dissabte, 29 de març del 2014

daus de porc al curri amb pinya

GUSTOS ORIENTALS

A aquestes alçades, després de 370 receptes ja us heu adonat que m'agrada el curri. Sí, la salsa amb curri la trobo deliciosa. Ja sé que no agrada a tothom, però gairebé. Per si en sou aficionats us proposo d'altres receptes amb curri: sopa de poma al curricostella de porc al currillonzes de porc amb salsa de curri o crema de pastanaga i carbassa al curri.







INGREDIENTS:

250 g de carn magra de porc a daus o de conill de vedella

1/2 pinya

1 ceba

1 bric de cerma de llet   (si trobeu llet de coco millor)

2 tasses d'arròs basmati

1 clau (opcional)

1 fulla de llorer (opcional)

1 dent d'all

1 tros de 2 cm de gingebre fresc o gingebre en pols

curri

oli i sal


Pelem la ceba i la tallem a quadrats no gaire grans. Pelem l'all i el gingebre.

Salem la carn i la fregim en una cassola amb oli, jus uqe cobreixi el fons. La enrossim per tot arreu i la retirem.

Fregim la ceba en la mateixa cassola d'abans.

Quan la ceba ja està una mica tova hi posem també l'all trinxat, el gingebre ratllat i el curri. Hi donem un parell de voltes.

Pelem la pinya i la tallem a trossos petits, desiguals. Els trossos gran quedaran sencers i els petits es desfaran amb la salsa.

Afegim la pinya i la llet de coco a la cassola.

Quan bulli la llet de coco hi posem la carn i abaixem el foc i ho tapem.

Ho deixem 30 minuts a foc baix ben tapat.

Posem un pot al foc amb 4 tasses de cafè plenes d'aigua. Hi posem 2 tasses d'arròs, un rajolí d'oli, un clau, un pessic de sal i una fulla de llorer. Si no teniu aquestes espècies no passa res, es pot fer igualment. Ho posem a foc fort i ho tapem. Quan bulli abaixem una mica el foc. Amb uns 15 minuts s'haurà begut l'aigua i ja el tindrem fet.

Servim els daus de carn amb la salsa de curri i un flam d'arròs per acompanyar.




dimecres, 26 de març del 2014

plàtans fregits amb mascarpone

UNA CONFESSIÓ

Quantes vegades us venen a veure amics i us porten delicatessen del seu país? Moltes, no? Normalment desconfies i no saps quin gust tindrà, si t'agradarà... Doncs jo tenia una ampolla d'un licor típic de Finlàndia fet amb fruites del bosc que no m'atrevia a tastar. Doncs ha resultat que pels postres és meravellós. Li dóna un toc de fruits vermells molt bó. En aquest cas el vaig fer servir per aquesta recepta amb plàtans i van quedar boníssims. Sou fans dels plàtans? Voleu d'altres receptes? Mireu aquestes: plàtans al caféfondue de xocolatacrumble de plàtanpastís de plàtanbroquetes de fruita. I fins i tot una de salada llonzes de porc amb salsa de curri.






INGREDIENTS:

2 plàtans

1 cullerada de postres de mantega

2 cullerades de postres de sucre roig

1/2 llimona (unes gotes)

dues cullerades grans de licor de fruita  (de prèssec, de taronja, etc)


Posem una paella al foc amb la mantega.

Pelem els plàtans i els tallem pel mig i els posem a la paella. Hi afegim el sucre i quan estigui desfet unes gotes de llimona.

Al cap d'uns minuts hi posem el licor i ho deixem reduir una mica, que s'evapori l'alcohol.

Servim els plàtans calents acompanyats d'una cullerada de mascarpone.

dilluns, 24 de març del 2014

llimonada digestiva

QUÈ NECESSITEM?

De vegades necessitem una dosis d'energia, de salut, de benestar. Aquests batuts amb espècies són com el corresponent a les infusions, però en fred.
Les espècies a més a més de condimentar, de donar gust, totes tenen qualitats curatives. El fonoll i l'anís estrellat serveixen per fer una bona digestió. Les hem d'aprofitar, beurem una cosa bona i ens aportarà el que necessitem.





INGREDIENTS:

1/2 llimona

2 tasses d'aigua

1 tassa de gel

2 cullerades de sucre

5 fulles de menta

1 anís estrellat

1 cullerada de postres de llavors de fonoll

1 tros de 2 cms de gingebre



En una paella hi posem les llavors de fonoll i l'anís estrellat i ho escalfem. No ho volem torrar, només que s'escalfi i alliberi els seus olis.

En un pot batedor hi posem el suc de mitja llimona, l'aigua, el gel, les espècies, la menta i el gingebre ratllat. Ho triturem força estona.

Ho posem als gots passant-ho per un colador per eliminar restes que no hagin quedat ben triturades.

divendres, 21 de març del 2014

verdures a la grega

FONS DE NEVERA

Un dia us vaig parlar del fons d'armari que heu de tenir al rebost.
Avui us parlo del fons de nevera. Hi ha verdures que no es passen amb facilitat i que convé tenir-ne perquè ens poden servir per fer moltes receptes. Aquest és el cas d'albergínies, carbassons, cebes tendres, porros, pebrots... que aguanten més d'una setmana a la nevera. Per tant està bé tenir aquest fons de nevera per poder fer en qualsevol moment receptes de verdures com : verdura al fornquinoa amb verdures o una tempura, per exemple.







INGREDIENTS:

1 patata grossa

1 pebrot verd

1/2 carbassó

1/2 albergínia grossa

2 tomàquets madurs

6 cullerades de tomàquet triturat

1/2 got d'aigua

anet

oli

sal i pebre



Encenem el forn perquè s'escalfi.

Pelem la patata i la tallem a rodanxes no massa gruixudes.

Tallem el carbassó en rodanxes gruixudes després de rentar-lo bé. Si la pell està ben tibant vol dir que és fresc i no cal ni pelar-lo.

Pelem l'albergínia. Per pelar-la bé li podeu tallar la part de baixi de dalt, arrepenjar-la bé en una fusta i tallar la pell en direcció a la fusta. Ja veureu que així és va molt ràpid, si el ganivet us acompanya, és clar.

Tallem l'albergínia i el pebrot a troços quadrats. Tallem el tomàquet a trossos.

Agafem una plàtera d'anar al forn i hi posem les patates a sota de tot. A sobre totes les altres verdures repartides. Comproveu que la plàtera no sigui massa gran per la quantitat de verdura que teniu. Si queden massa amples és més fàcil que es cremin i no que vagin fent xup-xup que és el que ens interessa.

A sobre de la verdura a mida que li anem posant hi posem sal, pebre i anet, perquè quedi tot aromatitzat.

Finalment a sobre hi posem el tomàquet triturat, el mig got d'aigua i un raig d'oli.

Posem la plàtera al forn a 120º durant una hora. Quan noteu les patates ben toves ja es pot treure.

Aquest plat el podeu fer un vespre i ja el teniu a punt per l'endemà.


diumenge, 16 de març del 2014

amanida amb vinagreta de maduixes

JA COMENCEN

Ja comencen les maduixes... i no estan pas malament. Aquesta amanida el que té d'especial és que la vinagreta està feta amb maduixes. És diferent i original, no cal fer sempre les amanides amb els mateixos ingredients, ja ho sabeu. Podeu provar altres amanides amb fruites, a mi m'encanten les fruites a l'amanida!:  amanida de salmó i mango , amanida de fruites o amanida de crèixens i taronja . 




                                   




INGREDIENTS:

enciam francès  (és aquell rodonet amb les fulles molt primes i tendres)

8 palets de cranc

250 g de maduixes

oli i vinagre de módena

sèsam



Netegem l'enciam i l'escorrem molt bé. L'èxit de l'amanida és que no hi hagi aigua en l'enciam. Tallem les fulles en un parell de trossos amb les mans.

Tallem els palets de cranc i els posem per sobre. Posem tot al voltant les maduixes tallades pel mig.

Fem la vinagreta amb 4 maduixes, 4 cullerades d'oli de girasol o d'oliva, 1/2 cullerada de sucre i una cullerada de vinagre de mòdena. Ho tritureu tot plegat. Si un cop triturat veieu que li falta una mica més d'oli, n'hi poseu. Hi posem també un pel de sal i pebre de cinc colors que és molt més aromàtic.

Amanim amb la vinagreta i finalment hi posem el sèsam per sobre.

El cranc es pot substituir també per pernil serrà o pernil d'ànec, fins i tot bresaola.

divendres, 14 de març del 2014

llenties amb pesto suau

LLEGUM CUIT

Sabeu que el millor és comprar el llegum ja cuit? Doncs sí, és molt difícil coure bé el llegum. Les llenties són les més fàcils de cuinar, però les mongetes o els cigrons costen de coure bé, de quedar toves.
Però sempre les podem tenir a mà si les comprem fetes, estaran cuites al punt. I el millor és comprar-les al mercat, no envasades.
Podeu tenir-ne sempre al congelador, les compreu cuites al mercat i les poseu amb la mateixa bossa de plàstic al congelador. Les traieu mitja hora abans i les podeu escalfar al vapor d'una olla amb un colador amb el llegum a sobre. D'aquesta manera no s'aigualeixen i s'escalfen la mar de bé.








INGREDIENTS:

300 g de llenties cuites

15 fulles d'alfàbrega

20 pinyons

1 tassa de café d'oli

sal



Agafem l'alfàbrega, els pinyons, l'oli i la sal i els passem pel túrmix i en fem una salsa fina.

Servim les llenties en un plat amb la salsa per sobre.


dilluns, 10 de març del 2014

bacallà amb patates i allioli

BACALLA PATRIÒTIC

M'ha sortit amb les quatre barres, no hi puc fer més. 
Una confessió més, no acostumo a fer bacallà a casa, perquè és difícil d'encertar el grau de sal. Crec, però, que li vaig agafant el truc de fer-lo. Us explico: si el bacallà és un tall prim, com d' 1 cm., necessita quatre canvis d'aigua per dessalar-se. Si és un tros de 2 cms de gruix en necessita 6 de canvis. També hem de tenir en compte no posar-hi moltíssima aigua, hem de calcular més o menys el mateix volum d'aigua que de bacallà. El canvi d'aigua el farem a raó de dos al dia, però no cal que ens posem un despertador, és orientatiu, no cal que sigui exacte. D'aquesta manera es dessalarà prou, però no ens quedarà massa aigualit.
Tot i amb això, quan ja estigui a punt de cuinar, tasteu-ne un pessic i comproveu el grau de dessalat. Si malgrat tot, encara el trobeu salat, és millor bullir-lo i no fregir-lo, perquè part de la sal quedarà a l'aigua.
Penseu que quan el tingueu dessalat el podeu congelar i tenir-lo ja a punt per qualsevol dia.






INGREDIENTS:

2 talls de bacallà

2 patates grosses

melmelada de tomàquet (opcional)

per l'allioli:

1 ou

1 got d'oli d'oliva

1 dent d'all gran

un pessic de sal


Pelem l'all i el fem a trossos. Fem l'allioli posant tots els ingredients dins el pot batedor. Posem el túrmix a baix de tot i comencem a batre. Deixem el túrmix a baix durant vint segons i anem pujant molt a poc a poc. Quan arribeu a dalt veureu l'allioli ja muntat.

Posem una olla amb aigua al foc. Si el bacallà ha quedat al punt de sal podeu posar una mica de sal a l'aigua, si ha quedat fort no n'hi poseu gens.

Pelem les patates i les tallem a quadrats mitjans. Quan l'aigua bulli els posem a dins.

Al cap de 10 minuts hi posem el bacallà. Quan faci 10 minuts més, comprovem que les patates ja estan toves i apaguem el foc.

Traiem les patates de l'olla mica en mica i les posem en un bol. Encara que hi vagi una mica d'agua de coure-les no passa res, al contrari. Posem un parell de cullerades d'allioli generoses al bol i ho aixafem tot plegat amb una forquilla.

Traiem el bacallà i el deixem que escorri l'aigua en un plat.

Servim una muntanya de patates a un costat del plat i a sobre el tall de bacallà. En un costat del plat hi fem unes pinzellades de la melmelada de tomàquet que li donaran un contrast dolç-salat.




dijous, 6 de març del 2014

ravioli de foie amb melmelada de carbassó

ELABORATS

Quan trobem menjars elaborats i naturals, els hem d'aprofitar. Aquest és el cas dels plats de pasta "La cosa nostra". Tenen pasta farcida de molts tipus i tota boníssima. En aquest cas us dono una recepta amb els raviolis farcits de foie. Són raviolis farcits de foie de veritat, no porten res més a dins, boníssims ja ho veureu. Amb aquest toc dolç fan un contrast semblant a quan ens mengem el micuit amb melmelada.








INGREDIENTS:

1 paquet de ravioli de foie 

1 cullerada de mantega 

1 culleradeta i mitja de sucre morè

1/2 carbassó gran

sàlvia seca

1/2 llimona


Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. 

Traiem els raviolis del congelador que s'atemperin una mica, és millor no descongelar-los del tot. No els traieu mitja hora abans que si es descongelen s'enganxen entre sí i es trenquen.

Rentem bé el carbassó i el ratllem ben petit amb la pell i tot.

Posem una cullerada de mantega en una paella i hi posem el carbassó ratllat. Quan comenci a fregir, hi posem les cullerades de sucre, la sàlvia i unes gotetes de llimona. Ho deixem fins que ens quedi una melmelada tota lligada.

Quan l'aigua bull hi posem els raviolis.  Necessiten només 5 minuts per coure's. Remeneu-los només al començament una mica perquè quedin ben escampats, després no els toqueu més que es poden desfer.

Escorrem bé els raviolis i donem un parell de voltes junt amb la melmelada amb compte que no es trenquin i se serveixen inmediatament. Si els deixeu un cop fets, la salsa es torna més dura i no es poden escalfar. O sigui que tothom ha d'estar a taula esperant la pasta com fan els italians.

dimarts, 4 de març del 2014

tiramisú de taronja

SORT

Tenim sort que ara tenim taronges de bona qualitat que es queden als mercats del nostre país. La tradició anterior feia que les taronges de millor qualitat marxessin a mercats de l'estranger. Per sort ara ja no passa.
Per tant fem receptes amb taronges aque ara n'és el temps. Les podeu utilitzar en receptes salades; pollastre amb magranaamanida de crèixens o dolces; pastís de taronjamousse de iogurt amb taronja aromàtica.





INGREDIENTS:

3 cullerades de sopa d'avellanes a trossos petits

1 pot de mascarpone

2 cullerades de sopa de sucre llustre

4 taronges

1 paquet de melindros


Primer hem de forrar un motlle llarg amb paper de plàstic, de manera que sobressurti pels costats.
Posem a sobre del plàstic les avellanes a trossos.

Barregem el sucre amb el mascarpone i hi posem la ratlladura d'una taronja. Afegim el suc de dues taronges fins que ens quedi una barreja cremosa, però no líquida.

Pelem les altres taronges, hem de treure del tot tota la pell del voltant, fins i tot la més prima dels grills de la part de fora. Recolliu el suc de pelar les taronges. Un cop pelada així la taronja, veureu que queden els grills sense la pell de fora, doncs ara fem un tall a costat i costat del grill, de manera que el traiem ja sense cap pell. Acabem d'escorrer les taronges un cop trets els grills sense pell.

Sobre de les avellanes posant ara una fina capa de la massa de mascarpone. Després hi posem una capa de melindros amb una mica de suc de taronja posat a cullerades per sobre. Al damunt hi posem grills de taronja ben repartits i as obre un altre cop la barreja de mascarpone i acabem una altra vegada amb una capa de melindros amb suc de taronja posat amb culleres.

Tapem el pastís amb el paper de plàstic presionant la part de sobre perquè quedi ben compacte.Posar a la nevera durant 4 hores. O una hora al congelador. Un cop ja endurit una mica el podem desmotllar i guardar de nou a la nevera.