divendres, 30 de gener del 2015

patates al forn

COLORS

Ja sabeu que sóc fan dels colors als plats. M'agraden les receptes acolorides, el color a les amanides, a la pasta, als postres. L'altre dia el meu fill em va enviar una crema de coliflor, feta amb coliflor morat. Li va quedar d'un color lila llampant, que semblava que fos pintura de paret. Ho hauré de provar! 
Per això en aquestes patates al forn hi vaig posar les cebes vermelles, per donar-hi aquest toc de color. Aquestes patates les podeu menjar com a primer plat o com acompanyament de pollastre, carn o peix a la planxa. Teniu altres acompanyaments que podeu provar també arròs amb fruits secspatates gratin o patata i carbassó fregit.








INGREDEINTS:

2 patates grosses

1 ceba vermella (és opcional, també poden ser cebes tendres)

4 grans d'all

1 fulla de llorer

1 branca de romaní o romaní sec trinxat

3 cullerades soperes de vinagre de Módena

oli, sal i pebre


Posem una olla al foc amb aigua i sal. La farem servir per bullir les patates primer. D'aquesta manera no necessitem tanta estona de forn.

Pelem les patates i les tallem al llarg en quatre trossos. Un cop l'aigua bulli les podem a dins i les deixem bullir uns 7 o 8 minuts.

Encenem el forn perquè s'escalfi i preparem els altres ingredients. Talleu la fulla de llorer en trossos per poder-la repartir per la plàtera. Aixafeu els grans d'all perquè deixin anar el seu aroma. Poseu les tres cullerades de vinagre en una tassa.

Peleu les cebes i talleu-les a llunes no molt grosses.

Un cop les patates bullides les podem en una plàtera d'anar al forn i hi repartim els alls i la fulla de llorer i el romaní. Si el tenim fresc tallem la branca per repartir-la, si tenim el romaní sec l'espolsem per damunt.

Ho amanim amb un bon raig d'oli, sal i pebre i finalment hi repartim el vinagre per damunt.

Ho deixem al forn a 150º durant 20 minuts. Si tenim la funció de ventilador la hi podem posar.





dimarts, 27 de gener del 2015

verat a la planxa

SENZILLESA

És una recepta del Martín Berasategui. És molt típica al País Basc. Ell ho va batejar com "A los tres vuelcos". Realment la cuina basca és molt senzilla, basada en el bon producte. Aquests verats me'ls va donar un veí que viu sol i en tenia excedent. Els hi havia regalat un pescador, per tant més frecsos no podien ser. La veritat és que eren bonísims!! A més és una recepta molt sana, amb peix blau, que és molt cardiosaludable. Recepta sana no és ni molt menys sinònim d'avorrida. Teniu la diversió assegurada, ja ho veureu! Teniu altres maneres de preparar el peix d'una forma ben senzilla i sana: lluç amb verdurespapillote d'orada o salmó saltat.







Com fer la recepta en video.

INGREDIENTS:

2 verats (oberts per fer "a la espalda")

2 alls

1 bitxo (opcional)

vinagre de xerés

oli i sal



El peix obert per fer a l'espatlla vol dir que te tota la panxa oberta i se li treu l'espina. Queda tot pla per poder-lo fer bé a la planxa. Un cop ben net, el podeu esbandir una mica per treure l'escata que li pugui quedar, el saleu.

Poseu una planxa al foc i quan estigui ben calenta, paciència, hi poseu el verat. Dos minuts per costat. És un peix prim i no volem que se'ns ressequi.

En una paella hi posem un raig d'oli i quan s'hagi escalfat força hi posem els alls pelats i laminats. Si voleu també hi podeu afegir un bitxo per donar-li un toc picant. Un cop els alls ballen i perden una mica el blanc hi poseu un rajolí de vinagre i ho aparteu del foc.

Posem el peix en una plàtera i ho reguem amb la preparació anterior dels alls, l'oli i el vinagre. Aboquem l'oli junt amb el suc que ha fet el peix de seguida a la paella i ho posem de nou al foc fins que torni a fer soroll. De nou ho aboquem sobre del peix i ho tornem a posar a la paella. Ho fem una darrera vegada. Això son els "tres vuelcos".

Mengeu-vos-ho de seguida, que no es refredi.


divendres, 23 de gener del 2015

llaminera de porc amb reducció de Pedro Ximenez

EL TÍTOL

A que té un títol de restaurant bo aquesta recepta? Això de la reducció de Pedro Ximenez sona a pijo, no? Doncs jo us aconsello comprar-ne una ampolla encara que sigui petita i usar-la per cuinar. És un vi amb un punt dolç molt interessant que en podeu treure molt profit en guisats o com en aquest cas en una reducció. Ja veureu què és una reducció, sembla complicat i no pot ser més fàcil!! També he provat de coure la llaminera de porc d'una manera diferent a veure si us agrada. L'acompanyament és un puré de patata original. 







INGREDIENTS:

1 llaminera de porc (és aquell tall rodó petitet de porc)

2 patates

1 cullerada de postres de mostassa Ancienne (de la que té els granets)

1 rajolí de Pedro Ximenez

oli, sal i pebre



Encenem el forn a 180º per escalfar-lo.

Posem un pot al foc amb aigua i sal. Pelem les patates i les tallem a trossos petits. Assegureu-vos que l'aigua cobrirà just les patates, no cal que n'hi poseu molta. Quan l'aigua bulli les posem a dins i les deixem bullir fins que es punxin toves, uns 7 minuts.

Salem i empebrem el tall de la llaminera. Posem un rajolí ben petit d'oli en una paella i coem la llaminera de tots costats. Només volem que perdi el color de carn crua. La traiem i la posem en una plàtera petita de forn.

Posem la llaminera ràpidament al forn i l'abaixem a 120º. La deixem dins uns 10 minuts.

Mentre, en la mateixa paella on hem fet la carn, amb la paella encara ben calenta, hi posem un raig generós de Pedro Ximenez, com de mitja tassa de cafè. Ho deixem a la paella al foc fins que veiem que es torna com un xarop, que es reduiex. Per això es diu reducció de Pedro Ximenez. Ho deixem a la paella i apaguem el foc.

Un cop cuites les patates, les escorrem i les aixafem amb una forquilla per fer el puré. No cal que les escorrem del tot, si hi queda una mica de suc no passa res, va bé per fer el puré. Les amanim amb una mica d'oli, hi afegim la cullerada de mostassa Ancienne i ho barregem bé.

Quan traiem la llaminera del forn la fem a talls d'un 2 cms i la servim acompanyada del puré de patates i amb un cordó generós de la reducció de Pedro Ximenez per sobre de la carn.

dilluns, 19 de gener del 2015

amanida de cogombre amb iogurt

NETEJA

Potser necessitem una mica de neteja interior després de festes? Doncs el iogurt ens anirà la mar de bé. Proveu aquesta amanida de gustos àrabs, la menta és el seu condiment preferit. És refrescant i a més us equilibrarà la panxa. Altres amanides que són un bàlsam per l'estòmac: amanida amb fonoll i taronjaamanida de pastanaga o escarola amb magrana. Us he de confessar que a mi no màgrada el cogombre i d'aquesta manera en menjo. Proveu-ho.








INGREDIENTS:

1 cogombre

1 iogurt

1/2 llimona

1 cullerada de postres de sucre

3 fulles de menta

sal i pebre


Pelem el cogombre. El tallem per la meitat i després un altre cop per la meitat. Quan el tinguem així hi traiem les llavors. Només aprofitarem la part de la polpa sense les llavors.

Ara tallem el cogombre a quadrats ben petits. Els posem en un bol i hi afegim el suc de la llimona, el sucre i un polsim de sal i pebre. Ho barregem bé. Trinxem bé les fulles de menta i les posem al bol. Ho deixem uns deu minuts i finalment hi posem el iogurt. Ho barregem de nou i ja està.

La podeu servir com acompanyament d'una carn a la planxa, damunt d'una amanida o d'un pa pita acompanyat amb humus... amb el que vulgueu.





dijous, 15 de gener del 2015

mousse de torró

NO ELS VULL VEURE MÉS

Com és que un cop passen les festes ja no suportem veure més els torrons per allà sobre? Ens desperten mala consciència potser? Ens recorden que sempre comprem més del que gastem? Doncs no passa res, perquè no ens els polim fent unes postres que els disfressin una mica? D'això tracta aquesta recepta, d'aprofitar les sobres dels torrons. Ja veureu que la idea es pot adaptar als torrons que us hagin quedat.






INGREDIENTS:

1 bric de nata per muntar de 200 ml

1 tall de torró de Xixona d'un cm i mig

1 tall de torró de crema de la mateixa mida

1 tall de torro d'Alacant de la mateixa mida



Començarem per fer la nata muntada. Per fer-ho penseu a posar el bric a la nevera una estoneta si és que no l'hi teníeu. Es munta millor si està freda. Per muntar-la podeu fer servir el mateix túrmix amb un aplicador que porta per muntar clares. No hi afegiu gens de sucre.

Per un altre costat triturem el torró de Xixona, el reduïm a pols amb un molinet de cafè o amb un robot de cuina. Si no en teniu ho podeu fer tallant-lo amb un ganivet en una direcció i en una altra com si trinxéssiu carn.

Barregeu la nata muntada amb el torró de Xixona en pols embolicant-ho amb compte.

Amb un tallador de formatge fem "virutes" del torró de crema. Ens anirà millor si s'ha assecat una mica i tot. Si no en teniu hi podeu posar "virutes" de torró de xocolata.

Agafem el torró d'Alacant el posem dins un drap i li donem cops amb una ma de morter per fer-ne trossos petits. No cal que ens quedin massa petits.

Muntem en un bol o en un got les postres. Primer hi posem una cullerada de la mousse de Xixona. A sobre hi posem les "virutes" de torró de crema o de xocolata. Hi tornem a posar una bona cullerada de mousse de Xixona i ho cobrim amb els trossos de torró d'Alacant.

Tapem els gots amb paper film i els posem al congelador uns 30 minuts, no cal més, mentre dinem per exemple.

Agafarà una textura una mica com de gelat. Si els deixeu més estona al congelador els haureu de deixar temperar uns 10 o 15 minuts abans de menjar, si no seran massa gelats.

dilluns, 12 de gener del 2015

tallarines amb cigrons

COMPLET

Crec que quan ajuntes llegums amb cereals fas que la proteïna aportada sigui completa. O sigui que no ens fa falta menjar tall. Trobo que en mengem massa de proteïnes, massa vedella, porc, pollastre, xai... I a més massa quantitat. Realment no en necessitem tanta per alimentar-nos. Per això, i també per prescripció mèdica, soc vegetariana de nit. Sí, ja ho sé que és estrany, però només vol dir que al vespre no menjo proteïna. Amb una ingesta al dia n'hi ha prou. Si voleu més receptes tipus plat únic també podeu provar pasta e fagioliamanida de llenties i arròsquinoa amb llentiesarròs amb llentiessopa ràpidaescudella barrejada vegetal o cuscús vegetarià.







INGREDIENTS:

150 g de tallarines

150 g cigrons cuits

1 ceba petita

1 pastanaga

1 branca petita d'api

romaní

oli i sal


Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. Un cop bulli hi posem les tallarines i les bullim el temps que indica el paquet.

Pelem la ceba i la pastanaga. Agafem la branca d'api i li traiem els fils exteriors. Ho fan estirant-los des d'una punta amb el ganivet.

Un cop tenim les verdures pelades les poden ratllar amb un ratllador manual o amb un robot de cuina.

Posem una mica d'oli al fons d'una paella i les posem a foc baix fins que s'estovin. Les amanim amb una mica de sal i el romaní. El romaní pot ser sec en pols o també pot ser fresc. Si el teniu fresc en podeu posar una branqueta petita per donar gust i treure-la abans de posar-hi l'aigua.

Un cop les verdures ja son toves hi afegim els cigrons cuits i gairebé ho cobrim amb aigua. Un cop dins aixafem uns quants cigrons amb una forquilla perquè facin el suc una mica espés. Ho deixem a foc baix 5 minuts.

Hi posem les tallarines amb una mica del seu suc mateix, ho deixem un parell de minuts i ja podem apagar el foc.


dijous, 8 de gener del 2015

dips vegetals

LLEUGER

Encara estem de ressaca de menjar i beure d'aquests dies. Anem a fer un entrant lleuger amb una certa gràcia. Que us semblem aquests bastonets vegetals per untar amb formatge? És com una amanida però amb una forma diferent.
Si voleu fer encara una versió més light  podeu substituir la crema de formatge de camembert per una crema de formatge descremada que tindrà menys calories.






INGREDIENTS:

1 pastanaga

1/2 cogombre

1 api

1 endívia

1 pot de crema de camembert


Pelem la pastanaga i la tallem a bastonets.

Pelem el cogombre i el tallem per la meitat. En traiem les llavors i el tallem a bastonets també.

Traiem les fulles de l'endívia, les separem.

Utilitzem la part més blanca de l'api només. Un cop la tenim apartada la separem en fulles.

Ho servim tot en una safata i ens ho mengem untat en la crema de formatge.

dilluns, 5 de gener del 2015

crema de cols de Brussel·les

ORIGINAL

Una sopa original amb una verdura que s'usa poc: les cols de Brussel·les. Ja sabeu que a mi m'agrada fer servir totes les verdures que trobem quan n'és el temps. En aquest cas aquesta sopa té la gràcia que li dóna també el gust amantegat de l'avellana. Ja veureu quin casament. Un altre entrant a base de verdures per aquests dies, més lleuger. O senzillament un sopar casolà després d'uns dies de festa. No em digueu que no ve de gust una sopa quan fa fred.








INGREDIENTS:

300 g de cols de Brusel·les

1 l de brou vegetal

10 avellanes torrades

1 cullerada de postres de mantega



Les cols de Brussel·les no s'han de triar, només els tallem el peu i els traiem la pell de fora i llestos. Una mica de paciència i de seguida les tindreu. Si la pell de fora no està seca i la veieu amb bon aspecte la podeu deixar.

Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. Quan bulli hi tirem les cols i les deixem fins que les punxem toves.

Perquè ens quedi una cremeta suau de gust no aporfitarem el caldo de bullir-les. Per fer la sopa podem fer servir un brou que ens hagi sobrat quan hem bullit patata i mongeta tendra o una minestra de verdures. Serà més suau de gust i ens anirà millor.

Un cop les cols ja estan cuites les escorrem i les cobrim amb el brou vegetal i hi posem també 8 avellanes. Hi afegim la cullerada de mantega i fem arrencar el bull a tot plegat. Al cap de 5 minuts apaguem el foc i ho passem pel túrmix. Si veiem que ens queda massa espés hi podem afegir una mica més de brou. No en poseu massa al començament perquè si us queda massa clara la sopa ja no la podreu arreglar.

Servim la crema amb una avellana al mig del plat.