dimecres, 24 d’octubre del 2018

amanida de julivert i magrana

VINAGRETES

Quantes vinagretes hi ham? Doncs totes les que la vostra imaginació pugui crear. Part d'una amnida és la salsa que s'hi posa. No tot son maioneses o oli i vinagre de módena del de xarop, que és espés. Ara als restaurant tots hi posen per sobre aquell filet de vinagre de módena, doncs no, cada amanida vol la seva salsa. Com que ve el temps de les magranes us proposo posar-les en una amanida. Una cosa nova que hi posarem serna les fulles de julivert, li donen un gust extra molt especial, creieu-me. Per cert, feu servir enciam fresc. No compreu bosses si us plau, la textura de l'enciam fresc no te res a veure amb les fulles de bossa que son molt més dures i semblen de plàstic, de veritat. No és tan difícil guardar l'enciam embolicat amb un paper de cuina humit perquè l'enciam es mantingui fresc. Ben embolicat perquè no s'assequi amb l'aire de la nevera. Si ho preferiu i teniu un tuper gran també podeu rentar bé l'enciam i centrifugar-lo i guardar les fulles soltes guardades hermèticament. 






INGREDIENTS:

enciam de fulla de roure

1 magrana

ceba tendra prima

1 ram de julivert

tahin

1/2 llimona

oli


Comencem per rentar amb aigua abundant les fulles de l'enciam. Posem un bol ben gran amb aigua i les fulles soltes a dins. Deixem que la terra quedi a sota. Treiem les fulles sense remenar l'aigua, perquè no es tornin a embrutar de terra, buidem el bol i l'omplim de nou amb aigua ben neta. Tornem a rentar les fulles. Després d'això les centrifuguem i ja les tenim a punt per l'amanida.

L'enciam a l'amanida només vol dues coses: no tenir gens de terra, no tenir gens d'aigua. Aquest és el secret.

Desgranem la magrana.

Pelem la ceba tendra prima, primavera que es diu. És una ceba molt prima que sembla un all tendre. La tallem a rodanxes ben finetes.

En una plàtera hi posem l'enciam a sota. Hi repartim la magrana, la ceba i les fulles de julivert.

Preparem en un bol petit una cullerada de tahin, una cullerada d'aigua, una cullerada d'oli i una cullerada de suc de llimona. Hi afegim una mica de sal i ho barregem amb un batedor manual.

Amanim per damunt de la plàtera i ho acabem de barrejar. Una amanida ben saborosa i original. 

dissabte, 20 d’octubre del 2018

amanida de patata i poma

LA MILLOR

L'altre dia van donar el primer a millor Amanida russa del país a la que fa a Tapas 24 Ferran Abellan. No m'estranya perquè és bpníssima en dono fe. En Carles no hi posa pèsols ni mongeta tendra, hi posa olives i anxoves i fa un allioli suau per amanir-la. La fa al seu estil i queda boníssima. Què us sembla provar de fer una amanida russa diferent? Us proposo afegir poma a l'amanida russa. Li dona un cruixent molt agradable i un gustet dolç que la fa diferent. Heu vist la fotografia? Doncs no, no porta pastanaga aquesta amanida, porta moniato. Ara n'és el temps.
Com que encara no fa fred del tot aprofito a posar-vos encara un parell d'amanides. D'amanides de patates en podeu trobar moltes al bloc: amanida de patata i bleda amb llagostins, amanida de patates a la vinagreta, amanida de patates amb salsa pesto, amanida de patates i remolatxa, amanida de patates i salmó o amanida de patates amb all i julivert









INGREDIENTS:

1 poma golden

2 patates

1 ou

1/2 moniato gros

1 paquet de cranc filat

per la salsa rosa:

1 ou

1 got d'oli de gira-sol

1 rajolí de vinagre de vi

2 cullerades de quètxup

el suc de mitja taronja

1 cullerada de postres de conyac

sal i pebre


Pelem les patates i el moniato i els fem a daus petits.

Ho posema  bullir amb aigua abundant amb sal. Si ho hem tallat petit es courà de seguida. Ho veureu qaun punxant amb una forquilla es pugui partir el dau de patata o moniato. Un cop cuit s'escorre i es deixa refredar.

Mentre es bull la patata es pot anar avançant amb el demés.

En un pot posem un ou amb aigua i quan comenci a bullir compten 15 minuts i apaguem el foc. 

Preparem una maionesa amb l'ou, l'oli, el vinagre i un polsim de sal. Sabeu com fer-la? POsem tots els ingredients en un pot estret que hi càpiga just el braç elèctric. Sí, sí el túrmix, això. Comencem a batre amb el braç posat al fons de tot. El mantenim al fons batent durant 20 segons. Aleshores mica en mica anem pujant el túrmix fins arribar a dalt, ben a poc a poc i... la màgia, ja està feta. Així de fàcil.

Ara per convertir-la en salsa rosa hi afegim el quètxup, el suc de taronja, el conyac i pebre. Ho remenem bé i ja tenim la salsa rosa.

Tallem la poma a daus.

Ara en un bol barregem el cran filat, 6 cullerades de salsa rosa, la poma i un cop refredada la patata i el moniato li afegim.

Pelem l'ou dur i el tallem a làmines. Decorem l'amanida amb les làmines d'ou dur.