dimecres, 27 de juny del 2018

pèsols amb gingebre

DISCRIMINACIÓ

Encara trobem pèsols, encara no s'ha acabat la temporada dels pèsols. Aquest any me n'he fet un fart de triar-los. Els compro quan tinc un moment per triar-los, si teniu canalla és una bona feina per deixar-los fer. Un cop triats els deixo en un pot hermètic o en una bossa de plàstic a la nevera i s'aguarden una setmana ben bé. Però com que la temporada ja s'acaba veureu que n'hi ha de diferents mides, per tant els hauríeu de separar per mides, que no discriminar! D'aqquesta manera courem més temps els pèsols més grans i els més petits no necessitaran tan temps. Us agraden els pèsols? Doncs mireu aquestes receptes: pèsols amb anís, risoto de pèsols, crema de pèsols, arròs amb pèsols, truita amb pèsols, ous farcits amb crema de pèsols o faves i pèsols estofats





INGREDIENTS:

1 ceba tendra

1 gra d'all

1 quilo de pèsols per triar

4 xitakes

1 all

1 cullerada de postres de gingebre en pols

pebre

oli i sal


Primer bullim els pèsols. Posem una olla al foc amb aigua sal i una cullerada petita de sucre. Un cop l'aigua bull hi posem els pèsols més grans. Això ho fem en cas que els pèsols tinguin diferents mides. Al cap de 7 minuts hi posem els pèsols més petits i ho deixem 5 minuts més. Tasteu-los abans de treure'ls del foc per veure si ja els trobeu tendres. El temps depén molt de la mida i de com siguin de tendres els pèsols.

Pelem la ceba i la tallem a trossos petits.

En una paella amb un fons d'oli hi posem la ceba i el gra d'all esberlat i al cap d'un parell de minuts els xitakes tallats a tires. Ho amanim amb sal, pebre i gingebre.

Abaixem el foc i hi posem els pèsols colats. Penseu que el brou de bullir els pèsols us pot servir per fer un arròs de verdures o una sopa amb sèmola d'arròs...

Un cop els pèsols a la paella els deixem uns 5 minuts amb el foc ben baix perquè es barregi tot plegat i ja ho podem treure.

dijous, 21 de juny del 2018

verat confitat

SENZILL I BON PRODUCTE

No és un tòpic que un bon producte amb poca elaboració en te prou. El verat és un bon producte, un peix deliciós amb una carn melosa que s'ha de cuinar amb senzillesa i respecte. Si així ho feu no us en penedireu de comprar-ne i menjareu peix blau molt a gust. Ja sabeu que el peix blau és una perla per la nostra salut.
El verat el podeu preparar d'altres maneres que trobareu al bloc com: amanida de verat escabetxat, verat a la planxa i fins i tot en podeu fer un marmitako substituint el bonítol pel verat.
En aquesta ocasió el farem confitat, obtenint un peix amb oli, com si fos en conserva però fet a casa i molt més bo. Es conserva amb el seu oli a la nevera no més d'una setmana i el podeu fer servir per amanides o per preparar-nos un entrepà ben saludable. Proveu-lo ben sol la primera vegada per poder-ne saborejar tot el seu gust.






INGREDIENTS:


4 filets de verat

2 fulles de llorer

4 grans d'all

1 cullerada de boles de pebre negre

oli

sal



Demanem a la peixeteria que ens facin dos filets del verat. L'espina no la voldrem.

Un cop arribem a casa agafem unes pinces de depilar les celles, o unes pinces especials que hi ha per treure espines si les teniu. No us faci mania utilitzar les de les celles, renteu-les be abans i després de fer aquesta operació. Què farem amb les pinces? Doncs acabar de treure les espines que ens han quedat. Les busquem amb els dits i un cop localitzades les estirem amb la mateixa inclinació que estan posades al peix però estirant cap enfora. Agraireu fer aquesta operació perquè us menjareu el peix ben tranquils sense risc de trobar espines. El tros de la panxa el podeu tallar perquè de vegades amarganteja.

Salem els filets després de netejar-los bé. Tallem cada filet en dos trossos.

Posem un pot amb oli al foc, suficientment ample per cabre-hi els talls de verat i que hi hagi prou oli per cobrir-los. A dins hi posem els grans d'all esberlats amb un cop, les fulles de llorer i les boles de pebre.

Quan veiem que l'all ja balla i tot l'oli ja s'ha perfumat, abaixem el foc i hi posem els talls de verat.

Mantindrem el verat submergit en oli a foc baix, volem que l'oli faci petites bombolletes, no que fregeixi fort. Haurem d'estar vigilants que no s'esveri.

Al cap de 7 minuts el peix ja estarà. No ens passem de temps o correm el perill que ens quedi massa fet.

El servim amb amanida o sobre d'una llesca de pa amb tomàquet.

dijous, 7 de juny del 2018

braç gitano de carn

DIES DE FESTA

Hi ha plats que semblen de dies de festa, però en realitat ens poden servir per un dinar de picnic o per dur a la carmanyola. Mengeu-vos-ho quan vulgueu, dilluns, dimarts, Sant Esteve o Sant Joan. Però fixeu-vos quina manera de preparar la carn i que vistós que queda. 
Si voleu més receptes amb carn picada també podeu mirar pastís de carn, mandonguilles de carn i vegetals, corona d'arròs amb carn, albergínies farcides de carn, patates farcides de carn i rovellons, macarrons tradicionals o puré de patates bolonyesa. Tots ells son plats complets per portar a la feina, plats únics. Alguns a més tenen bona presentació per servir un dia de festa. Així que ja sabeu trieu i remeneu que n'hi ha per tots els gustos. 








INGREDIENTS:


400 g de carn picada de vedella

3 ous durs

5 talls de bacon fumat prims

1 tros de carbassó

ceba cruixent

orenga, sal i pebre

per la salsa:

1 pastanaga

1 porro (només la part blanca)

1 ceba petita

1/2 llimona

1 cullerada de postres de mel

mitja tassa de cafè de vi blanc

100 g de rossinyols


No cal que pelem el carbassó si es ben tendre. El rentem bé i el tallem amb la mandolina a talls ben finets.

Barregem la carn amb sal i pebre. Hi afegim 4 cullerades soperes de ceba cruixent. La ceba cruixent la trobareu en uns pots tancats hermètics perquè no s'estovi. Penseu a tornar a tancar bé el pot.

Agafem una plàtera fonda d'anar al forn i l'untem amb oli.

La cobrim a ratlles de bacon i carbassó, com podeu veure a la fotografia.

Damunt hi posem la carn picada ben repartida i al mig els tres ous durs. Un cop així ja ho podem embolicar formant un braç de gitano. 







En una picador atriturem el porro de la part blanca, la ceba i la pastanaga. Ho amanim amb orenga, el suc de mitja llimona, la cullerada de mel, sal i pebre.

Netegem bé els rossinyols. Posem la salsa al voltant de la carn i ho amanim amb un rajolí d'oli. Repartim els rossinyols a trossos per damunt.

Ho posem al forn a 200 º durant 20 minuts. Hi afegim el vi blanc abaixem a 180º i ho deixem durant 10 minuts més.

Per servir-ho ho tallem a rodanxes i hi posem la salsa d'acompanyament.



dimarts, 5 de juny del 2018

alvocat farcit d'arròs

HO HEU DE PROVAR

En gustos no hi ha res a dir, hi ha qui agrada un ingredient i qui no li agrada. Això passa amb l'alvocat com en altres ingredients. Però crec que és interessant canviar la manera de preparar-lo per veure si d'aquesta forma diferent ens agrada més. ës una pena renunciar a menjar alvocats és un aliment molt sa. Sabíeu que ajuda a millorar el nivell del colesterol? Hi ha una brama que corre que diu que és molt gras, el que no es diu és que conté una grasa sana. Disminueix la inflamació de les articulacions,  millora el sistema inmunitari, ajuda a l'aspecte d'una pell i cabells sans i hidratats.
En fi, poseu alvocats a la vostra dieta diària, ho agraireu. Avui l'alvocat està preparat en forma de maionesa. Podeu amanir unes verdures amb ella, posar-la sobre una llesca de pa amb salmó damunt i mil i una coses més que se us acudiran. Si voleu més idees per preparar-lo mireu aquí.






INGREDIENTS:

1 alvocat

1'5 tasses d'arròs llarg

1 pastanaga

6 talls de llonganissa de gall dindi

2 troncs de margalló (en castellà palmito)

1 llima

1 all mooolt petit

oli, sal i pebre



Posem un pot al foc amb 4 tasses d'aigua i 1'5 tassa d'arròs. Penseu que la mida d'una ració d'arròs per una persoan és la d'una tassa de cafè. Un cop cuit et surt un plat maco. En aquest cas com que hi haurà més ingredients per dues persones he comptat només una tassa i mitja. Hi afegim sal i quan comenci a bullir abaixem el foc a mitjà i tapem per què bulli durant 20 minuts. Hem d'agafar un pot que sigui gran, si és massa petit l'aigua ens sobreixirà per dalt quan bulli.

Mentre preparem tot el demés. Tallem l'alvocat per la meitat, per la part llarga. Clavem un ganivet per la fulla al pinyol per poder-lo treure i traiem la polpa amb una cullera.

Posem la polpa d'alvocat en un pot batedor i hi afegim la ratlladura de mitja llima i el suc, sal, una mica de pebre i 3 cullerades soperes d'oli. Ho triturem tot plegat i ens quedarà una maionesa espessa.

Pelem la pastanaga i la ratllem.

Tallem els talls de llangonissa a trossets petits.

Un cop l'arròs fet el deixem en un plat pla perquè es refredi. Veureu que s'haurà begut tota l'aigua.

Quan l'arròs s'hagi refredat el barregem amb la maionesa d'alvocat, la pastanaga ratllada, la llonganissa i omplim la pell dels alvocat amb la barreja.

Guarnim l'alvocat amb el margalló tallat a rodanxes. Ho podeu guarnir amb olives, tomàquets xerri...