dimecres, 30 de novembre del 2011

xai al forn

CARDAMOM

Us he de confessar que practico el turisme gastronòmic sempre que puc. Una de les coses que m'agrada més quan vaig a llocs és descobrir nous ingredients o productes diferents. No fa gaire vaig comprar a la fira medieval de la Seu d'Urgell un pot amb tòfona seca laminada. I encara que necessiti agafar l'avió per viatjar, la maleta torna sempre amb algun ingredient o altre.
Avui us aconsello una espècie que es diu cardamom. No es fàcil de trobar però si teniu els ulls oberts segur que la trobareu en alguna botiga. És una espècie que s'utilitza als països de l'orient mitjà. Aporta un gust de llimona als estofats molt fi. Avui el posarem al xai.







INGREDIENTS:

1 cuixa o 1 espatlla de xai

2 patates

1 pastanaga gran

1 ceba

4 prunes i 4 orellanes

1 branca de canyella

boletes de pebre negre

1/2 got de vi negre

cardamom (si no en teniu poseu-hi farigola llimonera i si tampoc en teniu un tros de pell de llimona, només la parta groga)

Oli i sal


Engeguem el forn al màxim.

Poseu en una paella molt poc oli. Saleu els trossos de xai i daureu-los per cada costat. Els posem a foc viu i els anem tombant fins que s'han fet per tot arreu. Si no us hi caben tots alhora els aneu fent i traient per tandes.

Quan els tingueu fets els poseu en una plàtera d'anar al forn i poseu aigua a la paella per acabar de netejar el que haurà quedat enganxat de coure la carn. Tireu aquesta aigua amb la seva substància dins la plàtera d'anar al forn. Hi afegim la canyella, les boletes de pebre negre i el cardamom o el que tingueu. Entrem el xai al forn i el deixem a 200º uns deu minuts.

Mentre poseu una paella al foc amb oli abundant. Aprofitem que l'oli s'escalfa i peleu les patates i talleu-les en sis trossos. Quan l'oli sigui calent les podeu posar a dins. Peleu la pastanaga i talleu-la en tres trossos. Poseu-la també dins la paella. Peleu la ceba i afegiu-la a la paella tallada en quatre trossos. Ho anem posant per ordre del que triga més a fer-se. Quan ens sembli que ja estan toves les verdures hi afegim les prunes i les orellanes i apaguem el foc. Al cap d'un moment ho escorrem tot i ho reservem.

Al cap de 10 minuts de forn tombem el xai i hi afegim el vi negre.

Saleu una mica les verdures i les poseu a dins de la plàtera escampades pel voltant del xai.

Ho tornem a posar al forn uns 20 o 25 minuts més a 180º amb la plàtera tapada amb paper d'alumini.


2 comentaris:

  1. Esta bonissim, ho a fer mes vegades.val la pena.

    ResponElimina
  2. ja ho crec que sí. I això que la foto va quedar com emboirada, però la recepta és boníssima. Us animo a provar-la

    ResponElimina