divendres, 1 de juny del 2012

puré de patates bolonyesa

L'ÚLTIM GRATINAT

Aquest serà l'últim gratinat abans de l'estiu. De moment encara no estem tan sufocats que no podem engegar el forn. Per tant encara ho podem fer.
No cal que siguem exageradament exigents, hem de gaudir cuinant, no ha de ser una font de problemes o culpabilitats. Cada dia no tenim les mateixes ganes ni el mateix temps i hem de saber adaptar-nos. Per exemple el puré de patates fet casolà és molt bó, però si un dia tenim pressa i no tenim ganes de fer-lo el podem utilitzar precuinat, aquells sobres que només s'hi ha d'afegir aigua o aigua i llet.







INGREDIENTS:

150 grs de carn trinxada de porc

1 ceba petita

10 cullerades de tomàquet de llauna triturat

50 grs de formatge emental o similar ratllat

1 paquet de puré de patates o dues patates grans

mantega

oli, sal i pebre


Si volem fer el puré de patates posarem una olla  no gaire gran al foc amb aigua i sal.

Pelem les patates i les trossegem més aviat petites i així es couen de seguida. Les deixem uns 10 minuts com a molt, les hem de vigilar i quan les trobem toves ja es poden apagar. Un cop apagades les escorrem bé i les aixafem junt amb un polsim de sal i una cullerada de mantega, fins que queda un puré. Es pot fer amb una forquilla mateix.

Si fem el puré de patates de paquet seguiu les instruccions del paquet posant una mica menys del líquid que marqui a l'envàs per tal que ens quedi un puré ben espès.

Engeguem el forn al màxim perquè estigui ben calent.

Mentre les patates es fan agafem una paella i la posem al foc amb una mica d'oli. Hi posem la carn trinxada a foc mig baix i l'anem aixafant perquè la carn vaigi quedant desfeta i no en trossos grans. Hi posem una mica de sal i pebre. 

Pelem la ceba i la tallem a quadrats petits. Quan la carn està cuita, no veiem ja cap tros vermell, hi afegim la ceba. 

Quan la ceba estigui ja transparent hi afegim les cullerades de tomàquet. El salem una mica i hi posem també un pessic de sucre. Si us agrada també hi podeu posar alguna herba: farigola, orenga, romaní...

Quan el tomàquet ens canvii de color ja està fet i podem apagar el foc.

Agafem una plàtera d'anar al forn i la untem amb mantega. Hi posem una capa de puré de patates, al mig el sofregit de la carn i ho tapem amb una darrera capa de puré de patata. A sobre hi posem el formatge ratllat i unes petites boletes de mantega repartides.

Posem la plàtera al forn a 180º amb el gratinador i la deixem fins que el formatge està daurat i ben gratinat.



2 comentaris: