dijous, 30 de gener del 2014

taronja amb pebre de 5 colors

EXCEDENTS

La Lourdes em va escriure i em va dir que tenia excedents de taronges, perquè ara precisament n'és el temps. Doncs bé aquesta no serà l'última recepta de taronges que posarem. I en teniu més ja al bloc amb taronges: pastís de taronjapollastre amb magrana i taronja o amanida de crèixens i taronja.
Ara amb les cistelles ecològiques tornem a temps  enrera quan a la cuina només es disposava dels productes de temporada. De vegades no sabem que fer amb els productes, per això us he posat  etiquetes amb verdures, perquè pogueu buscar ràpidament al bloc les receptes que porten col o receptes de bròquil per exemple, que són les verdures que podem trobar ara. 






INGREDIENTS:

2 taronges

canyella

nou moscada

sucre roig o del blanc

pebre de 5 colors

sal maldon



Pelar les taronges i tallar-les a rodanxes.

Les disposem en una plàtera i les amanim amb sucre, una mica de nou moscada, una mica de pebre, canyella i un puntet de sal maldon que heu de desfer entre els dits mentre la tireu a les taronges


diumenge, 26 de gener del 2014

conill amb cervesa

CASSOLES

Jo sóc la primera que m'he acostumat a menjar plats cuinats a la planxa, al forn o al vapor. En el meu bloc en podeu trobar molts. Però no podem oblidar els plats de cassola. Ens fan disfrutar molt, encara que després ens faci mala consciència el pa que hi hem sucat, però "que nos quiten lo bailao" o no?
A més són plats molt agraïts dins d'un tuper. Penseu que sempre guanyen reposats i reescalfats. Què més volem? Proveu d'altres cassoles: pollastre a l'"ajillo"sípia amb mandonguillessuquet de peix , vedella amb albergínia o cassola de quaresma.







INGREDIENTS:

1/2 conill tallat a trossos

1 ceba petita

1/2 pot de tomàquet triturat

1 cervesa mitjana (de 300 ml.) que no estigui freda

200 grs de pèsols congelats

dues cullerades de farina

oli, sal i sucre


Posem sal als talls de conill i els rebossem amb farina. Poseu en un plat farina i passeu els talls per tots costats espolsant una mica l'excés.

Posem una cassola amb un fons d'oli al foc. Quan l'oli està ben calent hi posem els talls de conill i els rossem, primer d'un costat i després de l'altre.

Mentre es fa el conill pelem la ceba i la ratllem amb un ratllador manual.

Un cop el conill està ros el traiem de la cassola i hi posem la ceba. Quan està una mica feta hi posem altra vegada els talls de conill i el tomàquet triturat.

Ho amanim amb una mica de sal i una mica de sucre també, per treure acidesa al tomàquet.

Quan el tomàquet ja s'ha fet, veureu que l'oli ja queda per sobre i que el tomàquet ha canviat de color, llavors hi poseu la cervesa. Esperem que la cervesa ens bulli.

Abaixem el foc de la cassola i ho deixem 40 minuts fent xup xup.

Quan faci 30 minuts hi posem els pèsols congelats, amb deu minuts en tenen més que suficient per coure's.

dimecres, 22 de gener del 2014

flam de carbassa amb salsa de gorgonzola

TINC AGENTS I TOT

No us penseu que jo sola faig l'espionatge culinari. La meva filla Laia em va dir que havia menjat aquest plat en un restaurant, o sigui em va dir que havia menjat un flam de carbassa amb salsa de gorgonzola i d'aquí em va venir la inspiració per provar-lo de fer i la veritat és que el resultat és boníssim, ja ho veureu. Els flams salats són tota una troballa, és una manera de menjar verdures. Proveu  





INGREDIENTS:

1 tros de carbassa de mig quilo aprox.

1/2 porro

2 ous

1/2 brick petit de llet

1 tall de 50 grs de gorgonzola, també pot ser roquefort

6 mitges nous

una mica de mantega per untar els motlles (si no en teniu es pot fer també amb una mica d'oli)

estragó

sal

Són quantitats per fer 2 flams petits.


Pelem el porro, li traiem la pell de fora. Li obrim la part de les fulles verdes pel mig fins la meitat del porro i deixem que ragi l'aigua per entre les fulles per netejar-lo bé de terra.

Pelem la carbassa. Per fer-ho amb més comoditat talleu primer la carbassa amb trossos i després aneu traiem la pell a cada tall, posant el ganivet en direcció a la fusta per poder fer més força. Aquesta és la manera més fàcil de pelar-la.

Ratllem amb un ratllador manual o amb un robot el porro i la carbassa.

Engeguem el forn al màxim perquè s'escalfi.

En una paella hi posem un fons d'oli i la posem al foc amb el porro ratllat i la carbassa. Primer a foc alt i després el deixem mig. Hi posem una mica de sal i ho anem remenant que es faci de tot arreu.

Mentrestant en un pot de turmix hi barregem els ous i la crema de llet amb una mica de sal i estragó, ho batem tot junt.

Quan la carbassa i el porro estan ben tous apaguem el foc i ho barregem amb els ous batuts amb la llet.
Guardem la paella tal qual per després fer la salsa.

Untem les flameres amb mantega i hi posem la barreja de la carbassa a dins.

Posem aigua en una plàtera d'anar al forn que arribi fins una mica més de la meitat de les flameres. Hi posem les flameres, sense que entre gens d'aigua a dins.

Posem els flams al bany maria, així és com es diu el que fem, dins el forn a 180º uns 12 minuts, si teniu la posició de ventilador millor, que vol dir que l'esclafor es va distribuint per tot arreu del forn.

Ala mateixa paella que hem fet la carbassa hi posem el gorgonzola i la posem al foc amb una mica de crema de llet, un rajolí, i unes quantes nous trencades. Guardeu dues meitats per decorar després. Un cop la salsa s'ha barrejat ja podeu apagar el foc.

Un cop fets els flams es desmotllem, com que hi hem posat mantega no estaran enganxats, però ajudeu-vos de la punta d'un ganivet per si un cas, passant-la per tota la vora del flam.

Servim el flam en un plat amb la salsa per sobre i la mitja nou per decorar



diumenge, 19 de gener del 2014

patates amb maionesa de mostassa

AL CALIU

Ben bé al caliu no es pot dir que siguin aquestes patates, però les recorden. Es fan al forn embolicades amb paper d'alumini. En podeu fer un dia més del compte i se us aguarden a la nevera tal qual embolicades per fer-les uns dies més endavant en format amanida freda de patates o les podeu reescalfar al forn.
A mi aquesta amanida m'agrada amb les patates una mica tèbies, ni fredes ni acabades de sortir del forn.






INGREDIENTS:

2 patates

4 raves

4 cullerades de maionesa

1 cullerada de mostassa ancienne (d'aquella que té boletes a dins)

sal maldon

per la maionesa:

1 ou

1 got d'oli de girasol

1 rajolí petit de vinagre (que no sigui de módena)

un polsim de sal



Engeguem el forn al màxim.

Emboliquem les patates amb paper d'alumini. Han de ser totes de la mateixa mida. Penseu que com més petites són es fan més depressa.

Mentres esperem que s'escalfi el forn podem fer la maionesa. Posem tots els ingredients en un got batedor de turmix. Posem el turmix al fons i l'engeguem. El deixem al fons fins a comptar a 20 i llavors l'anem aixecant molt a poc a poc. Quan arribem a dalt la maionesa ja està feta.

Quan el forn està calent hi posem les patates i les deixem, depenent de la mida entre 20 i 35 minuts. Fins que les punxem toves.

Mentres pelem els raves i els tallem a rodanxes. Podeu deixar-los alguna ratlla de pell vermella que així queden més bonics.

I a esperar, practicament ja ho tenim tot fet. Podeu barrejar les 4 cullerades de maionesa amb la mostassa també.

Quant les patates ja estan fetes, les desemboliquem i les deixem refredar una mica. Les pelem i les tallem a troços.

 En una plàtera hi posem les patates, el rave tallat, la maionesa repartida i una mica de sal maldon per sobre les patates.

dijous, 16 de gener del 2014

volcà de verdures mallorquí

QUE NINGÚ SURTI CORRENTS!

No us espanteu, aquest plat no és tan difícil com sembla. La veritat és que enganya. Però això ja va bé, dona la impressió que és molt laboriós però en realitat no és complicat de fer.
Es tracta de tallar verdures a làmines, fregir-les i muntar el plat i aquest és el resultat, a que queda xulo? I el millor de tot és menjar-s'ho, a dins hi queda el rovell en estat líquid, que es barreja amb les verdures quan ho talles.
Vaig tenir la idea d'aquest plat però em va costar molts assajos fins a trobar aquesta manera de fer-ho. O sigui que està ja testat pel meu laboratori de proves i el resultat està assegurat.
Està inspirat amb el tumbet mallorquí però és diferent.






INGREDIENTS:

2 patates

1/2 albergínia

1/2 pebrot

1/2 carbassó

1 ceba petita

dos ous

sobrassada

oli i sal


Pelem les patates i les tallem que ens quedin rodanxes amples, no per la part més estreta de la patata, sinó per la part que ens quedi una rodona més gran. Tallem les rodanxes d'una mida d'un centímetre i mig.

Posem una paella al foc amb oli abundant i quan l'oli sigui ben calent hi fregim les làmines de patates.
Quan les hagueu tombat de tots dos costats abaixeu el foc i deixeu-les encara una mica més, fins que les punxeu toves amb una forquilla.

Mentre es fan les patates pelem l'albergínia i la tallem a rodanxes d'un centímetre.

Fem el mateix amb el carbassó.

Quan les patates estiguin fetes les traiem de la paella i  posem a fregir les rodanxes d'albergínia i de carbassó.

Pelem la ceba i la tallem a llunes ni amples ni estretes.

Tallem el mig pebrot a tires.

Necessitarem dos talls de patata, dos d'albergínia i potser tres de carbassó per cada plat.

Un cop fregits els talls d'albergínia i carbassó, els retirem.

Finalment hi posem la ceba i el pebrot i ho fregim fins que quedi tou.

Encenem ara el forn al màxim.

Ho muntem en un plat d'anar al forn. A sota hi posem els dos talls de patates. Els salem i els traiem un forat al mig de la mateixa mida que té un rovell. El de sota no l'acabem de buidar del tot, que quedi una mica de patata al fons sense foradar.


Fem un niu a la patata per posar el rovell a dins

Dins del forat de la patata hi posem el rovell només de l'ou. Per separar el rovell de la clara mireu la forma més fàcil de fer-ho al bloc. A sobre del rovell hi posem ara una mica de sobrassada.

Damunt hi posem els talls d'albergínia i els salem una mica. Després els talls de carbassó amb una mica de sal també.

I finalment les tires de ceba i pebrot a sobre de tot amb una mica de sal.

Ara batem les clares a punt de neu. Per fer-ho hi posem una mica de sal i ho batem amb un batedor o amb una forquilla, a base de fer penetrar l'aire a la clara perquè es vagi fent escuma.

Posem la clara a sobre de tot i ho posem al forn i deixem només la part de dalt encesa, la del gratinador. Al cap de dos minuts veureu que es torra una mica la clara i ja ho podeu treure.


En aquesta prova la clara anava sense muntar. Però mireu com queda el rovell a dins, mmmm!




dissabte, 11 de gener del 2014

salmó saltat

ANTES MUERTA QUE SENCILLA

Doncs, home, hi ha moments per a tot. Hi ha moments per anar a lluir i hi ha moments de vestir-se per anar a comprar.
I amb el menjar el mateix, hi ha plats de diari i plats de lluïment. Avui un plat de diari però no per això menys bó. Farem salmó, un peix molt saludable, que ens aporta colesterol del bó. Us asseguro que us encantarà aquesta recepta de salmó. El salmó es talla a tacos i d'aquesta manera queda cuit al punt, perquè només es salta lo just. Una recepta molt ràpida , senzilla i que queda molt bona. Com em passa alguna vegada, la vaig menjar en un restaurant i me l'he fet meva.








INGREDIENTS:

6 espàrrecs

1 ceba tendra petita

1 llom de salmó de 200 grs  (sense espines)

sal i pebre negre


Tallem els espàrrecs doblegant-los fins que es trenquin. Veureu que es trenquen amb la mà per on encara estan tendres, més avall ja no es poden partir amb la mà perquè estarien massa estellosos.

Pelem la ceba tendra de l'última capa i li traiem la part de dalt i de baix.

Tallem en quatre trossos els espàrrecs i la ceba a llunes no molt primes.

Fem tacos del salmó d'una mida de tres x tres centimetres.

En una paella posem un rajolí d'oli, molt poc, amb el foc ben alt. Hi tirem els espàrrecs i la ceba i ho anem saltant. O sigui ho anem passant i retombant per la paella perquè es faci de tots cantons.

Al cap de set minuts de paella hi posem els tacos de salmó i ho amanim tot plegat amb sal i pebre, sense escatimar, però com sempre sense passar-nos, un plat amb excés de sal no té solució.

Anem saltant ara tot plegat fent que el salmó es  cogui per tots quatre costats. Necesitarem entre tres i cinc minuts perquè ja estigui fet. Veureu que el rosa més fort passa a ser un taronja més suau quan el salmó es cou. Vigileu al saltar que no se us trenqui el salmó, tombeu-lo amb compte. Encara que per dins no estigui cuit del tot aquesta serà la gràcia perquè ens quedi ben amorós.

dimecres, 8 de gener del 2014

fideus amb samfaina

NO ÉS TEMPS

Ja sé que no és el temps d'esbergínies,  pebrots i tomàquets, pero ara se'n troben tot l'any i no són pas dolents. Hi ha verdures que ens podem permetre el luxe de manjar-ne tot l'any. La samfaina és un comodí que ens pot servir per preparar molts plats. Aquí en teniu unes quantes possibilitats: mandonguilles amb samfainaespelta amb samfaina o spaguetti amb salsa de samfaina. Jo us aconsello que quan en feu, en feu una bona quantitat per guardar-la i anra fent varietats fins que s'acabi.
Trobo que la recepta de samfaina d'avui a més fa hivern, amb el formatge i tot.







INGREDIENTS:

1 carbassó

1 esbergínia

1 ceba

1 pebrot vermell

1 llauna de tomàquet triturat cru

150 grs de fideus gruixuts

75 grs formatge parmesà ratllat



Primer de tot hem de fer la samfaina.

Per fer-ho pelarem les verdures, la ceba, l'albergínia i el carbassó, i ho tallarem a quadrats de dos cms. aproximadament.

Tallem el pebrot també a quadrats.

Posem una paella amb oli abundant i ho fregim tot per separat. Quan l'oli està ben calent hi tirem primer carbassó, quan ja està tou el retirem i hi fregim l'albergínia. Quan ja la tenim feta la traiem i hi posem la ceba i finalment el pebrot.

Un cop ho tenim tot fregit ho posem a la paella amb molt poc oli i hi posem sal. Hi afegim el tomàquet triturat i hi posem una mica més de sal i un parell de cullerades de sucre. Aquest és el toc perquè no ens quedi el tomàquet massa àcid.

Per fer aquest fideus amb 8 cullerades de menjar sopa de samfaina en tindrem prou. L'altre la podeu reservar per altres dies.

Preparem un cassó al foc amb aigua abundant i la deixem fins que bulli.

Posem la samfaina en una paella, segurament ja tindrà una mica d'oli ella mateixa, no cal afegir-ne. Un cop calenta  hi posem els fideus i els deixem que es facin una mica i s'impregnin. Hi anem afegint aigua bullint a mida que la vagi agafant. Almenys necessitarem uns quinze minuts per fer els fideus. Si a l'envàs no us posa el temps d'ebullició que necessiten aneu-los tastant.

Quan estiguin cuits els apartem del foc. Un cop fora del foc hi afegim una mica de formatge parmesà ratllat.

Un cop els plats a taula torneu a posar una mica de formatge ratllat per sobre.

dissabte, 4 de gener del 2014

mousse de iogurt amb taronja aromàtica

MES TARONGES 

Ara ja comencem a trobar taronges bones, ja n'és el temps. Aquestes postres són molt senzilles i una manera diferent de menjar-les. Les fruites amb el iogurt són una combinació deliciosa. Proveu sinó: maduixes a la llima amb mousse de iogurt o fruites al forn amb iogurt i ja m'ho direu.







INGREDIENTS:

2 taronges

1 cullerada de mantega

1 anís estrellat

2 cullerades petites de sucre roig

1 cullerada de cognac

mousse de iogurt  ( vegeu maduixes a la llima amb mousse de iogurt)



Pelem la taronja, de manera que ho fem com una poma però mirant de treure completament la part blanca de la taronja i deixar els grills al descobert sense la pell de fora. Feu-ho sobre d'un plat que així aprofitareu el suc que en surti.

Un cop tenim la taronja així, traiem els grills tallant la pell de banda i banda amb un ganivet esmolat. Es tracta de deixar els grills completament pelats.

Posem una paella al foc amb la mantega, el suc que hagi sortit, el sucre, una mica de pell de la taronja sense la part blanca, el cognac i l'anís estrellat. Deixem la taronja fins que se'ns fa com un xarop amb el sucre desfet. Apaguem el foc.

Ho servim posant a sota del got la mousse de iogurt i a sobre la taronja.



dimecres, 1 de gener del 2014

costellam de xai amb moscatell

JA US VEIG

Ja us veig, sou dels que només mengeu xai al forn al restaurant. Doncs proveu-lo de fer a casa, no costa pas tant i el resultat és boníssim. En aquest cas aromatitzat amb moscatell i acompanyat de prunes seques i si és el temps hi podeu posar també prunes fresques per fer el contrast àcid.
Jo ho he fet amb la part més cara del xai que són les mitjanetes, però també ho podeu fer amb una espatlla. Si voleu una recepta més sofisticada proveu xai al forn o una versió molt més senzilla el xai paciència.






INGREDIENTS:


2 costellams de xai, enlloc de tallar les mitjanes ho fan en un sol tros  (de tres mitjanetes cadascun)

1 all

menta fresca

1 tasseta de moscatell

4 prunes seques

2 prunes fresques (si és el temps)

sàlvia

oli

sal i pebre


Encenem el forn a 180º.

Agafem el costellam i li fem uns talls superficials per la part de dalt, de la pell, com si fessim rombes. Primer en un sentit i després en l'altre, més o menys d'una distància d'un cm d'una ratlla a l'altra.

En un fusta hi tallem la menta ben trinxada i també l'all. Hi afegim sal i pebre i un bon raig d'oli. Ho barregem tot i hi passem els trossos de xai fins que hi quedi tot ben enganxat.

En una paella hi posem una mica d'oli, molt poc. Quan estigui ben calent hi posem el xai i el deixem rostir per tot arreu. L'anem tombant fins que el veiem una mica ros.

El traiem i el deixem en una plàtera del forn.

En la paella hi posem ara les prunes seques i les prunes fresques, la sàlvia i el moscatell. Deixem que s'endugui tota la substància de la paella i ho tirem a la plàtera del forn junt amb el xai.

Tapem amb paper d'alumini la plàtera, de forma que ens quedi ben segellada, volem que els sucs no s'evaporin.

Ho deixem al forn durant trenta minuts a 150 º tapat amb el paper d'alumini i ja estarà fet. Si ho feu amb l'espatlla necessitareu uns deu o quinze minuts més de cocció, depenent de si és una espatlla molt gran.