dijous, 16 d’abril del 2015

fonoll gratinat

COSA ESTRANYA

El fonoll és aquella cosa estranya que és com un nap amb plumero o un com api disfressat. El veiem a la botiga i diem: com el podem fer? com es tria? què s'aprofita? què és això que li surt per dalt?     Doncs és una verdura molt fina amb un gust anissat que va bé per fer amanides i moltes altres coses. Avui el farem gratinat, calentet al forn que encara fa fresca. També en podeu fer macarrons amb fonoll o amanida de fonoll i taronja. I aviat us posaré encara una altra recepta d'amanida amb fonoll amb una vinagreta de tomàquet confitat. Esteu atents doncs. 






INGREDIENTS:

2 o 3 fonolls

1/2 l de llet d'espelta (es pot fer també amb llet normal)

4 talls de pernil dolç

1 cullerades de farina

1 cullerada de mantega

8 avellanes torrades

sal, pebre i nou moscada


Triem el fonoll. Per fer-ho només hem de treure la capa més externa del fonoll que és la menys tendra.

Posem una olla amb aigua i sal al foc. Un cop bulli hi posem els fonolls tallats en tres trossos i els deixem fer fins que son tous. Si els fem en una olla a pressió en 7 minuts els tindrem fets. Si els bullim normalment potser necessitarem 15 minuts. Per això els faig tallats perquè així es couen abans.

Un cop cuits els deixem que s'escorrin perquè treguin bé tota l'aigua.

Posem en un pot la cullerada de mantega i un cop s'ha desfet hi afegim la cullerada de farina. Ho amanim amb sal, pebre i nou moscada. Remenem la farina una mica al foc perquè es cogui, amb  mig  minut n'hi ha prou. Ara afegim la llet mica en mica i anem remenant continuament. Si ho feu amb un batedor manual millor, si no en teniu ho podeu fer amb una cullera de fusta. Un cop afegit l'últim raig de llet ho deixem fins que arrenqui el bull, llavors ja podem apagar el foc.

Posem en un plat els talls de pernil dolç, damunt hi posem un parell de trossos de fonoll fent que quedi igualat pels dos costats. Vull dir que com que és més gruixut d'un costat que de l'altre mirem d'equilibrar-ho posant capicuats els talls. Un cop així emboliquem el tall de pernil com un caneló. Fem el mateix amb els altres tres talls.

En una plàtera d'anar al forn que sigui petita, just per cabre-hi els 4 canelons, hi posem unes cullerades de beixamel al fons, a sobre els canelons i els tapem amb la resta de la beixamel i les avellanes trossejades. 

Ho posem al forn amb el gratinador encés i ho deixem fins que es torri una mica la beixamel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada