diumenge, 13 d’octubre del 2013

barquetes per picar

A MI EM PERD

Reconec que a mi em perd quan trobo una agrobotiga o una botiga de delicatessen. N'hi ha que se'ls hi van els ulls darrera un aparador d'una joieria o d'una botiga de roba de marca o fins i tot d'un aparador amb tot el possible per fer feliç un runner. Doncs a mi el que em perd és el menjar, les coses especials i diferents que no trobes a les botigues habituals. Quan m'ho trobo, no em puc estar de comprar-ho i sé que un dia o altre ho faré servir. En aquest cas va ser una melmelada de ceba i ceps. Mmmmm! La veritat és que estava boníssima. Compro conserves, que així les puc guardar sense que se'm facin malbé, de melmelades, de vegetals, d'espècies, d'herbes, de patés... Estic malalta, ja ho veieu!
Però tranquils que si no teniu la melmelada ja farem un arreglo perquè pogueu fer aquestes barquetes.






INGREDIENTS:

Crostons de pebrot

12 crostonets de pa torrat  (ja els venen així)

1 pebrot verd

1 pebrot groc

1 pebrot vermell

1 ceba tendra

20 olives negres d'aragó (no valen unes altres)

1 rajolí de vinagre de módena

3 cullerades de postres de sucre

una mica de sal i pebre negre

orenga

1 cullerada de postres de mel

Crostons de ceps

100 grs de ceps secs  ( si els teniu frescos serien el doble de pes)

1 xalota o ceba morada   (que són més dolces)

mitja tarrina de mascarpone

sal i pebre negre


El primer que hem de fer es posar els ceps en remull, si són dels secs. Els posem en un plat fondo amb aigua. D'aquesta manera s'hidrataran i guanyaran volum. Ho hauríem de fer per anar bé almenys una hora abans de cuinar-los.

Tallem els tres pebrots en tires primes. Pelem la ceba i la tallem en sis trossos.

Ho posem tot en una paella amb una mica d'oli i al foc. Ho deixem força estona remenant de dalt a baix perquè es facin totes les tires. Ho amanim amb una mica de sal i al cap d'una estona hi posem el sucre també. Hi espolsem força orenga per sobre i ho deixem a foc mig que es vagi estovant bé, volem que ens quedi ben fet.

Mentre traiem l'òs de les olives i ja les tindrem a punt.

Ara podem anar per les barquetes amb ceps.

Agafem la xalota i la pelem i la ratllem. La posem en una paella amb una mica d'oli a foc baix. Hi posem una mica de sal i un polsim de sucre. Volem deixar-la molta estona i que es carmelitzi bé. Com que està ratllada no ens portarà un temps excessiu. Jo crec que amb uns set o deu minuts ja en tindrem prou. Hem de veure que ha canviat de color, s'ha reduit i està més fosca.

Escorrem els ceps de la seva aigua i els posem en un pot coberts d'oli amb el foc ben baix perquè els volem confitar amb l'oli. L'oli no ha d'arribar a bullir mai. Els deixarem així durant una mitja hora.

Tornem a les barquetes de pebrots.

Quan tinguem els pebrots ben tous els hi tirem un raig de vinagre de módena i la cullerada de mel  i les olives negres sense ós. Ho deixem uns cinc minuts que redueixi el vinagre de módena, que s'evapori el seu alcohol i només en quedi l'aroma i ja ho podem apagar.

Repartim els pebrots una mica en cada crostó, mirant que tots tinguin almenys una oliva negra.

Tornem ara a les de ceps.

Quan la ceba estigui ben caramelitzada l'apaguem i quan els ceps ja estiguin també. Podeu guardar l'oli de fer els ceps per donar gust a qualsevol cosa que cuineu. Fins i tot uns ous ferrats amb aquest oli estaran ben bons, o per amanir uns spaguettis amb xampinyons... és or, no el llenceu.

Agafem  la barqueta i a sota hi posem una mica de ceba ben escampada (en el meu cas va ser la melmelada de ceba i ceps) i a sobre hi poseu els ceps confitats, amb molt poc n'hi ha prou. Els amaniu amb una mica de sal i pebre negre i a sobre una cullerada de mascarpone per suavitzar.

Ja tenim les barquetes fetes. Un bon pica-pica o un sopar informal acompanyat d'una amanida o una plata d'embotits amb pa amb tomàquet.


1 comentari: