dijous, 29 de setembre del 2011

pastissets portuguesos

FÀCILS!!

Ja us he dit alguna vegada que estic enganxada als programes de cuina. Doncs aquesta recepta l'he treta del programa del Jaimie Olivier. M'encanta, és un programa que en 30 minuts et fa tres plats i unes postres. Superorganitzat i bastant rústic, com a mi m'agrada, però la qüestió és que en 30 minuts te fet tot el menu sencer!
Recepta dedicada a l'Helena, que l'està esperant! Un petó!







INGREDIENTS:

1 làmina de pasta de full fresca o congelada

canyella en pols

1 ou

1 pot de sucre amb vainilla (ho trobareu a la secció de postres i pastissos al super)

2 cullerada de sucre

3 cullerades de nata montada o de mascarpone (mig pot)

pell d'una taronja ratllada

sucre caramel (es pot substituir per melmelada)

suc de mitja taronja (si en surt poc feu el suc d'una taronja)




Engeguem el forn al màxim perquè s'escalfi.

Agafem la làmina de pasta fullada i l'extenem sobre el marbre net amb unes espolsades de farina perquè no se'ns enganxi, o bé sobre de paper vegetal. A sobre de la làmina hi posem canyella en pols ben repartida que cobreixi tota la superfície.




Enrotllem la pasta de full i en fem un cilindre, ens quedarà una espiral amb la canyella a dins.



Tallem el cilindre en sis trossos. Posem el tros dret i l'aixafem amb la mà, fins deixar-lo pla, ara ens quedarà com un plat petitet amb l'espiral  de color canyella al mig.




Agafem uns motlles de flam , o si no en tenim, uns motlles de fer madelenes també aniran bé. Si no fossin antiadherents tindrem cura de posar-hi una mica de mantega i espolsar-hi farina per sobre perquè no s'ens enganxin. Hi posem el platet de pasta de full al fons i pels costats, fem que la pasta es distribueixi per tot el fons i  el voltant, aixafant-ho amb el dit polze.



Els posem al forn baixant la temperatura a 200º i els deixem allà uns deu minuts.

Mentrestant en un bol hi posem l'ou, el sucre, les cullerades de nata fresca, tres culleretes de sucre avainillat i la ratlladura de pell de taronja. Si hi poseu mascarpone enlloc de nata potser hi haureu de posar una mica de crema de llet perquè no es quedi tant espés.



Un cop passats els deu minuts traiem les tartaletes del foc, les premem cap als costats per fer lloc al mig i les omplim amb la pasta de l'ou que hem preparat. Les tornem a posar al forn uns deu minuts més fins que es vegin daurades de sobre.












Mentrestant barregeu una mica de caramel amb el suc de la taronja, us ha de quedar espés, si convé no hi poseu massa suc.

Traiem les tartaletes del forn i les desenmotllem amb la punta d'un ganivet, desengantxant-les de les parets.




Li tirem un raig de la preparació del caramel per sobre. Si no en teniu o no en voleu fer podeu substituir el caramel per una mica de melmelada amb unes gotetes d'aigua perquè estigui més líquida.









dilluns, 26 de setembre del 2011

braç de gitano de patates

OOOOH QUE DIFÍCIL!!

No us ho penseu, no ho és difícil. A més és un d'aquells plats que pots deixar fets a la nevera per l'endemà. Si teniu convidats quedareu bé i no porta molta feina. Explicaré la manera senzilla i la tècnica per no fallar i li heu de perdre la por! De veritat  proveu-ho que és boníssim i la pinta ja la veieu, no?





Aquest està ple del farcit d'ous a la xuqui-xuqui.



INGREDIENTS:

1 sobre de puré de patates

1 llauna de musclos en escabetx

1 llauna de tonyina en escabetx vermell

1 pot de pebrots del piquillo

1 pot d'olives farcides

3 ous grans o 6 de codorniu

blat de moro, enciam o tomàquet al vostre gust


Agafem el puré de patates i seguim les instruccions que posa el paquet per fer-lo. L'única cosa que hem de tenir en compte és posar-hi menys aigua o llet de la que diu al paquet. Hem d'aconseguir un puré de patates compacte, gens líquid. També podeu fer el puré vosaltres mateixos, bullint patates a trossos no gaire grans i xafant-les fins aconseguir el puré, deixant-les molt seques i posant-hi només una mica de mantega. Això ja seria per nota.

Preparem un plàtera llarga per posar el braç de gitano. Un cop fet el puré el deixem refredar fent un rectangle sobre un paper film. El paper film ha de ser molt més gran que el puré i  hem de mirar de repartir-lo regularment, que faci un gruix de menys d'1 cm i que tingui la llargada de la plàtera que tenim preparada. Per estirar el paper film sobre els fogons, aneu-lo desenrotllant mica en mica als mateixos fogons, així no se us doblegarà i quedarà ben llis.

Preparem el farcit esmicolant la tonyina en escabetx, els musclos, els pebrots del piquillo, les olives farcides i els ous durs. En deixem una part per decorar. Un altre farcit que s'hi pot posar és el de la recepta dels ous a la xuqui-xuqui, es fa el mateix sofregit, tot igual i es posa dins el braç de gitano.

Aquí ve la part més complicada: enrotllar el braç. Acompanyant el paper, l'anem estirant per forçar que el braç de gitano es vagi embolicant, anem fent com l'espiral però retirant el paper, només s'embolica el puré, amb el farcit a dins. Quan ja el tinguem tot embolicat, és el moment de passar-lo a la plàtera llarga.

Agafeu el braç amb el paper i el deixeu anar pel costat on teniu poc paper, de forma que la part del final del rotlle quedi a sota i la part llisa a sobre, perquè quedi més bonic al decorar.

Hi posem maionesa per sobre i el decorem amb ou dur, olives, pebrot, tomàquets cherry, el que se us acudeixi.



dijous, 22 de setembre del 2011

amanida de fruites

SOJA

Pels que heu fet la despesa de comprar les ampolles de soja, tant de soja dolça com de l'altre, no patiu. Us vaig dir que amortitzaríeu aquesta despesa. Al bloc ja teniu algunes receptes amb soja i avui us proposo una amanida amb una vinagreta que en porta . És una recepta del meu restaurant favorit Loganquit de Vilanova. Mireu el plat i no em digueu que no entra pels ulls aquesta recepta plena de colors! Sembla un quadre, no? Que consti que la foto és de casa meva, no del restaurant! Ja veureu quina amanida més original.





INGREDIENTS:

fruites variades : les que tingueu a mà o us vinguin de gust. Heu de tenir en compte de posar-les de                      
                           diferents colors perquè quedarà més vistós.

1 mozzarella

enciam

pipes  de girasol salades

vinagreta de soja:

1'5 cullerada de vinagre de mòdena

3 cullerades d'oli de girasol

1 cullerada de soja dolça

1 culleradeta de mel

1 polsim de sal


Pelem i tallem les fruites en quadradets petits. En el cas del raïm només cal partir els grans pel mig  i treure els pinyols. Agafem la mozzarella i la tallem a quadrats també.

En un bol barregem tots els ingredients per fer la salsa i els batem bé perquè quedin ben barrejats. En reservem una mica per amanir després l'enciam. Hi afegim les fruites i la mozzarella.

En una plàtera disposem les fulles d'enciam ben net i ben escorregut a sobre. Agafem una tassa i l'omplim de la barreja de fruites i mozzarella i ho apretem una mica. Tombem la tassa sobre de l'enciam perquè ens quedi com un flam. Si no ens veiem en cor de tombar-ho, poseu-ho fent una pila directament sobre de l'enciam. Es poden posar moltes piles en una sola plàtera o es pot presentar en plats individuals amb una pila per cadascú.

Finalment s'amaneix l'enciam amb la vinagreta que hem reservat i s'hi tiren unes pipes de girasol per sobre.






diumenge, 18 de setembre del 2011

costella de porc agredolça


CARN RÀPIDA PER L'ESTIU

A l'estiu no ens venen de gust els plats el·laborats. Sempre podem recòrrer a la carn a la planxa, i de fet no està tan malament, podem jugar amb els acompanyaments i no serà tan avorrit. Us proposo però una manera ràpida i diferent de fer la carn.  I baratet!  Després de vacances això interessa, no?






INGREDIENTS:

1/2 quilo de costella de porc (pot ser a trossos o podeu deixar les barnilles senceres)

per macerar:

2 cullerades de mel

2 cullerades de vinagre de mòdena

3 cullerades de salsa de soja

3 cullerades de salsa de soja dolça

un polsim d'estragó sec o alguna altra herba amb toc dolç com l'alfàbrega o la salvia.

enciam i pastanaga per acompanyar

sèsam torrat

vinagreta de soja:

1 cullereta de mel

2 culleretes d'oli

1 cullereta de vinagre de mòdena

1 cullereta de soja dolça

una mica de sal


Agafem les soges, la mel, el vinagre i l'estragó i ho posem tot en una plàtera i ho remenem tot bé perquè es barregi. Hi posem les costelles de porc a dins i les deixem uns vint minuts.També es pot fer del migdia pel vespre o del matí pel migdia, no passa res. Feu-ho com us sigui més còmode , us quedarà bé igual.

Si ho macereu al mateix temps de l'hora de menjar-ho, mentre ho tingueu en maceració, podeu aprofitar per fer el primer plat o l'amanida. La qüestió és no estar parats.

Un cop la costella de porc s'ha macerat la passem per un plat amb el sèsam perquè s'hi quedi enganxat, les rebossem en sèsam, vaja. Agafem una paella i hi posem un  fons d'oli i la posem al foc. Quan l'oli sigui ben calent hi posem les costelles, cinc minuts per cada costat, que quedin torradetes però no massa.

Les servim acompanyades d'amanida amb una vinagreta de soja.




dijous, 15 de setembre del 2011

gaspatxo de remolatxa


VARIETATS DE GASPATXO

Una vegada us vaig confessar que jo comprava el gaspatxo ja fet. Sí nois, va ser  en un moment de debilitat, quan us ho vaig confessar! La veritat és que no em fa vergonya, quan trobes un producte ja fet que és natural i a més a més bó, crec que l'has d'aprofitar. Això no vol dir  que no puguis fer variacions sobre el gaspatxo i et faci gràcia fer-ho un dia.
Aquest és el cas del gaspatxo de cireres o d'aquest gaspatxo de remolatxa que és boníssim, la remolatxa li aporta una suavitat i una dolçor especial. Aquesta recepta me l'ha passat la meva amiga Rosa, que és un excel·lent cuinera i em pentina superbé. Un petó guapa!







INGREDIENTS:

 3 tomàquets

1 paquet de remolatxa cuita (dues remolatxes)

1 tros de pebrot vermell

1 tros de ceba

1 tassa de café de vinagre de vi

1 tassa de café d'oli 

sal

Poseu tots els ingredients en una batedora de got i tritureu-los bé. No cal pelar els tomàquets, el tros de ceba poseu-lo pelat, és clar. Tasteu-lo i corregiu el que us sembli, potser una mica més de sal, potser està massa espès  o ha quedat massa fort de vinagre i hi posem una mica d'aigua, potser li falta una mica de sal o una mica d'oli per donar-li suavitat. En fi, és molt important tastar-lo perquè els ingredients no son exactes, i no son mai iguals, de vegades els tomàquets poden ser més àcids, etc. Si noteu que tot i passar-lo molt encara no ha quedat prou fi el podeu colar també. 

Serviu-lo fred i acompanyat de trossos de pernil o ou dur tallat petit.

dilluns, 12 de setembre del 2011

amanida de patates amb sardina

VISCA LA SALUT!

Les sardines són molt saludables, van bé pel sistema cardiovascular, i fomenten el colesterol bó. En fi, un xollo. Però resulta que a mi no m'agraden i encara m'agrada menys l'olor que fan quan les cuines. És per això que penso maneres diferents per menjar-les. Us vaig posar ja fa temps una recepta de sardines escabetxades, que és una de les maneres que en menjo i l'altre és les sardines enllaunades. M'agraden les que són petitetes perquè gairebé no tenen espines, les tenen molt primetes, perquè és clar, per més inri resulta que l'espina de la sardina s'ha de menjar perquè aporta molt de calci.
En fi si hi ha algú que sigui llepafils com jo, aquí va aquesta recepta amb sardines de llauna. 









INGREDIENTS:

2 patates grans

1 llauna de sardinetes petites en oli

salsa vinagreta a la navarra:

1 tros de pebrot vermell

1 tros de ceba tendra

1 ramet de julivert

4 cullerades d'oli

2 cullerades de vinagre de vi

sal i pebre

Posem una olla al foc amb aigua i sal. Quan l'aigua bulli, hi posem les patates pelades i tallades a trossos quadrats no gaire petits. Amb deu minuts màxim ja estaran fetes. Anem vigilant i quan les punxem amb una forquilla i se'ns enfonsi ja estan. Vigilem que no es desfacin.

Agafem el pebrot i el tallem a trires ben primes i després a quadradets molt petits. Fem el mateix amb la ceba, han de ser quadradets molt, molt petits. Vigileu els dits!! Tallem el ramet de julivert ben trinxat també.

En un bol hi posem l'oli, la sal, el vinagre, el pebre i les verduretes ben tallades i ho remenem tot plegat.

Quan les patates estiguin cuites, les escorrem bé i les deixem amb aigua freda perquè perdin l'escalfor. Si tenim temps esperem que es refredin. Un cop fredes hi posem la salsa per sobre i ho guarnim amb les sardines.

dimecres, 7 de setembre del 2011

amanida de cranc amb salsa de cacauets

NO TOT ÉS SALSA ROSA A LA VIDA

És dir amanida de cranc i ja t'imagines l'enciam amb una salsa rosa, doncs no! Aquesta vegada amanirem amb una salsa de cacauets. Que no ho heu provat mai? Que no us atreviu? Si home sí, a la vida s'han de provar coses noves. Aquesta salsa fa que sigui una amanida original.







INGREDIENTS:

fulles d'enciam

1/2 llauna de blat de moro

1 pastanaga

6 palets de cranc

2 ous de codorniu (opcional)

salsa de cacauets:

1/2 llimona

8 cullerades d'oli de girasol

15 cacauets

2 cullerades d'aigua

sal i pebre

Si tenim ous de codorniu i n'hi volem posar agafem un pot d'aigua i hi posem els ous i el posem al foc. Quan bulli comptem uns 7 minuts i ja ho podem apagar.

Agafem les fulles d'enciam les netegem bé i les centifruguem bé, que no tinguin gens d'aigua. Si no teniu centrifugadora ho podeu fer amb paper de cuina, sobretot no poseu l'enciam a la rentadora , si us plau! Poseu paper de cuina sota, les fulles a sobre i més paper de cuina a sobre i premeu amb suavitat perquè el paper xucli l'excès d'aigua.

Posem l'enciam en una plàtera, el blat de moro escorregut i la pastanaga ratllada.

Posem tots els ingredients de la salsa al got batedor i ho passem pel turmix. Si els cacauets tenen molta sal no cal  posar-n'hi.

Afegim la salsa a la plàtera i barregem amb l'ensiam , el blat de moro i la pastanaga.

Posem per sobre els palets de cranc tallats a rodanxes esbiaixades i els ous de codorniu pelats i tallats per la meitat.

diumenge, 4 de setembre del 2011

llamàntol bullit amb dues salses

UN DINAR ESPECIAL PER VALENTS

Per valents , sí, i especial perquè no es pot fer cada dia, els llamàntols no son barats que diguem. Els podem comprar congelats però ens perdriem tot el ritual. La gràcia de fer els llamàntols és que estan vius!  Ja us he dit que aquesta recepta només és apte per valents... L'únic que heu de fer amb molta valentia és posar-los dins una olla amb aigua i un parell de grapats de sal, perquè es trobi com a casa.
No voldria ser cruel, però aquest mon és així, els més forts es mengen els més febles, es diu supervivència!
La veritat és que tot i aquesta prèvia és un plat molt fàcil i si teniu algú per impressionar, tipus sogra, sempre quedareu bé.








INGREDIENTS:

2 llamàntols

maionesa

porradell

mantega

all i julivert


Per preparar les salses deixem primer la mantega fora de la nevera durant una bona estona, fins que es pugui xafar amb una forquilla sense dificultat.

Mentrestant fem una maionesa normal i corrent i hi posem porradell ben picat a trossos petits. Ja tindrem una salsa. També es podria acompanyar d'una salsa tàrtara. La trobareu al bloc.

Agafem un all i unes braqnues de julivert i ho fem tot ben picat a una mida molt petita. Quan la mantega estigui tova li afegim una mica de sal i l'all i el julivert. Mantenim la mantega en un lloc calent perquè estigui tova i es desfaci al posar-la sobre els llamàntols. Aquesta mantega també la podem fer servir un altre dia per acompanyar un bistec o un entrecot, queda molt gustosa.

A última hotra bullirem els llamàntols perquè no es refredin.

Tal i com us donin el llamàntol no cal fer-li res, ni esbandir-lo ni res, no el traieu de la bossa de plàstic que s'escapen i l'hauríeu d'anar a buscar al menjador. Només poseu una olla amb aigua amb un parell de grapats de sal generosos i els llamàntols a dins, sense la bossa, és clar! Després poseu l'olla al foc i quan l'aigua comenci a bullir compteu deu minuts i ja estaran.

Se serveixen tallats pel mig amb les dues salses per acompanyar. Per tallar-los pel mig heu de clavar la punta d'un ganivet potent al mig del cap i anar tirant avall tallant pel mig de la cua. Al final acabeu de tallar el cap per la part de dalt.

dijous, 1 de setembre del 2011

mousse de mango

SUPERREFRESCANT!!!

Amb fruita i glaçons unes postres fresquíssimes!! No cal dir res més. Això sí, necessitareu un got batedor amb unes ganivetes que tallin els glaçons, si ho feu amb el turmix us el carreguereu, i jo no ho voldria això sobre la meva consciència!






INGREDIENTS:

1 mango

10 glaçons

2 fulletes de menta fresca

2 cullerades de sucre roig

1 raig d'oli

Posem tots els ingredients a la batedora de got, d'aquelles que tenen els bars per fer batuts i ho passeu tot ben fi. S'ha de fer al moment. 

La textura de mousse li dona el raig d'oli que l'ajuda a emuslionar i quedar així, és el truco de la recepta. Jo ho vaig veure per la tele, és el que té està enganxada als programes de cuina!! He intentat fer teràpia per desenganxar-me, però no puc. Accepto suggeriments diversos.