dijous, 27 d’octubre del 2011

panellets

TOTS SANTS O HALLOWEEN?

No cal que contesti, no? Per si no ha quedat clar us parlaré de panellets, no de carbasses.
Costa trobar una recepta de panellets que funcioni, que si posar-hi moniato, que si patata, que si clara a punt de neu... Aquesta que us passo avui jo l'he provada i queden molt bons. El secret dels panellets és tenir-los molt poca estona al forn. Hem de comptar que són petits, i encara que quan els traiem del forn ens semblin tous, quan es refreden s'endureixen i queden millor. Si teniu temps deixeu feta la massa del matí pel vespre o deixeu-la reposar encara que sigui una hora. De totes maneres no és imprescindible.




 Animeu-vos!
Amb la quantitat que us dono us surten tres plàteres com aquesta.



INGREDIENTS:

Per fer la massa:

250 grs d'ametlla mólta

250 grs de sucre glass

1 rovell d'ou

50 cl. d'aigua

ratlladura de mitja llimona petita

Per les variants:

codony

cacao en pols

ratlladura de llima

anís

5 cullerades sucre glass per decorar i per untar els de pinyons

100 grs. pinyons

50 grs coco ratllat

5 o 6 ametlles senceres per decoració


Molt fàcil us ho asseguro. Engeguem primer de tot el forn al màxim per escalfar-lo bé. Agafem l'ametlla mòlta i la posem sobre una taula o el marbre de la cuina ben net i sec. Ho barregem amb el sucre i fem un petit forat al mig per posar-hi el rovell d'ou i la ratlladura de llimona i amassar-ho amb les mans. Hi anem afegint l'aigua mica en mica i ho anem pastant. Potser no ens farà falta posar-hi tota l'aigua. Vosaltres mateixos. No ha de quedar gens líquid, segons la que veieu que necessita. Un cop tingueu la bola aneu-la picant contra el marbre perquè es compacti bé la massa.




Partiu la massa per tantes parts com varietats vulgueu fer. Per aquesta quantitat que us dono en podreu fer 4 varietats com a molt. Trieu les que us facin més gràcia o les que us podeu inventar també vosaltres. Us aconsello que no feu els panallets molt grans de mida.

Cacao : barregeu la massa amb el cacao en pols

Anís : barregeu l'anís amb la massa, no n'hi poseu massa, amb unes gotetes és suficient

Llimona : barregeu la massa amb el suc de mitja llima i ratlladura de llima.

Coco ratllat: barregeu la massa amb tres cullerades de coco ratllat.

Codony : Escampeu la massa per sobre de la superfície seca i una mica enfarinada i feu-ne un rectangle. Poseu en un costat del rectangle el codony en filera tot al llarg. Tanqueu la massa al voltant del codony com si fèssiu un caneló superllarg i el codony fos el farcit. Amb un ganivet ben esmolat talleu en diagonal el canaló en panellets de dos cms. Si els feu més prims no us anirà bé.

Pinyons : Feu boletes amb la massa. Unteu les boletes amb un dit d'aigua amb tres cullerades de sucre glass, unteu-les amb un pinzell i si no en teniu amb els dits, però no les remulleu a dins. Després amb les mans ben netes i seques poseu-les en un bol on hi hagi els pinyons i torneu a agafar el panellet junt amb un grapat de pinyons. Aneu prement el panellet perquè s'hi enganxin els pinyons. Tingueu paciència, se us desenganxaran uns quants però no passa res. És la manera que m'ha anat millor després de moltes proves. I no garantitzo uns panellets de pinyons perfectes. Quan ho provava amb ou després els pinyons rellisquen i no s'aguanten, en fi un drama. Segur que vosaltres trobareu algun altre truc, ja me'l direu.

Feu formes diferents segons els gustos: boletes, croquetes allargades, amb forma de bolet o de volcà. Acabeu-les també de diferents maneres: arrebossats en sucre glass, els de coco arrebossats en coco, amb una ametlla sobre, amb un pinyó a sobre...

I aquí comença la vostra imaginació. Hi podeu posar un tros de xocolata negra a dins i així quan es fa al forn queda com desfet, un gerd a dins o gerds barrejats amb la massa...

Per coure'ls, els posem en una plàtera d'anar al forn amb paper vegetal a sota perquè no se'ns enganxin (molt important) i els deixem al forn tres minuts amb la temperatura a 200º. Si no els feu molt grans és suficient, ja ho veureu. Poseu-los més aviat al mig del forn.




5 comentaris:

  1. Es veuen molt bons. Et recomano provis la recepta de Carme Ruscalleda són molt fàcils de fer, surten molt bons gairebé com els del 117. Lidia

    ResponElimina
  2. Em sambla que al 117 no n'han fet aquest any, estaven massa embolicats prenent clients a la Mercé!!
    On podria mirar la recepta de la Carme Ruscalleda? No tinc paciència per buscar per Internet. Normalment la Carme Ruscalleda sol ser molt pràctica i efectiva en les seves receptes, que és el que m'agrada a mi. Petons Lidia

    ResponElimina
  3. Disculpa el retard en la resposta.Petons.Lidia


    http://www.cuinaperllaminers.com/2009/10/panellets-de-la-carme-ruscalleda.html

    ResponElimina
  4. Molt bona resposta Núria!, gràcies per la teva recepta

    ResponElimina
  5. Cèlia com han anat els panellets? Ja tens els llibres? Una abraçada.

    ResponElimina