dijous, 7 de novembre del 2013

patates gratinades amb bacó

QUI HO DIRIA

Qui ho diria que aquí no menjàvem patates abans del segle XIX? Sembla que sigui un menjar de sempre, que sigui impossible fer un plat popular i tradicional sense. Doncs no, aquí no es coneixien les patates abans del segle XIX.
Normalment serveixen sempre d'acompanyament, però què us sembla si els hi donem categoria de primer plat? Aquest gratinat és molt senzill però boníssim ja ho veureu.







INGREDIENTS:

2 patates

1 porro

3 tires de bacó

1 bric de crema de llet

50 g de formatge manxego ratllat

sal i pebre



Encenem el forn al màxim.

Pelem les patates i les tallem a rodanxes primes, de mig centimetre aproximadament.

Pelem el porro i li fem un tall al mig des de la part verda fins la meitat, d'aquesta manera podrem netejar millor la terra que queda entre les fulles. Un cop ben net el tallem a rodanxes.

Posem una paella amb molt d'oli que tingui almenys dos dits d'oli i la posem al foc. Quan estigui l'oli ben  calent hi posem les patates, rodanxa a rodanxa, i les fem per un costat i per l'altre. Un cop fregides les traiem.

Tallem les tires de bacó a tiretes petites.

En una paella més petita hi posem una mica d'oli de les patates, no gaire, just per cobrir el fons i hi fregim el bacó. L'anem remenant ràpid perquè és fàcil que es cremi.

Traiem el bacó de la paella sense deixar que es ressequi massa i hi posem ara el porro, per aprofitar tot el gust que hi ha deixat. El saltem a foc alt donant voltes ràpides. Quan el veiem transparent ja el podem treure.

En una plàtera d'anar al forn, no molt gran, hi posem un raig petit de crema de llet al fons. A sobre hi posem una capa de patates amb sal i pebre. Després hi posem el bacó i el porro fregit ben repartit i  una altra capa de patates amb sal i pebre i ho tapem tot plegat amb la crema de llet. Damunt de tot hi posem el formatge ratllat.

Ho posem al forn amb el gratinador encès només fins que veiem el formatge fos. Si ens agrada que es torri una mica el podem deixar una mica més.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada