diumenge, 28 de febrer del 2016

mandonguilles a la jardinera

UNA RECEPTA TÍPICA

Avui una recepta de les familiars de tota la vida. Trobo que és molt adequada pel tuper, porta verdures, llegum i proteïnes. Sí, sí, no ho oblidem, encara que els pèsols siguin verds son proteïnes. Jo us dono la meva versió i us ensenyaré com fer mandonguilles vosaltres mateixos. Un dia en podeu fer en quantitat si voleu i tenir-les congelades crues i després a mida que les vulgueu cuinar les podeu treure del congelador. Quan les feu tingueu en compte de congelar-les en un tuper rígid perquè conservin la forma. Un cop congelades ja les podeu guardar en una bossa de plàstic que ja no es poden deformar. Si heu trobat unes mandonguilles de confiança a la carnisseria, no de les d'obrador industrial, també les podeu utilitzar. A mi normalment les que ja estan fetes no m'agraden perquè les trobo massa salades i jo tendeixo a posar poca sal als meus plats. També podeu fer d'altres mandonguilles: mandonguilles de carn i vegetals, mandonguilles amb samfaina, sípia amb mandonguilles, fusilli amb mandonguilles, fricandó de vedella amb mandonguilles i bolets o sopa de ceba amb mandonguilles i ben aviat en posaré de peix! 









INGREDIENTS:

150 g de carn picada de porc


150 g de carn picada de vedella


1 ou


3 llesques de pa remullades amb llet


1 gra d'all molt petit


1 ramet petit de julivert


pa ratllat


5 cullerades de farina


200 g de pèsols


1 pastanaga grossa


1 patata  grossa


1 ceba petita


4 cullerades de tomàquet triturat


1 raig de vi blanc


oli


sal




Per fer les mandonguilles posem en un bol la carn picada de porc i vedella, les llesques de pa remulledas en llet i escorregudes (si hi ha algun tros de crosta que quedi dur no li posem), l'all i el julivert trinxats ben petits, l'ou i una mica de sal i pebre. Amb una forquilla ho xafem tot plegat fins que quedi ben barrejat. Hi afegim una mica de pa ratllat finsq eu veiem que queda la massa de carn compacte. Agafem una cullerada de carn picada i en fem una mandonguilla, amb la mida de la cullera ens quedaran totes iguals de tamany. Un cop arrodonides les mandonguilles les passem per farina.


Pelem la patata i la pastanaga i ho tallem a daus de mida mitjana.


Pelem la ceba i la tallem a trossets petits.


En una cassola hi posem un raig d'oli que cobreixi be el fons i hi fem les mandonguilles tombant-les de tot arreu perquè s'enrosseixin bé. En el mateix oli hi posem els daus de patates, hi fem un parell de tombs que es fregeixin una mica. Reservem tan les mandonguilles com les patates.


En el mateix oli hi posem ara la ceba fins que quedi transparent. Hi posem les pastanagues a daus i les saltem per l'oli. Hi afegim les cullerades de tomàquet triturat, una mica de sal i sucre. Deixem que el tomàquet es cogui una mica i hi afegim de nou les patates i les mandonguilles. Si voleu també hi podeu afegir rovellons a trossos. Hi tirem el raig de vi blanc i deixem que es redueixi. Un cop el vi s'ha reduit ho cobrim amb aigua o brou si en teniu. Que quedi gairebé cobert del tot, sense sobrepassar.


Deixem la cassola a foc mitjà 15 minuts i aleshores hi afegim els pèsols i ho deixem 15 minuts més.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada