dimecres, 27 de novembre del 2013

sarsuela

TRANQUILS

Tranquils que no em posaré a cantar. És un plat típic amb peix. A casa es feia els dies especials i a mi m'encantava. Un plat complert que no necessita gairebé ni primer plat.
No és una recepta complicada i té una elaboració ben catalana: el sofregit i la picada final com molts altres plats. L'únic secret que té és que el peix sigui ben fresc. I ja us dic que ha de ser per les ocasions especials, no és gaire assequible de preu. Però un dia és un dia i ara que venen festes potser us interessarà fer-lo. Aneu estalviant! Recordeu que els ingredients sempre són per dues persones.






INGREDIENTS:

2 llagostins o escamarlans

2 gambes

2 talls de rap

2 talls de lluç

1 calamar mitjà tallat a rodanxes

200 grs de musclus

2 tomàquet madur

1 ceba petita

2 alls

1/2 tassa de café de vi blanc

farina

brou de peix (pot ser de brick si no en voleu fer. El de La Sirena és ben bó)

sal i pebre


Netegem els musclos i esl posem en una cassola esquitxats d'aigua al foc tapats. Al cap de cinc minuts es començaran a obrir i ja es poden apagar. Els reserveu per després.

Netegem bé el calamar i el deixem escòrrer.

Pelem i tallem la ceba a troços ben petits.

Ratllem els tomàquets.

Agafem els talls de lluç i de rap i els sal pebrem i els enfarinem. Per enfarinar poseu farina en un paper de plata i els passeu per tots dos costats per allà i espoplseu l'excés de farina. Després llenceu el paper de plata i d'aquesta manera no se us queda enganxada la farina en un plat.

Posem una cassola al foc amb oli al fons. Quan estigui ben calent hi posem els talls de lluç i de rap i els rossegem d'un costat i de l'altre. O sigui els fregim fins que siguin daurats. Quan ja estiguin els retirem en un plat per després.

A la mateixa cassola hi posem ara la ceba. Que es vagi fent fins que es torna tova, transparent i finalment una mica rossa. Llavors hi posem el tomàquet ratllat.

Quan el tomàquet ja no te suc, està tot fent grumolls, hi posem les rodanxes de calamar. Al cap d'un parell de minuts, quan es tornen blanques hi posem el vi blanc. Deixem evaporar una mica el vi.

Llavors hi tornem a posar el peix i li posem brou per sobre fins que ho cobreix una mica, no del tot, que ens quedaria massa caldós. Per això ho heu de posar en una cassola no massa gran, sinó per cobrir-ho hi hauríeu de posar massa brou.

Al cap de set minuts hi poseu els escamarlans, les gambes i els musclos i ho deixeu fer 5 minuts més.

Mentre prepareu una picada d'all i julivert, ben aixafat amb el morter fa que l'all no es trobi gens després. La poseu a la cassola al cap dels cinc minuts i ho deuxeu finalment dos minuts més i ja es pot apagar.

Abans d'apagar proveu-ho de sal, com que hem salat el peix i el brou ja és salat potser no n'hi haureu d'afegir.








1 comentari:

  1. Sí que té truc, Mami! Fer-lo amb amor i paciència, cosa que sembla que tu has fet súper bé, quina delícia de sarsuela ens presentes!

    ResponElimina