dissabte, 28 de desembre del 2013

risotto de carbassa i ceps


MMMMMMMM!

No us puc dir res més. Un plat d'aquells rodons que valen la pena. La combinació del dolç de la carbassa amb el gust potent dels ceps, tot un encert. Aquesta recepta la vaig menjar en un restaurant i no vaig trigar més d'una setmana a provar-la de fer a casa. Ja l'he feta un parell de cops i sempre ha tingut èxit, agrada a tothom.
Si voleu podeu provar de fer d'altres risottos: risotto de pèsolsrisotto amb tomàquet cherry o risotto amb escamarlans.





INGREDIENTS:

250 g de carbassa

25 g de ceps secs

1 ceba molt petita (de la cistella de Can Girona)

1/2 tassa de café de vi blanc

2 tasses  de café d'arròs bomba o canaroli

1 cullerada de mantega

50 g formatge sec d'ovella gran reserva ratllat

pols de bolets (trompetes de la mort o ceps)

oli


Primer de tot posem els ceps en una tassa amb aigua que els cobreixi perquè s'hidratin.

Posem una olla al foc amb aigua per tenir-la ja calenta i a punt per tirar al risotto.

Pelem el tall de carbassa. Per fer-ho primer anem tallant en trossos petits sobre d'una fusta. Quan tinguem la carbassa a trossos li traiem la pell tallant amb un ganivet en direcció a la fusta per fer més força. Ara ratllem els trossos de carbassa. Si teniu un robot de cuina ho fareu amb molta facilitat, sinó ho podeu fer amb un ratllador manual.

Pelem la ceba i la ratllem.

Posem una olla no massa gran al foc amb una mica d'oli. El risotto es fa en una olla, no en una cassola, d'aquesta manera el caldo no s'evapora tant i l'arròs queda més melós. Hi poseu la carbassa ratllada i la ceba. Ho deixem a foc mig-baix que es faci a poc a poc i sui una mica.

Quan la carbassa i la ceba ja s'han estovat hi afegiu els ceps escorreguts. No llenceu l'aigua d'hidratar-los perquè donarà molt de gust al risotto. Al cap de cinc minuts els ceps ja s'han sofregit una mica i hi tirem sal i la pols de bolets per donar-hi encara més gust.

Engeguem ara el foc al màxim i hi posem el vi blanc i deixem que es redueixi durant un minut.

Hi posem l'arròs i hi donem un parell de voltes i inmediatament ja hi posem el primer cullerot d'agua junt amb el suc dels ceps, vigileu que no us caigui la sorra que pot quedar al fons de la tassa.

Quan veiem que s'ha begut l'aigua hi tornem a posar una altre cullerot, o un parell de cop.

Hi anem afegint cullerots a mida que veiem que l'arròs se'ls beu i anem remenant amb una cullera de fusta perquè l'arròs deixi anar el seu midó. Així durant quinze minuts.

Passats els quinze minuts hi posem una cullerada de mantega i una mica més de sal i pols de bolets si ho tasteu massa dolç. No n'hi poseu massa que encara falta el parmesà. Tasteu-ho per veure si l'arròs encara està massa dur. Ho aneu deixant de cinc minuts en cinc minuts i ho torneu a tastar fins que proveu l'arròs al punt de cocció que us agrada. Aneu afegint caldo també a mida que el necessiti.

Just apagat el foc hi afegim el formatge ratllat i hi fem l'última remenada.

Penseu a afegir l'aigua a mida que la necessiti, no volem ofegar l'arròs però tampoc volem que se'ns cremi o ressequi. Aquesta és la gràcia del risotto, no es pot deixar, s'ha d'anar vigilant i remenant, no té cap més secret.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada