dimecres, 30 d’abril del 2014

crema de bròquil

L'ÚLTIMA DE FILIPINES

Fem l'última sopa de la temporada? D'aquí a res ja no ens vindrà de gust, però aquests dies encara tenim una mica d'aire fresquet al vespre. Aquesta cremeta de verdura porta bròquil i per suavitzar una mica el carbassó. M'ho vaig menjar un dia en un menú i em va semblar molt bona idea. Ja sabeu que teniu moltes cremes de verdura al bloc, proveu-les és un bon entrant, i molt nutritiu perquè aprofitem tot el caldo de la verdura que és on es queden els minerals. Proveu: crema d'espàrrecsvichyssoise o crema de xampinyons.






INGREDIENTS:

1/2 bròquil petit

1 patata petita

1 carbassó petit

1 ceba petita

pernil

sal i oli

Posem aigua a bullir.

Mentre triem els ramets de bròquil i els rentem.

Pelem la ceba i la patata i les tallem en quatre trossos.

Rentem bé el carbassó i si te la pell ben llisa no cal ni que el pelem. El tallem en 6 trossos.

Posem tota la verdura en una olla i li tirem l'aigua calenta per sobre fins que la cobreixi. Hi posem sal i ho posem al foc perquè bulli uns vint minuts a foc mig. Quan arrenqui el bull hi posem un raig d'oli generòs.

Un cop passat el temps ho passem pel túrmix fins que quedi una crema ben fina, amb paciència. Ha de quedar espessa, però no un puré. Si és massa espessa la podeu aclarir amb una mica d'aigua, no passarà res. Tasteu-la al final per si li falta una mica de sal, aquestes cremes, insulses, no valen res.

Servim la crema amb trossets de pernil per sobre que li donaran un contrast salat.

dilluns, 28 d’abril del 2014

cuscús de pollastre i verdures

APROFITAR

Ha arribat als nostres supers el cuscús. Abans no en trobavem però ara ja en podem comprar a qualsevol supermercat. Aprofitem els ingredients que trobem i que ens ajuden a variar i a incorporar diferents gustos. Reconec que a mi m'agrada provar nous gustos, si sou com jo disfrutareu amb aquest cuscús. Porta molts ingredients però té una elaboració molt fàcil. Podeu provar també amb cuscús amanida de cuscús o cuscús amb verdures.







INGREDIENTS:

2 quarts de pollastre tallats pel mig

2 tasses de cuscús

150 g de cirgons cuits

1 ceba gran

250 g de carbassa

1 carbassó

1 pastanaga

1 dent d'all

1 bitxo

curri

2 llavors de cardamom

grans de mostassa (no és imprescindible)

fulles de curri (no és imprescindible)

1 ceba petita i dues cullerades de panses sultanes (opcional)


Pelem la pastanaga i la ceba i traiem la pell de la carbassa. Si la pell del carbassó és llisa la podem deixar, només caldrà rentar bé el carbassó.

Tallem aquestes verdures a trossos grans, tot només en quatre trossos.

Posem una cassola fonda al foc amb un raig d'oli. Salem i empebrem els talls de pollastre. Els posem a la cassola i els enrossim de tots cantons.

Posem l'all i totes les espècies dins la cassola. Hi afegim les verdures i una tassa d'aigua i ho tapem ben tapat i ho deixem 20 minuts.

Passats els vint minuts hi afegim els cigrons cuits. Posem un colador espès a sobre amb el cuscús i un rajolí d'oli i ho tornem a tapar perquè es cogui el cuscús amb el vapor. Si veieu que li queda poc suc podeu afegir una mica més d'aigua. Ho deixem 20 minuts més, remenant el cuscús de tant en tant perquè quedi esponjós i apaguem el foc.

Si us agraden les panses podeu ara fregir lentament amb mantega una mica de ceba tallada a llunes ben estretes i afegir-hi panses.

Posem el cuscús en un bol i hi posem una mica del caldo bullint, dues cullerades, i ho remenem.

Servim primer el cuscús al mig del plat, hi posem les verdures i el pollastre a sobre amb el seu suc i una mica de ceba estofada amb panses per sobre.


dimarts, 22 d’abril del 2014

peix al forn amb llagostins

LA VISTA

Ja no recordo ni de com es deia el peix aquest que vaig comprar. Se m'en van anar els ulls, es veia fresquíssim i no em sonava d'haver-lo vist abans. La peixatera em va dir el nom i que no era gaire comú, que feia temps que no en pescaven. La veritat és que tenia la carn una mica més ferma que la orada, però era molt bó, sobretot perquè era fresc. Mireu sempre els ulls del peix, que no estiguin enfosats i que estiguin ben brillants, això vol dir que és fresc. El vaig fer al forn amb patates, però se'm va ocorrer posar-hi llagostins congelats per donar gust i un brou ja preparat, per coure bé les patates i que no quedés sec. El resultat boníssim i molt fàcil, ja ho veureu. Si voleu provar altres peixos al forn podeu fer també: peix amb romescoorada al fornpeix al forn a la musselina d'all o filets d'orada farcits.







INGREDIENTS:

1 orada de ració grandeta

2 gambes llagostineres congelades

2 patates

1 ceba petita

1/2 tassa de café de conyac

2 tasses de caldo de peix

sal i pebre


Encenem el forn perquè s'escalfi.

Pelem les patates i les tallem com patates fregides però molt primes. Si les talleu massa grans us quedaran crues. Val més que us passeu per petites.

Pelem la ceba i la tallem a llunes primes.

Posem en una plàtera gran les patates i la ceba amb oli i sal i pebre. Ho deixem a 180º durant 10 minuts.

Mentre en un  pot escalfem el brou. Posem sal i pebre a l'orada per un costat i per l'altre.

Passats els 10 minuts traiem la plàtera del forn i hi posem el brou bullint per sobre i hi posem la orada i els llagostins pels costats. Hi tirem el conyac per sobre i ho tornem a posar al forn.

Ho deixem entre 7 i 10 minuts més , fins que veieu les patates toves i la pell del peix que s'aixeca una mica, el peix ha de fer olor de cuit, si encara no en fa ho deixeu una mica més.

divendres, 18 d’abril del 2014

farinata

NENS

No us rendiu, si teniu nens i no els garada algun aliment, proveu-lo de fer de manera diferent. Hi ha nanos que no els agrada el tomàquet cru, però en salsa sí, o fregit també. Es tracta de no renunciar als aliments, si no es van limitant en el menjar. Us proposo aquesta mena de pizza feta amb farina de cigrons. Podria ser que no els agradessin els cigrons però d'aquesta manera potser se'ls mengen, qui sap! És una recepta tradicional de Gènova. Jo la vaig provar allà l'any passat i és boníssima. He buscat la recepta i us la passa, està comprobada.





INGREDIENTS:

250 g de farina de cigrons

750 ml d'aigua

80 ml d'oli (com mig got d'aigua)

1 cullerada de sal

romaní o farigola


En un bol gran barregem la farina i l'aigua amb una cullera de fusta. Ho deixem reposar durant 4 0 5 hores remenant de tant en tant.

Al cap d'aquest temps enecnem el forn al màxim.

Posem al bol l'oli i la sal i ho remenem per última vegada.

Untem una plàtera molt plana de forn amb oli i hi posem la barreja. Hi posem per sobre el romaní o la farigola ben escampada.

Ho posem al forn a 220º durant uns 45 minuts, fins que ho veiem ben daurat.


dimecres, 16 d’abril del 2014

maduixes amb menta

MÉS MANERES

M'encanten les maduixes, de totes maneres, fins i tot en amanides. Ara estic investigant una espècie de sofregit amb maduixes, com per fer una salsa. Quan ho tingui clar us passo la recepta, però crec que la barreja tomàquet i maduixa pot anar bé. Les maduixes que us proposo avui son les que feien a casa de tota la vida, hi posaven vinagre. Ara hi posarem Mòdena, que fa més modern! Si us agraden les maduixes podeu provar també maduixes amb xocolatamaduixes a la llima amb mousse de iogurt o maduixes al pebre.





INGREDIENTS:

500 g de maduixes

2 cullerades soperes de vinagre de Mòdena

6 cullerades soperes de sucre

8 fulles de menta



Rentem bé les maduixes sota un raig d'aigua.

Els traiem la cua verda i les tallem en quatre trossos cadascuna.

Les posem en un bol i hi posem el sucre per sobre i les fulles de menta ben trinxades petites.

Finalment hi posem les cullerades de vinagre i ho movem bé perquè es reparteixi tot plegat.

Ho deixem macerant almenys vint minuts o mitja hora. Volem que el sucre es desfaci i el vinagre cogui una mica les maduixes. Ha de quedar un suc com un xarop espés. Si ho deixeu quatre hores les maduixes queden toves i a mi ja no m'agraden, però tot és qüestió de gustos, és clar.

diumenge, 13 d’abril del 2014

truita andalusa

TRUITA DEL SET INGREDIENTS

El millor de fer un bloc de cuina és que la gent sempre em dona receptes perquè les provi. En aquest cas me la va donar una persona d'uns setanta anys. Em va dir que era una recepta familiar, que ja la feia la seva mare. La seva família era d'Andalusia, així que podríem dir que és una truita andalusa. La barreja d'ingredients sembla estranya, però ja us dic jo que és molt bona.




INGREDIENTS:

1 carxofa

1/2 albergínia

1/2  pebrot verd

1 patata petita

1 dent d'all petita

1 ramet de julivert

2 figues seques

4 ous

Triem la carxofa. Traiem totes les fulles de fora fins que ens quedin només les tendres que es trenquen soles. Tallem la meitat de dalt de les puntes de les fulles perquè tampoc son tendres. Ens quedem només amb el cor i el tallem a làmines primes.

Pelem l'albergínia i la tallem a daus petits.

Tallem el pebrot a quadrats petits.

Pelem la patata i la tallem a daus petits.

Posem una paella al foc amb oli abundant i la carxofa a foc mig baix. Hi posem també la patata i ho deixem uns 7 minuts. Passat aquest temps hi afegim l'albergínia i el pebrot. Hi posem una mica d sal i ho deixem fins que veiem que tota la verdura s'ha estovat. Tallem les figues seques en trossos petits i les afegim a la paella que s'estovin també.

Batem els 4 ous amb una mica de sal en un bol. Trinxem l'all i el julivert ben petit i ho barregem amb l'ou.

Traiem l 'excès d'oli de la paella i hi posem els ous batuts. Remenem la paella per fer que l'ou vagi cap al fons de la paella i es qualli. Un cop ja estigui força quallat agafeu una plàtera gran per tapar la paella i poder-la tombar amb un cop de canell. La tornem a posar a la paella pel costat cru i la deixem a foc mig uns 5 minuts més. Ja la podem treure.


diumenge, 6 d’abril del 2014

bròquil amb espècies

M'agrada anar a un sopar d'amics que cadascú cuina una cosa. Acabes menjant molt bé i descobrint noves receptes. Aquest és el cas de l'últim sopar que varem fer. Va apareixer el meu amic Joan Terol amb un tuper amb bròquil i patata amanit amb espècies. Vaig trobar que era una idea deliciosa, portava anís estrellat que fa que el bròquil es pugui païr millor, estava boníssim. No vaig tardar gens a provar-ho a casa. Ara que ho tinc anotat al bloc ja no m'oblidaré de com es fa i segur que ho faré més d'una vegada. Ara és temps de bròquils. 






INGREDIENTS:

1 bròquil petit

2 patates

1 anís estrellat  (és molt fort de gust)

1 cullerada de café de comí

1 cullerada de café de llavors de fonoll

1/2 cullerada de café de gingebre en pols

4 cullerades soperes d'oli

1 cullerada sopera de vinagre de Mòdena



Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal.

Triem el bròquil, el tallem en ramets i el rentem bé.

Pelem les patates i les tallem a quarts.

Quan l'aigua bull ho tirem a dins i ho deixem almenys 15 minuts, fins que es trobi tendre.

Mentre preparem les espècies. Les posem en un molinet de café o en un robot de cuina per fer-les pols.

Les posem en un bol junt amb l'oli i el vinagre.

Un cop cuita la verdura ho amanim amb la salsa.




dimecres, 2 d’abril del 2014

fideus amb cloïsses

PRIMERS QUE SON SEGONS PLATS

Aquest plats que tenen l'etiqueta de primers es poden convertir en segons amb molt sentit comú. No necessitem la quantitat de proteïnes que consumim al dia. Ens hem d'acostumar a consumir més aliments del grup de fruites i vegetals, cereals, llegums i menys carn, peixos i ous. Aquests fideus acompanyats d'una amanida amb fruits secs es un aport molt equilibrat d'aliments.







INGREDIENTS:

150 g de fideus

250 g de cloïsses

1/4 de pebrot vermell

1/4 de pebrot verd

1/2 ceba petita

1/2 l brou de peix

julivert


Posem les cloïsses en un bol ampli amb aigua i un parell de grapats de sal. Les cloïsses s'obriran i deixaran anar la sorra que tenen a dins.

Pelem la ceba i en tallem la meitat a bocins ben petits.

Tallem els trossos de pebrot vermell i verd a bocins ben petits.

Posar el brou en un pot perquè s'escalfi.

Posem una cassola baixa al foc amb una mica d'oli. Hi posem la verdura i la saltem fins que s'estovi.

Hi posem els fideus, els barregem bé i afegim el caldo de peix ben calent.

Ho deixem bullint 10 minuts a foc mig alt. Al cap de 10 minuts hi afegim les cloïsses i quan s'hagin obert apaguem el foc.

Trinxem el julivert i el tirem per sobre.