dissabte, 31 de maig del 2014

pastís de tonyina

ES FA LLARGA L'ESPERA

D'altres anys a aquestes alçades ja ens haviem banyat a la platja... Fa dies que tinc aquesta recepta preparada i esperava que vingués per fi la calor, però no hi ha manera! Diuen que la setmana que vé pugen les temperatures, en fi, jo us l'avanço per si un cas. Una recepta per un sopar lleuger o com a primer plat. Ah, i dins d'un tuper també la podeu prendre de ppicnic a la platja, esperem que faci bó!





INGREDIENTS:

6 fulles d'enciam llarg

1 tros petit d'una ceba tendra

1 ou

julivert

1 pastanaga

2 llaunes tonyina

3 llesques de pa de motlle del llarg

per la maionesa:

1 got d'oli de girasol

1 ou

1 rajolí de vinagre de vi que no sigui de Módena

1 pessic de sal


Posem un pot amb aigua i un ou al foc. Un cop comenci a bullir comptem 15 minuts i ja el podem apagar. Hi afegim aigua freda per poder pelar millor l'ou.

Rentem bé les fulles d'enciam i les escorrem del tot. Les trinxem amb un ganivet.

Pelem la ceba i n'agafem un troç petit i la fem a bocins, com més petits millor.

Pelem la pastanaga i la ratllem, excepte unes rodanxes de la part més ampla, que tallem al biaix perquè ens quedin decoratives per posar després per sobre.

Posem un ou en un pot batedor amb una mica de sal, el vinagre i el got d'oli. Posem el túrmix al fons i el'engeguem, el deixem 20 minuts al fons i després comencem a pujar lentament, i ja tenim feta la maionesa.

Barregem en un bol les llaunes de tonyina, la pastanaga ratllada, la ceba ben trinxada, l'enciam i julivert ben trinxat. Hi posem unes cullerades de maionesa i ho tornem a barrejar.

Posem una llesca llarga de pa de motlle i a sobre mitja part de la barreja ben repartida. A sobre hi posem una altra llesca i la barreja que ens queda. Ho tapem amb l'altre llesca i ho untem amb maionesa. Ho decorem amb l'ou dur ratllat i els talls ovalats de pastanaga.




diumenge, 25 de maig del 2014

pop amb patates i allioli

QUÈ ES MILLOR?

Quan et menges aquest plat no saps que és millor si les patates o el pop. Les patates queden delicioses, absorbeixen tot el gust del pop i queden tendríssimes. Un cop li agafes el truc per cuinar el pop, no té més secret. Es tracta de congelar-lo un parell de dies abans de cuinar-lo. Això li trenca les fibres i el torna més tendre. Abans aixó es feia a base de colpejar-lo amb una mà de morter. Em sembla que ara no estem per aquestes violències, ha, ha. Sempre el podeu comprar ja bullit, però aleshores no tindreu aquest magnífic suc per coure les patates. Ho sento no es pot tenir tot!









INGREDIENTS:

1 pop

2 patates grosses

allioli

1 got d'oli d'oliva d'acidesa forta, gustós

1 ou

1 gra d'all gros o dos (segons els gustos)

sal


Posem una olla a pressió al foc amb aigua i sal i quan bulli hi posem el pop a dins, el deixem uns segons i el tornem a treure a fora. Repetim l'operació tres vegades. Es tracta d'"espantar-lo" diuen. Una vegada més això serveix perquè el contrast fred i calor trenqui les fibres del pop.

Un cop repetit tres vegades el deixem a dins i tanquem l'olla. Un cop comença a fer soroll  l'olla comptem vint minuts i ja podem apagar.

Un cop bullit el pop el deixem en la seva aigua fins l'endemà. Sembla ser que això també ajuda a fer-lo tendre. Jo he anat incorporant totes aquestes coses i em surt tendre.

L'endemà traiem el pop de l'aigua i en fem servir una tercera part. La resta ja la podem congelar tal qual i el tindrem a punt per fer un pop a la gallega un altre dia, si volem.

Agafem el suc i el posem al foc fins que bulli.

Pelem les patates i les tallem a quadrats no gaire petits. Quan el caldo del pop bull hi tirem les patates oi les deixem durant vint minuts que quedin ben tendres.

Mentre fem l'allioli. Posem tots els ingredients en un  pot de túrmix, amb l'all tallat a trossos. Posem el túrmix al fons de tot i l'engeguem, el deixem al fons sense moure'l durant vint segons i anem pujant lentamet, i ja estarà.

Un cop les patates cuites tallem el pop a trossos i el posem dins l'olla amb el foc ja apagat, no volem que bulli més, només que s'escalfi.


dijous, 22 de maig del 2014

filet amb salsa de ceps

QUINA ALEGRIA!

Quina alegria fa quan trobes una recepta tipus restaurant i a més no costa res de fer, és el millor. Aquest filet amb aquesta salseta és propi d'un bistrot francès, ja ho veureu. Els ceps són molt forts de gust, amb poca quantita en tenim prou. Per tant no us espanteu quan veieu el preu, per dues persones només en necessitem 25 g! Si sou carnívors proveu d'altres receptes amb carn com filet amb salsa de pebre verd o entrecot amb puré de moniato a la taronja






INGREDIENTS:

2 filets, bistecs o entrecots.

25 g de ceps secs

1/2 ceba petita

un rajolí de conyac

1 cullereta de café de maicena

1 cullerada de mantega

sal i pebre


Posem els ceps en remull en una tassa. Almenys els hem de deixar vint minuts. Penseu a fer-ho amb antelació. L'aigua de remullar-los és molt gustosa i ens servirà per fer la salsa.

Pelem la ceba i la ratllem.

Posem en una paella mitja cullerada de mantega. Hi posem la ceba ratllada i la deixem a foc baix que s'estovi bé. Hi posem una mica de sal i pebre.

Un cop ben estovada la ceba, almenys deu minuts, hi posem els ceps ben escorreguts. Ho deixem tot plegat cinc minuts i hi afegim un rajolí de conyac. Deixem cinc minuts que es redueixi una mica i hi posem gairebé tot el suc de remullar els ceps, ho deixem cinc minuts més. En guardem un dit del suc i el barregem amb la cullerada de maicena. Ho desfem bé i ho tirem a la paella, ho deixem mig minut i apaguem el foc.

En una paella hi posem la mantega que quedava. Posem sal i pebre als filets i els fem amb la paella ben calenta d'un  costat i de l'altre.

Servim el filet amb la salsa per sobre.

dilluns, 19 de maig del 2014

patates gratin

VAL MÉS ANAR BEN ACOMPANYAT

Diuen que val més sol que mal acompanyat. Jo en el menjar crec que és millor anar acompanyat. Confesso que sóc incapaç de menjar-me un tall de carn sense un acompanyament. Ja sigui escalivada, verdures saltades, o a la planxa, patates, arròs... el que sigui però ho necessito per menjar-me la carn de gust. Aquestes patates us acompanyaran qualsevol plat de carn. Es fan soles i queden boníssimes, no porten feina i sembla que siguin complicades de fer. Teniu d'altres acompanyaments com: puré de patates i boletspuré de patata a la llimonaarròs aromàtic o samfaina.






INGREDIENTS:

2 patates

1 bric de nata per muntar

herbes provençals (romaní, orenga i farigola)

sal i pebre


Encenem el forn al 150º perquè s'escalfi.

Pelem les patates i les tallem primes com si fossin patates de la xurreria.

En una plàtera d'anar al forn petita, hi disposem les patates per capes, una mica de sal, herbes, pebre negre i la nata. Una altra capa de patates i el mateix. Acabem amb una mica més de nata per sobre. És important que la plàtera sigui petita, perquè no ens quedin amples les patates. Han de quedar ben cobertes de crema de llet.

Ho posem al forn a 150 º durant mitja hora.


dijous, 15 de maig del 2014

iogurt amb gerds

GERDS AL CONGELADOR

Uns postres amb gerds? Home no és fàcil tenir-ne. Doncs jo us dic que sí. Si us acostumeu a comprar-ne una terrina i congelar-la, en tindreu sempre a mà. Es deixen descongelar a temperatura ambient, es descongelen de seguida. Els podeu fer servir per elaborar unes postres, per fer coulis o per decorar senzillament un plat de fruita tallada. Si en compreu els fareu servir, ja ho veureu.








INGREDIENTS:

1 terrina de gerds

licor de fruita (el que tingueu)

1 cullerada de postres de mantega

2 cullerades de postres de sucre

1/2 llimona

2 iogurts naturals sense sucre


En una paella petita hi posem la mantega i els gerds. Hi posem el sucre i els suc de mitja llimona, només unes gotes, no cal massa. Hi posem el licor i deixem que tot plegat redueixi i faci un xarop. No us faci mandra que es fa en un moment. Jo aquestes postres les preparo al moment perquè son molt ràpides.

Servim el iogurt en una tassa i l'amanim amb el xarop de gerds per sobre. Coleu el xarop amb un colador espés abans de posar-lo sobre el iogurt, ho agraireu, perquè els gerds tenen unes llavors empipadores de menjar.

dissabte, 10 de maig del 2014

quinoa amb llenties

SALUT EN QUINZE MINUTS!

Cuidem-nos i mengem bé. Perquè renunciar a menjar bé, de gust i variat. Per menjar saludable no cal menjar sempre el mateix, tenim moltes possibilitats de combinar cereals, verdures, llegums i fruits secs, que ens aportaran tot el que necessitem. No cal menjar moltes proteïnes, normalment seguim una dieta en la qual ingerim massa proteïna i no ens cal. Us convido a tastar aquesta recepta complerta i gustosa. És molt senzilla ja ho veureu.






INGREDIENTS:

1'5 tasses de quinoa amb llenties vermelles (el paquet ja ve així: llenties i quinoa, en trobareu a les botigues de dietètica) Es pot substituir per pasta petita però no té el mateix valor nutritiu

1 pastanaga

1/2 porro

1/2 ceba

1 branca d'api

oli

1/2 l  de caldo (pot ser dels ja preparats)


Pelem la pastanaga, el porro i la ceba. Penseu a tallar el porro de dalt a baix per netejar bé la terra que queda entre les fulles.

Traiem els fils de l'api estirant des de la punta cap avall amb el ganivet.

Tallem les verdures a quadrats molt petits.

Posem el caldo en un pot perquè s'escalfi.

Posem una cassola fonda al foc amb una mica d'oli. Hi posem la verdura i la deixem fins que es torni tova amb el foc baix.

Hi afegim el caldo i quan bulli hi posem la quinoa.

Ho deixem amb el foc tapat quinze minuts i ja està.


dilluns, 5 de maig del 2014

amanida xinesa

COM ES FAN?

No teniu curiositat de saber com fan aquestes amanides al restaurant xinès? Les fan amb una vinagreta molt suau, com les fan? Doncs jo he fet aquesta aproximació a casa i la podeu provar a veure què us sembla. Jo trobo que d'amanides en pots menjar tot l'any, sobretot al migdia. Trobo que a l'hivern quan fa fred, només de pensar en una amanida ja tremoles, no? Jo prefereixo una sopa o una verdura bullida per sopar quan fa fred. Però ja que anem de cara al bon temps anem també de cara a les amanides.






INGREDIENTS:

enciam de fulla de roure

1 pastanaga

una branca d'api

4 xampinyons crus

vinagreta:

1 cullerada de sopa de vinagre de poma o de vi blanc

3 cullerades de sopa d'oli de girasol

3 cullerades de café de sucre roig

unes gotes d'oli de sèsam

unes gotes de soja salada


Netegem bé les fulles de l'enciam perquè porta molta terra. Les centrifuguem perquè no hi quedi gens d'aigua.

Agafem la branca d'api i traiem els fils de dalt a baix. Poseu el ganivet a la punta i estireu els fils. Talleu l'api a trossos.

Pelar la pastanaga i tallar-la a rodanxes primes.

Netejar els xampinyons i tallar-los a làmines primes.

Preparar la vinegreta amb tots els ingredients ben batuts.

Poseu l'enciam, la pastanaga, l'api i els xampinyons en una plàtera i ho amaniu amb la vinagreta una estona abans de menjar, 5 o 10 minuts abans.