dijous, 30 de maig del 2013

albergínia farcida

VERDURES FARCIDES

A la cuina àrab és molt usual farcir verdures amb carn, amb arrós... Aquesta albergínia però la farcirem de tonyina i alguna cosa més. Aprofitem a fer servir el forn que encara tenim fresqueta, quan vingui la calor potser no vindrà tant de gust fer gratinats. Més endavant posarem més receptes de verdures farcides: carbassons, pebrots... Proveu altres receptes amb albergínies : farcellets d'albergíniagratinat d'albergínia i patates o escalivada expréss .




INGREDIENTS:

2 albergínies grans

2 llaunes de tonyina petites o una de gran

1 ou

1/3 de barra de quart (que no sigui del dia, que estigui una mica seca)

1 gra d'all petit

orenga

50 g de formatge emental

1 tassa de llet


Encenem el forn. Fem un tall a l'albergínia en forma de rectangle a la part de dalt. Posem l'albergínia i la tapa amb una mica de sal i oli al forn fins que estigui tova a 200º.

Mentre traiem la crosta de la barra de pa i tallem la molla en quadrats petits. La crosta no l'aprofitem i posem la molla a remullar amb la llet.

Barregem l'ou amb la tonyina i amb el pa remullat i escorregut, ho amanim amb una mica de sal i orenga i un gra d'all petit ben trinxat. Quan estigui l'albergínia cuita buidem l'interior, deixant la pell i una miqueta més. Barregem l'albergínia que hem tret de dins amb la preparació anterior.

Quan tenim la preparació ben barrejada omplim les albergínies amb això i ho cobrim amb formatge ratllat. Ho posem al forn a gratinar.

Quan ho traiem del forn ho servim amb la tapa de l'albergínia per sobre.

dissabte, 25 de maig del 2013

wok d'espaguetis picants

MÉS WOK

Si sou dels que teniu wok i no el feu servir, aquesta recepta va per vosaltres. I si sou dels que no en teniu de wok, també va per vosaltres, perquè us decidiu a comprar-lo. Tens moltes possibilitats de cuinar, és ràpid i queda molt saborós. A mi m'agrada cuinar al wok amb el toc asiàtic d'espécies, però també el podeu utilitzar cuinant amb gustos més mediterranis, utilitzant espécies com l'orenga, el romaní o la farigola per condimentar. Com sempre imaginació!!








INGREDIENTS:

5 mongetes tendres

1 pebrot vermell

1 pebrot verd

6 espàrrecs

1 ceba tendra

100 g de xampinyons

6 alls tendres

1 gra d'all

gingebre mólt o un tros de gingebre com el dit gros pelat i ratllat

salsa de soja dolça

1 bitxo

1 grapat d'ametlles torrades marcona


Posem una olla al foc amb aigua per fer els espaguetis.

Tallem a quadrats petits la mongeta tendra, el pebrot vermell i el verd i els espàrrecs. Ho deixem en un plat.

En un altre plat posem la ceba tendra pelada i tallada a lunes, els alls tendres pelats i tallats en tres o quatre trossos i els xampinyons tallats pel mig o en quatre trossos els grans.

Posem el wok al foc amb oli al fons i quan estigui ben , ben calent hi posem les verdures que hem tallat primer, els pebrots, els espàrrecs i la mongeta tendra.

Al cap d'uns minuts ja hi podem posar les altres verdures. Hi donem uns quants tombs a tot plegat

Hi afegim l'all trinxat amb el trinxador , que queda més desfet, un raig de soja generós i un polsim generós també de gingebre mólt. Ho barregem tot plegat una mica més i si ens agrada el picant hi afegim un bitxo tallat a trossos molt petits.

Ho barregem amb la pasta acabada d'escorrer. Encara que hi vagi a parar una mica d'aigua de fer els espaguetis no passa res perquè s'evaporarà de seguida.

Ho retirem del foc i hi afegim les ametlles per sobre.

dijous, 23 de maig del 2013

pastís de taronja

PRÀCTICA

Crec que sóc una persona pràctica. Per això m'agraden tan aquestes receptes fàcils i que resulten molt. Veieu quina pinta? Doncs el gust és... Ja ho veureu. Una recepta de postres fàcil i per quedar bé.
No té cap complicació. Això sí, necessiteu com sempre algun estri: necessiteu un robot de cuina o una batedora de vas. Feu un cop de cap i compreu-ho ja d'una vegada, en treureu profit, ja ho veureu.
Si us agraden els pastissos amb fruites proveu també: pastís d'albercocs , tatin de poma  o pastís de poma ràpid .








INGREDIENTS:

1 paquet de pasta brisa

2 taronges

1 llimona

3 ous

250 grs de mantega

1 tassa de sucre (de les de café amb llet)


Posar en una batedora de got 1 taronja sencera tallada pel mig, 1 llimona sencera tallada pel mig, la mantega a quadrats i a temperatura ambient, la tassa de sucre i els tres ous.  Tot ben batut.

Agafem una plàtera rodona i hi posem a sobre la pasta brisa sense treure el paper de sota que així no s'enganxa. Retallem la pasta i el paper que ens sobre tot al voltant.

Posem a sobre de la pasta brisa la barreja que hem triturat abans. Ho posem al forn a 150 º de 10 a 15 minuts.

Tallem una taronja a talls rodons i després els partim pel mig fent llunes. Posem els talls de taronja a sobre per decorar.

diumenge, 19 de maig del 2013

sardines al forn

O ARA O MAI

Sabeu que les sardines també tenen temporada? Doncs ara és el temps de les sardines. De fet se'n troben tot l'any, però ara és quan estan més grasses i gustoses, ho hem d'aprofitar. I a més ja sabeu que tenen un preu molt assequible.
El problema de les sardines és l'olor que deixen si les fregim. Proveu-les al forn, no us deixaran cap olor a la casa i son boníssimes. Si voleu una altra manera de disfrutar-les sense patir els problemes de la mala olor per tota la casa, proveu de fer també sardines escabetxades , queden finíssimes i boníssimes.







INGREDIENTS:

250 grs de sardines

1 dent d'all

1 branca de julivert

oli i sal


Engegar el forn perquè s'escalfi.

Posar les sardines ben esbandides en una plàtera d'anar al forn. Posar-hi sal, no sigueu escassos, i all i julivert ben trinxat per sobre. Posar un raig d'oli abundant.

Posar la plàtera al forn  a 200º durant 10 minuts, no més. Traieu-les del forn un cop apagat, sino es continuen fent i us quedaran resseques.


dimecres, 15 de maig del 2013

patates al forn amb pesto

PESTO PER TOTHOM

Encara no he conegut ningú que no li agradi el pesto. És una salsa suau que agrada a tothom, el sercret és no posar-hi gaire all perquè no quedi massa forta. Fins i tot al meu fill,  que no li agrada el formatge, li encanta el pesto.
No serveix només per la pasta la podeu posar en verdures o amb peix també. Proveu salmó amb pesto o     







INGREDIENTS:

1 paquet de patates petites amb la pell molt prima (en trobareu als supers)

15 tomàquets cherrys

salsa pesto:

amanida de patates amb salsa pesto

si no voleu fer la salsa pesto ja sabeu que es pot comprar feta.



Renteu bé les patates. Posem una olla al foc amb aigua suficient fins a cobrir bé els patates amb una mica de sal.
Quan l'aigua bull hi tirem les patates i les deixem fins que les punxem toves amb una forquilla.

Engeguem el forn a 180º.

Fem la salsa pesto amb els ingredients que trobareu a la recepta de dalt.

Un cop escurregudes posem les patates en una plàtera d'anar al forn, fem una creu a la part de sobre i les pessiguem fent que s'obrin una mica. Aprofitem aquesta obertura per posar-hi la salsa pesto amb una cullera, de manera que quedi dins de la patata.

Repartim els tomàquets cherry per sobre i abaixem el forn a 150º i ho deixem uns 7 minuts.









dissabte, 11 de maig del 2013

quiche de bròquil

QUIN GRAN INVENT

Trobo que les quiches són un gran invent. Tan ens poden servir per fer un picnic, com per a un primer plat, per a un sopar lleuger... I se'n poden fer de molts tipus, tants com imaginació tingueu.
Proveu aquestes altres quiches: quiche de bolets o quiche de carbassó .



 


INGREDIENTS:

1 paquet de pasta brisa

1 gra d'all

1 ceba petita

1/2 bròquil

1 brick de crema de llet

3 ous

100 grs de fromatge brie

1 grapat petit de pinyons

2 cullerades de formatge parmesà ratllat

oli, sal, pebre negre i nou moscada



Engegar el forn i posar la pasta brisa tapada i punxada 10 minuts al forn a 150º.

Triem el bròquil, tallant els ramets d'una mida no gaire gran. Posem una cassola al foc amb aigua al fons,  i la cistella de vapor a sobre. Posem aigua fins que toqui el fons de la cistella. Posem els ramets a dins i tapem amb una tapadora que encaixi perfectament. Fem el bròquil al vapor i el deixem al foc fins que el punxem tou. De set a deu minuts i ja estarà fet.

En una paella fregim la ceba ben tallada a trossos molt petits i al final hi posem l'all trinxat. Si teniu el trinxador d'alls us anirà molt bé.

Quan traiem la quiche del forn hi posem l'oli amb la ceba i l'all per sobre. Hi posem el formatge brie tallat a trossos, si no us agrada trobar el gust de la pell la hi podeu treure.

Passem pel turmix els 3 ous junt amb la crema de llet, una mica de sal i pebre i la nou moscada.

Posem a dins la quiche el bròquil ben repartit i per sobre la barreja dels ous.

Espolsem el fromatge parmesà per sobre i els pinyons.

Ho posem al forn a 150º de 15 a 20 minuts. Fins que veieu que està torrat i si punxeu no surt humit.


dimecres, 8 de maig del 2013

pollastre al cava

Cada mes posaré una recepta "És l'ou fut". "És l'ou fut" és una botiga que es dedica a la venda i comercialització de productes de petits productors catalans. Des de bolets fins a pasta fresca, passant per tés, espécies, galetes, vins, olis, fruits secs, melmelades...
Aliments de qualitat a bon preu i de petits productors de la nostra terra.
Aquest mes una recepta de pollastre per un dia de festa. 






INGREDIENTS: ( per quatre persones )

1 pollastre tallat a quartos

100 grs de foie gras

1 ceba gran

200 grs de nata muntada sense sucre

150 grs de xampinyons


1 ampolla de cava

oli , sal i pebre



Posem sal i pebre als talls de pollastre. Posem una cassola al foc amb un fons d'oli. Quan estigui calent,  amb el foc mig, hi posem els talls de pollastre i els deixem amb paciència primer d'un costat i després de l'altre fins que estiguin daurats.

Els retirem i afegim ara a la cassola la ceba tallada a quadrats no molt grans, la salem una mica.  Quan està cuita hi tornem a posar el pollastre i tota l'ampolla de cava. Ho deixem a foc mig durant 20 minuts.

Mentrestant, netegem els xampinyons, els traiem la part de baix i els tallem en quatre trossos. Els fregim amb una mica d'oli en una paella i els salem.

Afegim el foie gras a la cassola, els xampinyons i la nata muntada. Ho deixem tot plegat coure 20 minuts més o foc baix.

diumenge, 5 de maig del 2013

pasta petita amb carxofa

DIFÍCIL DEFINICIÓ

Què us podria dir d'aquest plat?? És una sopa, un plat de pasta? De fet és una mica d'aquestes dues coses. S'ha de menjar amb cullera però és un plat de pasta amb verdures. Si us agraden les carxofes, tasteu-ho, no us decebrà. Si voleu provar de fer-ho, sobretot que les carxofes siguin tendres. A aquestes alçades de la temporada potser us serà difícil trobar-ne.
Una recepta senzilla i original. Podeu provar també altres receptes amb carxofes:  pastís de carxofes o fricandó de carxofes .







INGREDIENTS:

3 carxofes

1 tassa de  café de pasta petita

1 tomàquet madur

1 dent d'all

romaní sec

2 gots i mig d'aigua

1 cullerada de  postres de farina


Arreglem les carxofes, ja sabeu que aquest és el seu secret, que estigui ben arreglades, si deixem fulles dures ens arruinarà el plat. Hem de treure totes les fulles de fora i tallar la punta de totes les fulles. Només aprofitem la part de l'interior, el cor, que és lo més tendre. Tallem el cor de les carxofes en làmines primes.

Posem una paella al foc amb un fons d'oli i la dent d'all aixafada perquè deixi anar el gust. Posem la carxofa tallada a la paella amb el foc baix. Amanim les carxofes amb sal i romaní.

Pelem el tomàquet i li traiem les llavors. El tallem a quadrats petits.

Quan les carxofes estiguin toves hi posem el tomàquet. Deixem que es cogui bé, uns 7 minuts a foc baix. Quan el tomàquet està cuit hi posem una cullerada de farina i ho posem en un cassó més gran amb l'aigua ja calenta.

Quan l'aigua bull hi tirem la pasta i la deixem fins que estigui cuita.

Si ens fa falta més aigua, n'afegim una mica més. Abans d'apagar el foc ho provem de sal per si se n'ha de posar una mica més. Aquest detall és important.

dimecres, 1 de maig del 2013

braç de gitano de gerds i xocolata

MES RÀPID DEL QUE SEMBLA

Un pastís dels que semblen comprats, tret del meu llibre preferit de postres "500 pasteles".
No és difícil de fer i es fa amb poc temps, ja ho veureu. Només es necessiten 7 minuts de forn.
La resta de feina és molt senzilla. Ara que anar a la pastisseria suposa una despesa extra, ens van molt  bé aquestes receptes per fer com a postres un diumenge o portar quan anem convidats. Ja us asseguro que amb menys de 6 euros teniu fet aquest postre. Com sempre el podeu tunejar al vostre gust! Proveu també el pastís de xocolata i gingebre .







INGREDIENTS:

3 ous

140 grs de sucre

2 cullerades de farina

2 cullerades de postre de llevat en pols

3 cullerades de cacao en pols sense sucre

1 pot de mermelada de gerds

gerds frescos

per la cobertura de xocolata:

1 rajola de xocolata negra per desfer

1 cullerada de mantega

Engeguem el forn i l'escalfem al màxim.

Agafem un motlle de forn rectangular de 20x30 cms aproximadament i forrem el fons amb paper vegetal. Vigileu que el paper quedi ben pla. No cal que sigui exacte la mida, però si ho poseu en un motlle molt més gran quedarà massa prim i es cremarà i si ho poseu en un motlle més petit no es podrà enrotllar bé el braç de gitano.

Poseu en el robot de cuina a batre els ous i el sucre. S'ha de batre molta estona, fins que espessi i es torni de color blanc. Això farà que el pastís quedi ben esponjós.

Quan els ous ja estiguin hi posem la farina, barrejada amb el llevat i el cacao en pols, tamissada amb un colador per sobre perquè no faci grumolls. Ho barregem tot plegat fins que estigui ben homogeni.

Ho posem al motlle, vigilant que quedi ben escampat fins a les puntes, ben repartit i uniforme.

Ho posem al forn uns 5 o 7 minuts. Ja veureu que agafa un color daurat de seguida. Vigileu que es crema molt aviat.

Mentre preparem un paper vegetal a sobre del marbre de la cuina que sigui més gran que el motlle del pastís. L'espolsem amb sucre. Quan traiem la massa del forn la posem a sobre d'aquest paper vegetal i retirem el paper de sota.

Un cop la massa estirada hi posem la mermelada de gerds i uns quants gerds escampats per tot arreu, deixem un marge sense posar farciment al final perquè quan l'emboliquem no ens sobresurti el farcit.

Ajudats del paper vegetal comencem a embolicar el braç de gitano deixant pel final el marge sense farcit. Ho fem apretant bé perquè ens quedi ben embolicat.

Quan el tinguem a punt el passem a una reixa de forn i el posem a sobre del marbre a punt de cobrir amb la xocolata. És una bona manera perquè es cobreixi per tot arreu i no ens quedi la plàtera plena de xocolata per tot arreu.

Desfem la cobertura de xocolata al bany maria. En un bol hi posem la rajola de xocolata tallada a trossos i la cullerada de mantega. Posem el bol dins d'un pot amb aigua i ho posem al foc. Quan l'aigua s'escalfi ens desfarà la xocolata. No cal dir que si teniu microones la podeu fer allà la cobertura, però no us puc orientar perquè jo no en tinc de microones. Què hi farem!

Un cop feta la cobertura cobrim el braç de gitano per tot arreu. Amb una forquilla hi fem uns dibuixos a sobre. Ho posem en una plàtera amb molt de compte de no trencar-lo i el posem a la nevera fins l'hora de servir per tal que la xocolata es torni a posar dura.