dijous, 28 de juny del 2012

pasta amb marisc

QUE VENEN ELS SOGRES !

Voleu un plat per quedar bé? Doncs ja està. No us sortirà molt car perquè es pot convertir en el plat principal si al davant feu una mica d'amanida i un pica-pica lleuger.
Així que ja ho sabeu, si teniu els sogres a dinar o heu d'impressionar algú, heu trobat la recepta adequada. També ho és pel dia que sou 8 a dinar, és un plat que amb la mateixa feina en prepares per més colla, no sé si m'explico.







INGREDIENTS:

150 grs de musclos

150 grs de cloïsses

6 gambes

1 calamar petit (tallat a anelles)

150 grs de pasta (spaguetti, fussili, farfalle, papardelle...)

1 ceba petita

1 tomàquet gran

1 dent d'all

1 fulla de llorer

1/4 de tassa petita de cognac

1 bitxo sec (opcional)

Agafem les cloïsses i les posem en un bol amb un grapat gran de sal i unes gotetes de llimona perquè s'obrin una mica i deixin anar la sorra que puguin tenir a dins.

Mentres pelem i tallem la ceba a quadrats ben petits i ratllem el tomàquet i ho deixem per separat.

Netegem bé el calamar de les pells que pugui tenir i partim la part de les potes en tres o quatre trossos.

Traiem el cap de les gambes i el guardem en un plat. Estirem el fregall que porten els musclos que els surt a fora i netegem una mica la closca dels musclos rascant amb un ganivet, si és que estan molt bruts. Jo us aconsello comprar-ne quan estiguin força nets, així us ho estalvieu.

Posem els musclos i les cloïses escorregudes dins una cassola amb una fulla de llorer, esquitxem amb la mà una mica d'aigua per sobre, que farà vapor. Tapem la cassola amb una tapadora perquè ens quedi ben hermètica i ho posem el foc perquè s'obrin amb el vapor. Al cap de 5  minuts ja estaran oberts i es pot retirar la cassola del foc. Li traiem una closca als musclos i els hi retirem amb els dits el fregall que els hagi pogut quedar, són més agradables de menjar sense.

Traiem les cloïsses i les deixem junt amb les musclos. ATENCIÓ no llenceu el suc que ha quedat de coure els musclos i les cloïsses.

Posem una olla al foc amb  aigua abundant i hi tirem sal. Quan bulli hi tirem la pasta i la deixem el temps que indiqui l'envàs.

Mentres agafem una cassola fonda on ens capiga el peix i la pasta i hi posem un raig generòs d'oli. Amb el foc viu hi posem el cap de les gambes i les anem aixafant perquè deixin anar tota la substància a l'oli. Al cap de 5 minuts ja els podem treure i hi posem la ceba tallada i l'all sencer amb un cop perquè estigui aixafat i deixi anar el gust, ho anem remenant. Si hi voleu posar un bitxo també li poseu ara. Quan veiem la ceba tova hi posem  el cognac. Deixem que el cognac s'evapori  un mica i seguidament hi posem el calamar i les cues de les gambes. Quan el calamar es torna de color rosa clar hi podem posar el tomàquet ratllat i una mica de sal i sucre. Ho deixem tot plegat que el tomàquet es cogui. Al cap d'uns 7 minuts hi podem posar el suc dels musclos, sense deixar-hi anar el suc final que hi haurà una mica de sorra. Hi posem els musclos i les cloïses també i escòrrem bé la pasta i ja la podem tirar.

Donem un parell de voltes a tot plegat i hi posem una mica de julivert ben trinxadet per sobre sense remenar i ja es pot apagar el foc. Es serveix inmediatament.



dilluns, 25 de juny del 2012

pollastre a l'"ajillo"

POLLASTRE, UN CLÀSSIC

Potser sí que el pollastre és un clàssic, però te la qualitat de ser un plat de diari i de convertir-se en un bon plat de diumenge també. Si esteu cansats de menjar el típic pollastre rostit proveu aquesta manera de fer-lo és molt fàcil i el resultat és boníssim. Penseu que el podeu fer quan tingueu un moment, no necessitarem més de 35 minuts, i el podeu tenir guardat a la nevera per gaudir-ne a qualsevol moment. És una recepta de pollastre molt clàssica però feta d'una manera diferent. Els que vareu disfutar amb el  pollastre amb llima i llimona us enganxareu a aquesta nova recepta de pollastre.








INGREDIENTS:

1/2 pollastre a trossos petits (per exemple tres trossos de cada quart)

1 fulla de llorer

boletes de pebre

4 dents d'all

1/2 llimona

10 ametlles o avellanes torrades

1/2 tassa de vi blanc

1/4 de cognac

farigola, romaní, orenga

oli, sal i pebre

Agafem el pollastre i intentem treure petits ossos que hi hagin pogut quedar perquè no ens els trobem després. Amanim els talls amb sal i pebre.

Sofregim primer els talls de pollastre amb boles de pebre, 2 dents d'all que els haurem donat un cop perquè s'esberlin i deixin anar més gust, i llorer. Els enrossim bé d'una banda i de l'altre. Hi posem les herbes que no siguin escasses que en aquest plat li van molt. Quan estan ben rostits els talls hi tirem  el vi i el cognac i mitja tassa d'aigua una mica més tard.

Ho deixem  25 minuts a foc mig, tapat, que vagi fent, el foc no ha de ser alt, però ha d'anar fent.

Agafem les ametlles, les dues dents d'all restants i el suc de llimona i ho passem pel turmix. Tirem la picada a la cassola.

Ho deixem deu minuts més a foc mig destapat perquè el suc s'espessi i ja està.

dijous, 21 de juny del 2012

amanida siriana de patates

ESPIONATGE

De tant en tant faig de James Bond o de Mata Hari, potser és més adient per mi. M'agrada molt anar als restaurants i descobrir com han fet aquell plat. Aquest és el cas de la recepta d'avui. La vaig menjar en un restaurant siri de Barcelona i em va encantar. És molt senzilla i te un gust refrescant que sorpren. És una amanida original de patates. L'heu de provar!







INGREDIENTS:

2 patates grans

1 tomàquet madur petit

1/2 ceba tendra petita

un bon ram de julivert i menta

1 all

suc de mitja llimona ( si en treu poc poseu-ne una sencera)

oli


Posem una olla al foc amb sal i esperem que bulli.

Mentre pelem les patates i les tallem a quadrats més aviat petits. Quan l'aigua bulli les tirem a dins i les deixem fins que es punxen bé amb una forquilla. El temps dependrà del tipus de patates que siguin.

Ara tallem el tomàquet a daus i la ceba tendra a quadrats petits.

Quan les patates estan cuites hi afegim una mica d'aigua freda per atemperar l'aigua i finalment les escorrem.

Preparem la salsa. Pelem l'all i el posem al morter, el matxaquem bé, ha de quedar ben desfet. Li afegim el suc de llimona i una tasseta d'oli. Ho remenem tot plegat.

Posem les patates ben escorregudes en una plàtera, si no s'han pogut refredar del tot no passa res, encara que estiguin una mica tèbies també son bones. A sobre hi posem el tomàquet i la ceba tallada, ho amanim amb l'oli, l'all i el suc de llimona que teníeu preparat.

Piquem bé la menta i el julivert i ho tirem per sobre, ho remenem tot plegat i ja teniu una amanida  original de patates.



dilluns, 18 de juny del 2012

popets amb ceba i tomàquet

PEZQUEÑINES SI GRACIAS

Aquesta vegada en podem menjar, sense remordiments de conciència, quan se'n troben al mercat no hi ha problema. A la fotografia semblen grans però eren popets ben petits. No en trobareu sempre al mercat però realment són molt bons. No és precisament un plat econòmic perquè el preu dels popets sol ser elevat, però ho podem fer com un extra.
Si no hi ha pressupost es pot fer igualment amb calamars o cananes tallades a rodanxes. 







INGREDIENTS:

1/2 quilo de popets petits

1 ceba molt petita

1 fulla de llorer

1 gra d'all

1 tomàquet gran

mitja tasseta de café d vi blanc

oli, sal i pebre


Esbandim bé els popets per treure impureses del mar.

Tallem la ceba a llunes estretes i ratllem el tomàquet.

Agafem  una paella amb un raig d'oli i hi posem els popets, la fulla de llorer i la dent d'all, amb l'oli fred.

Quan veiem els popets de color rosa hi afegim el vi blanc. Amb un minut n'hi ha prou perquè el vi redueixi.

Seguidament hi posem la ceba tallada i el tomàquet ratllat. Hi posem una mica de sal i pebre i ho tapem a foc baix durant quinze o vint minuts. S'han de punxar els popets i trobar-los ben tous, sinó els deixeu una mica més.



dijous, 14 de juny del 2012

gelat de gerds i iogurt

JO NO TINC TERMOMIX, I QUÈ?

Sembla que si no tens termomix a la cuina no ets ningú ara. Home, crec que facilita la feina, però la part que cuina per tu i s'ho fa tota sola, no m'agrada. La gràcia de cuinar és sentir les olors i anar afegint coses, deixar-se portar, de vegades improvitzar. Per descomptat que tot això es perd quan ho poses tot en cru i esperes que t'avisi perquè ja està fet!
Hi ha una funció, però que sí que em feia venir ganes de tenir-la. És la de fer gelats. 
Però...atenció! Us descobreixo una manera de fer gelats sense termomix ni res. A veure què us sembla. Els podeu fer amb la fruita que vulgueu: mango, fruites del bosc, maduixes, pinya, fruita de la passió, prèssec... Això sí, necessitarem una batedora que pugui batre glassons, o sigui que tingui unes ganivetes fortes. Surten uns postres frescos boníssims.
Si us sentiu creatius fins i tot es pot provar de fer-ho amb tomàquets sense pell ni llavors amb mascarpone i alfàbrega i servir-ho amb una sopa calenta de tomàquet! Mmm ho hauré de provar això!






INGREDIENTS:

1 plàtera de gerds frescos

1 iogurt grec que és més cremós

1 cullerada de mel


Agafem els gerds i els congelem directament en una bossa de plàstic perquè quedin ben hermètics.

L'endemà agafem quatre gerds i els deixem sencers per posar al fons del bol de servir.

En un vas batedor dels que pica gel ( si no el teniu és un bon regal per reis) hi poseu els gerds, el iogurt i la cullerada de mel. La batedora ho barreja i pica tot i queda una consistència com de gelat. Ho guardeu al congelador fins l'hora de servir.

Us aconsello fer-ho immediatament abans de dinar. Si ho deixeu masses hores al congelador es torna massa dur.

Ara ja sabeu com fer gelats sense tenir termomix. I ja veieu que fer gelats no és tan difícil.

dimarts, 12 de juny del 2012

tomàquet amb olives i tonyina

SANDVITXOS

Un altre plat per anar a la platja o per prendre com a queixalada al migdia ara que fa calor. Agafeu aquesta barreja i poseu-la dins d'un entrepà o dins de pa de motlle com un sandvitx. També us ho podreu menjar com a la fotografia en un bol i sucant pa. Us ho aconsello, fàcil, refrescant i boníssim.






INGREDIENTS:

2 tomàquets de branca

1 llauna de tonyina petita

1/2 llauna d'olives farcides

pa de barra o de motlle

oli, sal i sucre


Ratllem els tomàquets amb el ratllador gran. Amanim el tomàquet amb molt poqueta sal, una mica de sucre i un rajolí d'oli. Ho barregem tot.

Hi posem la tonyina desfeta i les olives tallades a trossets. Ho remenem tot plegat i ja ho tenim a punt.

Ho podem menjar com a amanida en un bol sucant pa de barra o bé posar-nos-ho entre el pa com un sandvitx.

divendres, 8 de juny del 2012

lassanya d'estiu

ARRIBAR I MOLDRE

Si comenceu a anar a la platja us anirà bé aquesta amanida que es pot deixar feta al matí i quan arribeu podeu parar taula directament. Un plat complert i refrescant amb verdures, proteïnes i hidrats de carboni.
I no em direu que no te bona pinta!!! Recordeu que els ingredients son per dues persones però si en feu el doble sempre ho podeu guardar a la nevera un parell de dies. Això si heu tingut la precaució de guardar-ho a la nevera de seguida. Si ho deixeu sobre la taula i ho guardeu a mitja  tarda ...



Aquesta és per 6 persones



INGREDIENTS:

3 plaques de lassanya (de les que no s'han de bullir)

2 llagostins cuits

4 barretes de cranc petites si son grans 3

1 rodanxa de pinya, natural o en almíbar

3 o 4  fulles d'enciam

1/3 llauna de blat de moro

1 ou

salsa rosa:

1 ou

1 got d'oli de girasol

1 raig petit de vinagre de vi negre ( que no sigui módena)

2 cullerades ketchup

suc de mitja taronja

1 cullerada de postre de cognac

sal i pebre


Els llagostins cuits els podeu comprar congelats. Els deixeu a sobre del marbre i s'aniran descongelant. Feu el mateix amb les barretes de cranc. Quan s'hagin descongelat els podeu pelar.

Posem un pot amb aigua i un ou a dins. A partir que comenci a bullir hem de comptar 15 minuts i ja el podem treure del foc. Per pelar-lo esperarem que es refredi una mica.

Poseu les plaques de lassanya en remull amb aigua calenta el temps que indiqui l'envàs.

Mentres preparem l'enciam ben net i escorregut. Recordeu que si no teniu centrifugadora el podeu embolicar en un drap, agafeu les quatre puntes i el feu voltar com un molinet amb el braç ben estés. Veureu que tot l'excès d'aigua quedarà en el drap.

Tallem l'enciam en trossos ben petits, amb un ganivet. Tallem igualment la pinya a trossos petits. Escorrem bé el blat de moro també.

Ara prepararem la salsa rosa.

Barregem bé una part de la salsa rosa, l'enciam, el blat de moro, les barretes de cranc tallades a trossos petits, la pinya i mig ou dur tallat. No ha de quedar molt banyat amb salsa, sinó es fa pesat.

Assequem bé les plaques de lassanya i agafem una plàtera plana per posar-la.

Posem primer un rajolí d'oli a la plàtera perquè la placa de lassanya no s'enganxi. A sobre hi posem la meitat del farcit ben repartit. Posem una altra placa de lassanya i a sobre la resta del farcit. Finalment tapem amb una placa de lassanya i la tapem amb salsa rosa, el mig ou dur que ens quedava ratllat per sobre i els dos llagostins sobre de tot.




dimecres, 6 de juny del 2012

amanida de mongetes amb botifarra

LA MIDA SÍ QUE IMPORTA

A la cuina la mida sí que importa. En aquesta amanida per exemple és important que la quantitat de pebrot i ceba sigui mesurada, si n'hi ha en excès ens pot quedar massa forta. Aquests ingredients li han de donar una gràcia, no emportar-se'n el protagonisme.







INGREDIENTS:

2 talls de botifarra negra estreta

2 talls de botifarra blanca estreta

1 tomàquet petit

1 tros de pebrot vermell (molt poc)

1 tros de pebrot verd (molt poc)

1 tros de ceba tendra (molt poc)

oli i vinagre

1/2 quilo de mongetes cuites


Agafem un bol i hi posem les mongetes que haurem comprat en una botiga de llegum cuit, o de pot que sigui de qualitat. Les mongetes han de ser bones perquè és l'ingredient principal.

Tallem tots els ingredients en quadrats d'un cm: les botifarres, el tomàquet, els pebrots i la ceba.

Ho barregem tot a dins del bol.

Ho amanim amb una salsa feta en una tassa  petita amb oli i unes gotes de vinagre només. Ho batem bé perquè es barregin els dos ingredients i ho tirem per sobre l'amanida.







divendres, 1 de juny del 2012

puré de patates bolonyesa

L'ÚLTIM GRATINAT

Aquest serà l'últim gratinat abans de l'estiu. De moment encara no estem tan sufocats que no podem engegar el forn. Per tant encara ho podem fer.
No cal que siguem exageradament exigents, hem de gaudir cuinant, no ha de ser una font de problemes o culpabilitats. Cada dia no tenim les mateixes ganes ni el mateix temps i hem de saber adaptar-nos. Per exemple el puré de patates fet casolà és molt bó, però si un dia tenim pressa i no tenim ganes de fer-lo el podem utilitzar precuinat, aquells sobres que només s'hi ha d'afegir aigua o aigua i llet.







INGREDIENTS:

150 grs de carn trinxada de porc

1 ceba petita

10 cullerades de tomàquet de llauna triturat

50 grs de formatge emental o similar ratllat

1 paquet de puré de patates o dues patates grans

mantega

oli, sal i pebre


Si volem fer el puré de patates posarem una olla  no gaire gran al foc amb aigua i sal.

Pelem les patates i les trossegem més aviat petites i així es couen de seguida. Les deixem uns 10 minuts com a molt, les hem de vigilar i quan les trobem toves ja es poden apagar. Un cop apagades les escorrem bé i les aixafem junt amb un polsim de sal i una cullerada de mantega, fins que queda un puré. Es pot fer amb una forquilla mateix.

Si fem el puré de patates de paquet seguiu les instruccions del paquet posant una mica menys del líquid que marqui a l'envàs per tal que ens quedi un puré ben espès.

Engeguem el forn al màxim perquè estigui ben calent.

Mentre les patates es fan agafem una paella i la posem al foc amb una mica d'oli. Hi posem la carn trinxada a foc mig baix i l'anem aixafant perquè la carn vaigi quedant desfeta i no en trossos grans. Hi posem una mica de sal i pebre. 

Pelem la ceba i la tallem a quadrats petits. Quan la carn està cuita, no veiem ja cap tros vermell, hi afegim la ceba. 

Quan la ceba estigui ja transparent hi afegim les cullerades de tomàquet. El salem una mica i hi posem també un pessic de sucre. Si us agrada també hi podeu posar alguna herba: farigola, orenga, romaní...

Quan el tomàquet ens canvii de color ja està fet i podem apagar el foc.

Agafem una plàtera d'anar al forn i la untem amb mantega. Hi posem una capa de puré de patates, al mig el sofregit de la carn i ho tapem amb una darrera capa de puré de patata. A sobre hi posem el formatge ratllat i unes petites boletes de mantega repartides.

Posem la plàtera al forn a 180º amb el gratinador i la deixem fins que el formatge està daurat i ben gratinat.