PA BO
Que difícil és fer un pa amb farina de fajol i que quedi bé, esponjós amb la crosta cruixent, mmmm. Quan has de menjar sense gluten crec que el principal problema és el pa. Pots passar sense menjar pa o pots fer-te el teu pa. Fer-te'l al teu gust amb els "toppings" que més t'agradin, jo et donaré una fòrmula que no falla per fer al forn de casa teva, sense problemes. A la massa hi podràs afegir el que vulguis: pipes, nous de pecan o nous del Brasil, panses, llavors de grosella, sèsam, tomàquet sec, orenga, cúrcuma, olives negres... Les combinacions no s'acaben, n'hi ha tantes com a imaginació tingueu.
Pels que sou cel·líacs us aconsello les creps amb farina de fajol .
INGREDIENTS:
230 g de farina de fajol
4 cullerades soperes de Psyllium
6 g de llevat biològic sense gluten
1 cullerada sopera de sal de l'Himalaia
280 cl d'aigua
50 cl d'oli d'oliva
1 cullerada sopera d'orenga
2 cullerades soperes de nous trossejades
2 cullerades petites de llavors de grosella
Per aquesta quantitat necessitarem un motlle llarg com de Plum cake però de mida petita com de 8x15 cms aproximadament. Perquè pugi be millor fer un pa petit que fer-ho en un motlle més gros que serà més difícil que quedi més inflat.
En un bol fondo posem la farina de fajol, el llevat, la sal, l'orenga, les nous i les llavors de grosella. Ho barregem tot plegat.
Hi afegin el Psyllium i tornem a barrejar.
Després hi afegim l'aigua i veureu que queda una massa compacte i espessa.
Finalment hi posem l'oli mica en mica i anem remenant fins que s'incorpori del tot. Amb la mica d'oli que quedi al medidor podem untar el motlle. Sobretot unteu el motlle amb oli o se us enganxarà tot el pa.
Un cop feta la massa omplim el motlle i espolsem una mica de llavors de grosella per damunt. El tapem amb un drap o un paper de cuina i el deixem en un lloc càlid almenys 2 hores. Això és molt important perquè farà creixer la massa i l'espongerà. Si enfornessim el pa de seguida no ens pujaria.
Per tant podeu preparar la massa al matí, anar a treballar i enfornar-lo a la tarda. O bé fer la massa al vespre, deixar-lo tota la nit i enfornar-lo al matí. Organitzeu-vos com vulgueu.
Escalfem el forn a 220º i posem el pa a dins un cop ja estigui calent. El deixem fer-se durant 40 minuts.
Obrim el forn i el deixem reposar a dins uns 10 minuts més. Traiem el pa i el deixem sobre d'una reixa perquè es refredi be abans de tallar-lo.
Penseu que un cop tallat el podeu congelar i tenir sempre el pa a punt com acabat de fer. El traieu del congelador i el poseu a la torradora, d'aquesta manera es descongelarà de seguida. O posar-lo damunt del marbre si teniu més temps.
Ja em direu!
Moltíssimes gràcies per la recepta ! Fa temps que estava buscant una bona recepta de pa de blat sarraí i aquesta és boníssima, gràcies per compartir-la :)
ResponElimina