diumenge, 30 de desembre del 2012

macarrons amb confit d'ànec

MÉS LLARD

Per si no n'heu tingut prou de greix durant aquests dies de Nadal amb la cansalada, la botifarra negre, el llard del rostit, els canalons i tota la pesca us dono aquesta recepta. La veritat és que només n'utilitzarem una mica del greix que porta el confit, no pas tot. No sé si ho sabeu però el greix de l'ànec és molt fort, hi ha un plat típic de la Catalunya nord, el cassoulet, a base de mongetes i ànec i tot cobert amb el seu greix que és una bomba. Un que jo em conec que es va menjar tot el que va trobar al plat encara se'n recorda.
Però tranquils avui això serà més light no us preocupeu i si us agrada el confit d'ànec us recomano aquesta altra recepta: confit d'ànec al forn .





INGREDIENTS:

2 confits d'ànec (envasats al buit o en un pot)

1/3 de llauna de tomàquet trossejat

175 grs de macarrons dels més petits

una mica d'oli i sal


Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal per bullir els macarrons. Quan l'aigua bull hi posem els macarrons el temps que indiqui l'envàs. Quan estiguin bullits els reservem posant-hi un bon raig d'aigua freda per parar la cocció i que no s'enganxin quan els escorrem.

El confit d'ànec ja vé cuit, només ens faria falta escalfar-lo per poder-lo menjar. Per escalfar el confit d'ànec ho hem de fer al bany maria. Normalment vé envoltat de greix i tot el greix està solidificat. Si l'heu comprat en un pot de vidre o una llauna, obriu el pot i ho poseu dins d'un recipient amb aigua a tot el voltant i poseu el recipient al foc perquè escalfi l'aigua i al mateix temps vagi desfent el greix de dins el pot.

Si heu comprat el confit en una bossa envasat al buit el poseu dins d'un pot amb aigua al foc sense obrir el paquet. La mateixa escalfor va desfent el greix i escalfant el confit.

Posem una paella al foc amb tres cullerades del greix del confit i fregim el tomàquet. Hi posem una mica de sal i una mica de sucre al tomàquet.

Trossegeu el confit d'ànec, en trossos petits i sense ossos i deixeu-lo fer una mica dins el tomàquet.

Escorrem bé els macarrons que no ens hi quedi gens d'aigua,i els afegim a la salsa del confit. Els  servim amb una mica de parmesà ratllat.

dijous, 27 de desembre del 2012

sandvitx de galetes

POSTRES AMB QUALSEVOL COSA

De vegades pensem que els postres han de ser elaborats i requereixen temps, però com tot a la cuina només volen imaginació. Hi ha un ingredient que salva la vida en el tema postres i a més també es pot fer servir per la cuina salada, és el mascarpone. És com si fos una nata montada, no porta sucre i s'aguanta encara més temps que la nata. L'únic inconvenient és que és més espés que la nata, però això es pot arreglar afegint una mica de crema de llet. Us aconsello tenir-ne a la nevera, n'hi treureu profit.




Confio que sereu més pulits que jo!



 INGREDIENTS:


8 galetes bones ( Jules Destroper, per mi les millors, de gingebre... han de ser molt primes però)

1/2 tarrina de mascarpone

3 cullerades de postre de sucre glass

la ratlladura de la pell d'una taronja ratllada ben petita


En un bol hi posem el mascarpone, el sucre la ratlladura de taronja i ho remenem tot bé. Veureu que el mascarpone agafa un color taronja clar.

Agafem una galeta i amb molt de compte hi posem una cullerada de mascarpone i la repartim per tot arreu, és com si hi posessim argamasa en una totxana, posem l'altra galeta a sobre i mirem que no sobresurti el mascarpone per le vores. Ens ha de quedar una capa gruixuda de mascarpone com veieu a la fotografia. Fem dos sandvitxos per persona.

Quan els tinguem fets els deixem a la nevera mitja hora. Les galetes perden el punt cruixent i es tornem com un pa de pessic. Fàcil i boníssim.

diumenge, 23 de desembre del 2012

crema de pèsols

UNA SOPA?

Aquest hivern no ens dona masses alicients per posar una sopa a la taula. Realment quan fa fred, fred, la sopa és la cosa que vé més de gust trobar-te en un àpat.
Ja sabeu que en el bloc podeu trobar moltes sopes diferents com: sopa de poma al currycrema de coliflorsopa blanca de peixcrema de xampinyons i moltes d'altres.
En aquest cas farem una crema de pèsols, us demano que encara que no sigueu amants d'aquestes caniques verdes diminutes, doneu una oportunitat a aquesta sopa. Colant bé la crema elimanarem la part que es fa més odiosa dels pèsols, la pell. Poroveu-la i ja em direu.






INGREDIENTS:

1/2 quilo de pèsols congelats si son frescos sense pelar en necessitareu un quilo

1 ceba de figueres

oli

1 cullerada de mantega

sal i pebre

4 fulles de menta

pernil o bacó a trossets petits


Tallem la ceba ben petita i la fregim amb una mica d'oli i la cullerada de mantega. Li afegim una mica de sal. La deixem que es faci a foc mig, la volem tova, no rostida. Ja veureu que de seguida la trobem tova i ja transparent. Doneu-li el seu temps, però.

Hi afegim els pèsols. Si son congelats els podeu tirar tal qual sense descongelar. Veureu que la mentega es torna sòlida en contacte amb els pèsols congelats, però això és temporal. Un cop s'escalfi tot plegat la mantega ja es desfà.

Llavors cobrim just els pèsols amb aigua i afegim les fulles de menta. No hi poseu massa aigua perquè llavors és quan ens queda una crema massa líquida i poc gustosa. Quan comenci a bullir ho deixarem 5 minuts, els pèsols no necessiten massa cocció, de vegades si els deixes més és quan es tornen durs i són més pesats de menjar. Hi afegim també una mica més de sal, si voleu tirar una pastilla de caldo això fa l'efecte de la sal, però ja sabeu que jo no en sóc partidària, de fet ja us quedarà prou gustós només amb la sal.

Passats els cinc minuts triturem la crema pel túrmix i la colem en un colador ben fi.

En una paella ben calenta i sense oli fregim el bacó fins que quedi cruixent. Si hi posem pernil poseu-hi una mica de res d'oli a la paella per saltar-lo. També hi podeu posar el pernil sense saltar a trossets petits.

Servim la crema amb els trossos de bacó o pernil dins la sopa.

dimecres, 19 de desembre del 2012

salmó amb pesto

MÉS PESTO

Ja sé que no és una salsa nostrada, però no em direu que el pesto és aprofitable per mil i una coses. Aquesta salsa italiana és un comodí fantàstic per moltes receptes. Ja sabeu que en podeu trobar de ja fet, en pots de vidre als supermercats.  És la opció pels mandrosos o pels que no teniu els ingredients a mà. Però jo us aconsello que per major orgull personal la feu vosaltres mateixos, no costa res fer aquesta salsa pesto . Avui us proposo que doni gust a un salmó en papillote. No sabeu que és la papillote ? Doncs mireu-ho a la recepta.








INGREDIENTS:

2 lloms de salmó  ( demaneu un tall ben gruixut i que us treguin l'espina i us facin el filet de dalt i de baix)

6 cullerades de salsa pesto

16 mongetes tendres del cuquet ben petites

sal


Engeguem el forn per escalfar-lo al màxim.

Esbandim bé els talls de salmó per retirar restes d'escates.

Tallem un tros de paper de plata i a sobre hi posem el tall de salmó i li posem una mica de sal. A sobre hi posem tres cullerades de pesto i  vuit mongetes tendres, també hi podríem posar uns espàrrecs verds, uns rodanxes de pastanaga o de carbassó, el que vulguem. Sobretot les verdures tallades primes perquè es coguin bé.

Emboliquem el paquet amb el paper de plata, de manera que quedi tot ben tancat, hermétic. Fem el mateix amb l'altre tall de salmó.

Posem els dos paquets en una plàtera d'anar al forn i ho posem al forn a 200 º durant uns deu minuts.

Ho servim en un plat i que cadascú s'obri el seu paquet com si fos un regal. Bon profit!

diumenge, 16 de desembre del 2012

bledes amb pernil

MALA PRENSA

No hi ha dubte que aquesta verdura té molt mala prensa.  Si et diuen: ets una bleda, ja sabem que no és precisament en to carinyós sinó tot al contrari. Però les aparences enganyen. Per aquests que no us atreviu amb les bledes i que dieu que no us agraden us recomano aquest plat. Poseu-vos-hi amb carinyo i gaudiu d'aquesta recepta de bledes. Penseu que ara que venen molts dies d'excessos no vé malament una recepta suau per deixar reposar l'estòmac.








INGREDIENTS:

1 manat de bledes

2 dents d'all

2 talls de pernil serrà

oli i sal


Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal.

Anem separant les bledes una a una. Les tallem a tires fines sense acabar d'aprofitar tot el tronxo. En podeu tallar 5 o 6 alhora que anireu més depressa.

Les sumergim en un bol gran amb força aigua perquè es netegin bé, solen portar molta terra. Després de canviar una vegada l'aigua ja veureu que queden netes.

Quan l'aigua bulli ja hi podem tirar les bledes ja tallades i netes. Quan comencin a bullir les deixem 5 minuts.

Mentre bullen les bledes pelem els alls i els laminen ben prims. Tallem el pernil en trossos petits.

Un cop cuites les bledes les escorrem bé, que deixin anar tota l'aigua en una escorredora.

En una paella gran hi posem l'oli que cobreixi el fons. Hi posem l'all laminat  hi donem un parell de tombs i hi afegim el pernil i seguidament les bledes.

Ho deixem tot plegat a la paella uns 10 minuts més a foc baix.

dimecres, 12 de desembre del 2012

rotllets de llaminera de porc

SALTIMBOCA

Aquest és el nom d'un plat italià. El resultat és bonic com veieu a la foto i el gust també. Aquests italians en saben. Un plat ràpid i per quedar bé. La llaminera de porc és una carn ben gustosa i que admet moltes receptes. Aquesta carn feta estovada, i mai millor dit perquè s'ha de colpejar, queda molt tendra. Espero que gaudiu d'aquesta recepta de llaminera de porc.





INGREDIENTS:

1 rellomillo o llaminera de porc

100 grs de bacon no fumat tallat ben fi  (ho podeu substituir també per pernil del país)

1 carbassó

sal, pebre i sàlvia (si no en teniu pot ser alfàbrega també)

oli

salsa de vi blanc:

1 cullerada de postres de farina

1 tassa de café de vi blanc


 Agafem el rellomillo i el tallem en 5 o 6 trossos gruixuts, tot depen de la mida del rellomillo. Els piquem amb una ma de morter o amb un ganivet ample pla, per fer els talls més prims i llargs.

Els hi posem sal, pebre i sàlvia o alfàbrega, tant pot ser seca com fresca.

En un plat hi posem el tall de bacon i a sobre el tall de rellomillo. Ho emboliquem tot plegat deixant el bacon per fora  i els tanquem amb un escuradents perquè no es desemboliquin.

Rentem bé el carbassó i el tallem a talls prims.

Posem en una paella una mica d'oli, no cal que sigui molt abundant. Quan l'oli estigui calent hi posem la carn i els talls de carbassó. Es tracta d'anar fregint els talls de carbassó i la carn en el mateix oli perquè agafi tot plegat gustet. És important tombar la carn de tots costats perquè es vagi fent bé per tot arreu,  també dalt i baix. El foc el posarem mig, ni massa fort ni massa baix.

Un cop tot fregit i ja fora de la paella posem una cullerada de farina dins l'oli, la remenem una mica i li posem el vi blanc. Ho remenem tot plegat fins que la salsa es lligui.  Posem la salsa per sobre del tall i el carbassó ben calenta.

diumenge, 9 de desembre del 2012

cigrons amb gambes

EXQUISIT

Només us puc dir això. No és un plat per fer un dia de cada dia perquè us aconsello fer-ho amb gambes fresques. No us aconsello tampoc fer-ho un diumenge que tingueu molts convidats perquè us pot sortir per un ull de la cara. 
Però si espereu un dia que estiguin bé de preu us podeu donar aquest gust. A mi els cigrons m'encanten i les gambes també, així que per mi és un plat resultat d'escollir dos ingredients favorits.
El resultat ha de ser amb una mica menys de puré de cigrons del que es veu a la foto, ha d'estar més equillibrat amb les gambes. Jo em vaig passar de cigrons, però ja m'ho perdonareu era el meu primer dia! Us dono les proporcions ja corregides. Recordeu que les receptes son per dues persones.






INGREDIENTS:

300 grs de cigrons cuits

300 grs de gambes fresques

1 rajolí de crema de llet

1/4 de ceba

gotes de cognac

1 got d'aigua

sal i pebre

Pelar les gambes encara crues. Separar el cap i les pells en un costat i la gamba pelada en un altre.

Pelar la ceba i ratllar-la ben petita.

Posar els caps i les peles de les gambes dins d'una paella amb oli que cobreixi just el fons. Ho posem al foc i al cap d'uns moments veureu que l'oli es torna vermellós i agafa el gust de la gamba. Retireu una mica de l'oli i el reserveu per després.

Ara afegim a la paella la ceba ratllada i anem xafant els caps perquè surti tota la substància de dins. Quan la ceba està transparent hi tirem les gotes de cognac i el deixem que es redueixi. Hi tirem el got d'aigua i una mica de sal. Ho deixem que bulli cinc minuts.

Un cop fet aquest caldo l'afegim als cigrons ben colat en un pot batedor. Ho passem pel turmix i hi afegim una mica de crema de llet si veiem que ens ha quedat massa espés.

Posem una mica de res d'oli en una paella. Hi posem les gambes amb una mica de sal i pebre. Les saltegem, les anem passant per la paella. No les feu massa.

Posem a sota del plat una mica del puré de cigrons i repartim per sobre les gambes. Ho amanim amb l'oli de fregir els caps que haviem guardat abans.


dijous, 6 de desembre del 2012

amanida amb raïm a la francesa

EQUILIBRI

Les amanides admeten molts ingredients, però això no vol dir que les hagueu de maltractar, o d'abusar d'elles. Es tracta de trobar un equilibri, no s'hi val tot. Hi heu de posar algun element dolç, algun cruixent, algun àcid, etc... Si hi poseu tot d'ingredients dolços per exemple: codony, figues seques, panses i amanit amb vinagreta de mel, el resultat serà molt monòton. Estic segura que la vostra imaginació us farà crear amanides molt originals.







INGREDIENTS:

enciam

raïm negre

1 paquet de bacon a trossos

vinagreta de mostassa:

1 tassa de café d'oli de girasol

1/3 de vinagre de vi negre

1 cullerada de postres de mostassa de dijon

una mica de sal i pebre


En una paella sense oli hi posem el bacon a trossos i deixem que es faci, fins que ens quedi ben torrat.

Posem l'enciam ben rentat i ben escorregut en una plàtera. Us podeu ajudar d'una centrifugadora i si no en teniu d'un paper de cuina absorbent per assecar ben bé les fulles.

Fem la vinagreta barrejant tots els ingredients. Una manera de fer-ho és agafar un pot de vidre que tingueu amb una tapa i posar-hi tots els ingredients i moure-ho com una coctelera fins que quedi ben batut. També ho podem fer amb el mètode tradicional del túrmix o amb un batedor de mà.

Rentem bé el raïm i si no ens agrada trobar les llavors el podem partir pel mig i treure-les.

Amanim l'enciam amb la vinagreta i ho remenem perquè quedi ben repartit. A sobre hi posem el raïm i el bacon torrat amb la mica de grassa que ha pogut deixar a la paella , si és que no teniu problemes de colesterol, si en teniu hi poseu el bacon només, ja que el greix ens quedarà a la paella.

diumenge, 2 de desembre del 2012

espaguetis "pesto e pomodoro"

PASTA, EL RECURS FÀCIL

És ben bé que la pasta ens vé de gust a tothora i resolt un dinar o un sopar. Com sempre es tracta de variar, per no avorrir-nos. Els espaguetis al pesto és una recepta de pasta fàcil i ràpida. Jo us aconsello fer el pesto segons com trobareu a la recepta espaguetis al pesto. Per fer pesto a casa només necessiteu tenir sempre alfàbrega fresca. La podeu tenir en un test al balcó, però a l'hivern això és impossible. Així que us aconsello que en compreu de fresca i la congeleu dins una bossa de plàstic. Mai no serà com si fos fresca però us soluciona la papereta. Als supers també trobareu salses pesto ja preparades ara. Avui li farem una variació a aquest pesto, li posarem una mica de salsa de tomàquet. La combinació queda boníssima, proveu-ho!








INGREDIENTS:

175 g d'espaguetis  (menys de mig paquet de mig quilo, perquè tingueu una guia)

salsa pesto

1 llauna de tomàquet triturat

sal i sucre


Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. Quan bulli hi tirem la pasta i la deixem coure el temps que indiqui l'envàs.

Mentre posem una paella al foc amb un rajolí d'oli. Penseu a tenir una paella per fer salsa de tomàquet. Normalment on s'ha fet salsa de tomàquet es solen enganxar les truites. Posem la llauna de tomàquet a foc mig amb una mica de sal i sucre. Tapem la paella perquè no esquitxi.

Quan la pasta està cuita li posem un raig d'aigua freda per tallar la cocció i l'escorrem bé. La posem en una plàtera i hi posem per sobre la salsa pesto.

Deixem la salsa de tomàquet en un salsera perquè cadascú se n'hi posi al seu gust. També hi podem posar una mica més de parmesà ratllat.