dimecres, 18 d’abril del 2012

creps dolces i salades


LA TRADICIÓ

A casa tenim la tradició de menjar creps per esmorzar el dia de reis. Primer esmorzem i després mirem els regals. Fins i tot faig una carta de creps dolces i salades per poder triar. En faig del que tinc per la nevera. De fet les creps ho admeten tot, és com un embolcall i el farcit pot ser del que sigui.
És la primera cosa que van aprendre a fer els meus fills tots sols. Avui us explico com fer la pasta i les quantitats i després alguns exemples, però vosaltres feu-los del que vulgueu. Podeu provar de fer també un pastís de creps o d'altres creps més elaborats com: crep de carbassó i gambes.
I si tireu pel dolç i us agraden les postres proveu aquestes superfàcils : sandvitx de galetes , coca de vidre o pastís de galetes.



de xocolata i gerds
de plàtans, nous i xocolata
de xocolata

INGREDIENTS: (per uns 12 crepes)

1/2 l de llet

250 grs de farina

3 ous

50 grs de mantega

1 polsim de sal, molt poca

100 grs aprox de mantega per posar a la paella i fer els crepes


Penseu que encara que fem crepes dolces a la massa sempre s'hi posa un pel de sal.

Agafem la mantega i la posem en un pot a foc suau perquè es desfaci, si teniu microones ho podeu posar amb poca potència i poc temps. La mantega s'ha de desfer, però no bullir.

En un pot de turmix hi posem els ous, la farina, la llet, la mantega ja desfeta i la sal. Ho batem tot bé. Deixem el pot a la nevera durant vint a trenta minuts. Això és perquè la mantega dins la massa torni a agafar consistència.

Mentre podeu anar pensant amb el farcit que hi voleu posar i preparar-ho. 
Melmelada, coco, caramel, fruites, sucre, licor, ratlladures de cítrics, fruits secs... si són crepes dolces.
Embotits, formatges, verdures, salmó, tonyina... si són salades.

El més complicat dels crepes és el donar-los la volta. Però no us espanteu, amb una mica de pràctica us sortiran bé, potser no els primers però després ja ho veureu. Sempre hi haurà espabilats que triunfaran des de la primera crepe, però l'important és no defallir.

Anem per parts. Agafem una paella de mida mitjana, o sigui ni la gran ni la petita, no sé si queda clar.
La posem al foc i deixem que s'escalfi bé. Hi posem un tros de mantega i veurem que es desfà. 
Agafem un cullerot dels de sopa i tirem la pasta de la crepe a la paella just fins que cobreixi el fons, si en poseu massa li costarà de coure. Distribuim bé la pasta per tot arreu fent girar la paella perquè s'escampi. Quan veiem que la crepe s'infla per trossos, ja ho veureu, vol dir que ja està cuita d'aquell costat i es pot tombar. Com tobar-la? Aquí ve la part delicada. Agafeu una espumadora plana, de les d'escudellar verdura o treure els ous ferrats de la paella i passeu-la suaument per sota de la crepe i amb un gest ràpid l'aixequeu i la tombeu de l'altre costat. Un cop ja estigui cuita la traiem deixant-la relliscar de la paella al plat. Torneu a posar mantega a la paella i torneu a fer la mateixa operació per fer un altra crepe. Mentre teniu una crepe al foc en podeu farcir la que ja heu tret.

Tranquils , hi ha com una tradició-maledicció  que fa que la primera crepe no surti bé i s'hagi de llençar, no em pregunteu perquè, no sé si està poc calenta la paella o què passa, però moltes vegades la primera no surt bé i es trenca. Cap problema, es llença i es fa la següent. La qüestió es perseverar i no desesperar-se.

Un cop la crepe a fora es farceix del que vulgueu. Penseu a tenir-ho preparat tot abans de posar-se a fer les crepes, així les podreu servir a mida que les aneu fent.



crepe de mozzarella i pernil dolç
crepe de tomàquet escalivat i pernil serrà

9 comentaris:

  1. Es pot deixar un di a la la nevera la pasta i l'endemà fer-ne mes?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, fins i tot un parell de dies, més ja no. Veuràs que s'ha quedat la part més sólida a baix però ho remenes bé abans de fer-ho servir.
      Si un dia els fas dolços l'altre els pots fer salats. Si ets un llèpol els fas dolços cada dia, ha,ha. Petons.

      Elimina
    2. D'acord moltes gràcies!

      Elimina
    3. Hem pots dir més receptes de creps salades si us plau?

      Elimina
    4. En pots fer amb 4 formatges: roquefort, manxego, gruyere i mozzarella.
      Amb xampinyons i pernil dolç
      Amb foie i poma caramelitzada.
      Amb ceba sofregida i frankfurt.
      Amb llagostins i carbassó i ceba sofregits.
      Amb verdures sofregides i algun formatge.
      Amb sobrassada i formatge...

      Elimina
  2. Hola, molt interessant el blog, però una pregunta: no s'hi hauria de posar sucre a la massa? Petons!

    ResponElimina
  3. Los has probado? A que quedan buenos? Un saludo

    ResponElimina
  4. Mmmmm quina pintaaaa!!! Avui per sopar en faré de saladetes!!! Ja et diré que tal han quedat. Gràcies per les idees!!! ;)

    ResponElimina