diumenge, 18 d’octubre del 2015

canelons de bacallà

DINAR DE DIUMENGE O TUPER DE DIMECRES

De veritat, podeu combinar fins i tot les dues coses. O sigui ho podeu fer per dinar un diumenge però en feu més quantitat i ho congeleu en porcions individuals per prendre com a tuper un dia de cada dia. O senzillament descongelar-ho a casa entre setmana i fer un dinar amb 10 minuts un dia que no teniu temps. No us costarà fer-ne més quantitat, practicament hi passareu la mateixa estona, per tant val la pena augmentar les quantitats. Jo ho faig de segon plat perquè porta bacallà. No m'agrada gens fer menús on hi predomina la proteïna. Si fas aquest plat de primer i hi posés carn o pollastre de segon crec que hi ha excès de proteïna. Però feu-ho com vulgueu, només faltaria! Us agraden els canelons i les lassanyes o els gratinats? Doncs podeu provar també: canelons d'espinacs i gambeslassanya d'espinacs i carnlassanya d'estiupatates gratinades amb bacóvano d'albergíniagratinat de patates i albergínia o carbassa gratinada.







INGREDIENTS:

2 talls de bacallà (uns 200 g)

1/2 porro

1 ceba petita

1 cullerada petita d'olivada

1 cullerada sopera de farina no curulla

200 ml de crema de llet

20 canelons

7 pebrots del piquillo

1 llauna de tomàquet triturat

6 cullerades de crema de llet

1 all

1 cullerada de mantega

sal, sucre i pebre negre

oli


Us aconsello que tingueu sempre bacallà ja dessalat a punt al congelador. Compreu-lo el dia que aneu a mercat i que us vagi bé. Comenceu a dessalar-lo quan pogueu estar per ell. Si el deixeu a la nevera salat no es fa malbé, pot aguantar més d'una setmana tranquil·lament. Quan us decidiu a dessalar-lo el passeu sota un raig d'aigua per treure-li tota la sal de la part de fora i el poseu en un bol amb el doble de quantitat d'aigua que de bacallà.
El deixem 24 hores amb la mateixa aigua a fi que s'hidrati bé. Un cop hidratat el podem dessalar. Canviem l'aigua i  li fem tres canvis més cada 12 hores. Si es tracta d'un tall molt gruixut hi podem afegir al final un parell de canvis d'aigua més, separats per 12 hores.

Un cop tingueu el bacallà dessalat i al punt el congeleu ben tapat en una bossa i el tindreu a punt per fer-lo servir el dia que el necessiteu sense haver d'esperar. No us amoineu que no perd res. Aquest consell me'l va donar precisament una bacallanera.

Pelem el porro de la primera pell i tallem les fulles només de la part verda amb un tall al mig de dalt a baix. Per aquell tros obert hi podem fer rajar l'aigua perquè es netegi bé de terra.

Pelem la ceba petita també.

Amb un ratllador o amb un ratllador elèctric processem el porro i la ceba perquè ens quedi ratllat primet.

En una paella amb una mica d'oli hi posem el porro i la ceba a foc mitjà amb una mica de sal, no gaire. Ho deixarem que s'estovi bé.

Mentre agafarem els talls de bacallà i els esqueixarem, traiem la pell i amb els dits els estripem en petites tires.

Afegim el bacallà a la paella quan la verdura ja estigui feta i anem remenant i xafant amb una forquilla a fi que es descafi el bacallà.

Hi afegim la cullereta d'olivada i ho remenem bé. Hi posem també la farina i després de deixar-la un moment que es cogui, mig minut, hi afegim els 200 ml de crema de llet. Hi posem una mica de pebre i deixem que la crema de llet i la farina ho lligui tot plegat. No volem que quedi una argamassa, però tampoc ha de quedar líquid. Apaguem el foc i deixem que reposi.

Ara farem els canelons i la salsa.

Compreu canelons dels que s'han de bullir, per a mi tenen una textura millor que els que només es remullen. Posem les plaques dels canelons a l'olla quan l'aigua bull d'una en una perquè no s'enganxin. Bullim les plaques el temps que indiqui l'envàs. Sobretot tingueu la precaucio de preparar un bol ben gran amb aigua freda per tal de posar-los un cop han acabat de bullir. No s'han d'escorrer perquè si no es trenquen. Els aneu traient de l'olla i els aneu posant dins el bol d'aigua freda. D'aquesta manera no es trencaran ni s'enganxaran.

Els anem traient del bol de l'aigua freda i els estenem sobre d'un drap net de cotó perquè xucli l'aigua. Els deixem preparats per farcir.

Per fer la salsa posem una paella al foc amb oli, un all xafat i els pebrots del piquillo amanits amb una mica de pebre, sal i sucre. Els deixem una estona de cada costat i hi afegim la llauna de tomàquet triturat. Ho tornem a amanir una mica amb sal i sucre. Quan el tomàquet ha canviat de color i veiem que l'oli sura per sobre voldrà dir que ja està cuit. Traiem l'all i triturem la salsa junt amb 6 cullerades de crema de llet per afinar la salsa una mica.

Agafem una mànega pastissera i a dins hi posem el farcit dels canelons per poder-los posar millor al damunt de les plaques. Si no en teniu podeu repartir el farcit amb una cullera, cap problema.

Posem el farcit al començament del caneló i els cargolem després.

Untem la plàtera del forn amb mantega i hi anem posant els canelons repartits, que quedin ben junts un al costat de l'altre. Els amanim amb la salsa i els posem al forn 10 minuts a 150º. Només volem que s'escalfi tot plegat.

Un cop els teniu en una plàtera és quan ben tapats es poden guardar en el congelador per quan els necessiteu. Es poden guardar un mes tranquil·lament.

ANIMEU-VOS A FER-LOS LA RECOMPENSA SERÀ MÀXIMA!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada