dilluns, 25 d’abril del 2016

brownie de xocolata

PECATS DOLÇOS

Tinc moltes receptes de verdures al bloc i de pecats en tinc molt pocs, però trobo que un brownie era imprescindible. Proveu de fer-lo no és molt complicat i el resultat és espectacular. Crec que amb l'edat em vaig tornant més dolça en el gust. No era gens de menjar dolços i ara m'agraden una mica més. De totes maneres no veureu receptes empalagoses de sucre en el bloc. No puc evitar que les receptes que faig siguin del meu gust, de fet sempre me les menjo després de la foto, nyam!






INGREDIENTS:

125 g de xocolata per fondre

125 g de mantega

130 de sucre

2 ous

50 g de farina

2 tasses de cafè de trossos de nous

1 cullerada de cafè de canyella


Escalfem el forn a 150º. Forrem amb paper de forn un motlle quadrat que sigui ample, com de 25cm x 25 cms o bé rectangular de 22cm x 33 cms aproximadament. Volem que quedi ben escampat i pla.

Posem la xocolata al bany maria amb una tassa que pugui anar dins d'un pot amb aigua. Posem el popt amb aigua al foc i damunt hi posem l'altre recipient amb la xocolata i la mantega. Ho deixem que l'aigua escalfi la xocolata i la desfaci. Ho remenem tot amb la mantega fins que sigui fi i la traiem del foc.

Batem els ous amb el sucre fins que blanquegi. Veureu que al cap d'una estona els ous canvien a un color més blanquinós i ja no se sent soroll de vidres trencats.

Un cop la xocolata una mica refredada la barregem amb la barreja dels ou i sucre i hi afegim la farina tamisada, perquè no se'ns facin grumolls. Això vol dir que la poseu en un colador i l'aneu espolsant damunt de la barreja i que caigui en forma de pluja. L'anem incorporant a la rsta de la barreja i al final hi afegim també la canyella i les nous.

Aboquem la massa al motlle i ho posem al forn 20 minuts.

Es fa com una crosta per fora i per dins queda una mica més humit.





divendres, 22 d’abril del 2016

seitons cruixents

ULL VIU

Quan aneu a la peixateria obriu bé els ulls i compreu el peix que us faci més goig, el que veieu més fresc. Un peix fresc es veu encara amb nervi, te un cert to. El peix que es veu desmaiat porta ja molt de temps mort. També s'enfonsen els ulls, per tant els ulls han de ser brillants i estar sortits, no enfonsats a dins. Per tant emporteu-vos el que faci més bona cara, el més guapo. Després ja pensareu com fer-lo. Això em va passar amb aquests seitons, em vaig enamorar d'ells. A més estaven bé de preu o sigui que negoci rodó. La peixatera me'ls va netejar, sempre us dic que busqueu bé una peixatera de confiança, que val la pena. Ella em cuida i jo li dono fidelitat! Els seitons els rebossarem amb farina de cigrons que va molt bé. Proveu altres receptes de peix blau: tonyina amb ceba al vi negre, tonyina a la planxa amb emulsió de tomàquet, marmitako de bonítol, amanida de verat escabetxat o sardines escabetxades.








INGREDIENTS:

300 g de seitons

farina de cigrons

crema balsàmica de vinagre de mòdena

1/2 taronja

oli i sal


Un cop nets els seitons i secs, si convé ho feu amb paper de cuina, els salem.

Els posem en un plat amb farina de cigrons per rebossar-los per tot arreu. En traiem l'excès donant uns copets.

Posem una paella al foc amb oli abundant i quan estigui ben calent hi posem els seitons en poca quantitat cada vegada. És millor fregir-los en tandes perquè d'aquesta manera no es refreda l'oli i queden més cruixents.

Els servim amb un rajolí de crema balsàmica de módena per damunt i uns grills de taronja.

Si us vé de gust podeu provar de tirar-hi unes quantes gotes de taronja en comptes de llimona per variar.

dimecres, 20 d’abril del 2016

llengua amb pèsols

LLENGUA??

Doncs sí, és llengua de vedella. Una carn molt tendra, que no és cara i que dón molt de sí. A mi no se'm fa estrany perquè a casa en menjàvem de petits. Ha sigut la primera vegada que la cuino jo. La verditat és que em pensava que em costaria molt més de fer, però amb gran sorpresa quan la vaig encarregar a la carnisseria em van dir que si la volia ja cuita. O sigui que la vaig comprar cuita i només la vaig haver de cuinar. Fins i tot me la van tallar a la mateixa carnisseria. Quan recordo la meva mare que primer la posava a l'olla a pressió força minuts perquè s'estovés bé, després li treia la pell i després l'estofava... Tota una dedicació i això que la meva mare sempre havia treballat una jornada de 8 hores així que no se d'on treia el temps!! Doncs si no sou molt escrupulosos jo us aconsello que la tasteu, és una carn supertendra, ja ho veureu.






INGREDIENTS:

1 llengua de vedella

2 cebes o 1 ceba grossa

400 g de pèsols congelats dels bons (jo us aconsello la marca Maeso, surten boníssims)

1 tassa de cafè de Pedro Ximenez

1/2 llauna de tomàquet triturat

farina

sal i oli


Posem un pot al foc amb aigua i quan bulli hi tirem els pèsols i afegim una mica de sal i un polsim de sucre. Bullim els pèsols 5 minuts i apaguem.

Pelem les cebes i les ratllem.

Enfarinem els talls de llengua i en traiem l'excès de farina.

En una cassola hi posem oli que just cobreixi el fons. Hi sellem els talls de llengua per un costat i per l'altre i els retirem.

Afegim la ceba ratllada, es fa com una massa espessa junt amb la farina però no passa res, això formarà part de la salsa espessa.

Un cop la ceba ja s'ha fet durant uns minuts hi afegim el Pedro Ximenez i deixem que redueixi. Afegim el tomàquet i deixem que es cogui durant 7 minuts més.

Hi afegim de nou els talls de llengua i hi posem el caldo de bullir els pèsols, just que cobreixi la llengua.

Ho deixem fer amb el foc ben baix i tapat durant 20 minuts. Hi afegim els pèsols i ho deixem 10 minuts més i apaguem el foc.

Recordeu que tots els guisats volen reposar una mica abans de servir-los.

diumenge, 17 d’abril del 2016

milfulls de patata i moniato

ELS MEUS SOMNIS

De cop començo a pensar amb un gust i em poso a rumiar amb què hi combinaria. Fins i tot hi somio! Això m'ha passat amb la nou moscada. L'anterior plat també en portava i ara us poso aquesta recepta perquè vaig pensar que amb el moniato hi quedaria bé. Per trencar la dolçor del moniato i el neutre de la patata hi poso mortadel·la. Ja sé que és estrany però amb la nou moscada hi queda fantàstic. I com a decoració i compensació dels gustos aquesta rúcula amb el seu gust més sec, un punt amarg que acaba de contrastar. Us ve de gust provar-ho? Els tubercles estan fets al forn, que per si sols ja serien bons. Vull dir que a sobre és molt sana, de mortadel·la en porta ben poca així que no us amoineu. Us agradem les presentacions en torre? Proveu també: milfulls de patata i bacallà, volcà de verdures mallorquí o patates confitades amb ceps.






INGREDIENTS:

1 patata

1 moniato

2 talls prims de formatge d'ovella

2 talls de mortadel·la

nou moscada

oli, sal i pebre


Encenem el forn a 200º.

Busquem que la patata i el moniato tinguin la mateixa mida, d'aquesta manera quan tallem els discs ens quedaran iguals per fer la torre.

Pelem la patata i el moniato i els tallem a rodanxes de 0,5 cms d'ample. Ho posem en una plàtera plana d'anar al forn i els amanim amb oli, sal i pebre. Ho entrem al forn i ho deixem uns 15 minuts, fins que amb una forquilla punxem la patata i el moniato i ho trobem tou.

Construim la torre posant primer una rodanxa de moniato, un tall de formatge i una rodanxa de patata. Després un tall de mortadel·la, una rodanxa de moniato, un tall de formatge i una última rodanxa de patata. Ho amanim per damunt amb nou moscada un grapat de ruca i un rajolí d'oli. Ratllem més nou moscada pel voltant per decorar el plat i també per donar-li més gust.

dilluns, 11 d’abril del 2016

flam de bledes

ELEGANT

Mireu quin plat tan elegant, oi que fa goig aquesta salsa relliscant per damunt? Doncs a més està boníssim i és molt sa. Aquí teniu una manera diferent de fer verdures, amb falm. Ja us dic jo que si teniu canalla es menjaran les bledes com si res. També ho podeu fer amb espinacs si voleu. Hi ha moltes maneres de fer les verdures a part de fer-les bullides. Mireu això: amanida de patates i bledes amb llagostins, croquetes d'espinacs, pastís d'espinacs, pastís de bledes o penques de bledes amb xips i puré de patates morades.






INGREDIENTS:

1 manat de bledes

1 manat d'alls tendres

1 bric de llet

3 ous

100 g de formatge d'ovella ratllat

1 tassa de llet

8 nous de Macadàmia

oli

sal, pebre i nou moscada



Encendre el forn a 200º.

Triem els alls tendres els traiem la pell de fora i els tallem a rodanxes fins arribar a la part verda. Pelem la part verda de les fulles de fora i podem aprofitar un tros més de l'interior de la part verda a rodanxes també.

Tallem les bledes a tires ben estretes fins al tronxo. El tronxo el podem aprofitar per alguna altra recepta. Les posem en remull perquè quedin ben netes. Si convé tornem a canviar l'aigua perquè no hi quedi res de terra. No costa tant fer dos canvis i ens assegurem que a les bledes no hi queda gens de terra. Les escorrem bé.

En una paella gran hi posem un rajolí d'oli i els alls tendres. Els donem un parell de voltes a foc suau fins que veiem que s'han estovat i hi afegim les bledes i apugem el foc. Ho amanim tot amb sal, pebre i nou moscada. Ho anem remenant i ho deixem fins que es beuen el seu suc. O sigui que s'acaba evaporant. Quan quedin seques apaguem el foc.

Mentre tenim les bledes a la paella en un pot batedor hi posem els ous, la crema de llet, les nous de Macadàmia, la sal, el pebre i nou moscada. Ho batem tot plegat.

En un bol posem les bledes amb els alls i el batut dels ous perquè es barregi tot plegat.

Untem les flameres amb una mica d'oli i les espolsem de farina. Utilitzarem 4 flameres individuals que siguin una mica grosses.

Omplim les flameres i busquem una plàtera plana on hi càpiguen i que sigui una mica fonda. Omplim la plàtera fins a menys de la meitat i hi posem les flameres dins.

 Ho deixem al forn a 200º durant uns 25 minuts. Si teniu la funció ventilador en el forn la hi poseu, d'aquesta manera la calor es distribueix per igual i no es cremen de sobre.

Posem la llet al foc en un pot i hi afegim el formatge ratllat i una mica de sal, molt poca. Ho remenem fins que s'espessi una mica i apaguem el foc.

Servim els flams en un plat amb la salsa per sobre. Per posar els flams al plat passeu un ganivet per tot el voltant dels flams i poseu-hi un plat damunt, tombeu el plat i el flam, de manera que el piqueu una mica del fons perquè s'acabi de desprendre.

dijous, 7 d’abril del 2016

crema de carxofes

LES MEVES OBSESSIONS

Fa dies que tenia ganes de fer una crema de carxofes, però tenia els meus dubtes. Volia posar la recepta abans que passès el temps de les carxofes. Ja sé que aquest hivern no he posat gaires sopes al bloc, però és que tampoc ha fet molt de fred. Feia dies que hi donava voltes a veure com la feia: Hi posaria més verdures? Quin gust de fons volia que tingués? Què hi podia posar, all, porros, ceba? Finalment se'm va ocòrrer posar-hi alls tendres de fons i després les carxofes. A sobre com a topping vaig pensar de posar-hi pinyons torrats. Ho vaig provar i èxit total. Trobo que la combinació queda molt encertada. Espero que us agradi quan la proveu. Si us agraden les carxofes també podeu fer: carxofes amb anxoves, carxofes confitadespasta petita amb carxofes o macarrons amb carxofes.







INGREDIENTS:

2 manats d'alls tendres

8 carxofes

3 cullerades de pinyons

oli, sal i pebre


Pelem els alls tendres. Els traiem la pell de fora que stà més seca i tallem la part de baix i el tros més verd de la part de dalt. Quan tenim la part blanca triada la tallem a trossos petits. Aprofitarem la part blanca per tenir un gust més dolç dels alls, la part verda té un punt més amarg.

Posem una olla al foc amb un fons d'oli i hi posem els alls tendres a trossos. Ho deixem a foc molt baix, volem que els alls quedein ben tous i confitats i no es recremin gens. Si els enrossim també notarem un gust una mica amarg i no volem.

Triem els carxofes, els traiem les fulles de fora fins a trobar que son tendres, ho notarem perquè es parteixen quan les dobleguem. Tallem la part superior de les fulles que son més verdes i més dures, gairebé fins la meitat. Un cop tenim els cors de les carxofes que és la part més tendre, les tallem a làmines primes. Si no les trieu bé ens trobarem fregalls a la boca, perquè les fulles de les carxofes que no son tendres son molt fibroses.

Les afegim a l'olla amb els alls tendres quan els notem ben tous, gairebé que es desfacin. Les amanim amb sal i pebre i tapem l'olla perquè es vagin fent a foc baix, que s'estovin.

Quan les veiem toves hi afegim aigua fins a cobrir-les i és el moment de posar el foc més fort fins que l'aigua bulli. Un cop l'hem portada a ebullició abaixem una mica el foc i deixem la sopa fent-se uns deu minuts.

Mentre en una paella sola, sense oli hi psoem les pinyons amb el foc baix. Anem remenant perquè es tombin de tots costats i es torrin per un igual. Apaguem el foc quan veiem que s'han enrossit.

Passem la sopa pel túrmix per obtebir-ne una crema ben fina. Paciència, ppasseu-ho força estona fina que la veieu fina.

La servim amb els pinyons per damunt.

diumenge, 3 d’abril del 2016

falsa sobrassada

UN ESMORZAR SALUDABLE

L'aspecte és totalment de sobrassada, no? Doncs no!, es tracta d'un paté 100% vegetal que podeu preparar vosaltres mateixos a casa. Un cop fet el podeu conservar en un  pot de vidre hermètic i posar-lo damunt de la torrada serà un moment. Necessiteu més idees per fer els vostres esmorzars més saludables? Mireu aquestes altres possibilitats per untar al pa: paté de pebrot, paté de sardines, paté de pèsols o entrepàfarcit.







INGREDIENTS:

20 trossos de tomàquet sec en oli

6 cullerades d'oli

4 cullerades de pinyons

1 gra d'all petit


Pelem l'all i preparem els demès ingredients dins un pot batedor. Podem aprofitar l'oli del pot dels tomàquets, que te pebre i espècies. Penseu que aleshores queda una mica picant! Si no ho volem picant hi posem oli normal.

Triturem tots els ingredients fins a obtenir-ne una crema ben fina. Podem sucar amb tomàquet la torrada abans d'untar-hi la falsa sobrassada. També es pot fer amb la torrada sola.

Penseu a fer-ne una bona quantitat per guardar-ne en un pot a la nevera.