faci un bull.

Posem els talls de peix dins del brou bullent i apaguem el foc. Amb la mateixa escalfor es courà.

Escudellem la sopa mirant de repartir equitativament el peix i les gambes, que no li toqui tot al mateix!
dilluns, 27 d’abril del 2015

magret d'ànec amb salsa de nabius

CARN VERMELLA

Encara que l'ànec sigui aviram, heu de saber que és carn vermella, o sigui que és una carn que ens augmenta el colesterol. N'jem de menjar amb precaució. Però dit això, aquest plat és per menjar-ne un dia, fer festa i gaudir-ne! Us explicaré com coure el magret perquè estigui al punt, ni massa fet ni vermell com la sang. Avui l'acompanyem de nabius, els fruits vermells s'hi adiuen molt bé amb l'ànec. Ara en podem trobar de nabius en safates petites, son aquells fruits del bosc que tenen una forma rodoneta i sonde color morat-negre. Si us agrada l'ànec també podeu provar aquestes receptes: magret d'ànec amb salsa vermellamacarrons amb confit d'àneccaneló cruixent amb confit d'ànec, o confit d'ànec al forn.







INGREDIENTS:

1 magret d'ànec (1 pit d'ànec)

2 patates petites

1 safata de nabius

1 llimona

2 cullerades de postres de sucre moré

pebre de 5 colors

oli

sal i pebre


Pelem les patates i les tallem a daus petits. Posem una paella amb oli abundant.

Quan l'oli sigui ben calent hi posem les patates i abaixem el foc. Les deixem fent-se 10 minuts i després apugem el foc 3 minuts més. D'aquesta manera aconseguirem unes patates ben cuites i cruixents per fora. No hi posem una mica de sal fins que les servim. Si ho fem abans se'ns estovaran.

Agafem el pit d'ànec per la part que te la pell i en fem uns talls en diagonal que tallin la pell però no del tot. Els fem en un sentit i en un altre fent que quedin uns rombes petits com d'1'5 cm. Això farà que es cogui millor i ajudarà a desfer el greix de la pell.

Salpebrem el pit per un costat i per l'altre.

Encenem el forn a 150º perquè s'escalfi.

Agafem una paella i la posem al foc. Amb la paella encara freda posem el pit amb la pell tocant a la paella a foc mig. No hem de posar el foc alt. Volem que el greix es desfaci lentament. Veureu que de seguida, sense haver-hi posat gens d'oli, el pit ja sura entre el seu propi greix.

No tombem el tall fins que veiem que està ben daurada la pell. Aleshores el tombem i el deixem dos minuts per l'altre costat.

El posem en una plàtera d'anar al forn i el deixem a 150º uns 5 minuts. Passat aquest temps el traiem fora i el deixem reposar abans de tallar-lo.

En la mateixa paella que hem fet el pit, després de treure pràcticament tot el greix, hi posem els nabius, el suc de mitja llimona i les cullerades de sucre. Ho deixem a foc viu fins que els nabius es desfan i fan una salsa.

Tallem el magret a talls prims i el servim acompanyat de les patates i amb la salsa de nabius al costat.




dijous, 23 d’abril del 2015

col kale amb cigrons

QUÈ ÉS AIXÒ?

Doncs la col kale está de moda, és com els colors pastel que es portaran a la primavera. Sembla ser que els nordamericans l'han descobert ara i en posen a tot arreu. És una verdura semblant a les bledes però amb unes fulles arrissades i amb més cos que les bledes, més semblant a la col. Té moltes propietats, porta ferro, calci, vitamines... en una paraula és un superaliment. Així que ja ho sabeu, quan en veieu compreu-ne que és un xollo. El temps de recolecta és a l'hivern com el bròquil, la coliflor i la col. O sigui que ara ja començarà a costar de trobar-ne.








INGREDIENTS:

1 manat de col kale

150 g de cigrons cuits

3 cullerades soperes de soja dolça

1 gra d'all

oli i sal


Poseu una olla al foc amb aigua i sal.

Renteu bé les fulles de la col sota un raig d'aigua. Un cop ben netes les tallem a tires primes.

Quan l'aigua bullir les tirem a l'olla i les bullim durant 10 minuts.

Les escorrem bé, que no els quedi gens d'aigua. En una paella hi posem un rajolí d'oli i hi posem un all trinxat. Hi posem la col i la saltem una mica que agafi el gust de tot l'oli. Hi afegim un rajolí de soja dolça i apaguem el foc.

Si els cigrons son de pot els escorrem, els esbandim i els escalfem al vapor en una escorredora damunt d'una olla amb aigua bullent. Si els heu comprat ja bullits al mercat els podeu escalfar de la mateixa manera. Ja sabeu que podeu comprar llegum cuit al mercat i congelar-lo i tenir-lo a punt per qualsevol moment. El descongeleu deixant-lo 40 minuts fora del congelador i si no teniu temps el poseu igualment en una escorredora sobre d'una olla amb aigua bullent i es descongela més ràpidament. El llegum cuit serveix per improvisar un plat un dia d'urgència i desesperació.

Servim la col amb els cigrons bullits.

dilluns, 20 d’abril del 2015

arròs amb llomàntol

PER NOTA UN DIUMENGE

Heu de fer un dinar per quedar bé? Heu de convidar algú i no sabeu que fer? O voleu fer una dinar o sopar íntim? A totes tres preguntes aquest arròs amb llomàntol és la solució. És un arròs caldós fet amb un ingredient de diumenge, el llomàntol no és un producte barat precisament. Però és assequible, amb un llomàntol en teniu per dues persones. Hi posarem també unes carxofes i pebrot. No cal no que feu el brou vosaltres, ja sabeu que jo sempre intento simplificar les elaboracions mirant que el resultat sigui òptim. Aquest arròs a més és caldós, a mi m'agraden molt els caldosos, ja veureu la proporció de caldo que hi heu de posar per la quantitat d'arròs i sempre us quedarà bé. Això si, necessiteu valentia per tallar el llomàntol. Bona sort!







INGREDIENTS:

1 llomàntol

2 tasses d'arròs

10 tasses de brou  (5 tasses per cada tassa d'arròs)

2 carxofes

1 pebrot vermell

6 cullerades de tomàquet triturat

1 tros de ceba

1 all petit

1 ramet de julivert

oli i sal


Mireu com tallar el llomàntol a la recepta de llomàntol bullit. A la recepta d'avui el llomàntol el tallarem cru, però la manera de fer-ho és la mateixa. Talleu-lo a casa, no el feu tallar a la peixateria perquè es desaprofitaria tota la substància del cap que volem fer servir  per l'arròs. Un cop el tenim tallat pel mig, separem el cap de la cua i tallem les potes i donem un cop al mig de la pinça gran per trencar-li la closca. Tot això ho fem per facilitar de menjar-nos el llomàntol després.

Triem bé les carxofes tal i com explico a la recepta de carxofes confitades. Un cop triades les tallem en quatre trossos.

Tallem una mica més de mig pebrot a quadrats petits. La resta del pebrot el farem servir ara per fer el sofregit.

En un pot batedor hi preparem el sofregit. Hi posem el pebrot a trossos, la ceba tallada, l'all, el julivert i el tomàquet. Hi afegim una mica de sal i ho passem pel túrmix. Si veieu que queda massa espés hi podem afegir una mica més de tomàquet. Ho deixem a punt per després.

POsem el caldo al foc per tenir-lo ben calent quan el necessitem.

Posem una cassola fonda al foc i hi afegim un fons d'oli, l'arròs caldós no es pot fer en una paella plana perquè se'ns evaporaria més el caldo. Hi posem el llomàntol tallat hi el saltem una mica en l'oli calent.

Hi cop saltat el llomàntol hi afegim les verdures, les carxofes i el pebrot. Quan siguin toves hi posem les tasses d'arròs i tot seguit el caldo de peix ben calent. Ho deixem bullint a foc viu durant 15 minuts. Deixem descansar fora del foc l'arròs 5 minuts i ens el mengem inmediatament. No el deixeu reposar més perquè s'acabarà de veure tot el brou i ens quedarà un arròs massa passat. Així és que els comensals esperen l'arròs a taula i el traieu de la cuina acabat de fer. Això és un èxit segur!
dijous, 16 d’abril del 2015

fonoll gratinat

COSA ESTRANYA

El fonoll és aquella cosa estranya que és com un nap amb plumero o un com api disfressat. El veiem a la botiga i diem: com el podem fer? com es tria? què s'aprofita? què és això que li surt per dalt?     Doncs és una verdura molt fina amb un gust anissat que va bé per fer amanides i moltes altres coses. Avui el farem gratinat, calentet al forn que encara fa fresca. També en podeu fer macarrons amb fonoll o amanida de fonoll i taronja. I aviat us posaré encara una altra recepta d'amanida amb fonoll amb una vinagreta de tomàquet confitat. Esteu atents doncs. 






INGREDIENTS:

2 o 3 fonolls

1/2 l de llet d'espelta (es pot fer també amb llet normal)

4 talls de pernil dolç

1 cullerades de farina

1 cullerada de mantega

8 avellanes torrades

sal, pebre i nou moscada


Triem el fonoll. Per fer-ho només hem de treure la capa més externa del fonoll que és la menys tendra.

Posem una olla amb aigua i sal al foc. Un cop bulli hi posem els fonolls tallats en tres trossos i els deixem fer fins que son tous. Si els fem en una olla a pressió en 7 minuts els tindrem fets. Si els bullim normalment potser necessitarem 15 minuts. Per això els faig tallats perquè així es couen abans.

Un cop cuits els deixem que s'escorrin perquè treguin bé tota l'aigua.

Posem en un pot la cullerada de mantega i un cop s'ha desfet hi afegim la cullerada de farina. Ho amanim amb sal, pebre i nou moscada. Remenem la farina una mica al foc perquè es cogui, amb  mig  minut n'hi ha prou. Ara afegim la llet mica en mica i anem remenant continuament. Si ho feu amb un batedor manual millor, si no en teniu ho podeu fer amb una cullera de fusta. Un cop afegit l'últim raig de llet ho deixem fins que arrenqui el bull, llavors ja podem apagar el foc.

Posem en un plat els talls de pernil dolç, damunt hi posem un parell de trossos de fonoll fent que quedi igualat pels dos costats. Vull dir que com que és més gruixut d'un costat que de l'altre mirem d'equilibrar-ho posant capicuats els talls. Un cop així emboliquem el tall de pernil com un caneló. Fem el mateix amb els altres tres talls.

En una plàtera d'anar al forn que sigui petita, just per cabre-hi els 4 canelons, hi posem unes cullerades de beixamel al fons, a sobre els canelons i els tapem amb la resta de la beixamel i les avellanes trossejades. 

Ho posem al forn amb el gratinador encés i ho deixem fins que es torri una mica la beixamel.
dilluns, 13 d’abril del 2015

puré d'albergínia amb pa pita

COMODITAT

Hi ha menjars que compro fets, per dues raons: una perquè els he trobat de molt bona qualitat i l'altre perquè et treuen d'una urgència en cas de poc temps. Un d'aquests productes ja cuinats que compro és l'escalivada. He trobat una parada al mercat que la fan ells mateixos i està espectacular! Avui cuinarem amb albergínia escalivada un puré d'albergínia o babaganoush, plat dels països del mediterrani oriental. L'acompanyarem de pa pita, que és un pa molt primet que s'infla i queda buit de dins. En podem comprar de fets i tindrem aquesta recepta feta en un moment. Podeu provar també del mediterrani oriental aquestes altres receptes: humusamanida de cogombreamanida de patates o pollastre amb magrana







INGREDIENTS:

2 albergínies escalivades

3 cullerades de postres de tahin

3 cullerades de postres de vinagre de vi blanc

3 cullerades de postres d'aigua

3 cullerades de postres d'oli

1 all molt petit

sal i comí mólt


Encenem el forn a 200º.

Amanim el pa pita amb oli i orenga per un costat i l'altre. Agafem paper vegetal, el mullem i després l'escorrem.

Emboliquem el pa pita amb el paper humit i quan el forn sigui calent el posem a dins.

Mentre posem tots els ingredients dins d'un pot de túrmix i ho triturem fins a aconseguir una pasta homogénia.

Posem els pans dins del forn de 5 a 10 minuts, només per escalfar-los.

Ens mengem la pasta d'albergínia pescant-la amb un tros de pa de pita calent.

També podeu fer l'albergínia escalivada vosaltres. La unteu amb oli tota sencera amb les mans i la poseu al forn a 220º durant uns 20 minuts. Quan la traiem l'emboliquem en un parell de fulls de diari i quan sigui una mica més freda la pelem. No és complicat, ja ho veieu. Ara l'escalivada autèntica es fa a la brasa que és quan li queda aquell gustet fumat tan bó.




dimecres, 8 d’abril del 2015

macarrons gratinats

CONTROVÈRSIA

Això del gratinat sempre porta controvèrsia, els partidaris i els que no ho son. N'hi ha que els agrada molt el formatge i en son partidaris. N'hi ha d'altres que no, però tot i amb això son capaços de menjar-se aquests macarrons apartant-ne le crosta de sobre. Si a casa sou partidaris de no-gratinat us podeu preparar aquests altres macarrons. També podeu fer altres versions més sanes amb verdures com: macarrons amb fonollmacarrons amb carxofesmacarrons amb coliflormacarrons amb bledes o  macarrons amb espàrrecs i alls tendres. I Si no voleu una versió tan vegetariana dels macarrons podeu provar també aquestes: macarrons amb confit d'ànec o macarrons a la napolitana. I ja que us hi poseu per fer aquest macarrons gratinats en podeu fer quantitat i guardar-los en un tuper per un altre dia. Bon profit!






INGREDIENTS: (per a 4 persones)

350 g de macarrons

250 g de carn picada

1 ceba

1 llauna de tomàquet triturat

1 tros de branca d'api

1 all

1 tassa de café de vi negre

1/2 l de llet

1 cullerada sopera de farina

1 cullerada sopera de mantega

100 g de formatge Emental ratllat

orenga

sal, pebre negre, sucre i oli


Pelem la ceba i la tallem a quadrats petits. Tallem l'api, després d'estirar-li els fils, a quadrats petits també. Trinxem l'all ben petit.

Posem en una paella un fons d'oli i hi posem la ceba, l'api i l'all. Ho deixem a foc baix i ho salem una mica.

Mentre podem posar una olla al foc amb aigua abundant i sal per bullir els macarrons. Quan l'aigua bulli els posem dins i els deixem el temps que indiqui l'envàs. Després, fora del foc,  per parar la cocció hi posem un bon raig d'aigua freda perquè no se'ns passi la pasta.

Un cop la ceba estigui transparent i ben tova, hem de tenir paciència necessitarem 10 minuts, amb el foc baix hi posem la carn trinxada i la remenem perquè es faci tota fins que ja no quedi ni un tros de color vermell. Aleshores hi podem afegir el vi negre i apujar una mica el foc.

Quan el vi s'ha evaporat hi podem posar la salsa de tomàquet. Abaixem una mica el foc i hi posem una mica de sal, sucre i orenga. Deixem la salsa almenys 15 minuts.

Posem un pot al foc amb la llet perquè s'escalfi bé. Si fem la beixamel amb la llet ben calenta no trigarem tant.

Agafem un altre pot i el posem al foc amb la mantega. Un cop s'ha desfet hi afegim sal i pebre i hi posem la farina. Deixem que la farina es cogui una mica sense parar de remenar. Alehores hi podem anar afegint la llet calenta remenant sempre perquè no se'ns facin grumolls. Un cop afegit l'últim raig de llet ho remenem fins que arrenqui el bull i ja ho podem parar. Hi afegim la meitat del formatge i ho tornem a remenar.

Escorrem els macarrons ben escorreguts i els barregem amb la meitat de la beixamel.

En una plata d'anar al forn hi posem una capa de macarrons, una de la salsa de la carn i una latra vegada macarrons, una altra vegada salsa i acabem amb una capa de macarrons. Per sobre de tot hi tirem la beixamel i el formatge ratllat.

Ho posem al forn només amb el gratinador fins que veiem que la capa de formatge es torra una mica.



dimecres, 1 d’abril del 2015

pollastre amb salsa de cacauets

CORIANDRE

El coriandre en fulles és molt utilitzat en fresc pels plats mexicans com el guacamole o el cebiche. En general s'utilitza força a la cuina americana. Però també es fa servir a l'Àfrica. Fixeu-vos en aquest sofregit que porta aquest plat a base de ceba i corinadre en fulles, per ells és com el nostre sofregit de ceba i tomàquet que posem a tot arreu. A més a més porta els cacauets que li acaben de donar el sabor africà. A Mali està ple de paradetes de cacauets en bosses, son bosses molt grans perquè ells els utilitzen per cuinar. El pollastre és un ingredient que s'usa a tot el món. Si us agraden aquests gustos més exótics proveu de fer-lo d'aquestes maneres: cuscús amb pollastrepollastre amb magrana o teriyaki de pollastre.







INGREDIENTS:

2 quarts de pollastre o 4 cuixetes d'ala de gall dindi

1 ceba petita

1 manat de coriandre fresc (cilantro en castellà)

1 cullerada de postres de cúrcuma

2 cullerades soperes de cacauets

1 cullerada sopera de mantega de cacauet

2 cullerades soperes de vi blanc

oli, sal i pebre 


Agafem els talls de pollastre i els salpebrem.

Posem una cassola al foc amb un fons d'oli, ni massa ni poc, que cobreixi just el fons. Hi posem els talls de pollastre i els enrossim de tots cantons.

Mentre pelem la ceba i la tallem a trossos ben petits.

Un cop el pollastre ja s'ha enrossit hi afegim la ceba, la salem una mica i hi posem la cullerada de cúrcuma i un ramet petit de coriandre trinxat.

Quan veiem que la ceba s'ha estovat hi posem el vi i deixem que redueixi. Hi afegim els cacauets i un cop el vi ja s'ha reduit hi tirem mig got d'aigua. Aleshores abaixem el foc i ho deixem tapat fent xup-xup 15 minuts.

Passat aquest temps hi posem una cullerada de mantega de cacauet i ho deixem 5 minuts més. Això ens farà el mateix efecte que quan hi posem una picada amb ametlles.

Abans d'apagar el foc ho tastem per si hi hem d'afegir una mica més de sal.


calamars a la romana

CLÀSSIC

Una tapa clàssica, de sempre i un plat de restaurants de mar. No us atreviu a fer-los a casa? No em direu que els compreu congelats! Si us plau, proveu de fer-los així, son molt senzills i queden molt bons. Que no us faci por, hi ha plats que els associem a menjar-los fora de casa però que no costen res de fer i que surtin bons. Els podeu demanar ja tallats a rodanxes a la peixateria. No compreu rodanxes ja fetes, de vegades son de calamars molt grans i no son prou tendres. Un cop a casa netegeu bé les anelles de calamars una a una perquè no hi quedi res més. També podeu provar de fer els calamars d'altres maneres: calamars a la planxa a la llimonawok de calamars o calamars amb vi blanc.








INGREDIENTS:

1 calamar de 500 g tallat a rodanxes

6 cullerades de farina

1 ou

1 llimona

oli i sal


Podeu deixar les potes de calamars al congelador per utilitzar en una altra ocasió i fer les receptes que us he recomenat a dalt. Avui només farem servir les anelles de calamars per fer aquesta recepta.

Assequem bé les anelles de calamars amb un drap o amb paper de cuina. És important que els traiem tota l'aigua.

En un bol fondo hi posem la farina i hi posem els calamars un cop ben secs.

Mentres batem l'ou en un plat, sense sal.

Posem una paella amb oli abundant al foc i deixem que s'escalfi molt, pràcticament a punt de fumejar.

Agafem les anelles de calamars i les espolsem de la farina i les posem dins l'ou batut. Les anem agafant d'una en una i les posem dins la paella amb l'oli calent. Les deixem de mig a un minut per cada costat depenent de lo grans que siguin.

Penseu a fregir-les en tandes petites per no refredar l'oli. Per aconseguir una fregida ben cruixent no hi hem de posar molta quantitat, si ho fem se'ns pot refredar massa l'oli i ens quedaria la farina estovada.

Un cop fregits hi posem una mica de sal per sobre. Si salem l'ou abans s'estova el rebossat, per això salem els calamars al final. Els podem servir amb llunes de llimona per posar-hi el suc per damunt quan ens els mengem.