divendres, 27 d’abril del 2012

suquet de peix

UN SUPERGUISAT PER AL TUPER

Tots els estofats o guisats són perfectes per al tuper. Si els feu un diumenge, feu-ne una mica més de quantitat i el dimecres agraireu poder omplir el tuper per dinar amb les sobres del diumenge. Hem de ser pràctics i quan cuinem aprofitar-ho al màxim. L'èxit de la conservació dels aliments és ser curosos a l'hora de guardar-los. Un cop retirem la cassola de la taula, agafem les sobres i les posem ja en un tuper. No convé posar el tuper cremant a dins la nevera, perquè fa treballar molt l'aparell per compensar aquella escalfor, però si el tuper és tebi no hi ha cap problema es pot posar de seguida a la nevera. El que hem d'evitar és deixar una cassola a temperatura ambient encara que sigui una hora, creieu-me, no els veiem però allò es converteix en un cultiu de bacteris. Perdoneu que sigui tan crua!






INGREDIENTS:

2 talls d'escòrpora o de congre sense espines (o sigui de la part de dalt, la cua està plena d'espines) o de rap o de turbot

8 gambes petites 

2 patates

un all

una llesca de pa

6 ametlles

1 cullerada de polpa de nyora o la polpa de dues nyores ( venen uns pots de polpa de nyora que van la mar de bé) 

un tomacó petit

un raig de vi blanc

Pel brou:

Peix per sopa ( crancs, cintes, espines, congre, cap de rap, gambetes petites)

1/2 porro

1 tomàquet petit

1/2 ceba

1 l. d'aigua no més

Si teniu espines de peix, el cap de l'escòrpora, les pells de rap, o n'heu demanat a la peixateria, podeu fer un brou de peix per no posar-hi aigua sola al suquet. Si no teniu temps de fer el brou es pot fer només amb aigua, cap problema. Si feu l'esforç, però, ho agraireu. Fixeu-vos que mentre es cou el brou podeu anar avançant tot el demés, per tant no estareu més estona fent el menjar si feu el brou.

Per fer el brou agafem una olla no gaire gran i hi posem una mica d'oli al fons i la posem al foc. Hi posem el peix que tinguem per fer brou. Hi afegim el porro, la ceba i el tomàquet i ho deixem tapat a foc mig. Quan tot plegat s'ha estovat una mica, uns 10 minuts en total hi podeu posar l'aigua, que cobreixi tot plegat i un dit més. Ho salem una mica i ho deixarem vint minuts més al foc mentre preparem tot el demés. El foc no ha de ser molt alt perquè sinó se'ns evaporarà tot el brou.

Pelem i tallem a quadrats no gaire grans les patates. Ja les tenim a punt per quan les necessitem.

Agafem l'all i el pelem. En una cassola hi posem un raig d'oli i quan estigui calent hi afegim l'all, la llesca de pa, el tomacó i les ametlles, abaixem el foc. Ho sofregim i ho tombem que no es cremi i quan ho veiem torrat ho posem en un pot de turmix i ho guardem fins després.

Seguidament apugem el foc i hi posem les gambes i les saltegem ràpidament. Només volem que deixin anar el suc. Les traiem i les deixem en un plat perquè les afegirem just al final.

Salem el peix i el passem per farina i posem els talls a la cassola, que es facin d'un costat i de l'altre. Amb el foc viu però no alt al tope. Si se'ns enganxen una mica no passa res. Ara és el moment de posar-hi un raig de vi blanc. Quant és un raig? Doncs el temps d'abocar i dir un. Remenem bé la cassola per le anses i veureu que l'enganxat es desfà.

Ara ja hi podem afegir les patates i cobrir-ho amb el brou. El brou ha de cobrir just les patates i el peix, no en poseu més que quedarà aigualit. Ho deixem tot plegat que faci xup-xup amb el foc baix durant 10 minuts. 

Agafem el pot del turmix que teniem apartat i hi posem la cullerada de polpa de nyora. Si no teniu el potet de vidre de polpa de nyora haureu de fer com les àvies. Poseu un pot amb aigua al foc i quan bulli hi tireu les nyores i apagueu el foc. Les deixeu uns 10 minuts en remull i les traieu. Les obriu per treure-li la cueta i rasqueu la pell amb un ganivet per extreure'n la polpa. Ja veieu que és més fàcil buscar el potet de vidre.

Quan tinguem el pot del turmix amb la nyora hi posem una mica del caldo de la mateixa cassola, unes quantes cullerades perquè la picada que farem sigui una pasta, no només pols.

Quan hagin passat els deu minuts afegim la picada a la cassola. Escureu bé el pot amb una mica més de caldo de la cassola per aprofitar bé la picada. Remeneu bé la cassola per les anses perquè es reparteixi bé la picada i deixeu la cassola al foc destapada 5 minuts més. Ara és el moment de tastar-ho per si fa falta una mica de sal i de comprovar que les patates ja estan cuites, les punxeu amb una forquilla i veureu si es fa amb facilitat o ofereixen resistència. Si es resisteixen haureu de deixar la cassola uns minuts més fins que estiguin cuites.

Com tots el guisats, un cop reposats a la cassola amb el foc apagat, milloren.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada