dilluns, 30 de novembre del 2015

estofat de gall dindi a la taronja

CARNS SALUDABLES

El gall dindi és una carn molt saludable. No és gens greixosa i es pot preparar de moltes maneres. Aquí li hem donat un toc de taronja que li va molt bé. Una mica per recordar l'ànec amb taronja, però no te res a veure. Un bon plat per prendre al tuper, amb una fruita un àpat complet. El dia que m'ho vaig menjar, hi vaig posar uns espinacs saltats amb un all a la paella i la combinació hi quedava molt bé. Per fer aquest estofat farem servir la part de dalt de la cuixa tallada a tacos. És una carn molt tendra. Si voleu carns saludables proveu aquests plats: broquetes de gall dindiconill a la planxacuixes de gall dindi amb olivesconill escabetxatfilet de gall dindi al fornrodó de gall dindi amb raïmpollastre chop suey, filet de gall dindi amb tomàquet farcit de cuscústeriyaki de pollastre o conill al forn.






INGREDIENTS:

1/2 quilo de daus de gall dindi (de la part de dalt de cuixa)

2 pastanagues

1 ceba

1 cullerada de farina petita

1 taronja (suc i ratlladura)

3 cardamoms

1 tassa de cafè de vi blanc

1 tassa de cafè d'aigua

2 tasses d'arròs

1 gra d'all

oli i sal


Pelem la ceba i la ratllem. D'aquesta manera es desfarà a la salsa.

Pelem les pastanagues i les tallem a rodanxes no gaire gruixudes.

Ratllem per la part fina del ratllador la pell de la taronja. No la necessitem tota, ratlleu-ne una mica més de mitja. Només ratllem la part de color taronja, la part blanca és amargant.

Un cop ratllada la pell de la taronja, la tallem pel mig, exprimim el suc i el reservem en un got per després.

Salem una mica la carn. Posem una cassola al foc amb un fons d'oli, només just que cobreixi el cul de la cassola. Fem enrossir la carn de tots costats a foc mitjà-alt, la tombem fins que perdi el color de crua i agafi un color una mica torrat, no cremat.

Afegim les pastanagues, donem un parell de voltes a tot plegat i hi posem la ceba ratllada. Ho salem una mica i ho anem remenant perquè es faci de tot arreu. Quan veiem la ceba que ha canviat de color blanc a una mica daurada afegim a la cassola la cullerada de farina i remenem.

Seguidament hi posem el suc de taronja i la ratlladura de la seva pell.

Al cap d'uns segons hi posem la tassa de vi i al cap d'uns segons l'aigua. Ho deixem que s'escalfi i quan comenci a bullir tapem la cassola i ho deixem a foc baix fent xup-xup uns 30 minuts. Deixeu-ho fins que la carn sigui ben tendra.

Mentre aprofiteu per preparar l'arròs.

Pelem l'all i el laminem. Posem l'arròs en una escorredora i l'esbandim.

En un pot petit hi posem un rajolí d'oli i l'all laminat. Un cop agafi una mica de color l'all hi posem l'arròs i un got d'aigua. Ho salem una mica.

Anem afegint aigua mica en mica fins que l'arròs sigui cuit. Uns 20 minuts.

Servim un flam d'arròs amb el gall dindi al voltant.

dijous, 26 de novembre del 2015

bombons de fruits secs

ABANS DE CAURE

Abans de caure rodons a terra perquè fa estona que heu esmorzat i encara us falta una bona estona per dinar, us proposo dur una caixeta amb aquests bombons energètics. Amb un sol bombó d'aquests podreu aguantar una bona estona. Tornareu a ser persones. Estan fets amb fruits secs variats, com més variats siguin millor, més aportacions diferents tindran. Es poden guardar durant forces dies en una capseta metàl·lica ben tancada i no ocupen massa espai. Una amiga meva em va donar la idea, ella sempre en porta i la veritat és que dona molt bon resultat. Moltes gràcies Eli!








INGREDIENTS:

250 g de fruits secs variats (ametlles, avellanes, nous, nous de pecan, nous de Brasil, nous de macadàmia, panses, pinyons)

8 prunes seques

50 g de festucs

3 cullerades de coco ratllat



Posem en el got gran del túrmix amb les ganivetes grans per triturar bé els fruits secs variats que tinguem més les prunes seques.

Ho triturem tot plegat i en fem una pasta. Les prunes ajuden a lligar-ho i que es faci una massa compacte.

En fem boletes d'una mida petita.

Agafem els festucs i els esmicolem amb un ganivet sobre d'una fusta, tallant en diferents direccions fins a fer-ne trossos petits. També ho podem fer posant-los dins un drap de cuina i colpejant-los amb una mà de morter. Si teniu un molinet de cafè, serà menys traumàtic tot plegat. Penseu que no els volem reduir a pols, només els volem esmicolar.

Barregem els festucs junt amb el coc ratllat en un plat.

Passem les boletes pel coco i festucs i ho rebossem bé, premem perquè es quedi enganxat.

Posem els bombons en una capseta metàl·lica petita per facillitar el seu transport.



dilluns, 23 de novembre del 2015

amanida tèbia de tardor amb escabetx de rovellons

ELS COLORS DE LA TARDOR

Mireu quina amanida amb tots els colors de la tardor, marrons, taronges... La vista és bonica però el gust encara és millor. La podeu fer amb els rovellons escabetxats que trobareu en l'anterior recepta. Tenia altres amanides tèbies per fer, molt diferents totes, l'única cosa que tenen en comú és aquesta barreja d'ingredients freds amb calents. Mireu-les: amanida amb formatge rocafortamanida tèbia de boletsamanida tèbia de patates i salmó o amanida tèbia de primavera.






INGREDIENTS:

1/2 moniato

12 rovellons escabetxats

2 patates petites

enciam de fulla de roure

1/2 magrana


Posem les patates en un pot i les cobrim d'aigua. Deixem el pot al foc fins que bulli l'aigua i no ho apaguem fins que punxem amb una broqueta les patates i les trobem ben toves.

Mentre pelem un tros de moniato, amb mig moniato petit en tindrem prou. El tallem a rodanxes, després a tires i finalment en fem daus petits. Posem una paella amb oli abundant al foc i quan l’oli sigui ben calent hi posem els daus de moniato. Un cop fregits els retirem sobre d’un paper de cuina perquè en tregui l’excès d’oli. Penseu a fregir-ho amb l’oli ben calent, d’aquesta manera no us quedaran els daus oliosos.

Tallem la magrana pel mig, en sentit horitzontal. L’agafem amb la mà esquerra amb la part oberta contra el palmell de la mà. Agafem una mà de morter i anem donant cops a la part de la pell. Mantindrem els dits oberts, de manera que els cops fan desprendre els grans de magrana amb facilitat, ja ho veureu.

Pelem les patates i les tallem a làmines no gaire gruixudes.

En una plàtera hi disposem les fulles d’enciam ben escorregudes, al damunt les rodanxes de patates, els rovellons ben distribuits, els daus de moniato i els grans de magrana.


Ho amanim tot plegat amb l’oli de l’escabetx dels rovellons i un polsim de sal. És un bon joc de contrastos, boníssima!

dijous, 19 de novembre del 2015

escabetx de rovellons

BOTONS

Sabíeu que els rovellons petits es diuen botons? Doncs aquests petits botons de rovellons que fan tant de goig, quan els fas a la planxa queden en res, oi? En canvi van molt bé per fer un fricandó de carn. Avui us ensenyo una altra manera de cuinar-los. En farem un escabetx, que s'aguardarà força temps en un pot de vidre dins la nevera. Els podeu fer servir d'aperitiu o posar-los en una amanida si voleu. La propera recepta serà una amanida de tardor amb rovellons escabetxats, què us sembla? No cal que cuinem els bolets sempre amb all i julivert, els podem fer de moltes altres maneres: tempura de camagrocspatates confitades amb cepswok de vedella amb trompetes de la mortcroquetes de cepscrema de bolets o quiche de bolets.







INGREDIENTS:

1/2 quilo de rovellons de botó, petits

4 fulles de llorer

1 branca de romaní o farigola

5 grans d'all

1 cullerada grossa de pebre vermell dolç

2 cullerades grosses de pebre negre en boles

2 gots d'oli d'oliva

1/2 got de vinagre de Xerès

sal


Primer de tot preparem els bolets. Els netegem amb un pinzell mullat o amb els dits humits. Mai hem de posar els bolets sota un raig d'aigua perquè perden gust, queden aigualits.

Posem al foc els dos gots d'oli amb els 5 alls esberlats perquè deixin anar el gust. Hi afegim les herbes lligades amb les fulles de llorer fent un ramet perquè no es desfacin, el pebre vermell i les boletes de pebre negre.

Deixem que l'oli s'escalfi i hi afegim els rovellons, els deixem 5 minuts, han de quedar coberts d'oli.

Hi posem el mig got de vinagre i ho deixem de 7 a 10 minuts fins que l'alcohol del vinagre evapora i només en queda l'essència.

La proporció sempre serà aquesta 1/4 part de vinagre per una d'oli.

Un cop una mica refredats els posem en un pot de vidre net i els podem aguardar a la nevera, allà es poden conservar durant forces dies. El pot ha de ser ben net, millor si el rentem al rentavaixelles amb aigua ben calenta o el bullim abans de posar-hi els bolets.


diumenge, 15 de novembre del 2015

borscht crema de remolatxa

NO US ESPANTEU

Que no us faci por aquest color de sang. Només és remolatxa. No us agrada aquest color? És una crema diferent i queda amb un gust de remolatxa que no es fa pesat, no enfarfega. Sigueu valents! Ja sabíeu que el meu repte és utilitzar el màxim de productes de la terra que trobo a les botigues, cadascun te les seves propietats. M'agrada combinar-los i usar-ne una varietat gran. Aquesta crema es fa a les terres de l'antiga URSS. Ells hi posen una mica de vodka, jo he decidit portar-la més al nostre terreny i hi he posat una mica de Pedro Ximenez, a veure què us sembla. Amb el fred no hi ha res millor que una bona sopa. En podeu tenir de fetes a la nevera i escalfar-les, és un moment. Feu-ne sempre més quantitat per guardar-ne una part. Altres sopes de colors que podeu provar: crema de moniatocrema de bròquilcrema de pèsolssopa de tomàquet. Ja ho veieu n'hi ha de vermelles, de color taronja, de verdes, de tots colors!






INGREDIENTS:

3 cebes petites

2 remolatxes ja cuites envasades al buit

1 porro

1/2 llimona

100 ml de crema de llet

anet fresc o sec

1 cullerada sopera de Pedro Ximenez (és un vi tipus Xerès amb un punt dolç i de sabor intens)

sal i pebre


Pelem les cebes i les tallem a daus mitjans.

Pelem el porro i el rentem bé entre les fulles. Per fer-ho podeu fer un tall fins a mig porro, de dalt a just fins la part blanca. D'aquesta manera podreu fer entrar l'aigua entre les fulles i netejar-lo bé.

Tallem tota la part blanca del porro a rodanxes, de la part verda només aprofitarem la part interior, les capes de dins que son més tendres.

En una olla hi posem una mica d'oli i hi posem la ceba i el porro. Ho amanim amb una mica de sal i pebre. Ho deixem tapat a foc mig i ho remenem de tant en tant. Volem que s'estovi bé i faci suc, per això la tapem. El foc no ha de ser alt, que si no se'ns torraria la verdura i no ho volem.

Tallem les remolatxes cuites a daus i les afegim a l'olla quan veiem que la ceba i el porro s'han ben estovat.

Hi afegim brou  fins a cobrir-ho. Podem utilitzar un brou de bullir verdures del dia anterior o algun brou preparat que tingueu. Si no en teniu hi podeu posar aigua. Sobretot just fins cobrir les verdures, no n'hi poseu més o us quedarà una sopa aigualida.

Ho deixem bullir tot plegat uns 5 minuts. Tot ja està cuit, no necessita més temps.

Passats aquests minuts hi posem el suc de mitja llimona, la cullerada de Pedro Ximenez i 100 ml de crema de llet. Ho batem tot plegat, en aquest moment la tastem per si necessitem posar-hi una mica més de sal.

Quan servim la sopa hi posem una mica de crema de llet i anet trinxat per sobre.

Si enlloc de posar-hi crema de llet voleu utilitzar nata per cuinar muntada us quedaré fins i tot més aparent una cullerada de nata sobre de la sopa. Per muntar la nata només heu de batre-la com si fóssin clares a punt de neu.


dijous, 12 de novembre del 2015

quinoa amb trompetes de la mort

EL NOM NO ACOMPANYA

Aquests bolets reben el nom de trompetes perquè precisament tenen aquesta forma. Lo de la mort els ve pel seu color negre. Amb el nom que tenen no sembla que siguin molt animades però no és així. Son molt gustoses les trompetes de la mort. Amb poca quantitat n'hi ha prou per deixar un plat ben saborós. Ja sabeu a més que els bolets, siguin la mena que siguin, son indigestos, per tant convé no menjar-ne molta quantitat. També sabreu que no contenen apenes calories, pràcticament el 90 % son aigua, però deixen el seu aroma en els plats i només per això ja val la pena menjar-ne. Avui ho farem amb una combinació guanyadora, amb quinoa! Us agrada la quinoa? Doncs podeu fer aquestes altres receptes: quinoa amb verduresamanida de quinoa i pastanaga o quinoa amb llenties.
Us introdueixo un ingredient que és l'oli de sèsam, per fer plats amb gust oriental, woks, pastes, verdures... és fantàstic. Quan en trobeu en alguna botiga especialitzada l'agafeu, una ampolleta petita dura molt perquè només en fem servir unes gotetes cada vegada.







INGREDIENTS:

2 tasses de quinoa

100 g de trompetes de la mort

1 ceba petita

1 all petit

1 tros de gingebre

2 cullerades de formatge ratllat tipus serrat

soja

oli de sèsam



Netegem les trompetes de la mort. Normalment només porten una mica de terra enganxada al peu, que li podem tallar, i hem de vigilar perquè dins la trompeta de vegades s'hi amaga una mica de terra o alguna fulla petita. No cal remullar-les per netejar-les, només les netegem bé de terra i fulles.

Pelem la ceba i la tallem a trossos ben petits.

Pelem el tros de gingebre com de 2x2 cms i el ratllem amb el ratllador de forats petits.

Pelem l'all i el podem trinxar amb un trinxador d'all que ens quedarà ben petit.

En una cassola petita hi posem una mica d'oli i hi posem primer la ceba. La deixem fins que es torna transparent i hi afegim l'all  i el gingebre. Ho deixem uns segons perquè es cou molt ràpid i hi afegim les trompetes de la mort. Deixem coure's tot plegat 5 minuts, les trompetes son una mica dures i necessiten una mica de cocció.

Hi afegim 4 tasses d'aigua, un rajoli de soja fosca i unes gotes d'oli de sèsam. L'oli de sèsam és molt gustós i molt fort, se n'hi ha de posar molt poc però li dona un gustet deliciós.

Quan l'aigua bulli hi afegim la quinoa i la deixem fer a foc baix 15 minuts tapada.

Ho podem servcir amb una mica de formatge serrat, que és el nostre formatge manxec que es fa als Pirineus. El podem ratllat per sobre amb la quinoa ben calenta.

dilluns, 9 de novembre del 2015

truita de mongetes

LA SENZILLESA

La senzillesa d'alguns plats no els hi resta el saborosos que queden. De vegades de les combinacions més senzilles en surten grans plats. En aquest cas l'acompanyament és un valor afegit. El fonoll ens farà païr millor el llegum, què més volem? Suposo que molts ja feu truites de mongetes normalment però avui us hi poso l'afegit d'una salsa verda per cuinar-ho. Com ho veieu? No complico res, només hi afegeixo una mica de sofistificació que s'agraeix. A més a mi sempre m'han costat d'empassar les mongetes, se'm fa una pasta a la boca, així que amb aquest maridatge de l'amanida fresqueta tot resolt. Voleu veure altres plats de mongetes acompanyades de frescor per passar millor? Doncs podeu consultar: mongetes amb anísmongetes amb shitakesempedratamanida de mongetes de colors o amanida de mongetes amb escalivada. Penseu a comprar el llegum cuit de qualitat. Al mercat és on trobareu el millor llegum cuit. El podeu congelar i treure'l quan el necessiteu, no cal que aneu a comprar cada setmana al mercat si no podeu.









INGREDIENTS:

4 ous

250 g de mongetes cuites

1 gra d'all

1 ramet de julivert

enciam

1 tros de fonoll 

1 taronja

oli i sal Maldon



En un pot de túrmix hi posem un all pelat i el ramet de julivert junt amb un bon raig d'oli. Ho triturem fins que queda ben fi. En farem servir un parell de cullerades per fer la truita, el que us quedi el podeu guardar en un pot de vidre a la nevera per amanir una sípia a la planxa o un tall de llom.

En una paella hi posem un parell de cullerades d'oli d'all i julivert i hi passem les mongetes perquè agafin el gust amb el foc baix.


Mentre batem els ous amb una mica de sal.


Tirem els ous a la paella i apugem una mica el foc. Anem fent forats al fons perquè l'ou qualli per sota i ho deixem una mica amb el foc baix uns dos a tres minuts.


Tombem la truita ajudant-nos d'un plat. Tapem la paella amb un plat, posem una mà damunt del plat i amb l'altre agafem la paella i la girem de manera que la truita ens quedi dins el plat. Deixem lliscar de nou la truita dins la paella pel costat que encara es cru i la deixem fer-se uns cinc minuts més a foc baix. Finalment la traiem de la mateixa manera amb un plat per damunt.


Preparem una amanida amb unes fulles d'enciam ben netes i escorregudes.


Agafem una taronja i li traiem la pell com si pelèssim una poma. Hem de treure tota la pell, de manera que ens quedin els grills sense la pell prima de fora. Amb un ganivet resseguim els grills de la taronja per dins a fi de treure-ls la fina pell que tenen entre un i l'altre. Deixem els grills completament pelats per posar-los a l'amanida.


Traiem la fulla de fora del fonoll que sol ser més dura i el tallem a làmines ben primes.


Posem la taronja i el fonoll damunt de l'enciam i ho amanim amb una mica de sal i oli.


Servim la truita acompanyada de l'amanida. 




dijous, 5 de novembre del 2015

llom a la sal

QUEDAR BÉ AMB POCA FEINA

El somni de qualsevol cuinera és aquest. Doncs el llom a la sal és el vostre plat. Es fa sol. Només heu de pensar amb què el voleu acompanyar i dedicar els vostres esforços a això. A part de l'acompanyament que jo us proposo avui també el podríeu acompanyar de: patates gratinpuré de patata a la llimonapuré de moniato a la taronjapuré de patates i boletsverdura al forn o albergínia oriental. I també podeu fer una salsa tipus vitello tonato enlloc de la que us proposo avui. Acompanyar-lo de melmelades diferents com una de poma i ceps o de calçots també seria interessant. I un puré de poma hi quedaria superbé. Ara la vostra feina serà decidir amb què voleu acompanyar aquest llom boníssim!! Mai més direu que el llom és sec i estellós. Proveu-lo d'aquesta manera, queda melosíssim. Per mi és la millor manera de cuinar el llom. 










INGREDIENTS: (per a 6 persones)

1 llom de porc d'un quilo tot d'una peça (millor que sigui del tros de dos colors)

1 quilo de rovellons

1 quilo de sal gruixuda per enfornar

romaní i farigola en branca

maionesa

mostassa ancienne (la que te boletes dins)

4 grans d'all

oli

sal i pebre


Comencem encenent el forn al màxim.

Barregem la sal gruixuda amb farigola esmicolada amb les mans i fulles de romaní sense les branques.

Preparem una plàtera llarga on ens hi càpiga el llom. A sota hi posem una fina capa de la sal gruixuda. Damunt hi posem el llom i el tapem amb la resta de sal que el cobreixi bé per tot arreu, que quedi ben cobert. Esquitxem la sal de la part de dalt amb aigua, ho podem fer amb la mà mateixa, només unes esquitxades just per humitejar una mica la sal i que es quedi segellada amb l'escalfor.

Posem el llom al forn a 200º. El deixarem 45 minuts. Això, ja ho veieu, no porta cap feina.

Mentre podem fer l'acompanyament que vulguem.

Netegem bé els bolets de la terra que puguin portar. Ho ferm amb un pinzellet i amb els dits lleugerament humits, mai sota un raig d'aigua. Si els mullem ens quedaran ben aigualits perquè son com una esponja.

Preparem un farcell lligat amb les herbes, una branca de romaní i una de farigola. Ho lliguem amb fil de cosir i d'aquesta manera no s'escamparan les fulles.

Posem en una paella al foc que sigui prou grossa per posar-hi tots els bolets i hi posem un fons d'oli. Hi afegim els 4 grans d'all esberlats, els donem un cop sec perquè es trenquin una mica i deixin anar el seu aroma. Hi afegim el lligat d'herbes perquè l'oli agafi també el gust.

Seguidament hi posem els bolets i els amanim amb sal i pebre. Els saltem a la paella a foc viu mirant de no remenar-los gaire però si fent que no quedin sempre a sota els mateixos. Si els remenem es desfaran i també deixaran anar molt de suc. Podeu fer servir rossinyols, rovellons, fredolics, camagrocs o fins i tot posar-ne de tots barrejats.

Un cop veiem que els bolets s'han estovat i han agafat un color més fosc ja seran cuits i apaguem.

Preparem una salsa amb 4 cullerades soperes de maionesa ben curulles i una cullerada petita de mostassa ancienne. Si us agrada més forta hi podeu posar una mica més de mostassa.

Quan traiem el llom del forn hi posem un drap damunt i amb una cullera grossa piquem la capa del damunt de sal. Hi posem el drap perquè la sal no s'escampi per tot arreu. Un cop trencada la capa de sal traiem el tros de llom i el posem en una altra plàtera i el tallem a talls prims.

El servim amb bolets i una mica de salsa de mostassa ancienne.

Si no us mengeu tota la carn la podeu guardar en un recipient hermètic i menjar-la com a fiambre fred  sobre de pa o acompanyant una amanida. Fins i tot fred es pot prendre com a tall dins del tuper. Us donarà per molt aquest llom ja ho veureu.




diumenge, 1 de novembre del 2015

amanida de verat escabetxat

DEIXAR-SE PORTAR

No hi ha res més bonic que anar a comprar sense cap idea predeterminada i deixar que els ulls se t'en vagin darrera d'algun producte que et crida l'atenció. Sobretot amb la verdura, la fruita i el peix ho hem de fer tan com puguem. Anem al mercat i hi ha un verat que ens crida, és brillant, te els ulls que no estan enfonsats i es veu que encara te nervi, que quan l'agafen a la mà es manté ferm i no cau a banda i banda de la ma. Això vol dir que és ben fresc. Doncs ràpid cap al cistell, després ja veurem com el cuinem. Per això teniu el bloc. Si poseu al buscador "verat" us sortirà com el podeu fer. A mi  l'altre dia al mercat em va passar això. Un verat em va cridar l'atenció i me'l vaig endur sense dubtar-ho. Vaig pensar de preparar-lo en escabetx perquè tenia una bona mida per fer-ho. No era massa gros, ni tampoc massa petit. Un cop escabetxat es pot guardar amb el mateix suc uns quinze dies. Us podreu fer també un bon esmorzar saludable damunt d'una llesca de pa. No costa res fer un escabetx, ja ho veureu. Més receptes amb peix blau: marmitako de bonítolverat a la planxasardines al fornsalmó saltatcarpaccio de salmófritata de patata i salmóamanida tèbia de patates i salmó o salmó amb pesto.







INGREDIENTS:

per fer l'escabetx: podeu mirar la recepta de sardines en escabetx

500 g de verat que tinguin una mida mitjana (un parell)

2 pastanagues

1 ceba

1 tassa gran d'oli

1/2 de vinagre de vi negre

2 cullerades petites de grans de pebre negre

1 taronja

1 gra d'all

2 fulles de llorer

per l'amanida

enciam

1 tomàquet de pebrot (Son els llargs acabats en punta. Son carnosos i dolços, van molt bé per amanir)


Demanarem a la peixeteria que ens treguin quatre lloms llargs de cada verat. Dos filets de cada costat, de manera que ens quedi lliure d'espines. Per això necessiteu la complicitat de la peixetera que és bàsic. És urgent que trobeu la vostra peixetera de capçalera si és que encara no l'heu trobada. No és el mateix portar els filets fets cap a casa que haver-ho de fer tu, no és gens fàcil.

Preparem les verdures. Pelem la ceba i la tallem a llunes. Pelem la pastanaga i la tallem a rodanxes ni primes ni gruixudes.

Posem en una cassola no gaire ample la tassa d'oli. Volem que ens quedi tot cobert si ho posem en una cassola molt ample l'oli no arribarà a cobrir-ho tot.

Afegim a la cassola el llorer, l'all, el pebre negre i la pell de mitja taronja, només de la part taronja. Per treure la pell primeta de la taronja ho podem fer amb un pelador de patates que ens anirà molt bé.

Deixem que l'oli s'escalfi al foc, a foc mitjà. Veurem que l'oli va agafant el gust de tot el que hi hem posat. Quan l'oli estigui calent, ho podem veure perque el que hi hem posat a dins es posarà a ballar, hi posem les verdures. Les deixem fer durant 5 minuts. Hi afegim el vinagre i apugem el foc per tal que s'evapori l'alcohol i en quedi només l'essència. Ho deixem uns 3 minuts així.

Afegim a la cassola els filets de verat i ho deixem un minut, fins que l'oli torna a agafar temperatura i apaguem el foc. La mateixa escalfor acaba de coure els filets i d'aquesta manera ens queden ben melosos i no s'assequen gens.

Ho deixem refredar dins el mateix oli amb tots els ingredients i així es pot guardar a la nevera ben tancat en un recipient hermètic durant 15 dies.

Per fer l'amanida hi posem primer les fulles d'enciam i el tomàquet tallat en rodó pel voltant. Damunt hi posem els filets de verat i una mica de pastanaga i ceba de l'escabetx. Finalment ho amanim amb l'oli de l'escabetx.