diumenge, 16 de novembre del 2014

estofat

ESTOFAR
Estofar vé de la paraula antiga "estubar". En realitat es tracta d'això, de coure a foc lent una carn, una sípia, etc per tal que s'estovi i es cogui tapada amb el seu propi suc. És una cocció llarga, per tant les presses no ens ajuden. Si teniu una olla exprés, però, podeu escurçar el temps de preparació d'un estofat. "Jo no tinc temps", però escolteu-me una cosa, el que té de bó un guisat així és que el deixes al foc i ell va fent mentre tu pots fer altres coses. Imagineu-vos que el feu al vespre i es va coent mentre veieu la tele. L'endemà el tindreu fet i us el podeu menjar per dinar, per sopar o prendre'l en una carmanyola a la feina. No us n'adonareu! Podeu fer també altres guisats estofats: gulashestofat de porc al vi negre, o sípia estofada






INGREDIENTS:

300 g de carn magra de porc  o de coll de vedella tallada a tacos

2 patates

2 pastanagues

100 g de pèsols

1 fulla de llorer

1/2 cabeça d'alls

1/2 ceba

1 tomàquet madur

1/2 tassa de vi negre

oli i sal


Posem un fons d'oli en una cassola fonda. Trieu una cassola que no sigui plana per fer l'estofat, volem que es cogui amb el seu suc i que estigui tot cobert, si és plana és més difícil que quedi cobert. Fins i tot ho podeu fer directament en una olla.

Salpebrem la carn i quan l'oli de la cassola estigui calent la rostim de tots costats.

Hi afegim el llorer i els alls mentre l'enrossim.

Pelem la ceba i la fem a quadrats petits. La posem dins la cassola.

Ratllem el tomàquet i l'afegim dins quan la ceba ja sigui transparent.

Un cop passin uns 5 minuts hi afegim el vi. Ho deixem 10 minuts, fins que veiem que el vi s'ha reduit.

Pelem la patata i la pastanaga i la tallem a quadrats no gaire petits. L'últim tros que fem de la patata l'hem d'esqueixar, no tallar. Hem d'estripar la patata, d'aquesta manera, mal tallada, la patata es desfà i espesseix el suc. L'afegim a la cassola i ho cobrim amb aigua. Ho condimentem amb sal i ho deixem ara tapat que faci el xup-xup a foc suau 30 minuts.

Passat aquest temps hi afegim el pèsols i ho deixem 10 minuts més. Després apaguem el foc i si us ho mengeu el mateix dia deixeu-ho reposar almenys uns 10 minuts. Això serveix perquè la carn es relaxa, com si diguèssim i deixa anar el seu suc. Si us ho mengeu l'endemà encara ho trobareu més bo.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada