diumenge, 6 de gener del 2013

wok de col

EL WOK NO ESPERA

Quan us poseu a fer un wok, del que sigui, és important saber algunes coses. El wok ha d'estar ben calent abans de començar a posar-hi els ingredients, hi poseu un raig d'oli i l'escalfeu bé abans. Els ingredients s'han de tallar petits i s'han de posar per ordre de duresa, el que costi més de coure primer i anar fent. I molt important, el wok no espera, això vol dir que hem d'estar preparats. Hem de tallar tots els ingredients abans i totes les salses i els condiments que necessitem tenir-los al costat i preparats perquè no podem deixar de remenar el wok en tot moment. Si deixeu els ingredients encara que sigui un minut al wok sense remenar se us cremaran i no és desitjable, m'enteneu? A veure com us va amb aquest wok de verdures. Encara que no us agradi la col doneu una oportunitat a aquesta recepta de col, no te res a veure amb la col bullida, us ho prometo.





INGREDIENTS:

1/2 col  petita (tallada ben prima)

2 pastanagues (rodanxes primes)

1 ceba tallada a llunes estretes

1 manat d'alls tendres

1 gra d'all

soja salada i dolça ( si en teniu de les dues millor)

gingebre mólt o fresc de ratllat. (el gingebre fresc és alló que hi ha a les verduleries que sembla una arrel de mandràgora)

vinagre d'arròs (si no una mica de suc de llimona amb sucre)


Tallem la col ben prima, aparteu primer els tronxos que costen més de fer. Podeu agafar vàries fulles de col i tallar-les alhora.

Pelem les pastanagues i les tallem en rodanxes fines.

Pelem la ceba i la tallem a llunes.

Pelem els alls tendres i els tallem pel mig de dalt a baix, si són gruixuts, sino els podem deixar sencers.

Pelem l'all i el trinxem amb un trinxador d'alls o el tallem amb el ganivet a mà però tirnxat ben petit.

Preparem els condiments i els deixem a punt al costat.

Posem el wok al foc amb el foc alt i amb un raig d'oli, sense exagerar però no l'hem d'escatimar. Almenys fer tiroliro, tiroliro i tiroliro. Què vol dir això? Doncs aboqueu l'ampolla de l'oli que caigui un raget mentre dieu els tres tiroliros, no falla.

Quan l'oli està ben calent hi afegirem la pastanaga, la ceba i els alls tendres. Sense parar de saltejar les verdures envoltant-les de baix cap a dalt, perquè es facin totes, no només les que toquen a baix.

Al cap d'uns cinc minuts remenant bé hi posem tots els condiments: l'all, un raig de soja de cada, gingebre mólt o fresc ratllat amb el ratllador més petit i el vinagre d'arròs. Feu un parell de voltes a tot plegat que es barregi.

Ara ja hi podeu afegir la col tallada ben fina. Ho anem remenant bé tot plegat i al cap d'uns 7 minuts ja podem apagar el foc. Ho servim inmediatament.

6 comentaris:

  1. Què ben explicat! Qualsevol fill n'estaria orgullós! m'encanta lo del "tiroliro"! :-) Que tingues un bon any! Marta

    ResponElimina
  2. És que és molt difíciol explicar lo del tema de les mides i quan la gent comença a cuinar és el que fa més por. Vull posar un apartat a la barra del costat del bloc per fer perdre la por al personal. Un petó , Marta

    ResponElimina
  3. Avui a casa hem dinat aquest wok de col. Boníssim, fàcil i ràpid de preparar! Gràcies per compartir-ho. Mònica.

    ResponElimina
  4. Eh que la col queda amb un altre gust així? No te res a veure amb la col bullida! Petons Mònica. Me n'alegro molt que t'hagi fet servei la recepta.

    ResponElimina
  5. Molt bé! Avui ho he hagut de provar sense gingebre ni all, i enlloc de ceba + alls tendres, ceba tendra. Però he afegit xampinyons que havia de gastar! I algunes llavors per complementar. El pròxim dia a veure si hi tinc tot a punt per seguir-la bé!

    Gràcies!

    ResponElimina
  6. I tant ho has de provar amb el gingebre, li dona un perfum molt especial. I oi que la col queda molt diferent que quan la fem bullida? Un petó!

    ResponElimina