dijous, 28 de març del 2013

cassola de quaresma

BACALLÀ PER QUARESMA

Un dels menjars típics de quaresma és el bacallà. Ja se que ara ja no sabem ni quan és quaresma... Demà és l'últim dia de quaresma, però aquesta cassola la podeu fer igualment la setmana que vé, no us passarà res, ho prometo.
Aquesta recepta és una d'aquelles que la feia la mare de la iaia, després la iaia, després la meva mare i ara la faig jo. Em fa molta il·lusió posar-la al bloc. Aquestes coses no s'han de perdre mai.
És un plat únic, porta bacallà, ou i verdures.



Aquesta vegada no hi he posat ous durs però sempre en posem.



INGREDIENTS:

2 patates

2 carxofes grans o 4 de petites

200 grs de pèsols congelats

2 talls de bacallà ja dessalats (demaneu-ho a la bacallanera)

1 ou

farina

1 ceba petita

1 tomàquet

1 ramet de julivert

1 llesca de pa


És laboriosa però en una mica més e mitja hora la podeu tenir feta.

Triem bé les carxofes. Tallem el tronxo, en deixem uns dos cms. només. Tallem el tronxo en direcció a la carxofa per pelar-lo per fora just en el lloc on canvia de color. Tallem i estirem, ens endurem algunes de les fulles més dures de fora. Quan el tronxo estigui tot pelat seguim traient fulles de carxofa fins que les veiem tendres, es trenquen, ja ho veureu. Finalment quan només tenim les fulles més tendres tallem en rodó tota la part de la punta de les fulles que son més dures. Només aprofitem la part més interior de la carxofa, ja ho veieu. Tallem les carxofes en 6 trossos.

Pelem la ceba i la tallem a quadradets petits.

Agafem un pot amb aigua i quan bulli hi tirem els pèsols. Els deixem només cinc minuts bulint i ja els podem treure i reservar amb la seva aigua, molt important!

Batem l'ou en un plat i li posem dues cullerades plenes de farina i una mica de sal. En una paella petita fem la truita de farina, com si fos un crepe. Escampem la massa per tota la paella i la deixem fins que qualli i li donem la volta en un plat perquè es faci de l'altre costat.

Posem una paella no molt ample amb molt d'oli. Quan fregim les patates i les carxofes han de quedar cobertes, si teniu fregidora ho podeu fer en una fregidora. La posem al oc, l'oli ha d'estar ben calent.

Agafem els talls de carxofa i els pasem per farina, els espolsem per treure l'excés de farina.

Quan l'oli de la paella està ben calent hi posem les carxofes a dins. Almenys necessitaran deu minuts.

Mentre pelem les patates i les tallem a quadrats, no super petits, d'una mida comde dosxdos cms.

Pasem els talls de bacallà, ben secs, useu paper absorbent, per farina.

Posem una cassola  al foc, que no sigui molt petita, amb un raig d'oli. Fergim el bacallà primer d'un costat i després de l'altre. Tres minuts per costat n'hi ha prou si no son molt gruixuts, si ho son deixeu-los una mica més. El retirem de la cassola.

Quan estiguin fetes les carxofes hi posem les patates a l'oli i les deixem fins que es notin cuites de dins.

A la cassola on hem fregit el bacallà hi posem la ceba, que es cogui una mica, ho remenem tot plegat, per si se'ns ha enganxat una mica el bacallà, ara es desenganxarà.

Un cop la ceba ja és tova hi tornem a posar el bacallà, les carxofes ja fregides, les patates i els pèsols bullits amb una mica de la seva aigua fins que facin una mica de caldo, sense arribar a corbrir-ho tot.
Abaixem el foc i ho tapem.

En el mateix oli calent que hem fet les patates hi posem el tomàquet madur i la llesca de pà. Ho tombem de tots costats i a última hora hi afegim el ramet de julivert. Ho posem tot ja fregit en un pot batedor i ho passem pel turmix.

Posem aquesta picada que hem acabat de fer a la cassola i hi posem la truita tallad en quatre trossos.

Ho deixem a foc baix uns deu minuts com a molt i ja teniu la cassola de quaresma.






1 comentari:

  1. Hola he descobert el teu blog, m'ha agradat molt hem podries enviar les teves receptes al meu blog, lameva adreça és teresaclot@hotmail.com,
    moltes gràcies i felicitats per el blog

    ResponElimina