dissabte, 2 d’octubre del 2010

carxofes amb anxoves


COM MENJAR CARXOFES A GUST

El secret de triar bé les carxofes és triar-les sense gasiveries. Que què vol dir aquesta paraula? Nois, que això no va de filologia catalana! us ho diré d'una altra manera: no sigueu tacanyos. De les carxofes només se n'aprofita menys de la meitat, el demés es llença. Si nois! la vida és dura: tu arribes a casa amb una bossa de carxofes que et penses que en tindràs per tota la setmana i resulta que un cop triades et quedes amb quatre botons al plat de no res. Sí amics, és un altre dels cops durs de la cuina, bastant similar al fet que trigues més a cuinar del que trigues després a menjart-t'ho. Però la cuina   és així a "la tomas o la dejas".

Doncs bé si trieu bé les carxofes ja us dic jo que en menjareu sovint, perquè el que no agrada precisament és haver d'anar seleccionant aquell fregall que se't posa a la boca i anar-lo treient!
Un punt interessant també és menjar-les quan sigui el temps. Això sí que s'ha de respectar, ho sabreu perquè les fulles tenen un verd intens i les carxofes estan totes tancadetes i ben apretades. Si no són així no en compreu o us portareu una decepció. 
Un cop triades les podem sofregir i les podem fer servir per fer una truita, rebossar-les, etc.

Com les triem? Doncs molt fàcil. Ara us ho explico.


Aquí m'hi va faltar una mica de mantega



INGREDIENTS:

2 carxofes grans o tres de petites

1 llauna d'anxoves

oli i una mica de mantega (una cullerada de la de sopa)

1 branca de julivert


 Primer tallem la cua de la part de baix i anem treiem fulla per fulla fins pelar-les bastant i deixar-les com amb la meitat de fulles. Sabrem que hem arribat al punt de no treure més fulles quan  es parteix fàcilment per la meitat pel lloc on canvia de color i és més blanca. Després les tallem de forma que retirem tota la part de dalt de les fulles que encara són verdes. Un cop tenim el cor de la carxofa ben net el laminen a troços primets. Els posem en un plat amb aigua i una branca de julivert i els reservem fins tirar a la paella. La branca de julivert farà que les carxofes un cop tallades no es tornin de color fosc.

Posem en una paella la mantega i les anxoves de la llauna amb tot el seu oli. Les deixem una mica i les anem xafant. Al cap res posem les carxofes ben escorregudes de l'aigua a la paella, si fa falta les assequeu amb un paper de cuina. Les deixeu que es coguin tapades entre deu i quinze minuts, depen de lo gruixudes que les heu tallat i de si us agraden més al dente o menys. Quan les punxeu i estiguin toves ja estaran cuites. Boníssimes.
Aquesta és una recepta de la meva amiga Marta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada