dilluns, 26 d’octubre del 2015

farcell de pasta filo de carbassa

PASTISSOS SALATS

M'agraden molt els pastissos salats. La veritat és que no m'agrada molt el dolç, ja ho veieu que gairebé no hi poso res de dolç al bloc. M'agrada cuinar amb fruites i fer postres amb fruites però pastissos? No, no és lo meu. En canvi els pastissos salats sí. Farcir-los de salat, fer coques, tatins, de tot amb ingredients salats. Avui en farem un amb pasta filo. Ja sabeu que la pasta filo s'asseca en pocs dies, així que si en compreu en quinze dies haureu de fer un parell o tres de receptes per gastar-la abans no es faci malbé. Tranquils que aquí us deixo unes quantes idees tan dolces com salades: pasta filo amb prunespaquets de formatge de pasta filopastís de pasta filo amb tomàquetsfarcellets de gerds amb mascarpone o caneló cruixent de confit d'ànec.
Utilitzeu la pasta filo, es cou de seguida, és molt pràctica ja ho veureu.








INGREDIENTS:

1 quilo de carbassa

1 ceba grossa

20 fulles de sàlvia o sàlvia seca

3 orellanes

16 daus de formatge feta

50 g de mantega

sal i oli


Traiem la mantega de la nevera per poder untar bé les capes de pasta filo, sino serà massa dura i no podrem.

Penseu a comprar la carbassa ja tallada a daus, us estalviarà molta feina. Si ho feu així amb mig quilo de carbassa en tindreu prou. La ratlleu en un processador elèctric, amb un robot.

Si l'heu de ratllar a mà val més que compreu un tros de carbassa i el peleu. D'aquesta manera la ratllareu millor. Penseu que per pelar la carbassa és millor posar el tall sobre d'una fusta i tallar en direcció a la fusta la pell per poder fer força. La carbassa te una pell molt dura. Hem de fer com si vulguessim treure la pell d'un formatge. Però per ratllar-la a mà potser us serà millor sense pelar-la, d'aquesta manera la podreu agafar millor i l'aprofitareu més.

Pelem la ceba i la tallem a llunes primes.

En una paella posem una mica d'oli que unti just el fons i hi posem la ceba i al cap d'un minut la carbassa ratllada. Ho amanim amb la sàlvia ben esmicolada i una mica de sal. Ho deixem a foc mitjà que vagi estovant-se. Ho apaguem quan sigui ben tova la verdura.

Encenem el forn a 200º.

Busquem un motlle rodó per anar al forn. Agafem la pasta filo i posem primer una pintada de mantega al fons del motlle. Hi posem un full de pasta filo. Pintem la pasta filo només dels fons i posem un altre full damunt i pintem. Així fins a 6 fulls de pasta filo.

Tallem les orellanes a trossos petits perquè es distribueixin per tot arreu.

Aboquem la carbassa al mig de les fulles de pasta filo, hi repartim els daus de formatge feta i també les orellanes tallades.

Ara anirem tapant amb les puntes dels fulls cap endins, un a un i untant amb mantega cada cop que hi posem un full. Entre full i full de pasta filo sempre hi untarem mantega perquè és com queda cruixent i brillant de sobre.

Posem el pastís al forn i el deixem 5 minuts amb el forn encès de dalt i de baix.

Després deixem només encesa la part de baix del forn i deixem el pastís al forn 10 minuts més.

2 comentaris:

  1. Mare de Déu, aquest si que me l'apunto ! Quina passada ! Sembla boníssim i precisament tinc un paquet de pasta fil.lo donant voltes per la nevera.....Gràcies per la idea !

    ResponElimina
  2. Doncs segur que el gastes entre aquesta recepta i alguna de les altres del bloc que també pots fer. Bon profit!

    ResponElimina