dijous, 24 d’octubre del 2013

mandonguilles de carn i vegetals

VERDURES? NO GRÀCIES

Hi ha molts nens que els costen les verdures, i no tant nens... també. Hem de buscar la manera de menjar-nos els aliments que no ens agraden, per no limitar-nos. Per exemple hi ha qui no li agrada la pastanaga cuita, doncs se la pot menjar crua, o la ceba crua no agrada però en canvi entre un sofregit els passa bé,  o a mi per exemple no m'agrada el meló perquè és massa dolç, però en canvi em menjo la crema de meló perquè hi poso un raig de suc de llimona per compensar. 
Aquestes mandonguilles us ajudaran a camuflar verdures i ja us asseguro que se les menjaran com si res. Pels delicats que a més no els agrada el formatge teniu la salsa de tomàquet i pels que no us agrada el tomàquet la salsa de formatge. Què més voleu?







INGREDIENTS:

100 grs de carn picada de vedella

1 botifarra crua de mida per una ració

1/2 carbassó

1 pastanaga

1 ceba petita

1 porro

molla de pa sucada amb llet

1 ou

sal i pebre


per la salsa de tomàquet:

1 pot de tomàquet

1/2 got de vi negre

herbes provençals (romaní, farigola, sàlvia i orenga)


per la salsa de formatge:

1 brick de crema de llet

1 paquet de formatge ratllat de dos colors (taronja i blanc)

pebre i nou moscada


Pelem primer la pastanaga, la ceba i el porro. Si el carbassó te la pell brillant, no caldrà pelar-lo. Penseu a fer un tall des del mig fins la punta del porro per netejar bé les fulles de la terra que puguin tenir a dins.

Ratllem les verdures amb el ratllador més petit que tinguem. Han de quedar molt primetes. Les posem en una paella amb oli al foc i hi posem una mica de sal. Com sempre l'oli que cobreixi just el fons, no volem les verdures nedant amb oli. Les deixem que es facin a poc a poc tapades.

Mentres posem una molla de pa en remull, com de la mida de tres llesques sense crosta d'una barra de quart. La deixem en remull amb llet.

En un bol hi posem la carn picada, la botifarra sense la pell, l'ou i la molla de pa remullada , però ben escorreguda. Ho barregem tot amb les mans. Hi posem una mica de sal, molt poca i una mica de pebre també.

Quan la verdura està ben feta, ha d'estar ben tova, en posem la meitat al bol de la carn i ho barregem bé.
L'altre meitat ens servirà per fer la salsa de tomàquet.

Si veiem que la massa de la carn ens queda massa suelta hi podem posar una mica de pa ratllat perquè espessi una mica.

Amb les mans una mica humides fem boletes amb la massa de les mandonguilles, que no siguin molt grans. Si tenim les mans una mica humides les mandonguilles es fan millor. Les anem posant sobre d'un paper d'alumini. Quan les haguem fet totes, posem farina al paper d'alumini i les anem passant per farina, acabant de fer-les rodones amb les dues mans.

Les fregim en una paella petita amb força oli. Les posem quan l'oli està molt, molt calent, d'aquesta manera es fregiran bé i no s'obriran. Si les posem quan l'oli encara no està prou calent, ens queden com a bullides i s'obren. Les tombem per tots cantons fins que queden ben fetes. Les traiem a un plat amb paper de cuina perquè deixin anar l'excés d'oli. Reserveu la paella tal qual per després.

Si les voleu fer amb salsa de tomàquet:

En la paella on hem deixat la meitat de les verdures, hi posem la llauna de tomàquet amb una mica de sal , sucre i les herbes aromàtiques. Al cap d'uns cinc minuts hi afegim el vi negre i ho deixem que es redueixi una mica. Amb uns 7 minuts més en tindrem prou. Passem tota la salsa pel turmix si voleu que quedi ben fina, sinó la podeu deixar tal qual. La servim ben calenta per sobre de les mandonguilles.

Si les voleu fer amb salsa de formatge:

Agafem la paella on haviem fregit les mandonguilles. Li traiem l'oli i deixem just el fons on se'ns han enganxat una mica les mandonguilles al fregir-les. Hi posem un dit d'aigua i ho deixem escalfar perquè es desprengui tot el gust del fons.

Posem la crema de llet i el fons del caldo de la carn que hem obtingut de la paella en un pot al foc.
Hi afegim una mica de pebre negre i nou moscada. Quan es vegi a punt de bullir hi posem el formatge ratllat i el deixem desfer a dins. Apaguem el foc i anem remenant fins que es torna una salsa fina. Servim les mandonguilles amb la salsa per sobre.







2 comentaris:

  1. Tens raó, és important fer que els nens mengin verdures. I aquí hi som nosaltres, per fer-los-ho més fàcil i divertit! Tots podem fer-hi alguna cosa. Molt bones, les teves mandonguilles.

    ResponElimina
  2. I a més queden molt bones i esponjoses, ja ho veuràs si les proves.

    ResponElimina