divendres, 6 de juliol del 2012

bunyols de bacallà

LES ÀVIES , LES REINES

Hi ha receptes on les àvies triumfen per sobre de tothom. Aquest és el cas dels bunyols, ningú com elles els dominem. No en va els bunyols són els reis de la cuina d'aprofitament, o la cuina de fer miracles amb poca cosa. Els bunyols omplen molt i necessiten poca matèria. Recordo una tia àvia meva que era la reina de fer "grasoletes", així en deiem a casa almenys, no sé si existeix la paraula. Eren uns bunyols de cigrons amb farina i no se si hi posava ou també. La qüestió és que la mare en feia però no li quedaven tan bons i jo tots els intents que he fet han estat penosos.
Avui us proposo aquests bunyols de bacallà que sí que em queden bé.







INGREDIENTS:

1 tall petit de bacallà ja dessalat de menys de 100 grs.

1'5 cullerades de farina (de cullera normal)

1 ou

1 cullerada de café de llevadura royal

1 all petit

una branqueta de julivert


Posem el bacallà a confitar. En un pot estret, escalfem l'oli i quan veiem que fa bombolletes petites que pugen de baix hi posem el bacallà i el deixem un minut. Al cap d'un minut apaguem el foc i el deixem amb el foc apagat un minut més. Ja n'hi ha prou per confitar una mica el bacallà.

Desfem el bacallà en un plat i llencem la pell que no l'aprofitarem.

Posem el rovell de l'ou només en un bol amb el bacallà, la clara la guardem per després. Hi barregem les cullerades de farina i la cullareta de llevadura. Ho remenem tot plegat i finalment hi afegim l'all i el julivert picats ben petits.

Batem  la clara a punt de neu i l'afegim a la preparació anterior. Atenció quan ho remeneu, no ho hem d'aixafar, amb una cullera anem envoltant la massa fent que es barregi la clara amb la preparació anterior, envoltant amb la cullera i sense batre que fariem baixar la clara.

Colem l'oli de fer el bacallà, sobretot no hi aboqueu el fons on hauran quedat restes de bacallà, o el suc que n'haurà sortit. Es tracta d'aprofitar només l'oli net que ens ha quedat a la part de dalt.

El posem en un pot per fer que puguem fregir els bunyols amb profunditat d'oli, d'aquesta manera quedaran fregits de tot arreu.

Quan l'oli estigui ben calent hi podem fregir els bunyols. Sabrem que està calent quan hi tirem una gota de la pasta i no s'enfonsa, es posar a crepitar per sobre de l'oli.

Anem posant cullerades al pot, tres per cada tanda o quatre com a molt, perquè l'oli no es refredi.

Traiem els bunyols i els posem sobre d'un paper de cuina que tregui tot l'excès d'oli. Si es necessari el podeu canviar cada tres bunyols perquè xucli millor l'oli.




Els serviu amb una amanida d'enciam per compensar i refrescar.



2 comentaris:

  1. Bones!! quina pinta! i aquestes hores tot ve de gust, jeje..una pregunta,la cullerada "normal" per la farina, vols dir de postres o es la soepra??

    ResponElimina
  2. Hola Kari, com va? Doncs un acullerada normal vol dir que no ´pes ni una de postres ni una de café. Aixó de les mides és complicat, per molt que ho vulguis posar clar, sempre hi ha dubtes. Una abraçada, ja em dirás quan els facis.

    ResponElimina