diumenge, 24 de setembre del 2017

galette amb gall dindi

GALETTE

La galette és la crep que es fa a la Bretanya francesa i que porta farina de fajol. Per tant estariem parlant d'una crep apta per cel·líacs. En aquesta recepta trobareu la base de la galette i el farciment de la recepta d'avui. Però amb aquesta base per fer galettes podreu fer totes les altres receptes de creps per cel·líacs. Aquestes son les receptes de creps que podeu adaptar per cel·líacs: crep de festival de tomàquets, crep de shitakes i ceps, crep de carbassó i gambes, creps bàsiques dolces i salades o pastís de creps





INGREDIENTS:

masa per les galettes:

150 g de farina de fajol

250 ml de llet

50 g de mantega

3 ous

3 cullerades d'aigua

pessic de sal

pel farciment:

1/4 fonoll

1 ceba

2 filets de pit de gall dindi o de pollastre (cru, no embotit)

1 tomàquet rosa del maresme

estragó

mitja llimona

oli i sal


Comencem fent la massa de les creps. En un pot posem a batre els ous, la farina, la llet, la mantega fosa i el pessic de sal. Hem de fondre la mantega a foc molt baix només volem que es desfaci, no que bulli. Un cop ben barrejat ho guardem a la nevera almenys 20 minuts. Mentre podem preparar el farciment.

Tallem la ceba a llunes primes. 

Traiem la fulla exterior del fonoll que és més dura i no l'aprofitarem. Laminem el quart de fonoll ben fi.

Fem tires del pit de gall dindi i el tomàquet rosa el tallem ben prim amb pell i tot desptrés de rentar-lo.

En una paella hi posem una mica d'oli que just cobreixi el fons. Hi posem primer la ceba i el fonoll i ho saltem ràpid perquè s'estovi una mica. Ho amanim amb una mica de sal i estragó.

Afegim les tires de gall dindi previament una mica salades. Les saltem a la paella.

Quan perdin el color rosa afegim el tomàquet a la paella. Li donem un parell de tombs, el tomàquet no cal que el coguem molt, ens pot quedar una mica al dente i ja estarà bé.

Finalment posem unes gotes de llimona a la paella per reforçar tot el gust i apaguem el foc.

Fem la crep en una paella baixa. La posem al foc amb una mica de mantega i un cop s'hagi desfet hi posem un cullerot de la massa. Aneu quadrant de massa que hi poseu. Heu de cobrir el fons de la paella però no ha de quedar una crep gruixuda. Deixem que la massa s'escampi per tot el fons de la paella i la deixem fins que veiem que s'infla pel mig, aleshores la podem tombar i fer-la un parell de minuts per l'altre costat.

Un cop fora de la paella la farcim en un plat i la tanquem donant-li la forma que vulguem: un canaló, un vano, una carpeta, un paquet...



dijous, 21 de setembre del 2017

amanida de patata amb oli d'escabetx

SOM CATALANS

Això diuen que els catalans som garrepes, jo crec que som estalviadors i aprofitadors. A casa meva haviem menjat sempre cuina d'aprofitament: amb el pa sec en feiem mandonguilles, sopes de pa o croquetes de santa teresa. Amb les sobres de pollastre del caldo en feiem croquetes, amb el caldo de les verdures en feiem una sopa de pasta i així amb tot. Suposo que per això quan faig algun escabetx em sap greu que sobri oli d'escabetx després de menjar el tall. Per això avui us proposo aquest plat. L'oli d'escabetx es pot guardar durant molts dies a la nevera en un pot de vidre ben tancat i fer servir per les amanides o fins i tot per una verdura bullida. Us enllaço alguns escabetxos que podeu fer: amanida de verat escabetxat, bonítol amb escabetx, escabetx de rovellons, conill escabetxat o sardines escabetxades. Si heu fet algun d'aquests plats i us sobra oli ja sabeu què podeu fer. Animeu-vos a fer escabetx no és gens difícil. I si no heu fet cap escabetx sempre podeu guardar l'oli d'una llauna de tonyina o musclos en escabetx.






INGREDIENTS:

2 patates

16 cirerols petits

1 tros de ceba tendra

12 olives estremenyes

oli d'escabetx

julivert


Posem un pot al foc amb aigua i una mica de sal perquè bulli.

Mentre pelem les patates i les tallem a daus petits com per fer una amanida russa. Quan l'aigua bull les tirem i les bullim fins a punxar-les tendres amb una forquilla. Les escorrem.

Pelem la ceba tendra i en piquem ben petit un tros, menys de mitja. Un cop tallada la posem en un bol amb aigua i unes gotes de vinagre, que no sigui de Mòdena. Això li treurà fortor.

Un cop les patates fredes escporrem la ceba i l'escampem pel damunt de les patates. Ho amanim amb l'oli d'escabetx, almenys 4 cullerades soperes i ho decorem amb els tomàquets cirerols i les olives.

Espolsem julivert trinxat pel damunt i ja tenim l'amanida.

divendres, 15 de setembre del 2017

penques de bledes saltades

TORNEM AL COLE

Tornem a la vida normal, s'han acabat les vacances, majoritàriament, és clar. Encara en queden, pocs, que no han anat de vacances i que fan molta ràbia. Però la majoria ja estem incorporats a la vida normal. Potser ens hem passat amb el menjar de vacances o senzillament hem canviat la nostra rutina de menjars. Si aquest és el cas hem de començar a buscar menjars saludables. Jo us ajudaré. Aquest plat està fet només amb les penques de les bledes. A mi m'agrada fer això de gastar primer les fulles de les bledes i després les penques perquè així en tinc per dues vegades. Les fulles es fan malbé molt aviat, però en canvi les penques en una bossa de plàstic es conserven ben bé una setmana tranquil·lament. Els tronxos els podeu posar en una menestra de verdures, verdures al vapor, penques de bledes amb puré de patata entre d'altres plats.





INGREDIENTS:

1 manat de bledes (només les penques)

1 gra d'all

2 cullerades de panses de corint

2 talls de pernil ibéric



Tallem les peqnues de les bledes a trossos. Els esbandim bé pre treure la terra que puguin retenir.

Posem una olla al foc amb aigua i sal i un cop bulli hi posem les penques i les deixem bullir fins que es punxen ja toves. les escorrem.

En una paella hi posem un fons d'oli i hi afegim un gra d'all esberlat per deixar anar el seu gust. El deixem que balli una mica i aleshores hi posem les cullerades de panses, que es facin una mica. 

Afegim de seguida les bledes i ho deixem a la paella uns minuts.

Ho traiem del foc i hi esmicolem per sobre els talls de pernil.

Senzill i bo!


dimarts, 12 de setembre del 2017

pastís d'alvocat i cranc

PASTISSOS AMB SORPRESA

Els plats amb presentacions maques sempre son un encert. La gent es queda sorpresa per un plat ben decorat. Hi ha receptes que venen ben presentades al moment de portar a taula i després és un "sálvese  quien pueda" quan es serveix a cada plat. No es pot tenir tot. El primer cop d'efecte però l'aconseguireu segur. Ja veieu que us explico com fer-ho. Si teniu un motlle de vidre rectangular ho fareu sense cap problema. Us enllaço uns quants primers plats amb bones presentacions dignes d'estar en bufets: clavells de pasta filo, farcell de pasta filo de carbassa, pastes salades, pastís de tardor de pollastre, pastís de tomàquet i salmó, pastís de tonyina, pionono d'espinacs, ratatouille en coca, tatin d'escalivada, tatin de tomàquets cirerols, timbal de patates i salmó, milfulles de patata i moniato, volcà de verdures mallorquí, farcellet amb trinxat de col.









INGREDIENTS:

9 llesques de pa de motlle

1 paquet de cranc filat

1 paquet de barretes de cranc

3 ous

2 alvocats

3 rodanxes de pinya

8 fulles d'enciam

per la salsa rosa:

1 ou

1 got d'oli de gira-sol

1 rajolí de vinagre de vi

2 cullerades de quètxup

el suc de mitja taronja

1 cullerada de postres de conyac

sal i pebre



Posem un pot amb aigua amb els tres ous al foc. Quan comenci a bullir comptem 15 minuts i podem apagar el foc. Els pelem un cop s'hagin refredat i els ratllem.

Tallem l'alvocat per la meitat en el sentit llarg i traiem el pinyol. Passem una cullera per desprendre la polpa de la pell. Tallem l'alvocat a làmines primes. 

Folrem un motlle rectangular amb l'alvocat, el folrem tot, les parets i el fons.







Rentem bé l'enciam i l'escorrem sense que quedi una gota d'aigua. El tallem petit.

Tallem les rodanxes de pinya a trossos petits.

Fem a trossos les barretes de cranc. En separem unes quantes rodanxes per la decoració final.

Preparem una maionesa amb l'ou, el got d'oli de gira-sol, un polsim de sal i un rajolí de vinagre. Ho posem en un pot batedor i posem el braç elèctric al fons de tot. Comencem a batre i deixem el braç al fons sense moure'l durant 20 segons. Aleshores comencem a pujar lentament fins arribar a dalt de tot i ja tenim la maionesa.

Barregem la maionesa amb el suc de taronja, el conyac i el quètxup per fer la salsa rosa.

En un bol barregem el cranc filat, les rodanxes de cranc, l'enciam, la pinya a trossos, l'ou dur i 4 cullerades de salsa rosa.

Comencem posant una capa de salsa rosa al fons del motlle. Al damunt hi posem les llesques de pa de motlle cobrint el fons. Si n'hem de tallar alguna perquè hi càpiga ho fem.

Al damunt del pa de motlle hi posem la barreja d'enciam i cranc, tornem a posar pa de motlle i repartim l'altre part de la barreja de l'enciam i el cranc. Tapem amb pa de motlle i una capa de maionesa de nou. Premem perquè tot es compacti i tapem amb els talls del costat de l'alvocat, els dobleguem perquè cobreixin una mica el pa de motlle.

Tapem amb paper film i ho deixem a la nevera.

A l'hora de servir ho desemmotllem en una plàtera llarga i ho decorem amb unes rodanxes d'ou i de cranc. També es pot tapar amb unes fulles d'herba dels canonges i uns ous de guatlla durs tallats per la meitat i uns topets de salsa rosa... Al vostre gust!



dimecres, 6 de setembre del 2017

fusilli amb maionesa d'alvocat

AMANIDA DE PASTA

Què us sembla aquesta amanida tan acolorida? El millor de tot és que ara a l'estiu es pot transportar amb total garantia perquè no porta maionesa amb ou. Està amanida amb una maionesa d'alvocat. No us decebrà. Oi que ja comencem a pensar en tupers de nou? Doncs aquesta recepta us anirà d'allò més bé per preparar un tuper fred. I si voleu més idees podeu mirar aquest apartat on trobareu més de 100 receptes de tuper fredes per emportar a la feina.






INGREDIENTS:

150 g de fusilli

12 cirerols

12 olives estremenyes

1 tomàquet de branca

maionesa d'alvocat:

1 alvocat

1 tassa de cafè d'oli

el suc de mitja llima

sal i pebre



Posem una olla al foc amb aigua i sal. Un cop bulli hi tirem els fusilli i els coem el temps que indiqui l'envàs. Un cop cuits hi afegim aigua freda i els escorrem. Els reservem en una plàtera ben plana perquè es refredin més depressa.

Traiem el pinyol de les olives i les trossegem.

Tallem els tomàquets cirerols per la meitat.

Pelem el tomàquet, mirem de triar-ne un que sigui ferm al tacte i que no sigui tou, d'aquesta manera ens costarà menys de pelar. Un cop pelat el partim per la meitat i amb la punta del ganivet li traiem les llavors. Tallem el tomàquet a dauets petits.

Preparem la salsa amb l'alvocat a trossos, el suc de mitja llima, la tasseta d'oli i sal i pebre. Ho tirturem tot plegat fins aconseguir una salsa ben fina.

Barregem tots els ingredients i ja tenim l'amanida. 



dilluns, 4 de setembre del 2017

pa de pessic sense gluten

INTOLERÀNCIES

Per totes aquestes persones que cada cop n'hi ha més que no poden menjar gluten. Un pa de pessic de base que podeu fer per crear els vostres pastissos. Una alternativa a la farina per poder fer pastissos. Ben aviat penso crear un apartat només amb receptes per celíacs, perquè no es renunciï a menjar res i per veure el munt de possibilitats que hi ha menjant sense gluten. Esteu atents al bloc. Aquesta recepta és de l'àvia del Sergi i em va semblar fantàstica, només vaig necessitar fer un petit canvi. Gràcies Sergi!






INGREDIENTS:

4 ous

50 g de farina d'arròs

50 g de fècula de patata

125 g de sucre

un pessic de sal


Encenem el forn a 150º i deixem que s'escalfi mentre pastem el pastís.

Primer de tot separem les clares dels rovells dels ous. Podeu mirar una manera de fer-ho a la recepta de tiramisú.

Batem els rovells d'ou amb el sucre fins aconseguir una barreja de color blanc. Això es diu blanquejar  donat el resultat que obtenim.

Ara tamisem la farina amb la sal incorporada a poc a poc damunt de la barreja dels rovells i el sucre, removent amb una cullera de fusta. Tamisar vol dir agafar la farina i posar-la en un colador espès i anar donant copets perquè la farina passi pel colador i es barregi amb els rovells i el sucre sense cap grumoll.

Batem les clares que hem separat a punt de neu amb una mica de res de sal que fa que pugin més de pressa. El vostre túrmix segur que te un complement batedor per fer les clares.

Aboquem les clares a punt de neu a la preparació de rovells, sucre i farina  i removem de fora cap endins amb moviments circulars i poc enèrgics, no volem que les clares s'abaixin.

Preparem un motlle circular d'uns 20-25 cms de diàmetre. El folrem de paper de forn o bé untem el motlle amb mantega i li espolsem una mica de fècula de patata per fer una capa que es desprengui amb facilitat després del motlle.

Aboquem la massa del pastís al motlle i ho posem al forn encès de dalt i de baix i si tenim el mode ventilador millor, amb la temperatura a 150º i ho deixem 30 minuts. Mirem de posar el motlle al mig del forn que no estigui ni massa amunt ni massa avall.

Passats els 30 minuts apaguem el forn i el deixem 5 minuts a dins amb el forn apagat. Després obrim el forn una mica però deixem el pastís 5 minuts més a dins.

Finalment el traiem i el deixem refredar en un lloc sense corrents d'aire perquè no es ressequi.

Un cop fet el podem servir amb sucre llustre per sobre o farcir-lo amb el que vulguem partint-lo per la meitat, o posar-li fruits vermells i nata damunt... les possibilitats que vosaltres us imagineu!