dilluns, 27 de febrer del 2017

estofat de gall dindi amb plàtan

CUIDAR-SE

Veieu el que hi ha a la foto? Si poseu això dins la vostra carmanyola teniu un plat amb tots els  nutrients diferents queha de contenir un plat. Menjareu una mica de tot. I si ho feu per dinar a casa amb plat i estovalles també. Ja sabeu que soc aficionada a la fruita cuinada, m'agrada posar-ne a les amanides i a la carn. A veure què us sembla el plàtan aquí. La carn de gall dindi és molt sana i pot ser una alternativa al pollastrte per no repetir-se. En fi aquí us deixo més receptes de carn amb fruita: costellam de xai amb moscatell, estofat de gall dindi a la taronja, entrecot amb puré de moniato a la taronja, llom amb cireres, magret d'ànec amb salsa de nabius, magret d'ànec amb salsa vermella, pollastre amb llima i llimona, pollastre amb magrana, pollastre rostit, rellomillo amb salsa de gerds, rodó de gall dindi amb raïm o xai al forn.






INGREDIENTS:

200 g de daus de gall dindi (de la part de dalt de cuixa)

1 ceba petita

1 all

1/2 albergínia grossa

2 tasses de mill o de quinoa

1 plàtan

2 cullerades de vi negre

1/2 tassa de cafè de Pedro Ximenez

pebre negre, orenga i sal



Posem un pot al foc amb 4 tasses d'aigua i sal. Quan bulli hi posem el mill o la quinoa i ho deixem bullir a foc baix tapat durant 15 minuts. Si feu mill potser necessitarà una mica més de cocció. 

Pelem l'albergínia i la tallem a daus de 2x2 cms aproximadament. Pelem la ceba i la tallem a trossos petits.

En una cassola hi posem un fons d'oli i hi fem enrossir els daus de gall dindi ja salpebrats. 

Un cop la carn ja s'ha enrossit posem a la cassola els daus d'albergínia i la ceba tallada petita. Ho amanim amb orenga i sal.

Quan veiem que l'albergínia ja s'ha estovat hi afegim el vi negre i el Pedro Ximenez. Ho deixem reduir fins que jo no hi veiem líquid.

Afegim 2 tasses de cafè d'aigua i ho deixem fer a foc baix durant 10 minuts tapat.

Quan faltin 5 minuts hi posem el plàtan pelat i tallat a rodanxes no gaire gruixudes, tornem a tapar i ho deixem fer els 5 minuts últims.

Servim el mill amb l'estofat pel damunt.

divendres, 24 de febrer del 2017

carbassons farcits amb samfaina

RODONS

Els heu vist aquest carbassons rodons? No te'n pots estar de comprar-los! Fan molt de goig i et diuen farceix-me, queden la mar de bonics farcits. Se'n podria fer una versiço freda per l'estiu ara estic pensant. Però ara toca fer-ne una versió per l'hivern. Ja veureu que gustosos queden. Els carbassons son força dolços per això convé poar-hi un contrast de gust en el farcit. Avui he decidit posar-hi olivada, la pasta d'olives negres perquè li dono un contrast salat. Si us agrada farcir verdures podeu mirar totes aquestes receptes: carbassó farcit d'arròs, carbassons amb camagrocs, patates farcides amb verdures, albergínies farcides de carn, albergínia farcida de tonyina, farcellets d'albergínia, vano d'albergínia o patates farcides de carn i rovellons.







INGREDIENTS:


1 ceba petita

1 tros d'albergínia (que no arribi a mitja)

1 tros de pebrot vermell (com un quart)

4 carbassons rodons petits

2 cullerades petites d'olivada

2 cullerades soperes de tomàquet triturat

herbes provençals

oli, sal i pebre



Encenem el forn a 200º.

Mentre s'escalfa rentem els carbassona amb aigua ben rentats perquè aprofitarem la pell. Els tallem per la part de dalt just per fer-los com un barret.

Amb una cullera petita buidem els carbassons de la seva carn deixant només una pared a tot el voltant d'un cm. Els amanim amb sal i pebre i una rajolí d'oli.

Posem els carbassons al forn en una plàtera plana i els deixem 25 minuts, el carbassó i al costat la seva tapa. Penseu a posar una mica d'oli a la tapa que no s'enganxi a la plàtera.

Mentre tallem el que hem tret dels carbassons a trossets petits. Rentem el pebrot vermell i també el tallem a trossets petits.

Pelem el tros d'albergínia i la tallem també a dauets petits.

Pelem la ceba i la fem a quadrats més aviat petits.

Posem una paella amb una mica de res d'oli i saltem les verdures a foc mitjà baix. Les amanim amb les herbes provençals, una mica de pebre i molt poqueta sal, recordeu que després hi posarem olivada que ja és salada.

Un cop les herbes s'han estovat hi posem la salsa de tomàquet i la deixem fer-se 5 minuts, un cop feta hi afegim les cullerades d'olivada, ho remenem i apaguem el foc.

Traiem els carbassons del forn, els farcim amb aquestes verduretes i els tapem. Els tornem a enfornar 10 minuts més i ja estaran a punt.


dilluns, 20 de febrer del 2017

flam d'espàrrecs

CARNAVAL, CARNAVAL!

Com que és carnaval farem una recepta de verdures disfressades. Què us semblen aquests flamets com magdalenes? Amb aquesta mateixa idea podeu fer-ne amb diferents verdures: carbassa, pastanaga, carbassó, bròquil, coliflor... o barrejades fins i tot. Si voleu fer més verdures disfressades proveu aquestes altres receptes: flam de bledes, flam de carbassa amb salsa gorgonzola, pionono d'espinacs, pastisset de pastanaga, flam de pastanaga i coliflor o croquetes d'espinacs.







INGREDIENTS:

4 ous

1 manat d'espàrrecs

4 alls tendres

sal, pebre i nou moscada



Encenem el forn a 180º.

De fet és com si fèssim una minitruita al forn. Farem servir els motlles de forn que tenen forats rodons per fer-hi pastissets o magdalenes.

Triem els espàrrecs, els dobleguem fins que se'ns trenquen per aprofitar així només la part més tendra. Els tallem a rodanxes petites.

Triem els alls tendres, els traiem la pell de fora i només aprofitem la part blanca.  Els fem també a rodanxes petites.

Posem una paella amb oli i hi posem els espàrrecs i els alls tendres, els fem a foc mitjà-baix perquès es vagin estovant. Els amanim amb sal, pebre i una mica de nou moscada. Podeu substituir la nou moscada per julivert si ho voleu, es tracta d'aromatitzar-ho una mica.

Batem els ous amb una mica de sal. Hi barregem les verdures un cop cuites.

Omplim el motlle posant a cada rodona ou i verdura, que quedi repartit.

Coem els flamets a 180º durant uns 12 minuts. Els podeu treure quan els veieu una mica torradets de sobre.

dilluns, 13 de febrer del 2017

arròs amb cua de bou

FALS TÍTOL

Encara que el nom d'aquest plat és arròs amb cua de bou realment s'hauria de dir arròs amb cua de vedella. Hi ha poca carn de bou al mercat. A més penseu que per cada 600 quilos de carn de bou aprosimadament només hi ha una cua així que... Per tant a la carnisseria us donaran cua de vedella però quedarà bo igualment.
Si voleu fer un dinar de diumenge amb convidats o... sense, heu de provar aquest arròs amb cua de bou recepta del meu germà Bernat. Els germans hem heredat de casa la passió per la cuina. El normal es fer un estofat amb cua de bou, però aquí després de fer un estofat, desossem la carn i en fem un arròs. És com un triple salt mortal. El truc del vermut li dona un toc especial, ja ho veureu. Ja sabeu que a mi el dolç-salat m'interessa molt. Boníssim ja ho veureu! Doncs si voleu veure altres arrossos per nota mireu aquests altres: risotto de carbassa i ceps, risotto d'escamarlans, arròs amb llomàntol, arròs a la cassola o arròs amb bacallà i carxofes.







INGREDIENTS:

1 cua de bou a trossos d'uns 5 cms

1 pastanaga

1 ceba

2 porros

1 tomàquet madur

1/2 cabeça d'alls

1/2 ampolla de vermut negre

1 tassa de bolets secs variats

5 tasses d'arròs rodó

brou

sal i pebre


En una olla, que pot ser exprés o no, hi posem la cua de bou, la pastanaga pelada, un porro en dos trossos pelat i ben net de terra, el tomàquet xafat amb una mà de morter perquè deixi anar la seva polpa, la mitja cabeça d'alls, sal i pebre i la mitja ampolla de vermut.

Ho posem al foc i ho deixem amb el foc mitjà-baix durant 90 0 120 minuts si és una olla normal. En cas que sugui una olla exprés amb 60 minuts en tindrem prou. Això si volem ho podem fer el dia abans. Sabrem que la cua està ben cuita quan es desprén de l'ós.

Un cop cuita la cua de bou la desossem per aprofitar només la carn.

Posem els bolets secs a hidratar, els cobrim d'aigua perquè absorbeixin l'aigua.

Pelem l'altre porro i el tallem a trossos petits. 

Preparem les 5 tasses d'arròs i el líquid per coure'l. En necessitarem 15 de tasses per fer l'arròs. Podem utilitzar el líquid de coure la cua, el suc de remullar els bolets i si en falta hi afegim brou. Penseu a utilitzar sempre la mateixa tassa tan per medir l'arròs com per medir el líquid.

Posem la cassola que tingueu per fer arròs al foc amb oli, que no sigui una paella plana del tot, volem que l'arròs ens quedi melós i en una paella ens quedaria massa sec.  Hi sofregim el porro i els bolets una mica trossejats. Un cop el porro s'ha estovat, millor fer-ho a foc mitjà-baix perquè no ens quedi recremat, hi posem la carn de la cua de bou i al cap d'una estona l'arròs. Hi fem un parell de voltes i hi afegim el líquid. 

Deixem fer l'arròs durant 17 minuts a foc mitjà. Tasteu-lo abans d'apagar per comprovar que està al vostre gust. Si cal deixeu-lo més estona o afegiu-hi sal, el que calgui.

Amb 5 tasses en teniu per a 4 persones i per repetir i tot, o per guardar per portar al tuper a final de setmana.




dijous, 9 de febrer del 2017

pancakes de plàtan

COSTUMS DE FORA

Anem incorporant moltes vegades sense adonar-nos costums alimentaris de fora. Per exemple quan posem una vinagreta en una amanida, que ara ja ens sembla normal, estem copiant un costum francès de posar salses a les amanides. Aquí sempre les haviem amanit amb oli, sal i vinagre just a l'hora de menjar-la. Però en un món on tot està conectat, tot viatja, ja queden pocs productes que siguin autòctons i te'ls hagis de menjar allà mateix d'on son. Total que mengem cereals per esmorzar, cosa que no haviem fet mai, celebrem el halloween i tot el que vosaltres ja veieu en el vostre dia a dia. Doncs jo us presento un altre costum forani, menjar "tortitas" o pancakes com n'hauríem de dir en català. Si voleu per esmorzar, per berenar, per sopar o com a postres. Bon profit!






INGREDIENTS:


2 ous

3 plàtans

2 cullerades de farina curulles

3 cullerades petites de sucre

un polsim de sal

2 cullerades petites de llevat

canyella i nou moscada

1 iogurt grec

mel

mantega






Xafem els plàtans amb una forquilla, necessitarem que estiguin al punt, si son verds no ens aniran bé. Els treballem fins que ens quedin fets una  pasta

Barregem els plàtans amb els ous ja batuts amb un polsim de sal. 

Hi afegim la farina , les cullerades de sucre, una mica de nou moscada ratllada i canyella en pols i les cullerades de llevat. No ens passem amb les espècies, però vaja al vostre gust.

Si ens queda massa espés hi afegim un rajolí de llet, si ho trobem massa lçiquid hi podem posar un pel més de farina.

Posem una paella al foc i la untem amb una mica de mantega, amb un paper de cuina si voleu. Un cop sigui ben calenta hi posem les cullerades de la massa repartides per tot arreu que no es toquin i les deixem fer a foc mitjà una mica menys d'un minut per costat. Veureu que es poden tombar perquè les vores queden quallades i només queda líquid el mig. Les anem fent en tandes i comencem per untar una mica de mantega cada vegada.

Servim els pancakes en una plat amb el iogurt al mig i amb rajolins de mel per damunt.

diumenge, 5 de febrer del 2017

moixina amb all i pebre

QUAN LA TEVA BOCA ET PORTA AL PASSAT

Que ho fa que hi ha plats que immediatament et transporten a un altre moment, a una altra edat, a una altra casa, al soroll d'uns altres plats? Hi ha receptes que aconsegueixen que això passi. Som molt afortunats els que podem aconseguir això tastem un plat d'aquells que feien la tia Pepa, l'àvia Palmira, el pare o la mare i automàticament el nostre cervell rep sensacions d'un altre moment.  Doncs això em passa amb la moixina amb all i pebre. Us la passo perquè pogueu crear aquests records en les vostres persones estimades. Bona sort! I si us agraden els guisats tipus mariner podeu mirar totes aquestes receptes: suquet de peix, sípia estofada, sarsuela, musclos amb ceba i tomàquet, pop amb patates i allioli, cassola de quaresma o lluç amb salsa verda. Uns plats de casa de tota la vida! Si no heu menjat mai mussola us l'aconsello, sobretot pels nens, no tenen gens d'espines, només la del mig com els raps.








INGREDIENTS:

1 mussola o moixina de mig quilo

1 tomàquet ben madur

2 cullerades de pasta de nyores

2 patates

1 gra d'all

8 ametlles



Agafem la mussola tallada a talls amples la salem i l'enfarinem.

Ratllem el tomàquet. Pelem les patates i les tallem estripant l'últim tros. Això vol dir que tallarem les patates de llarg en quatre trossos, però quan haguem de partire-les en daus més petits no les caabem de tallar amb el ganivet sinó que estripem l'últim tros. D'aquesta manera queden tallades irregularment, no amb un tall net i això fa que per allà puguin anar perdent el midó i tornin la salsa del guisat més espessa.

En una cassola una mica fonda hi posem un fons d'oli que just cobreixi  la base de la cassola. Hi posem els talls de la moixina enfarinats i els enrossim per tots costats.

Hi afegim el tomàquet ratllat i les dues cullerades de pasta de nyores. Ara es troben uns pots que porta la carn de les nyores i no cal que les escaldem i en rasquem la carn. És molt més pràctic.

Un cop el tomàquet s'ha cuit hi posem les patates ja tallades i un got d'aigua. Si no queda prou cobert en podem posar una mica més, però atencio no volem que les patates s'ofeguin. Han de ser patates i peix amb suc, no una sopa. Abaixem el foc i ho deixem bullir uns 15 minuts fins que punxem les patates toves amb una forquilla. Si ho voleu remenar feu-ho per les nanses sacsejant i no trencareu el peix més del compte.

Mentre preparem un all i 8 ametlles i ho passem pel túrmix amb un parell de cullerades de suc i un parell de trossos de patata quan ja sigui cuita perquè es trituri millor. Un cop feta la picada la tirem a la cassola i ho deixem fer 5 minuts més i apaguem el foc.

Si ho deixem reposar una mica molt millor. Bon profit i bons records!





dijous, 2 de febrer del 2017

raviolis d'espinacs amb salsa d'anxoves

A CORRE-CUITA

Que bonic fer un dinar en cinc minuts. Cuinar, passar poc temps a la cuina i que sigui bo és el "Bueno, bonito y barato de la cuina". Trobeu una bona marca de raviolis ja fets, ja siguin italians o d'aquí. Aquí hi ha gent que en fan de boníssims. Un cop teniu el paquet de raviolis a casa cuinar-los no ha de ser difícil. Com que és pasta fresca es couen en un moment. Però i si a més trobem una salsa que podem fer amb el mateix temps que els raviolis es bullen? Si us agrada la pasta "ripiena" o farcida aquí us deixo unes quantes receptes més: ravioli de foie amb melmelada de carbassó o ravioli d'escalivada i formatge de cabra amb cirerols. Ben aviat en posaré algun altra, trobo que donen molt de joc.






INGREDIENTS:

1 paquet de raviolis d'espinacs i mató

2 cullerades soperes de pinyons

4 anxoves

1 cullerada de mantega

pebre negre



Posem una olla amb aigua abundant i sal al foc. Esperem que bulli i quan bulli, hi posem els raviolis i els bullim just el temps que indica l'envàs. Penseu que si els deixeu més és quan s'obren i perden el farciment.

Mentre agafem una paella grossa on hi càpiguen després tots els raviolis i li posem els pinyons. A foc mitjà els anem remenant fins que es van torrant una mica. Hi afegim la cullerada de mantega i els filets d'anxoves a trossos a foc baix. Ho amanim amb una mica de pebre acabat de moldre. Veureu que l'anxova es desfà i es converteix en una salsa.

Escorrem bé els raviolis i els barregem a la paella amb la salsa mirant de no trencar-los.

Un cop al plat hi podem moldre una pél més de pebre negre.