diumenge, 28 d’abril del 2013

risotto amb tomàquets cirerols

PASSIÓ

Crec que el més rellevant que té el cuiner Jaimie Oliver és la seva passió. Avui us passo una altra de les seves recpetes. En un dels seus programes s'ha passejat pel món aprenent les maneres de cuinar i els ingredients d'altres terres diferents a la seva. Aquesta recepta d'avui està inspirada en Itàlia.
M'agrada la seva senzillesa i els seus tocs divertits. M'encanta quan barreja els ingredients amb les mans, cuina de forma rústica i natural. Espero que us agradi aquesta recepta. Si voleu un altre risotto proveu la meva recepta de risotto amb escamarlans .









INGREDIENTS:

2 tasses d'arròs

1/2 ceba

1 tros de branca d'api

1 tasseta de café de vi blanc

50 grs de formatge parmesà ratllat

1 cullerada de mantega

12 tomàquets cirerols

12 fulles d'alfàbrega

1 dent d'all

oli i sal


Pelem la ceba i la tallem a quadrats petits. Agafem l'api de la part més blanca de dins que és més tendra.
El tallem també a trossos petits.

Posem un pot al foc amb gairebé un litre d'aigua perquè estigui ben calenta quan la tirem a l'arròs.

Posem una cassola al foc amb un fons d'oli. hi posem l'api i la ceba a sofregir. A foc mig i remenant.

Quan la ceba està ja tova hi posem l'arròs i li donem unes voltes tot junt. Hi afegim el vi blanc i esperem que evapori una mica.

Quan hagi reduit una mica el vi hi podem anar afegint un cullerot d'aigua i remenar cada cop que n'hi afegim. El secret és anar remenant perquè l'arròs vagi deixant anar el midó i es formi un caldo espés.
Quan veient que l'arròs es queda massa sec hi afegim un altre cullerot d'aigua.

Agafem ara una paella i la posem al foc amb una mica d'oli i l'all aixafat perquè deixi anar l'aroma a l'oli. Hi posem els tomàquets cirerols i els anem saltant a la paella a foc mig. Quan s'hagin obert una mica i s'hagin estovat hi posem les fulles d'alfàbrega i tanquem el foc.

Anem remenant i afegint aigua a l'arròs fins que el tastem ja cuit. Almenys tardarà 20 minuts.

Apagueu el foc i inmediatament hi afegiu el formatge i la mantega i ho remeneu bé.

Serviu l'arròs amb una cullerada de tomàquets cirerols per sobre, amb una mica del seu oli.


dimecres, 24 d’abril del 2013

salmó amb soja

LES TRES B

De tant en tant trobem un plat tres B. O sigui bó, bonic i barat. El salmó és un peix que a més de ser saludable està bé de preu perquè un filet dona per molt. I aquesta recepta no és gens complicada i queda molt bona. A més de les tres B també te la R de ràpid. Si us agrada el salmó podeu provar de fer també  aquestes altres receptes ràpides : salmó amb pesto  o salmó amb mantega  . Si sou més atrevits i us agrada el peix cru podeu provar la versió en cru d'aquesta recepta : tartar de salmó a la japonesa






INGREDIENTS:

1 filet de salmó de 300 grs aprox. sense espina

salsa de soja dolça

raig petit de vi blanc

llavors de sèsam

oli


Engeguem el forn a 200º perquè s'escalfi.

Mentres en una plàtera d'anar al forn hi posem el salmó amb l'oli i la salsa de soja i el vi blanc. El deixem cinc minuts d'un costat i cinc minuts de l'altre. Si tenim més temps ho podem deixar deu minuts de cada costat.

Posem la plàtera al forn amb el filet de peix, amb la pell cap a baix, a 150º durant 15 minuts. Volem que es faci lentament i a una temperatura baixa, volem que ens quedi molt melós. A mig temps tombem el peix i deixem la pell a la part de sobre i hi posem el sésam ben repartit per tot arreu.

Amb 15 minuts estarà fet. Penseu que si el tall de salmó és prim necessitareu menys temps.

diumenge, 21 d’abril del 2013

sopa ràpida

DUBTES

Estava dubtant de si posar una altra sopa o deixar-la ja per l'hivern que vé. Però nois sembla que torna a fer fresqueta... Aviat ja començarem amb receptes més estiuenques. De moment deixeu-me que us proposi una sopa ràpida, sobretot si teniu una olla express. És el típic plat escombra, que en dic jo. Es pot fer amb tot el que tingueu a la nevera, allà abandonat a la seva sort... A part d'això és molt complerta perquè porta vegetals, llegums i hidrats de carboni. Una ganga vaja.



                         


INGREDIENTS:

les verdures que tingueu a la nevera: porros, api, pastanagues, carbassó, ceba, tomàquet, col, coliflor, carbassa, mongeta tendra, patata...
(poseu la quantitat de dos plats ben plens entre totes les verdures que tingueu)

1 tassa d'arròs o farro o pasta petita

2 tasses de llenties  (n'hi ha a la parada de llegums que són seques i sense pell, són molt petites i tenen un color carbassa o beige clar, són molt adequades perquè es desfan)

o 150 de cigrons cuits en la versió sense olla a pressió



Aquesta sopa no te cap secret a part de que si la voleu realment rapida heu de tenir una olla express i un robot de cuina. Aquestes seran les dues armes secretes.


Sino haureu de fer una variació: enlloc de posar-hi arròs o farro hi heu de posar una pasta petita i enlloc de posar el llegum cru, el podeu posar ja cuit i tindreu la sopa feta en 20 minuts.

Es tracta de pelar tota la verdura. Treure les pells de fora tant de la ceba com del porro. Netejar bé el porro de la terra fent una creu a la part verda i fent entrar l'aigua a dins.

Pelem la pastanaga i el carbassó si te la pell una mica arrugada, el tomàquet no cal pelar-lo.

Posem la verdura d'una en una al robot amb la ganiveta de ratllar gran. Això serà molt ràpid. Si no tenim robot de cuina ho haureu de ratllar amb un ratllador manual o tallar-les sobre d'una fusta. Aixó tampoc serà tan ràpid ja.

Posem les verdures, l'arrós i el llegum a dins l'olla. Ho cobrim d'aigua almenys tres dits per sobre de tot plegat, per quan l'arròs creixi. Hi posem sal, no sigueu escassos. També la podeu tastar al final i afegir-ne més.

Tanquem l'olla a pressió i compten quinze minuts a partir que comenci a fer soroll.

Si no teniu olla a pressió hi poseu pasta petita i llegum cuit i ho deixeu tot plegat al foc durant 20 o 25 minuts.

La gràcia és que el llegum es desfaci i quedi un caldo una mica espés amb el gust del llegum.

dijous, 18 d’abril del 2013

amanida de crèixens i llagostins

COM MÉS VERD MILLOR

Atenció que només em refereixo a les verdures. Es veu que com més intens és el seu color verd millor, més ferro aporten. Així que els crèixens, en castellà canónigos són molt sans i nutritius. S'han d'amanir a l'últim moment perquè no perdin aquesta textura fresca, son molt delicats.
Avui ho combinarem amb uns llagostins cuits, en podem tenir sempre al congelador de llagostins cuits. Es descongelen en un moment i poden ajudar-nos en un sopar improvitzat. Si us agraden els crèixens proveu aquesta altra amanida:  amanida de crèixens i taronja .







INGREDIENTS:

1 bossa de crèixens

1 pastanaga

10 llagostins cuits

sèsam i pipes pelades

oli i vinagre de mòdena


Reviseu les cues dels crèixens i traieu les que estiguin lletges o tinguin encara part de l'arrel. No cal treure res més.

Si els renteu poseu-hi uns glassons a l'aigua perquè no es panseixin i sobretot no els aixafeu que son molt delicats.

Els escorreu amb centrifugadora i els poseu en una plàtera.

Poseu la pastanaga ratllada per sobre. Peleu els llagostins i els repartiu pel costat.

Ho amaniu amb una mica d'oli i unes gotetes de vinagre de mòdena ben batut en una tassa. Ho poseu per sobre a l'últim moment i hi escampeu el sèsam i les pipes després d'amanir-ho.

Si ho porteu a la feina en un tuper podeu portar l'amaniment a part i posar-lo a última hora.

Les pipes li donen un gust salat molt bó , ja ho veureu.

dilluns, 15 d’abril del 2013

mandonguilles amb samfaina

ELS PETITS TOCS

Si necessiteu guanyar-se algú per l'estòmac aquesta és la recepta. No falla, una cosa tan senzilla però tan bona. Sembla fàcil fer unes mandonguilles, però en aquesta recepta hi trobareu uns tocs que la faran millor. Com sempre la feina que porta la podeu amortitzar fent-ne una bona quantitat i congelant uns tupers. O ho feu un diumenge per dinar i en feu de sobres per poder portar un tuper a la feina. Us asseguro que val la pena. Jo us aconsello comprar les mandonguilles ja fetes en una tocineria de confiança. Res del super, ho sento però no valen res les del super. Proveu també de fer una altra recepta amb mandonguilles sípia amb mandonguilles.






INGREDIENTS:

20 mandonguilles

1 pebrot vermell gran

1 pebrot verd gran

1 carbassó gran

1 albergínia gran

1 ceba gran

2 pots de tomàquet trossejat

1/2 got de vi blanc

oli, sal i sucre


Pelem l'albergínia i la tallem a quadrats d'un centímetre.

Rentem el carbassó ben rentat i el tallem a quadrats de la mateixa mida sense pelar.

Talem els pebrots a quadrats una mica més grans i els deixem separats els verds i els vermells.

Agafem una paella gran i hi posem oli abundant. Quan estigui molt calent hi posem les mandonguilles i les fregim d'un costat i de l'altre. Si no ens hi caben totes les fem en dues tandes, no les apreteu que se us trencaran.

Un cop fregides les reservem en un plat. Les hem de notar una mica toves abans de treure-les.

Pelem la ceba i la tallem a llunes no molt grans però tampoc massa estretes.

Agafem l'oli de fregir les mandonguilles i el posem en una altre paella, mirant de no aprofitar l'oli del fons que és on haurà quedat la farina despresa de les mandonguilles.

Anem fregint les verdures per tandes, segons el que hi càpiga a la paella. Primer el carbassó, després l'albergína i finalment el pebrot verd.

Posem una paella més petita amb una mica d'oli a foc lent amb el pebrot vermell una mica de sal i una mica de sucre. Ho deixem així fins que trobem el pebrot tou.

Agafem ara una cassola prou gran perquè ens hi càpiga tot i hi posem una mica d'oli de les verdures i hi fregim la ceba. Quan està tova hi afegim les mandonguilles i el vi blanc. Deixem que es redueixi una mica el vi i hi posem les llaunes de tomàquet trossejat. Ara hi posem una mica de sal i una mica de sucre al tomàquet. Ho deixem a foc mig/baix i tapat.

A mida que tinguem les verdures fregides les posem a la cassola i per últim hi posem el pebrot vermell quan estigui fet.

Ho deixem tot plegat cinc minuts més i ja es pot apagar.

dimecres, 10 d’abril del 2013

espelta amb verdures

FARRO

Aquesta és la segona recepta que poso d'espelta. És un cereal que vaig descobrir a Itàlia. Allà és molt comú, s'utilitza com l'arròs.  La última vegada que vaig anar a Itàlia en vaig comprar en un supermercat normal i corrent. Aquí se'n troba a les botigues de menjar dietètic. Te el gra lleugerament més consistent que l'arròs però és un cereal molt nutritiu.
Aquesta és una recepta semblant a l'arròs amb verdures però diferent. Com sempre no cal posar-hi tottes les verdures si no les teniu i en podeu substituir una per una altra. Com més verdures hi poseu més nutritiu serà.
Amb espelta també podeu fer espelta amb samfaina .





INGREDIENTS:

2 tasses d'espelta

1 pebrot verd petit

1 tros de pebrot vermell

2 carxofes

1/4 de bròquil petit

4 espàrrecs verds

6 cullerades de tomàquet de llauna trossejat

4 alls tendres

1 ceba tendra petita

1 ramet de julivert

all i oli:

1 ou

1 gra d'all

1 tassa d'oli d'oliva verge


Posem una olla amb aigua abundant i sal. Quan bulli hi tirem l'espelta. L'hem de tenir bullint 45 minuts, te una cocció més llarga que l'arròs. També la podem fer a l'olla a pressió i en 15 minuts, a partir que xiula, la tindrem.

Pelem la ceba tendra i l'all tendre. Pelem bé la carxofa traiem totes les fulles de fora fins que es trenquin de tendres i tallant la meitat de les puntes verdes. Hem de deixar només el cor.

Els espàrrecs els dobleguem fins que es trenquin i aprofitem només el tros de la punta que és el més tendre.

Tallem els pebrots a trossos quadrats i el broquil a ramets petits.

Posem una paella amb oli i coencem a sofregir les verdures. Primer hi tirem la carxofa, el bròquil i els espàrrecs.

Després els pebrots. Al cap d'una mica la ceba tendra tallada a llunes i els alls tendres tallats en tres trossos.

Al cap d'una mica, quan la ceba ja estigui tova hi posem el tomàquet i ho deixem fins que el tomàquet queda més sec. Hi afegim una mica de sal a totes les verdures. Apaguem el foc.

Fem un allioli amb l'ou, l'oli, l'all a trossos i una mica de sal tot posat en un got batedor de turmix. Posem el turmix a baix de tot i el deixem 20 segons abans de moure'l. Després l'anem fent pujar mica en mica fins a dalt de tot i ja està.

Quan l'espelta estigui cuita l'escorrem i ho barregem amb la paella amb totes les verdures. Ho deixem una mica que agafi el gust tot plegat amb el foc baix.

Ho traiem del foc i hi tirem l'allioli per sobre i el julivert ben trinxat.

dilluns, 8 d’abril del 2013

espaguetis amb porros i pernil

ESPAGUETIS SANT ANTONI

El meu amic Josep Mª em va suggerir aquest nom per batejar la recepta, perquè la vaig fer el dia de Sant Antoni. A mi em sembla millor de totes maneres que el títol ja expliqui de què va la pel·lícula, per això l'he batejada com espaguetis amb porros i pernil. Les receptes de pasta no s'acaben mai, se'n poden fer amb tot. Si us agrada la pasta proveu altres receptes de pasta originals i fàcils: pasta a la llimonapasta amb tomàquet i sobrassada , macarrons a la napolitana.







INGREDIENTS:

175 grs d'espaguetis

1 porro gran

1 escalunya o una ceba de figueres

1 ceba tendra

1 cullerada de mantega

1/4 de tassa de conyac

sal

farigola

pebre negre

sucre

1 bric de crema de llet de 200 ml.

1 paquet de daus de pernil



Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. Quan l'aigua bulli hi posem els espaguetis i els deixem bullint el temps que indiqui l'envàs.

Mentrestant pelem el porro i les cebes. Netegeu bé el porro de la terra que pugui tenir a dins. Per fer-ho talleu el porro en creu per la part de les fulles verdes, per tal que s'obrin les fulles i es pugui netejar sota l'aigua de la terra que pugui tenir.

Tallem el porro i les cebes a trossos petits.

Posem una paella al foc amb la cullerada de mantega i una mica d'oli, un rajolí. Ho deixem sofregir a foc lent. Hi posem sal, molt poc sucre, pebre negre i farigola.

Quan estiguin cuites aquestes verdures hi posem el conyac i ho deixem una mica que es reduiexi. Ja veureu que s'evapora.

Quan ja no ens queda quasi conyac hi posem la crema de llet i ho deixem reduir una mica més. La salsa s'espessarà una mica. Hi posem els daus de pernil i apaguem el foc.

Un cop la pasta cuita si veieu que encara no teniu la salsa a punt, podeu posar un bon raig d'aigua freda a l'olla i parar així la cocció i evitar que la pasta es passi. Si l'escorreu i la deixeu massa estona pot passar que se us quedi tota enganxada.

Un cop ben escorreguda la pasta la barregem amb la salsa.


dimecres, 3 d’abril del 2013

maduixes amb xocolata

POSTRES VISTOSOS

Ja haureu vist que sóc més aficionada als postres vistosos que no pas als molt elaborats. I sobretot m'agraden els postres amb fruites, sembla que peques menys... Ai pecadors!
Doncs no em direu que aquestes maduixes no queden vistoses. Ho podeu fer amb altres fruites, mandarines, plàtans... A la foto de sota vaig fer un sortit de postres. Al mig hi vaig posar unes culleres d'aperitiu amb nata montada i a sobre maduixes tallades amb ratlladura de llima i espolsat amb sucre glass. Eh que va quedar xulo?






INGREDIENTS:

maduixes

altres fruites com plàtan o mandarines.

1 rajola de xocolata de postres nestlé ( és especial per desfer)

1 cullerada de mantega

1 cullerada d'aigua


En un bol hi posem la xocolata tallada a trossos, la mantega i l'aigua. Posem al bol en un recipient ple d'aigua i el posem al foc. Quan l'aigua s'escalfi anirà fonent la xocolata. Ho barregem bé amb la mantega i l'aigua fins que ens quedi una pasta homogènia i ho retirem del foc.

Rentem bé les maduixes i les assequem amb un paper de cuina. Pelem les mandarines i en fem grills. Pelem els plàtans i els tallem a rodanxes.

Preparem un plat amb paper vegetal a sobre.

Suquem les fruites a la xocolata només per un costat i les deixem sobre el paper vegetal.

Posem el plat a la nevera i amb una hora ja tindrem la xocolata dura un altre cop i les fruites amb aquesta presència tan bonica.