diumenge, 29 de maig del 2011

pastes amb crema de mango


TENIM UN MANGO

Tenim un mango i no se l'ha menjat ningú encara i ja s'està posant madur. "Vas dir que te'l menjaries" "No, vas ser tu que vas dir que t'agradava", "Mira que ens va costar una pasta"... Atenció no us discutiu, fora el pànic! Aprofitem el mango encara que estigui una mica madur. Fem unes postres estupendes i fàcils com sempre.







INGREDIENTS:

Pasta de full congelada (en tindrem prou amb una quarta part del paquet, no la descongeleu tota)

1 mango

1 cullerada de mantega

4 cullerades de postre de sucre roig

1/2 llimona petita

4 maduixes

4 preses de xocolata


Encenem el forn al màxim per preescalfar-lo. Deixem la pasta de full fora del congelador perquè s'estovi una mica.

Pelem el mango i el tallem a trossos. Mireu d'aprofitar el suc. En una paella hi posem la mantega, els trossos de mango, el sucre i el suc de la mitja llimona. Ho deixem que es faci com una melmelada a foc mig.

Agafem la pasta fullada i quan s''hagi descongelat la tallem amb un ganivet ben esmolat a rectangles no gaire grans. Els posem en una plàtera uns quinze minuts a 200º.

Agafem les maduixes i les laminem.

Un cop traiem del forn les pastes els hi posem per sobre la melmelada de mango i a sobre o bé una maduixa laminada o bé un tros de xocolata. Ho tornem a posar al forn tres minuts i l'apaguem. La mateixa escalfor els acabarà de fer.

Els servim tebis, amb la xoxolata que s'haurà desfet una mica.




dimecres, 25 de maig del 2011

cigrons amb tomàquets

MOLT CALCI

No ho sembla, no? Doncs sí, els cigrons són una font de calci importantíssima. I com que resulta que jo ja estic menopàusica ho miro molt això, sí no rieu que ja us vindrà, ja...
I a més com que m'he de vigilar el colesterol jo no hi he posat xoriço, ep! però amb aquella alegria, eh? que també es menja bé cuidant-te una mica!
 Més de cara a l'estiu farem un hummus amb els cigrons també. Avui els farem calents, però no pesats, com d'entretemps diriem. Us ve de gust?




INGREDIENTS:


1/2 quilo de cigrons cuits

8 tomàquets cherry

8 trossos de tomàquet sec confitat (n'hi ha en pot)

4 talls de xoriço

oli i sal

Agafem una paella i la posem al foc amb oli, en quantitat discreta, no exagerada. Hi posem els tomàquets cherry sencers o partits pel mig si son dels grans. Els saltegem a foc mig uns 7 minuts. Després hi afegim el tomàquet sec tallat a trossos petits i el xoriço també tallat a trossos petits.

Escalfeu els cigrons en un pot amb aigua i una mica de sal al foc. No hi poseu molta sal que els cigrons ja estan salats, només ho fem perquè no s'aigualeixin. Quan l'aigua estigui ben calenta hi tireu els cigrons i els deixeu una mica, uns dos minuts perquè agafin temperatura. Els escorreu bé, que no els quedi gens d'aigua,  els serviu en un plat i per sobre hi poseu els tomàquets i el xoriço que hem saltejat amb tot l'oli de la paella també.

diumenge, 22 de maig del 2011

truita d'espinacs

QUE EM CONEIXES?

Continuem amb la tònica de disfressar les verdures. Anem pels espinacs, mira que son verds, eh? Fins i tot sembla antinatural menjar-se una cosa tan verda. Doncs no, resulta que és molt saludable i  no hem de renunciar als aliments, no us rendiu, busquem la manera de menjar-los, de fer-los més agradables. Farem una cosa supersenzilla: una truita d'espinacs disfressada.








INGREDIENTS:

1 paquet d'espinacs congelats

4 ous

tomàquet de llauna o dos tomàquets

oli i sal


Agafem els espinacs i els posem sense descongelar en una paella amb oli. Els posem amb el foc baix i amb força oli. Anem tombant el bloc congelat perquè es vagi descongelant per tot arreu. El truc és fer-los a foc mig amb força oli perquè no quedin secs i fer-los bastant, que quedin ben tous. Quan estiguin ja fets els salem una mica i els reservem. Si veiem que han quedat les fulles massa senceres les podem tallar amb unes tisores.

Deixatem els ous (bonic verb deixatar!) i hi afegim els espinacs i ho posem tot plegat  a la paella amb una mica d'oli i la paella ben calenta. Anem quallant l'ou a foc mig, anem remenant per sota perquè s'hi vagi posant ou que encara no s'ha quallat i anem retirant l'ou quallat dels costats. Quan ens sembli que l'ou està bastant quallat li donem la volta a la truita. Agafem un plat més gran que la paella i el posem a sobre com si fos una tapadora. Agafem la paella pel mànec i la tombem acompanyant-la amb el plat. Això és molt difícil d'explicar però segur que tots heu vist tombar una truita, encara que sigui a les pel·lícules!

Un cop tombada la deixem una estona més per l'altre costat i ja la podem treure.

Prepararem una salsa de tomàquet, amb oli sal i una mica de sucre.

Tirem la salsa de tomàquet per sobre de la truita i ja la tenim disfressada. Si a algú li sembla que encara es coneix, se li pot tirar formatge ratllat per sobre i posar-la al forn amb la part de dalt encesa per gratinar-la uns minuts. I ja està, jo no disfressaria ja més la truita que al final semblarà una mona de Pasqua.

dijous, 19 de maig del 2011

quinoa o cuscús amb verdures

BRUNOISE

Ja sabeu que jo sempre us ensenyo paraulotes. La brunoise és la manera de tallar els vegetals, es tracta de fer quadrats d'1x1 cms. Això es fa quan es vol que la verdura quedi ben repartida amb el menjar. També es pot fer una brunoise per fer com un llit a sota d'una carn o peix. Ara quan veieu a la carta tonyina a la planxa amb brunoise de tomàquet no us quedareu amb cara de pòquer, ho podeu demanar sense por que us portin un tomàquet lila.





INGREDIENTS:

1/2 carbassó

1 ceba tendra petita

1 porro

1/2 pebrot vermell

1 pastanaga

100 g de quinoa o de cuscús si no teniu quinoa


Tallem totes les verdures en brunoise o bé a quadrats molt petits, d' 1x1 cms. Agafem una cassola petita o una paella amb oli al fons , que cobreixi bé i la posem al foc. Hi anem fregint les verdures separades, amb l'oli ben fort perquè ens quedin cruixents, no estovades. Quan es vegin ben cuites les traiem.

En un pot amb 1 litre d'aigua hi posem sal i quan bulli hi tirem la quinoa. Necessitarà uns 9 minuts per estar a punt. Si el que feu és cuscus només ho heu de deixar dins l'aigua bullint i apagar el foc. Amb dos minuts ja estarà cuit.

Un cop totes les verdures estan fetes les tornem a posar a la paella juntes i un cop ben escorregut la quinoa o el cuscus ho barregem tot dins la paella que s'impregni bé amb les verdures i l'oli.

Per la presentació heu d'agafar una tassa i omplir-la amb la quinoa i prèmer bé perquè no hi quedin forats a dins i tapar la tassa amb un plat i tombar-ho tot, fent que la quinoa quedi al plat amb forma de flam. Retirem la tassa i quedarà el flam de quinoa tal qual.

Aquesta és una recepta de "cuinat a les Guilleries".

diumenge, 15 de maig del 2011

filet amb salsa de pebre verd

IGUAL QUE AL RESTAURANT

Hi ha plats que només mengem al restaurant , però els podem fer a casa sense cap complicació. Avui farem el filet al pebre verd i un altre dia ja el farem amb salsa roquefort. Si el pressupost no us arriba per filet ni entrecot ho podeu fer amb un bistec. Proveu altres maneres de menjar un entrecot amb acompanyaments interessants: entrecot amb puré de moniato a la taronja , bistec amb patates fregides diferents , entrecot amb puré de patata a la llimona







INGREDIENTS:

30 boletes de pebre verd (venen amb un potet de vidre com si fòssin tàperes)

2 filets, entrecots o bistecs 

100 ml. de crema de llet

2 cullerades de mantega

2 cullerades de mostassa, de la de Dijon groga. La verda és més forta i pica

sal i pebre

Agafem la carn i la salem i la pebrem. Agafem les boletes i n'aixafem la meitat, les piquem dins del morter o com pugueu si no teniu cap morter. Les altres les deixeu senceres.

En una paella ben calenta hi posem la cullerada de mantega, el foc baix perquè la mantega es desfaci. Quan la mantega estigui desfeta apugem el foc i quan la paella estigui ben calenta hi tirem la carn. No hem de deixar que la mantega es cremi mai, perquè agafa un gust amargant.

La coem segons el gust de cadascú si es tracta de filet o entrecot que són més gruixuts, el bistec és tomba i tomba. Un cop feta la carn la reservem en un plat.

Mentrestant abaixem una mica el foc i tirem a la paella les boletes de pebre verd, la mantega, la mostassa, la crema de llet i una mica de sal, per aquest ordre. Deixem que tot plegat es reduiexi una mica amb el foc una mica més viu. Allà on haviem deixat la carn veurem que s'hi ha fet un suquet, el tirem a la paella també.

Posem la carn en un altre plat, així ja no tindrà suc i li tirem la salsa per sobre. Si no ho canviem de plat, la salsa s'agualeix amb el suc que deixa la carn.

S'ha de menjar acabat de fer, així que si ho teniu tot a punt podeu demanar que esperin el segon plat que seran cinc minuts, si sou pocs. Si sou molta gent us recomano que tingueu el forn calent i quan hi poseu la salsa deixeu la plàtera a dins amb el forn apagat, només perquè es mantingui l'escalfor.

dimecres, 11 de maig del 2011

croquetes de camembert

SOPAR LLEUGER O NO

De vegades no volem sopar massa o volem fer un sopar de pica-pica perquè som uns quants. Aquí us dono una idea per fer com a sopar amb una amanida d'acompanyament o com a complement d'altres plats en un sopar de picar.

Jo no sóc gaire de formatges. En menjo, però no sóc d'aquelles persones que em demanaria un plat de formatges, fins i tot m'ofén molt l'olor. Quan en menjo els suavitzo d'alguna manera perquè em passin millor. Trobo que el camembert així no es troba tant fort.





O les podeu servir amb melmelada de pebrot verd, de tomàquet, de carbassó a fins i tot de fruits vermells



INGREDIENTS:

1 barra de camembert (de les estretes que porten marcades les porcions)

1 ou

una mica de farina

una mica de pa ratllat

oli, sal i sucre


Deixatem l'ou en un plat amb una mica de sal. Posem en un tros de paper d'alumini una mica de farina i en un altre una mica de pa ratllat.

Posem una paella amb oli al foc i deixem que s'escalfi força.

Mentrestant es talla el camembert per les ratlles marcades i es passa primer per farina, després per l'ou i finalment pel pa ratllat.

Les fregim a la paella amb l'oli abundant i ben calent. Primer les fem per un costat i després per l'altre. Es poden acompanyar amb una melmelada de tomàquet, de pabrot o podeu fer una salsa de tomàquet auténtica. Si no la voleu fer autèntica podeu agafar un pot de tomàquet triturat cru i el fregiu amb oli i una mica de sal i sucre.

Salsa de tomàquet
Agafem dos tomàquets ben madurs els tallem a trossos i els posem a la paella amb oli. Els posem a foc baix que vagi fent, quan porti uns deu minuts hi posem la sal i una mica de sucre també. Quan el tomàquet estigui ben confitat, ben fet el passem a un passapures per triar la polpa i deixar la pell i les llavors. Si no tenim passapures es pot fer amb un colador i una ma de morter i anar donant voltes. Aquesta és la manera de fer la salsa de tomàquet de les àvies. Proveu-la no te color!

dissabte, 7 de maig del 2011

crema de carbassa

FEM L'ÚLTIMA SOPA ABANS DE L'ESTIU?

La carbassa costa molt de pelar, això és veritat, però li hem de buscar la manera perquè sigui més fàcil. El millor és tallar-la a trossos petits abans de pelar-la. Quan tinguem tots els trossos tallats, arrepengem els trossos a la fusta i tallem  la pell com si peléssim un tros de formatge manxego. No se si m'explico... La qüestió és no pelar la carbassa quan té forma arrodonida perquè costa més. Per tant si fem els talls rectes per pelar-la ens resultarà més fàcil. Bona sort valents!!









INGREDIENTS:

1 tros de carbassa de 3/4 de quilo aproximadament

1 ceba gran

1 ou

oli i sal


Pelem la carbassa i la tallem a quadrats no molt grossos. La posem en una olla amb un fons d'oli al foc. El foc mig i l'olla tapada. Pelem i tallem la ceba a llunes normals i la posem a l'olla també. Ho deixem a foc mig-baix fent-se tapat perquè sui tot plegat. La qüestió es que es faci ben tou tot plegat i desprengui suquet. Almeys necessitarem vint minuts. Aquesta és la clau del plat, fer que les verdures quedin ben toves.

Quan ho trobem tot plegat ben tou hi afegirem aigua fins a cobrir les verdures i hi afegirem sal. Ho deixem bullir tot plegat a foc baix uns 10 minuts més. 

Quan ja està fet ho traiem del foc. Ho passem pel turmix amb paciència fins que ens quedi una crema superfina. Quan ja ha no està tan calent com quan ho traiem del foc, hi tirem l'ou cru i ho tornem a batre tot plegat. L'ou li donarà una suavitat i cremositat especial. No tingueu manies que el gust s'ho val.

Si no l'heu de menjar tota el mateix dia que la cuineu jo us aconsello que la part que no us mengeu, la guardeu sense haver-hi posat l'ou. El problema que te és que quan s'escalfa la crema amb l'ou ja posat, és qualla i fa com grumolls. Per això és important tirar-hi l'ou ja fora del foc i quan hagi perdut el bull.

Si voleu es pot acompanyar de cubs de pa torrat, n'hi ha de molts gustos. Aquí un de poma i bacon li podria anar bé. Si no sola és boníssima.









dimecres, 4 de maig del 2011

lluç amb salsa verda

EL LLUÇ "TAMBIEN EXISTE"

Quan anem a comprar al mercat, sobretot a la peixateria ens podem deixar endur pels sentits o per la butxaca. Fem una mica de tot. Mireu en comparació que és el que està millor de preu i fa més bona cara. Els peixos com més frescos són més tiesos estan, no s'han de veure desmaiats. Espero que us serveixi aquesta descripció.

El lluç és un d'aquests peixos que quan fa bona cara val la pena comprar, no surt car en comparació del que s'aprofita. A veure que us sembla aquesta recepta de lluç fàcil i bona. Pels que vulguin quedar millor i no tinguin problema de butxaca hi poden afegir cloïses també.






INGREDIENTS:

4 talls gruixuts de lluç

200 grs de pèsols congelats

1 dent d'all gran

4 branques de julivert

1 tasseta de vi blanc

una mica de farina per rebossar el peix

oli i sal


Agafem un pot amb encara no mig litre d'aigua i hi posem una mica de sal i una pessic de sucre. El posem al foc i quan bulli l'aigua hi tirem els pèsols i els fem 5 minuts, no més.

Agafem els talls de peix i els salem. Posem una cullerada de farina damunt d'un tros de paper d'alumini i passem el peix per la farina. Espolsem l'excès de farina del peix.

Agafem una cassola baixa i li posem oli que cobreixi el fons. Hi posem els talls de lluç quan l'oli estigui calent i els fem per un costat i l'altre. Tres minuts per cada cantó.

Quan tinguem el lluç fet hi afegim el vi i remenem tota la cassola remenant-la per les nanses, mai amb cullera que se'ns desfaria el lluç. Si ha quedat una mica de farina torrada al fons ara es desfarà amb el vi. Deixem un minut que el vi evapori una mica l'alcohol i ja podem afegir els pèsols amb una mica del seu mateix suc. Ens ha de quedar una cassola sucosa, no seca.

Si hi volem afegir les cloïses ho fariem ara.

Abaixem el foc i ho deixem fent xup-xup. Agafem l'all, el julivert, una mica d'oli, una mica de sal i hi afegim una mica de suc de la cassola i ho passem tot pel turmix.

Ho afegim a la cassola i ho deixem 5 minuts més. No ho hem de fer gaire, però tampoc poc, que si no ens poc quedar massa aigualit. Vosaltres mateixos val més afegir-hi una mica de suc dels pèsols si veieu que queda massa sec.

Aquesta cassola es pot enriquir amb les cloïses i en un dia de festa a més la podem guarnir amb trossos d'ou dur i espàrrecs blancs.