dijous, 27 d’octubre del 2016

bonítol amb escabetx

BLAU DE MAR

Blau de mar i blau de peix blau, ara és temporada de bonítol. Te força espines, és per això que si el cuinem sense espines millor. Demaneu a la peixetera que us faci un parell de filets de cada costat del peix i que us en faci daus després. Avui us proposo un escabetx que es conserva temps un cop s'ha cuinat i que ens pot completar molt bé un tuper. Només haurem de fer unes patates al vapor, al forn o fregides i el bonítol amb les seves verdures pel damunt. Si no teniu tots els ingredients per fer l'escabetx no passa res. També hi podeu afegir alguna altra herba aromàtica o espècie que penseu que hi pot anar bé. Es tracta de donar gust a l'escabetx, vosaltres mateixos. Si voleu altres plats amb peix blau podeu provar també: marmitako, sardines al forn, seitons cruixents, tartar de tonyina, tonyina a la planxa amb emulsió de tomàquet o tonyina amb ceba al vi negre









INGREDIENTS:

1 bonítol de més de mig quilo (sense espines i tallat a daus)

1 patata

1 moniato

1 ceba

2 pastanagues

2 claus

1 bitxo

1 branca de farigola

2 grans d'all

1 fulla de llorer

2 cullerades de pebre vermell

2 tasses grans d'oli

1/2 tassa de vinagre (que no sigui de Mòdena)


Pelem la ceba i la pastanaga. La ceba la tallem a llunes no gaire primes i la pastanaga a rodanxes de mig centímetre.

Agafem un pot on ens hi càpiga l'oli, les verdures i el bonítol. Hi posem l'oli i al foc. Un cop està calent hi afegim la ceba i la pastanaga. Ho deixem fer a foc mig. Hi podem anar afegint el clau, el llorer, la farigola, el bitxo, el pebre vermell i l'all amb un cop amb una mà de morter perquè s'esberli.

Al cap d'uns 5 minuts ja hi podem posar el vinagre i apujar el foc. Volem que el vinagre s'evapori una mica, com si hi posessim vi.

Al cap de 5 minuts més hi afegim el bonítol a trossos i el deixem 5 minuts que es faci amb tot plegat i apaguem el foc.

Un cop refredat el podem deixar reposar a la nevera i es conserva molts dies. 

Avui us proposo fer patata i moniato tallat ben primet com si fossin xips i fer un llit a sota el plat. Damunt hi posem el bonítol escabetxat i les verdures amb una mica de l'oli de l'escabetx.

Si no voleu fregir la patata i el moniato els podeu tallar a daus i fer-los al vapor. Podeu mirar com coure verdures al vapor aquí .




2 comentaris: