dilluns, 15 de juny del 2015

tatin de tomàquet

AL REVÉS

La tatin és un pastís que es fa al revés. A sota es posa el farcit i després es tapa com si es tractés d'una manta amb pasta brisa i es posa al forn. Un cop cuit es desemmotlla tombant-lo sobre d'un plat. Et voilà, el que havíem posat a sota ens queda sobre. Jo sempre les havia fetes dolces, però aquesta vegada m'ha vingut de gust fer-ne una de salada i el resultat ha estat mmmm, boníssim. Ara que és el temps real dels tomàquets, si ja se que en trobem tot l'any però l'estiu és la seva temporada natural, almenys a les nostres terres. Podeu trobar molts més plats per fer amb tomàquets i d'ara en endavant us en posaré més receptes també. Proveu aquestes receptes: coca amb patates i tomàquetpasta amb tomàquet i alfàbregasopa freda de tomàquettomàquet amb tonyina i olivesrissotto amb tomàquets cirerolstomàquets farcitsamanida de tomàquets i crostonsamanida siriana de patates o amanida de patates i tomàquet amb salsa pesto.







INGREDIENTS:

1 massa de pasta brisa refrigerada o congelada

1/2 quilo de tomàquets cirerols dels més petits

2 cebes grosses

orenga

alfàbrega fresca

sucre morè

sal i pebre

oli


Si teniu la pasta brisa congelada la traieu, necessita uns 30 minuts per descongelar-se.
Si la teniu a la nevera la podeu treure uns 5 minuts abans de fer-la servir perquè no estigui tan dura i sigui més manejable. No la traieu massa temps abans perquè s'estovarà massa i se us trencarà.

Pelem les cebes i les tallem a llunes primes. Les deixem a foc baix amb una mica d'oli en una paella. Les amanim amb una mica de sal, orenga, un polsim de sucre i dues cullerades d'aigua. Les posem primer a foc fort i quan veiem que ja comencen a fer soroll abaixem el foc i les deixem a foc lent que es vagin fent.

Encenem el forn a 200º

Agafem una altra paella i hi posem una mica d'oli i hi posem els tomàquets cirerols amanits amb sal, pebre negre i les fulles d'alfàbrega trinxades. En posem deixar alguna de sencera si volem. Els tomàquets els saltarem a foc viu fins que veiem que es trenquen. No volem que es coguin del tot, només saltar-los una mica.

Hem d'esperar que la ceba estigui d'un color marronós i estigui ben cuita que gairebé es desfà. Ens ha de quedar com una melmelada, així que haurem de tenir una mica de paciència. Aneu a fer altres coses.

Un cop cuita la ceba anem a muntar el pastís. En una plàtera de forn rodona, d'uns 28 cms de diàmetre hi posarem primer de tot els tomàquets cirerols ben repartits. A sobre els tapem amb la ceba i finalment hi posem la pasta brisa pel damunt. Amb un ganivet passat per tota la vora traiem la pasta que sobra.

Posem la plàtera al forn al mig amb el forn encès de dalt i baix a 200º i la deixarem uns 30 minuts, fins que veiem la massa torradeta de dalt.

Un cop fora del forn tapem el motlle amb una plàtera rodona gran i la tombem amb gràcia com si fos una truita. La massa ens quedarà a sota, al mig la ceba i sobre de tot els tomàquets cirerols ben posats. Bon profit!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada