diumenge, 13 de gener del 2013

carxofes confitades

LES MILLORS

Us dic que són les millors carxofes que menjareu mai. Si us agraden, és la millor manera de menjar-les, queden delicioses, tendríssimes. Aprofiteu ara que n'és el temps i compreu-les sobretot que siguin ben fresques, les fulles han de ser verdes del tot, no tenir les puntes negres, i  han d'estar ben apretades, no obertes. Si les compreu així no fallen , veureu que tendres seran. Teniu d'altres receptes de carxofes per provar: pastís de carxofes , carxofes amb anxoves , fricandó de carxofes .







INGREDIENTS:

6 carxofes grans o 8 de mitjanes

una branca de menta fresca

1 cullerada gran de granets de pebre negre

1 gra d'all 


Triem bé les carxofes, ja sabeu que aquest és el seu secret, no les hem d'aprofitar massa. Primer tallem una mica la cua i traiem totes les fulles de l'exterior fins  que arribem a les fulles tendres de dins, que es parteixen soles amb la mà de tendres que estan. Repelem la banda del tronc, deixant només la part més blanca. Tallem tota la part de dalt de les fulles, que és la part externa i la part més dura d'elles, de manera que ens haurà quedat només el cor, que és la part que s'aprofita.

Les tallarem en quatre trossos cada carxofa i si són de les grans les tallem en sis trossos.

Agafem un pot i li posem oli abundant, l'oli ens haurà de cobrir les carxofes, i el posem al foc. Dins l'oli hi posem la menta, els grans de pebre i el gra d'all.

Hi afegim les carxofes tallades i mantenim l'oli fent bombolletes petites. Si és necessari abaixeu el foc. No ha de fregir les carxofes, només les ha d'anar confitant. Penseu que l'oli bull a molt més de 100º, però ara no volem que bulli, perquè amb una temperatura de 100 º ja en tindrem prou perquè es facin. Quedaran tan tendres com si les haguèssim bullit, però molt més gustoses.

Les deixem uns 40 minuts, vigilant sempre que l'oli no es passi de temperatura.

Les servim ben escorregudes amb sal maldon per sobre, si no en teniu s'hi posa sal normal.

Penseu que l'oli el podeu aprofitar per fregir qualsevol altre cosa, no el llenceu si us plau que no estem per llençar res!

15 comentaris:

  1. Les vaig veure l'altre dia i no he trigat gens en fer-les! Són genials!
    Te les he agafat en prèstec i t'he anomenat al meu blog, espero que no hi hagi cap problema.
    http://cuinaamoriciencia.wordpress.com/2013/01/20/carxofes-confitades/

    I felicitats, m'encanta el teu blog!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel teu comentari. M'agrada molt quan algú prova la recepta i diu que l'ha disfrutat. Cap problema , em pots citar sempre que vulguis al teu bloc, ho trobo molt honest per la teva part.

    ResponElimina
  3. Jo nhe fet un cop i estant boníssimes ! i L'oli que queda té un gust exquisit de carxofa que va moolt bé per cuinar altres coses !
    Felicitats pel blog!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies! Aprofitem que les carxofes ja s'acaben. I tant que es pot aprofitar l'oli, en general l'oli de fer verdures afegeix un toc especial per fer rostits o carns a la planxa, el que sigui.

      Elimina
  4. Jo li afegeixo un bon raig de vi blanc mentre es confiten... li dona un regust espectacular però les carxofes, per si soles ja ho son!
    Arreveure!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. UI jo tb m'hi apunto!! i quin vinet ? ranci o penedés de granel ja va bé? DoñaCloqueta

      Elimina
  5. wola! i quin oli és millor per fer això? vegetal? oliva refinat? oliva verge? olive verge extra? i desp´res aquestes carxofes confitades, com es poden conservar? i quant de temps? les conserves son un misteri per mi! Doña Cloqueta

    ResponElimina
  6. Un oli de 0'4º, sinó és massa gustós i queda una mica massa àcid. Després el pots fer servir per fregir d'altres verdures o una carn.
    Jo les he menjades sempre acabades de fer. Si les vols guardar, ben cobertes d'oli i en un pot de vidre ben tancades a la nevera poden aguantar molt. L'oli és un conservant també.

    ResponElimina
  7. Hola! Felicitats pel teu bloc! Voldría saber com es fa per evitar que bulli l'oli quan estem confitant.
    Gràcies
    M.Carme

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies, me n'alegro molt que el trobis útil. Primer has d'escalfar força l'oli. Un cop hi poses les carxofes la temperatura baixa, esperes que la recuperi una mica i quan comença a fer bombolles abaixes el foc fins que es fan unes bombolles molt petites que pugen lentament. Es tracta de mantenir l'equilibri amb el foc, abaixar-lo quasi del tot però mirar que faci aquestes petites bombolletes.

    ResponElimina
  9. hola, la meva pregunta es si es poden guardar i si es aixi com?

    ResponElimina
  10. avui les fare.pro un cop confitades les fare a pinxos amb verat confitat y alls tendres

    ResponElimina
  11. un cop confitades, es poden guardar amb el seu oli? Quan de temps?

    ResponElimina
  12. Aquest dies que no puc sortir per confinament, he fet una comanda de verdura i m'han servit més carxofes de les que vaig demanar, i ara em trobo que, o mengem 3 dies seguits carxofes. Vull saber si les carxofes confitades, es poden guardar i de quina manera?

    ResponElimina