dimecres, 31 de desembre del 2014

papillote de llenguado amb herbes

HO VOLEM TOT?

Ho volem tot? Volem un plat per quedar bé i que sigui saludable i ràpid? Aquí el teniu. Aquest llenguado en papillote és perfecte. Si a més voleu que sigui econòmic, que ja hem dit que ho volíeu tot, doncs ho podeu fer amb una orada de ració de les de piscifactoria. Però si és per festes poseu-hi llenguado que un dia és un dia. També el podeu preparar d'altres maneres el llenguado: rotllets de llenguado al forn o a la meunière.







INGREDIENTS:

2 llenguados

1 all

fulles de sàlvia i romaní

salsa de tomàquet a la genovesa:

1 tomàquet de pera

6 olives d'Aragó

1 tomàquet sec en oli

2 cullerades de postres d'oli de la conserva dels tomàquets

sal i pebre


Primer encenem el forn per escalfar-lo a 180º.

Després salpebrem el peix i hi posem una mica d'oli a cada cara. Hi afegim les herbes ben picades si les teniu fresques o senzillament, si les teniu seques de pot, tal i com estan. Feu l'all a làmines i en posem una mica per sobre. Si no us agrada trobar l'all podeu posar-lo d'una manera més subtil. Unteu la part del paper d'alumini amb l'all abans de posar-hi el peix. Per untar-lo bé l'heu de partir primer per la meitat.

Tallem el paper d'alumini d'una mida suficient per embolicar el llenguado. El posem al mig i unim les dues puntes del paper i l'anem doblegant fins que ens quedi ben estret. Volem que quan l'emboliquem ens quedi un paquet hermèticament tancat i aquesta és la manera. Ara anem doblegant les puntes també fins deixar-les arran de peix. Aquest és el secret de la papillote, que quedi ben tancat perquè el peix es cogui amb el seu mateix suc.

Un cop embolicats els posem en una plàtera de forn a 180º durant 10 minuts.

Mentre podem preparar la salsa. Pelem el tomàquet de pera i li traiem les llavors. El tallem a quadrats ben petits.

Tallem el tomàquet en oli a trossos ben petits també. Traiem els pinyols de les olives negres i les tallem petites.

Barregem en un bol els tomàquets amb les olives i hi afegim les cullerades d'oli de la conserva, perquè és un oli ja aromatitzat. Hi posem un rajolí d'oli normal i una mica de pebre i ja tindrem la salsa.

Servim el peix acompanyat d'una salsera a taula perquè cadascú se'n serveixi.

dilluns, 29 de desembre del 2014

magret d'ànec amb salsa vermella

LA FORMA DEFINITIVA

El més difícil del magret és encertar la cocció al punt. No el volem trobar completament vermell de dins, però tampoc el volem cuit del tot perquè és quan queda sola de sabata. Avui us explico la forma definitiva d'aconseguir la cocció òptima. Acompanyeu el magret d'ànec del que vulgueu, amb una melmelada de gerds hi queda molt bé. Avui us proposo una salsa més original. Fa dies que la volia provar de fer. Vaig tenir la idea quan un dia vaig sentir que els productes del mateix color solen casar bé a la cuina. D'aquesta manera també us vaig posar ja fa temps el puré de moniato a la taronja o la crema de pastanaga i carbassa. En aquest cas es tracta del color vermell i barrejo maduixes i tomàquet, mmm! Un plat de festa per aquests dies que encara queden. Que sembla que no s'acaben mai els àpats de nadal!








INGREDIENTS:

1 magret d'ànec

12 maduixes

1 tomàquet madur

1/2 llimona

2 cullerades de postres de sucre roig (sense refinar)

estragó

pebre de 5 colors

sal i pebre



Encenem el forn a 150º perquè s'escalfi.

Ara preparem el magret per coure'l. Tallarem superficialment la part de la pell a talls diagonals formant rombes petits. Feu-ho amb un ganivet ben esmolat. El salpebrem bé per tots dos costats, amb pebre negre i sal.

En una paella freda i sense gens d'oli hi posem el magret que la pell toqui la paella. No cal posar-li oli perquè el mateix greix que es desfarà ja ens donarà el greix necessari per coure'l. Ho deixem a foc mig fins que veiem que la pell ens ha quedat d'un color torrat. Aleshores el tombem i el deixem 2 minuts de l'altre costat. Just perquè perdi el color vermell. Un cop ja sellat a la paella el posem en una plàtera petita d'anar al forn i el deixem just 5 minuts a 150º. El traiem i el deixem reposar.

Mentre podem preparar la salsa que és molt ràpida. En la mateixa paella que hi hem fet el magret primer hi traiem el greix, en deixem només un fons. La tornem a posar al foc i hi afegim les maduixes ben rentades i partides en trossos. Hi afegim el suc de la mitja llimona i les cullerades de sucre. Ho condimentem amb l'estragó i el pebre de 5 colors. Al cap d'uns quants tombs quan veiem que les maduixes ja s'han estovat hi afegim el tomàquet ratllat. Ho deixem tot plegat que cogui uns 7 minuts.

Un cop el magret ja ha reposat veureu que ha deixat anar suc. Aleshores el tallem a talls prims i el servim amb la salsa per sobre. Hi podem afegir una mica més d'estragó per sobre si voleu. 








dissabte, 27 de desembre del 2014

escuma de pera amb gelat

POSTRES

Volem postres després d'aquests àpats? Estem farts de torrons? Fa uns anys ja us proposava la fruita com alternativa o complement als torrons. Us recomanava sobretot la barreja de papaia i pinya que son les fruites més digestives. Si les talleu com a carpaccio ben primes i les alterneu en una plàtera us quedarà ben vistós i a més us ajudarà a la digestió. Però avui us proposo una altra cosa. Fer una escuma lleugera.








INGREDIENTS:

2 peres ercolines o llimoneres

2 cullerades de gelat de nata

2 nabius o gerds



Utilitzarem peres ercolines o llimoneres que son més gustoses, tenen aquest punt d'àcid. Si no en trobem ho podem fer amb pera blanquilla que estigui sucosa i posar-hi unes gotes de llimona.

Pelem les peres i traiem els pinyols. Les posem en una batedora de got que ens les trituri del tot i ens faci com una escuma.

La servim en una copa amb una cullerada de gelat de nata i un nabiu o un gerd damunt.




divendres, 19 de desembre del 2014

espàrrecs amb salsa de parmesà

ENTRANT

Un entrant per festes. No renuncieu a fer entrants amb verdures, aquests dies que mengem tanta proteïna ho hem de compensar amb verdures de tant en tant, no trobeu? Aquest espàrrecs son molt senzills i amb la galeta de parmesà que li dóna un toc. Si n'heu de fer per molta gent jo us recomano  saltar-los per tandes i després fer la salsa. Un cop feta la salsa barrejar-ho amb tots els espàrrecs.  Ja veureu que queden al dente i son deliciosos. També podeu fer una galeta de parmesà en una paella gran i tallar-la en porcions. Bon profit!










INGREDIENTS:

1 manat d'esparrecs

1/2 bric de crema de llet

1 tassa de llet semidesnatada

50 grs de formatge parmesà ratllat

pebre negre

pebre de 5 colors

oli i sal



Primer de tot posem una paella al foc fins que estigui ben calenta. Hi espolsem parmesà fins a cobrir el fons. Ho deixem a foc fort una estona. Quan veieu que es desfà tot el formatge i es torna d'un color torrat i es desenganxa del fons, el traieu i el deixeu sobre d'un paper vegetal. Notareu que és tou però quan es refredi s'endureix i agafa aquesta textura de galeta.

Triem els espàrrecs, els partim amb la mà i veureu que es trenquen per on ja no son tendres. Només aprofitem la part de la punta.

Posem una paella gran al foc amb un rajolí d'oli i saltem els espàrrecs. Els salpebrem i seguim saltant.

Al cap d'uns 7 minuts hi podem posar la crema de llet, la resta del formatge parmesà ratllat, la llet i pebre de 5 colors. Ho deixem un parell de minuts fins que veiem que bull i s'espesseix la salsa. I ja ho podem servir amb la galeta damunt per decorar.

dilluns, 15 de desembre del 2014

amanida de poma i nabius

NABIUS

Ara trobem nabius secs i els podem fer servir tant per postres com per amanides. Son menys dolços que les panses, tenen un toc àcid que els fa molt agradables. Aquesta amanida te una mica de tot, salat amb el fuet o també el podeu substituir per pernil, àcid dels nabius, dolç de la poma i la vinagreta de nous. És tot un equilibri. Penseu sempre a fer-ne trossos petits dels ingredients per facilitar que en cada cullerada es pugui pescar una mica de cada cosa. Teniu d'altres amanides amb gustos contraris com: amanida amb boletes de formatgeamanida amb vinagreta de maduixesamanida d'hivern o amanida amb raïm a la francesa.







INGREDIENTS:

1 enciam de fulla de roure

1 poma

1 cullerada de nabius secs

4 talls de fuet

vinagreta de nous



Rentem bé unes 6 fulles d'enciam i les centrifuguem perquè no hi quedi gens d'aigua. Si no teniu centrifugadora ho podeu fer amb paper de cuina.

Pelem la poma i la tallem a llunes ben primes.

Fem dauets dels talls de fuet.

Fem la vinagreta de nous triturant tots els ingredients amb un túrmix.

Col·loquem les fulles d'enciam a sota i per damunt hi repartim la poma, els nabius i els daus de fuet. Ho amanim amb la vinagreta de nous.

divendres, 12 de desembre del 2014

tartar de tonyina

DIES DE FESTA

Us posaré unes quantes receptes per fer en dies de festa per si agafeu idees. N'hi haurà que seran elaborades i també n'hi haurà de lleugeres pels sopars de després d'un dinar contundent. Ja sabeu que no cal fer-ho tot al peu de la lletra, ho podeu adaptar al vostre gust. Aquesta recepta és d'una amanida amb peix. En aquest cas però us ha d'agradar el peix cru, si no ho teniu magre. Si us agrada us recomano també carpaccio de salmócebiche de rap o tartar de salmó a la japonesa. Penseu que abans de cuinar una recepta amb peix cru sempre l'heu de congelar durant un mínim de 24 hores. Un cop descongelat el podeu cuinar normalment. És per evitar contraure un paràsit que pot portar el peix cru. 








INGREDIENTS:

100 g de tonyina en un tall

1 alvocat

fulles d'enciam

suc de mitja llimona

1 cullerada de postres de salsa Espinaler (la d'amanir les escopinyes)

1 cullerada de postres de salsa de soja dolça

1 cullerada de sèsam

sal i pebre



Traiem la pell de la tonyina i també apartem si te un tros de carn més fosca, no l'aprofitarem.

Tallem sobre d'una fusta la carn de la tonyina amb un ganivet ample. Ho fem en una direcció i en una altra fins que sembli carn trinxada. No ho feu mai en un robot perquè us quedarà una pasta i no és agradable.

Un cop tenim la carn així l'amanim amb sal i pebre, el suc de llimona, i les salses Espinaler i de soja.
Ho barregem tot plegat.

Tallem l'alvocat pel mig, clavem un ganivet pla al pinyol i tombem el ganivet perquè es desprengui de l'alvocat. En traiem la carn amb una cullera i el tallem a daus.

Rentem bé les fulles d'enciam i les escorrem perquè no hi quedi gens d'aigua.

Muntem el plat col·locant a sota les fulles d'enciam i damunt l'alvocat i finalment la tonyina i hi espolsem pel damunt el sèsam. Si teniu un aro per fer de motlle us anirà molt bé, però si no el teniu ho feu fent muntanyeta i Santes Pasqües.



dimarts, 9 de desembre del 2014

pollastre farcit

PER A NOTA

Aquesta és una recepta d'aquestes per iniciats i que hagin de fer un menú aquestes festes una mica més vistós i complicat. Per tant hi posariem tres forquilles en quant a dificultat, però això no vol dir que no es pugui fer. Senzillament hi haureu de posar més atenció. El primer que necessiteu és una polleria que us preparin un pollastre desossat sencer per poder farcir. Demaneu que us donin també fil per poder-lo lligar a casa un cop farcit. No necessiteu res més especial. Endavant!
Teniu altres receptes de pollastre originals per a fer: pollastre amb magranapollastre al cava o pollastre al conyac







INGREDIENTS:

1 pollastre desossat sencer

6 talls prims de bacó

150 g de botifarra crua gruixuda

1 poma

1 bossa de patates de les més menudes

2 cebes tendres

1 got de conyac

1 got de brou

1 cullerada de panses

1 cullerada de pinyons

un polsim de canyella

oli

sal i pebre


Encenem el forn a 180º perquè s'escalfi.

Ara agafem un bol i hi preparem el farcit. Hi posem la carn de la botifarra sense la pell. Pelem la poma i la ratllem dins el bol. Tallem dos talls de baco i els afegim a dins també. Hi posem les panses i els pinyons, el polsim de canyella i tres cullerades de conyac. Ho remenem bé perquè quedi ben barrejat.

Netegem bé el pollastre de les plomes que pugui tenir a la pell. Posem el pollastre pla amb la pell a sota. Damunt hi posarem 4 talls de bacó ben repartits que cobreixin tot el pollastre. Posem el farcit al mig i tanquem el pollastre estirant de la pell de manera que es creui una mica. Agafem les puntes da dalt i de baix, ben doblegades de manera que no s'escapi res i hi posem un escuredents que ho subjecti.

Ara vé el moment de fer un paquetet com si fos un regal. Passem el fil de lligar-lo d'una punta a l'altra i el lliguem amb un nus. Aleshores l'anem lligant fins l'altre costat fent tombs i passant el cordill d'enrera a endavant fins a arribar a l'altra punta. Vigilem que la pell ens quedi ben solapada perquè no s'escapi el farcit per enlloc. Mireu que quedi ben compactat el tall de pollastre.

Un cop el tingueu així el salpebreu per fora i el poseu en una plata que pugui anar al forn amb un raig d'oli pel damunt. La plata no ha de ser ampla, perquè si  ho és el pollastre es ressecarà més i el suc es cremarà. Mirem que sigui una plata fonda i estreta, que ens pugui recollir els sucs i que el pollastre es cogui amb el seu propi brou. Abaixem el forn a 150º i el deixem 15 minuts i després el tombem perquè es rosteixi també la part de sota 15 minuts més.

Passada aquesta mitja hora hi posem les patates petites tallades per la meitat tot al voltant del pollastre. Hi posem les cebes tendres pelades i tallades a llunes. Les col·loquem sota del pollastre, fent-li com un llite perquè no es cremin massa. Ho reguem amb el brou i el conyac tot tirant-ho per sobre del pollastre.

Ho posem al forn durant 20 minuts més. Ho tombem de l'altre costat i ho deixem 10 minuts més.

Ho servim fent-ne talls prims i acompanyat de les patates i la salsa que s'ha fet.

dijous, 4 de desembre del 2014

macarrons amb fonoll

QUÈ ÉS AIXÒ?

Hi ha verdures que ens son estranyes, no hi ha costum de menjar-ne aquí. Això passa amb el fonoll.  Te l'aparença d'un bulb i li surten unes fulles primes que semblen un plomall. És una verdura molt fina i es pot menjar en amanides, ratllada com si fos pastanaga, per exemple i també cuinada. Ja us vaig posar fa un temps una amanida amb fonoll i taronja i avui us posaré un exemple de fonoll  cuinat. Queda finíssim ja ho veureu! M'agrada aprendre a utilitzar aquestes verdures que no ens son tan familiars. Com sempre dic: com més variada sigui la nostra alimentació més rica serà.





INGREDIENTS:

175 grs de macarrons

1/2 fonoll

1 ceba tendra petita

2 tomàquets madurs

1 gra d'all

12 olives negres d'Aragó

1 rajolí de vinagre de Mòdena

oli i sal


Posem una olla amb aigua abundant al foc i un grapat de sal. Quan bulli hi tirem la pasta i la bullim el temps que ens indiqui l'envàs.

Traiem la fulla exterior del fonoll que normalment és més dura. El partim ple mig, l'altre el podem deixar per fer una amanida. Pelem la ceba també.

Ratllem el fonoll i la ceba amb un ratllador manual o en un robot.

Posem una paella al foc amb un fons d'oli. Hi afegim un all esberlat amb un cop per aromatitzar l'oli, després la ceba i el fonoll ratllats. Ho deixem a foc mig fins que s'estovi.

Ratllem els dos tomàquets i els aboquem a la paella quan la verdura s'hagi estovat. Ho deixem fins que el tomàquet es torna més compacte. Podem aprofitar mentre per treure el pinyol de les olives. Sempre és més agradable menjar-se-les sense pinyol.

Un cop el tomàquet està cuit hi aboquem un rajolí de vinagre de Mòdena i ho deixem que es redueixi. Un cop reduir ens quedarà la seva dolçor, no patiu que no notareu gust de vinagre. Això sí no sigueu massa generosos amb el rajolí.

Finalment hi afegim les olives negres i després d'un parell de tombs ja hi podem posar els macarrons. No passa res si en hi va a parar una mica de brou de bullir-los, ja veureu que al foc de seguida es consumeix. Apaguem el foc al cap d'un parell de minuts.

Ho podeu decorar amb una branqueta del plomall del fonoll!