diumenge, 28 de novembre del 2010

sopa blanca (de peix)

UNA SOPETA SI US PLAU, QUE FA MOLT FRED!!!

  Resulta que ara es poden trobar moltes orades, ara és el temps. Jo no en tenia ni idea, però això funciona així, quan vas al mercat i trobes molt d'alguna cosa vol dir que n'és temporada.
  Vaig anar a la peixeteria hi havia unes orades grans i precioses de les que no són de piscifactoria, sino salvatges. Devien pesar cap al quilo i mig cadascuna i com  ara n'és temporada no estaven cares...
Total que vaig provar de fer una recepta que havia menjat alguna vegada però no sabia ben bé com fer-la. Amb els inestimables consells que em va donar la meva peixetera m'hi vaig veure en cor. El mercat és una font d'inspiració per la cuina, tant pels productes que hi pots trobar com per l'intercanvi cultural/culinari que es produeix entre clients-clients i venedors-clients. De totes maneres vigileu els que no esteu massa avesats a anar a comprar perquè de vegades els consells escombren cap a casa, sobretot en temes de quantitat...
Al meu marit li encolomen el que volen, les molt arpies! És broma! Visca el mercat i visca Catalunya!!
Doncs avui aquesta sopa de peix feta amb orades, boníssima.




INGREDIENTS:

1 orada gran  (netejada en dos filets i que us donin l'espina i el cap)

1 patata

1 ceba

3 llesques de pa sec (tipus baguette)

1 ou

oli

3 alls

sal


En una olla gran hi posem un raig d'oli escàs, no generòs, i hi afegim les espines de l'orada i el cap. Ho deixem que es sofregeixi molt poc. Pelem una ceba i una patata i ho tallem a trossos i ho afegim a l'olla.
Donem un parell de voltes i ho cobrim amb aigua abundant. Per una orada compteu uns dos litres d'aigua escassos. Ho deixem amb la seva tranquil·litat de xup-xup una horeta, amb foc baix, que vagi fent xup... xup... a ritme lent.

Mentrestant preparem un all i oli amb un ou, els tres alls (petits si és gran amb un n'hi ha prou) i sal. L'allioli el fem posant tots els ingredients en un got batedor que no sigui ample, que hi càpiga just la batedora. Un cop tots els ingredients posats col·loquem la batedora al fons i l'engeguem. Anem pujant mica en mica, poc a poc fins a arribar a dalt de tot i ... ja estarà fet.

Agafem els filets de l'orada i els partim pel mig. Agafem els mitjos filets de la cua i els treiem la pell, passant un ganivet ben esmolat prim, posat pla entre la carn i la pell. Amb els filets de la part de dalt un dia els podem fer al forn si volem, no els utilitzarem per aquesta recepta.

Quan el brou ja estigui fet el colem. En aquest brou hi posem els filets de peix de la cua ja nets de la pell i les llesques de pa. Ho deixem uns deu minuts i hi afegim una cullerada d'allioli i ho deixem uns deu minuts més. Si veieu que l'allioli fa una escuma com de riu contaminat no us preocupeu que no passa res.
Un cop passat aquest temps passem la sopa per la batedora ben batuda. És una sopa que és bastant clareta però molt gustosa. Atreviu-vos que no és complicat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada