dimecres, 8 de setembre del 2010

tempura





UN PLAT ORIENTAL, DIUEN

Un plat amb estil oriental que sempre s'ha fet a casa nostra: els rebossats. Però donem uns bons trucs per fer una tempura ben cruixent. El primer és que l'aigua ha de ser gelada, treta del congelador, però sense estar congelada. Si no tenim temps podem posar una mica d'aigua amb glassons que es desferan aviat i quedarà una aigua ben freda. Aquesta és una part del truc i l'altre és que l'oli estigui ben calent, atenció ben calent, no cremant-se, que ja us veig deixant l'oli a la paella i conectant-vos al facebook esperant que sigui ben calent!  Podem saber que l'oli es crema quan fumeja abundantment, quan està així no es bó fregir-hi res perquè és tòxic. UUUi quants problemes que tenim! Bah, home que us en sortireu, només serà el primer dia que estareu amb tensió, després ja com si ho haguèssiu fet tota la vida! Que hem de perdre la por a cuinar amics meus!

INGREDIENTS:

verdures al vostre gust: carbassó, ceba tendra, esbergínia, xampinyons, pastanaga, pabrot vermell i verd, tomàquets mini, mongeta tendra...

peix o carn: rap, salmó, lluç, llagostins o gambes, calamars... i carn que no deixi anar aigua com pollastre o gall dindi.

salsa per tempura: salsa de soja, unes gotes de vinagre de mòdena, part verda de la ceba tendra.

farina

aigua gelada

sal


Per l'amanida:

2 tomàquets madurs però que estiguin durs

2 avocats

olives negres

paté d'olives negres o olivada

Tallem totes les verdures a bastonets prims. Penseu que la tempura es cou depressa, per tant si posem un tros de verdura massa gran ens quedarà cru de dins. Els xampinyons i els tomàquets mini els podem deixar sencers i la mongeta tendra que li costa més a lo millor l'hauríem de partir en tres trossos si és perona.
Amb la carn o el peix fem el mateix. En el cas de llagostins o gambes els pelem en cru i els deixem sencers.
Agafem un bol i hi posem un raig d'aigua ben freda i hi anem afegint farina fins que la barreja quedi fina i tingui una consistència ni massa líquida ni massa espessa. Que quan aixequem la forquilla sucada no caigui un filet, però tampoc gotes gruixudes, han de caure gotetes fines i seguides.

Mentrestant haurem posat una cassola fonda al foc amb molt oli, tres dits mínim, penseu que els aliments s'han de coure per tot arreu sense tombar-los. Agafeu una cassola no massa ample, si no haureu de gastar molt oli.
Per cert, després de fer la tempura, deixeu reposar l'oli perquè us quedi tot el solatge a baix, el canvieu de recipient mirant que no passi res del solatge i el podeu tornar a aprofitar  per fregir altres coses.

Quan esquitxem amb la farina i veiem que de seguida fa bombolles l'oli estarà al punt de calent. Si triga a fer bombolles és que encara no està al punt. Això és molt important perquè ens quedi ben cruixent. Anem posant les verdures mica en mica perquè l'oli no ens baixi de temperatura i les anem traient i afegint-ne de noves. Si les verdures tenen una mida petita amb tres minuts en tindrem prou. Fem el mateix amb la carn o el peix. Al moment de seure a menjar hi poden posar una mica de sal per sobre. Si la posem abans se'ns estovarà el rebossat.

Per fer una imitació de salsa que serveixen als restaurants xinesos, agafem un bol amb salsa de soja i li afegim unes gotetes de vinagre de mòdena, ells hi posem vinagre d'arròs, i hi posem  una culleradeta de la part verda de la ceba tendra tallada ben petita i una mica d'aigua, molt poc, només per suavitzar una mica el gust. Això ens servirà per sucar la tempura variada.

Això sol ja és un plat molt complet, però per refrescar-ho una mica ho podem acompanyar d'una amanida que haurem preparat abans de fer la tempura.
Agafem els tomàquets i els tallem a trossos. Tallem pel mig l'avocat per la part llarga, treiem l'òs i el pelem i el tallem a trossos. Ho posem tot en un bol i hi afegim la salsa feta de desfer una mica d'olivada amb bastant oli. Al final hi posem unes olives negres d'aragó per sobre. No caldrà que hi posem gens de sal.
Bon profit!

2 comentaris:

  1. Eiiiiiiiiiiiii

    Quina passada! Diumenge passat tenia convidats,hi havia una convidada vegetariana, així que vaig dir... consulta el blog de la mami, que de ben segur hi ha idees que et poden anar de meravella... i dit i fet: la tempura. Ummmm de verduretes variades. Va quedar per llepar-se els dits... o almenys això feien els convidats (que hi havia confiança, carai)
    Seguiré provant...
    xavier

    ResponElimina
  2. Molt bé molt bé. Quina gràcia m'ha fet veure't al Divendres. Enhorabona pel blog

    ResponElimina