dilluns, 13 de febrer de 2017

arròs amb cua de bou

FALS TÍTOL

Encara que el nom d'aquest plat és arròs amb cua de bou realment s'hauria de dir arròs amb cua de vedella. Hi ha poca carn de bou al mercat. A més penseu que per cada 600 quilos de carn de bou aprosimadament només hi ha una cua així que... Per tant a la carnisseria us donaran cua de vedella però quedarà bo igualment.
Si voleu fer un dinar de diumenge amb convidats o... sense, heu de provar aquest arròs amb cua de bou recepta del meu germà Bernat. Els germans hem heredat de casa la passió per la cuina. El normal es fer un estofat amb cua de bou, però aquí després de fer un estofat, desossem la carn i en fem un arròs. És com un triple salt mortal. El truc del vermut li dona un toc especial, ja ho veureu. Ja sabeu que a mi el dolç-salat m'interessa molt. Boníssim ja ho veureu! Doncs si voleu veure altres arrossos per nota mireu aquests altres: risotto de carbassa i ceps, risotto d'escamarlans, arròs amb llomàntol, arròs a la cassola o arròs amb bacallà i carxofes.







INGREDIENTS:

1 cua de bou a trossos d'uns 5 cms

1 pastanaga

1 ceba

2 porros

1 tomàquet madur

1/2 cabeça d'alls

1/2 ampolla de vermut negre

1 tassa de bolets secs variats

5 tasses d'arròs rodó

brou

sal i pebre


En una olla, que pot ser exprés o no, hi posem la cua de bou, la pastanaga pelada, un porro en dos trossos pelat i ben net de terra, el tomàquet xafat amb una mà de morter perquè deixi anar la seva polpa, la mitja cabeça d'alls, sal i pebre i la mitja ampolla de vermut.

Ho posem al foc i ho deixem amb el foc mitjà-baix durant 90 0 120 minuts si és una olla normal. En cas que sugui una olla exprés amb 60 minuts en tindrem prou. Això si volem ho podem fer el dia abans. Sabrem que la cua està ben cuita quan es desprén de l'ós.

Un cop cuita la cua de bou la desossem per aprofitar només la carn.

Posem els bolets secs a hidratar, els cobrim d'aigua perquè absorbeixin l'aigua.

Pelem l'altre porro i el tallem a trossos petits. 

Preparem les 5 tasses d'arròs i el líquid per coure'l. En necessitarem 15 de tasses per fer l'arròs. Podem utilitzar el líquid de coure la cua, el suc de remullar els bolets i si en falta hi afegim brou. Penseu a utilitzar sempre la mateixa tassa tan per medir l'arròs com per medir el líquid.

Posem la cassola que tingueu per fer arròs al foc amb oli, que no sigui una paella plana del tot, volem que l'arròs ens quedi melós i en una paella ens quedaria massa sec.  Hi sofregim el porro i els bolets una mica trossejats. Un cop el porro s'ha estovat, millor fer-ho a foc mitjà-baix perquè no ens quedi recremat, hi posem la carn de la cua de bou i al cap d'una estona l'arròs. Hi fem un parell de voltes i hi afegim el líquid. 

Deixem fer l'arròs durant 17 minuts a foc mitjà. Tasteu-lo abans d'apagar per comprovar que està al vostre gust. Si cal deixeu-lo més estona o afegiu-hi sal, el que calgui.

Amb 5 tasses en teniu per a 4 persones i per repetir i tot, o per guardar per portar al tuper a final de setmana.




Cap comentari:

Publica un comentari