dissabte, 29 de juliol del 2017

mandonguilles de lluç i gambes

ESPECTACULAR

Espectacular dinar de diumenge. Recepta de la meva peixetera Encarna que ella va menjar en un restaurant de Huelva. I ara us ho comparteixo aquí per a que en gaudim tots plegats. Un gran plat que s'ha de fer amb gambes de qualitat. Si son de Vilanova millor! Aquí les aprofitem del tot ja ho veureu. Les gambes a la planxa son boníssimes, sens dubte, però tenim altres maneres de fer-les on també se n'aprofita tot el seu potencial. Voleu més receptes amb gambes? : crep de carbassó i gambes, cigrons amb gambes, carpaccio de gambes, canelons d'espinacs i gambes, pasta amb marisc, marisc a l'oriental, sarsuela, suquet de peix, gaspatxo de cireres amb gambes o el clàssic còctel de gambes







INGREDIENTS: (per a 4 persones)

4 talls de lluç 

300 grs. de gambes petites de Vilanova

1 ceba

1/2 tasseta de conyac

1 gra d'all petit

1 ramet de julivert

2 llesques gruixudes de barra de quart seca

llet

farina

sal i pebre



Posem a remullar les molles del pa amb llet calenta.

Pelem les gambes i reservem les pells i el cap a part.

Separem la pell i les espines del peix.

Piquem ben petit amb un ganivet gruixut el lluç i les gambes.

Piquem l'all i el julivert ben petit.

En un bol barregem el lluç i les gambes amb la molla de pa remullada, l'all i julivert i amanim amb sal i pebre. Ho barregem tot plegat. Ho deixem reposar a la nevera.

Posem una paella al foc amb amb una mica d'oli i la ceba tallada ben petita. La salem una mica.

Un cop la ceba s'ha estovat amb el foc baix hi afegim les pells i els caps de les gambes.

Un cop han canviat de color hi afegim el conyac i deixem que redueixi una mica. Hi afegim un got d'aigua i ho deixem bullir tot plegat 5 minuts.

Posem el brou i els caps i les pells de les gambes en un pot per trirurar-ho tot plegat. Ho fem ben fi i ho colem en una cassola fonda i ho tornem a posar al foc. De moment ben baix.

Traiem el lluç i les gambes de la nevera i en formem les mandonguilles. Les passem per farina i les afegim a la cassola amb el brou colat.

Apugem el foc a mitjà i ho portem a ebullició. Ho deixem durant 10 minuts i ja podem apagar. Hem de vigilar que les mandonguilles quedin ben cobertes amb el brou a la cassola. Per això hem d'agafar una cassola que no sigui molt ampla.

Hi posem una mica més de julivert picat quan les servim.





dimecres, 26 de juliol del 2017

amanida de bacallà i fonoll

CONTRASTOS

A les receptes funcionen els contrastos. Els plats que son massa plans de gust de vegades queden sosos. Quan hi poses un element que sorprén és quan més funcionen. Aquí l'element sorpresa és la taronja i amb el bacallà li va de meravella. Les amanides amb fruita queden delicioses. En voleu provar alguna?: esqueixada de bacallà amb cireres, amanida amb gerds i formatge de cabra , amanida amb formatge rocafort i peres, amanida amb prèssec i boletes de formatgeamanida amb prunesamanida amb vinagreta de maduixes, amanida amb raïm a la francesa, amanida de crèixens i taronja, amanida amb maduixes o amanida de fruites i mozzarella.





INGREDIENTS:

2 patates petites

1 taronja

4 fulles d'enciam trocadero

100 grs de bacallà esqueixat ja remullat

1/4 de fonoll

olives negres

tomàquets cirerols

vinagreta de llimona:

1 tassa de cafè d'oli

1 cullerada de cafè de mel

el suc de mitja llimona

la part verda del fonoll

ratlladura de mitja llimona

sal i pebre



Posem un cassó al foc amb aigua i sal i dues patates petites. Les deixem bullir fins que les punxem toves del tot amb la forquilla. Les deixem refredar i les pelem.

Podem comprar el bacallà ja esqueixat però que s'hagi de dessalar. Aquesta serà la forma que ens sortirà millor de preu. Necessitarem unes hores per dessalar-lo i canviar l'aigua un parell de vegades. Però també podem comprar un tall de bacallà ja dessalat i esqueixar-lo nosaltres. 

Pelem la taronja de forma que ens emporten tota la pell, fins i tot la prima que cobreix els grills. Després anem separant els grills sense pell tallant a banda i banda la membrana que els separa. D'aquesta forma obtenim uns grills sense cap pell que els envolta.

Rentem bé l'enciam amb vàries aigües i l'escorrem amb una centrifugadora.

Retirm la part de les fulles de fora del fonoll i aprofitem només la part interior que és la més tendres. El tallem ben prim.

Muntem l'amanida posant al fons les patates tallades a discos petits. Damunt l'enciam i el bacallà. Després els grills de taronja i el fonoll i finalment per decorar les olives i els tomàquets cirerols.

Fem la vinagreta de llimona batent tots els ingredients i la tirem damunt de l'amanida ben repartida.

Per prendre amb un túper a la feina porteu la vinagreta a part i amaniu-la en el moment de menjar.

diumenge, 23 de juliol del 2017

pastís de tomàquet i salmó

OBRA D'ART

Mireu quin pastís escultura més bonic. I no només és bonic, és refrescant i boníssim. I per acabar més fàcil del que sembla. Us animeu? Ara que és el temps dels tomàquets m'agrada comprar-ne de diferents tipus i combinar-los. Cadascun te les seves qualitat: els cirerols de colors us decoren perfectament una amanida i tenen la mida justa d'una queixalada; els de pera son molt adequats per a ratllar i fer-ne salsa; els de pebrot amb la seva carn farinosa ens serveixen per fer-ne amanides, així com els de cor de bou i els Monterosa que tenen una pell molt prima i una carn molt gustosa; finalment els de branca que tenen molta polpa i es pelen fàcilment, si els traiem les llavors ens serviran per fer a dauets en una amanida o també per cuinar. Animeu-vos a usar diferents tomàquets com en aquestes receptes: carpaccio de tomàquet, amanida amb vinagreta de tomàquet, coca amb patates i tomàquet, amanida de pasta acolorida, tatin de tomàquet, amanida de tomàquets i crostons, espaguetis lights, papillote de llenguado amb herbes, pilota amb tomàquet, tomàquets de pera farcits de mozzarella o lassanya amb verdures.







INGREDIENTS: (per a 4 persones)

9 llesques de pa de motlle

1/2 fonoll

1 tomàquet de pebrot

2 tomàquets Monterosa

1 branca de cirerols petits

1 paquet de daus de salmó fumat

5 fulles d'enciam

6 ous de guatlla

maionesa


Necessitem un motlle llarg com de pudding per a preparar aquesta recepta. L'untem amb una mica d'oli per poder desemmotllar-lo millor.

Tallem el tomàquet de pebrot a rodanxes una mica primes.

Tallem el tomàquet Monterosa com si fos paper de fumar.

Posem un pot al foc amb aigua i els 6 ous de guatlla. Quan bulli esperem 5 minuts i ja estaran fets.

Tallem ben petit l'enciam ben net i els daus de salmó els fem encara més petits.

La part del fonoll del mig que és la més tendre la trossegem ben petita. Guardem la part del plomall verd per barrejar amb la maionesa.

Pelem els ous i els partim pel mig.

Fem una maionesa normal i un cop feta la barregem amb el fonoll verd picat ben petit.

Barregem l'enciam, el fonoll, el salmó i 4 cullerades de maionesa de fonoll.

Posem el tomàquet de pebrot al fons de tot. Per damunt anem col·locant el tomàquet Monterosa fet ben prim, cavalcant un tall amb l'altre i fent que ens sobri una mica pel final del motlle per poder tapar-lo al final. Anem resseguint tot el motlle fins a cobrir-lo tot.

Traiem la crosta de les llesques de pa de motlle, les podem comprar directament sense crosta si volem. 

Untem tres llesques per un costat amb maionesa i les posem la part untada cap avall a dins del motlle.

Damunt hi posem el farcit d'enciam i salmó amb maionesa i repartits 3 ous de guatlla partits.

A sobre tornem a posar pa de motlle i farciment i acabem amb una altra capa de pa de motlle i l'untem per fora amb maionesa de fonoll.

Ho tapem amb els talls de tomàquet dels costats, ho premem una mica perquè es compacti i ho enfilmem de plàstic amb un parell de voltes que quedi ben tapat.

Ho posem a la nevera durant mitja hora abans de desmmotllar-ho.

Finalment ho desemmotllem posant una plàtera a sobre i donant la volta al motlle perquè el contingut vagi a la plàtera, com si tombéssim un flam.

Ho decorem amb els cirerols de branca.

dimarts, 18 de juliol del 2017

amanida de quinoa amb prèssec

FRUITES

M'agrada molt el contrast dolç, sucós, o de vegades àcid que fan les fruites dins d'una recepta. No tenen res a veure amb les verdures, les fruites son tota una altra cosa i m'agrada fer-les servir. També us diré que de vegades una peça de fruita es posa una mica lletja i  queda marginada a la fruitera perquè ningú l'agafa a casa. Aquest és el moment de donar-li una altra oportunitat d'elaborar-la triar-la bé i posar-la en una recepta. Sempre i quan no estigui feta malbé, és clar.  Cliqueu aquí trobareu molts plats amb fruites, un centenar per poder triar el que més us agradi. I ja sabeu que al cercador del bloc podeu posar una paraula i us buscarà totes les receptes on hi hagi aquest ingredient. No és pràctic?




INGREDIENTS:

1 prèssec de vinya petit

2 tasses de quinoa

un tros de ceba tendra

9 tomàquets cirerols

12 olives negres d'Aragó

1/2 llimona

orenga

8 daus de formatge feta


Posem un pot amb 4 tasses d'aigua, sal i les dues tasses de quinoa. Ho deixem que bulli tapat a foc suau 15 minuts i ja tindrem la quinoa cuita. La deixem refredar en una plàtera plana.

Pelem la ceba tendra i n'agafem un tros i el tallem, practicament la piquem a trossos molt petits. No volem trobar trossos de ceba a la boca.

Pelem el prèssec i el fem a daus.

Rentem els tomàquets cirerols i els partim per la meitat.

Traiem les olives del pinyol i les trossegen una mica

Fem la vinagreta amb el suc de la llimona i 5 cullerades de l'oli del pot del formatge feta. ës molt gustós. Li afegim un pessic de sal i una mica d'orenga i ho remenem bé.

Un cop la quinoa s'hagi refredat la barregem amb la vinagreta de llimona i hi repartim els daus de formatge feta, el prèssec tallat, els tomàquets cirerols, les olives a trossos i la ceba picadeta. 

divendres, 14 de juliol del 2017

mandonguilles a la sueca

MOBLES

Mobles? Direu que té a veure mobles am una recepta. Doncs que això és el que pots menjar quan vas a comprar mobles. És el plat que fan dins el menú. Sabeu on em refereixo? Doncs aquesta és la meva versió d'aquesta recepta de mandonguilles. Com sempre he pensat en el gust que té i he fet la meva interpretació. Sé que porta mermelada de nabius o de fruits vermells. M'ha quedat molt bona ja ho veureu. Si us agraden les mandonguilles en podeu trobar moltes receptes al bloc: mandonguilles a la jardinera, mandonguilles amb samfaina, mandonguilles de carn i vegetals, mandonguilles amb llet de coco. Ben aviat posaré també una recepta de mandonguilles amb peix.








INGREDIENTS:

400 g de carn picada de vedella (picada 2 vegades)

1 ceba

1 got de llet

8 llesques primes de pa de barra de quart (només la molla)

1 cullerada de gingebre en pols

4 cullerades soperes de melmelada de nabius

1 tasseta de vodka


Escalfem la llet i hi posem a dins la molla de pa de les llesques perquè s'estovin.

Barregem la carn picada amb el gingebre, una mica de sal i pebre i la molla de pa ben escorreguda.

Fem les boletes de mandonguilles. Un truc perquè no se'ns quedin les mans pringades és mullar-les lleugerament amb aigua de tant en tant. D'aquesta manera la carn no s'enganxa.

Un cop fetes les boletes les passem per farina i en traiem l'excés. 

Posem una paella al foc amb oli i quan sigui calent hi fregim les mandonguilles. Per anar bé l'oli hauria d'arribar a la meitat de la mandonguilla així la faríem d'un costat i després de l'altra meitat.

Pelem la ceba i la ratllem.

Aprofitem part de l'oli de fregir les mandonguilles per posar-lo en una cassola fonda. Hi posem la ceba i la sofregim a foc fort. Un cop cuita abaixem el foc i hi posem les mandonguilles i el vodka. El deixem reduir.

Un cop el vodka ha reduït hi posem la melmelada i mitja tasseta d'aigua. Ho deixem fer xup-xup a foc baix durant 10 minuts.

Si voleu una salsa ben fina aparteu les mandonguilles i tritureu la salsa al túrmix fins a deixar-la ben fina. 

Podeu servir les mandonguilles amb un flam d'arròs per acompanyar.

dimarts, 11 de juliol del 2017

macarrons amb salsa d'olivada

PASTA COLORIDA

Fer que un plat de pasta tingui color! El més habitual és que tingui color vermell o blanc però avui li donarem color carbassa, verd i negre. No és un mal plan partir dels colors per crear un plat. Imaginem els gustos i pensem quina combinació d'ingredients hi aniria bé. Com en les amanides volem un equilibri en els gustos, una mica de dolç, una mica de salat i a més colorins. Si la pasta és el vostre menjar preferit no deixeu d'anar a l'apartat de pasta on hi podeu trobar gairebé 100 receptes de pasta. I si us agraden les olives negres proveu tots aquests plats: sards amb olives negres, amanida de patates amb salsa pesto, tatin d'escalivada, amanida de tomàquet i alvocat, verdures al vapor amb maionesa d'alvocat, amanida niçoise, pastís de pasta filo, amanida de llenties, pa de pessic amb formatge de cabra, cuixes de gall dindi amb olives o papillote de llenguado amb herbes. Ja veieu que n'hi ha unes quantes al bloc. I més que m'he deixat. M'encanten les olives negres! Però han de ser d'Aragó, no m'agraden gens les olives sense pinyol que venen en llauna. No tenen res a veure. Perdoneu però algú ho havia de dir!





INGREDIENTS:

175 g de macarrons petits o fusilli

1 tros petit de carbassa o moniato quan sigui el temps. (de 10 cm x 2 aprox)

200 ml de llet d'ametlla

2 cullerades de postres de maicena ben plenes

6 olives negres

2 cullerades d'olivada

3 anxoves

20 fulles d'espinacs baby


Posem una olla amb aigua abundant al foc i hi posem sal. Esperem que bulli.

Mentre esperem tallem la carbassa a dauets ben petits com de 0'5 cm. Els saltem a foc viu en una paella amb una meca de res d'oli. Fins que es torrin una mica.

Quna veiem que l'aigua bull hi tirem els macarrons i els deixem bullir el temps que indica l'envàs.

Mentre preparem la salsa. Barregem una mica de llet d'ametlla amb les cullerades de maicena i ho remenem fins que es disolen bé.

Posem la resta de la llet d'ametlla al foc i hi afegim dues cullerades d'olivada i les enxoves a trossos. Un cop l'olivada desfeta hi afegim la llet que teniem barrejada amb la maicena i anem remenant. Quan comenci a bullir la salsa s'espesseirà i ja podem apagar el foc.

Escorrem ben bé els macarrons, que no hi quedi gens d'aigua, sacsegeu-los bé.

Barregem els macarrons amb la salsa, posan-los una mica al foc. Mig minut només.

En una paella saltem els espinacs baby amb una mica de res d'oli. Els anem tombant, quan els veiem pansits ja els podem apagar. Ja veureu que es fan en un segon.

Servim els macarrons i per damunt els daus de carbassa, les olives negres i les fulles d'espinacs baby.

I ja tenim el quadre pintat!

dijous, 6 de juliol del 2017

flam d'arròs amb sardines escabetxades

LES ESPINES

Crec que a ningú li agraden les espines, trobar-se-les mentre menges peix. ës més hi ha molta bgent que no li agrada el peix i així s'estalvia trobar-se espines. Però tenim mil i una possibilitats de menjar sense espines. Els filets de peix en son una. Si aconseguim filets de sardina, o sigui si ens el fem nosaltres mateixos o una peixetera de confiança a la que li gasteu molt gènero sovint us ho fa, doncs podrem fer aquest gustós plat de sardines sense espines. I dic que sigui una peixetera de confiança on li feu gasto sovint perquè no us ho farà cap peixetera a la que només li compreu un quart de serdines de tant en tant. La peixetera us cuidarà si sou bons clients. Aquí teniu receptes diferents amb filets de peix: filets d'orada farcits, llenguado a la llimona, lluç farcit, papillote d'orada o llobarro, papillote de llenguado amb herbes, rap a la romana, rotllets de llenguado al forn, salmó saltat, seitons en vinagre, tartar de salmó a la japonesa, tartar de salmó i mango, tartar de tonyina o amanida de verat escabetxat.




INGREDIENTS:

200 g de sardines a filets

1 tassa d'oli

1/2 tassa, una mica menys de 1/2 de vinagre de vi

1 pastanaga

1 ceba tendra

2 fulles de llorer

1 gra d'all

2 tasses d'arròs rodó

3 pebrots del piquillo

1 tomàquet de cor de bou

sal i pebre




Preparem l'arròs posant quatre tasses d'aigua en un pot amb una mica de sal i 2 tasses d'arròs. Quan bulli abaixem el foc i ho deixem fer tapat 15 minuts. Veureu que ens quedarà un arròs enganxat. El volem així per poder fer millor el flam.

Mentre esperam que es faci l'arròs pelem la ceba i la pastanaga i la tallem a trossos no gaire grossos. 

En una cassola fonda i petita hi posem oli abundant i el deixem que s'escalfi. Afegim a l'oli l'all, les fulles de llorer i les verdures tallades. Necessitem que la cassola sigui estreta i no molt oberta si no no ens quedarà tota la verdura submergida, que és el que volem. Ho deixem fins que la verdura es punxi una mica tova. Aleshores hi afegim el vinagre i ho deixem que reduiexi almenys 5 minuts.

Mentre preparem els filets de sardines. Els hem de passar per l'aigua per acabar de treure la resta d'escates i impureses que puguin tenir. Els deixem en una escorredora que s'escorrin bé i els salpebrem. 

Quan tinguem el vinagre reduït hi posem els filets dins. Comptem un parell de minuts i apaguem el foc. Vigilem que tots els filets quedin coberts d'oli.

Tallem dos pebrots vermells a tires gruixudes, com de la mida del filet de sardina. L'altre pebrot el tallem ben petit.

Agafem pastanaga i ceba de l'escabetx i ho tallemt ben petit també.

Fem la maionesa d'anxoves, que no és res més que una maionesa normal on hi hem afegit 4 filets d'anxoves perquè ens hi doni un punt salat. Penseu a esbandir una mica les anxoves abans de posar-li si encara tenen la capa salada.

Un cop l'arròs fet i refredat, el barregem amb les verdures escabetxades i el pebrot del piquillo i 4 cullerades de maionesa d'anxoves.

Agafem unes flameres individuals o un motlle llarg, el que tingueu. Hi posem una tira de sardines i una tira de pebrot cobrint les parets i el fons. Hi posem l'arròs al mig que quedi ben ple i acabem de cobrir el sobre amb els filets de sardines i el pebrot dels costats.

Posem els flams una estona a la nevera i a l'hora de servir-los fem una capa ben prima de tomàquet de cor de bou amanit amb l'oli de la vinagreta i hi desemmotllem el flam a sobre. Deliciós!





dilluns, 3 de juliol del 2017

amanida de cabdells amb mozzarella

MÉS AMANIDES

Que no s'acabin les idees per fer amanides! Hi ha un costum queés posar-li de tot a l'amanida i les cabaem fent sempre iguals: enciam, tomàquet, pastanaga, blat de moro, tonyina, pipes, formatge, pernil dolç... Hi psem de tot i al final acaben sempre sent iguals, les amanides. Per què no els donem personalitat? Per què no la fem un dia vermella, un altre dia groga i un altre dia verda? O combinem dos colors? Per la vista també mengem. Jo avui us proposo aquesta amanida verda i blanca, del Betis, em sembla, ha, ha, ha. La qüestió és variar i que no ens avorrim. Mireu l'apartat d'amanides on en podreu trobar més de cent! O sigui en teniu una per cada dia d'estiu.





INGREDIENTS:

2 cabdells

1 mozzarella

salsa de pesto suau:

1 tasseta d'oli

1 cullerada de pinyons

2 nous

6 fulles d'alfàbrega

sal i pebre




Separem les fulles dels cabdells. Tallem part del tronxo per poder-ho fer millor. Si cal els rentem una mica.

Un cop ja ben assecats amb paper absorbent els disposem en una plàtera tot al voltant.

Tallem la mozzarella a làmines i en posem un tros sobre cada fulla.

Agafem tots els ingredients de la salsa de pesto suau, és suau perquè no hi posarem all, i els triturem fins que ens quedi ben fi.

Amanim les fulles de cabdell amb aquesta salsa.